Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

V Osvětimi se připomínala minulost i varovalo před jejím návratem

Jako výzva nezapomenout na hrůzy Osvětimi a nepřipustit jejich opakování vyzněla slavnost v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře u příležitosti 70. výročí jeho osvobození sovětskou armádou. V táboře nacisté zavraždili více než 1,1 milionu lidí, většinou Židů, jakož i Poláků, Romů či sovětských zajatců. "Mlčení světa vede do Osvětimi. Musíme se tomu postavit, dokud můžeme," prohlásil předseda Světového židovského kongresu Ronald Lauder k množícím se antisemitským útokům v Evropě a ve světě i hrozbám proti Izraeli. Na místě zazněla i společná modlitba Židů a křesťanů.

Hlavní slovo však měli bývalí vězni. "Že jsem Žid, tak mě (nacisté) poslali nejprve do ghetta v Lodži a pak do Osvětimi. Přežil jsem to proto, že jsem se jako malý kluk hlásil jako zámečnický učeň," řekl na dotaz ČTK Michal Salomonovič, jeden z přeživších českých vězňů, kteří se slavnosti v obrovském stanu u někdejší Brány smrti v Birkenau účastnili. Osvětimskou minulost přiblížil i film Auschwitz produkovaný Stevenem Spielbergem, který se slavnosti také účastnil - a rovněž přispěl k sbírce, jež má zajistit další fungování osvětimského muzea. Českou delegaci vede předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Zeman vyzval k mezinárodní akci proti teroristům pod vedením OSN

Prezident Miloš Zeman vyzval ke sjednocené ozbrojené akci proti teroristům. Vedena by měla být na mezinárodní úrovni pod Radou bezpečnosti OSN, své síly by měli vyslat pokud možno všichni stálí členové rady. Zaměřit by se měla na výcvikové tábory teroristů s využitím moderních technologií. Islámský stát je podle Zemana úhlavním nepřítelem dneška. Český prezident to řekl při svém projevu na pražské konferenci k výročí konce holokaustu. Mezinárodní terorismus je podle Zemana celosvětová organizovaná a rozrůstající se síť, proti které se musí bojovat výš než na úrovni národních států a demonstrací. Řekl, že Islámský stát má stejnou povahu jako nacistické Německo počátkem 30. let a hrozí superholokaust se stovkami milionů mrtvých.

"Holokaust začíná první lavičkou v parku, na kterou si nesmí sednout Žid. A plynová komora je teprve dovršením, nikoli začátkem tohoto holokaustu," poznamenal Zeman. "A my se musíme ptát, zda je možná, dokonce v ještě větších rozměrech, recidiva, která tentokrát nezahrne šest milionů Židů, ale zahrne příslušníky celé řady vyznání, ateisty a dokonce i muslimy," zdůraznil. Zeman také varoval před selháním elit, vybíjením si frustrace na menšinách a politikou ústupků podobně jako se evropské země zachovaly k Německu před druhou světovou válkou. Bude ale podle něj třeba ještě řady teroristických útoků, než si veřejnost uvědomí, že se s teroristy nevyjednává.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Zemanův návrh reagoval slovy, že pokud se do akcí proti islamistům výrazně nezapojí i muslimské a arabské státy, vojenská akce nebude z dlouhodobého hlediska stabilní. "Západ za ně (muslimské státy) nemůže věčně tahat horké kaštany z ohně," řekl premiér před odletem do Osvětimi. Připomněl dřívější vojenské zásahy západních států v Iráku a Afghánistánu, které ke stabilitě v regionu nevedly. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) Zemanovu postoji rozumí. "Pokud jsou vyčerpány všechny mírové prostředky k vyřešení konfliktu, nezbývá než cesta i jiných prostředků. Zločincům a teroristům je třeba říct jasné ne," uvedl.

Zaorálek je proti sjednocené ozbrojené akci proti teroristům

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nesouhlasí se sjednocenou ozbrojenou akcí proti teroristům, ke které vyzval český prezident Miloš Zeman. Proti radikální islámské ideologii by měli podle Zaorálka zasáhnout především muslimové. "Takže máme vyhlásit křižáckou válku?! Ale proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl!" uvedl v zaslaném prohlášení Zaorálek. Podle něj je třeba ochránit normální životy lidí v Evropě. "Rakovinu radikální islámské ideologie musí vyléčit především muslimové, obzvlášť Arabové. Především oni musí prokázat, ze vraždění a teror nejsou dnes pravou tváří islámu. Nevěřím na žádné další vojenské intervence Západu v Sýrii, Iráku či bůhví kam. Nevěřím," dodal ministr. Naopak opozice se Zemanem souhlasí.

Na holokaust vzpomínali v Terezíně politici i přeživší

Desítky předsedů a místopředsedů evropských parlamentů si v Terezíně společně s řadou lidí, kteří nacistický teror přežili, připomněly osud obětí holokaustu. Akce navazovala na pražské mezinárodní fórum k výročí osvobození nacistického tábora v Osvětimi. Konala se ve stejnou chvíli jako pietní akt v polské Osvětimi, kde si světoví státníci připomněli 70. výročí osvobození vyhlazovacího tábora. Řada nacistických vězňů byla během druhé světové války transportována z Terezína právě do Osvětimi. Byli mezi nimi i rodiče tajemníka Federace židovských obcí v ČR Tomáše Krause. Lidé, kteří přežili holokaust, se podle něj dělí na dvě skupiny. "První zachovává mlčení. Nezmiňují nic, co by jen vzdáleně tuhle historii připomínalo. A druhá chce naopak všechno sdílet. Chtějí vykřičet svoje svědectví a chtějí varovat. Oby typy lidí znám. Prvním byla moje matka, druhým můj otec," uvedl Kraus.

Terezínským ghettem prošel i Felix Kolmer. Jako mladý muž přijel úplně prvním transportem, 24. listopadu 1941. Zažil i útěk na svobodu, když se zapojil do terezínského hnutí a našel jednu z chodeb, která vedla z tábora ven. Vlastní svobody se vzdal, aby ostatním vězňům řekl o cestě ven. V roce 1944 byl i on deportován do Osvětimi. Přeživší vzpomínali nejen na hrůzy, které holokaust přinesl, ale i na místní obyvatele. "Děkuji obyvatelům Terezína, kteří nám pomáhali. Našim učitelkám, které se s námi tajně učily a alespoň trochu pomáhaly terezínským dětem zvládnout jejich osud," řekla jedna z pamětnic.

Ve vepříně v Letech se objevily kresby připomínající oběti války

Na některých částech vepřína v Letech na Písecku někdo namaloval siluety lidí. Podle anonymního autora mají připomínat oběti, které za druhé světové války zahynuly v cikánském táboře. Ubikace stály na místě dnešního vepřína. Kresby na zdi někdo vytvořil v noci na pondělí, řekla ČTK policejní mluvčí Kamila Ingrišová Čuřínová. Autorem kreseb je prý člověk s přezdívkou Pérák. "Prasečák v Letech je ostudnou připomínkou Osvětimi po Česku. Vracím se, abych zjednal nápravu," uvedl Pérák v e-mailu, který rozeslal médiím. Pérák je legendární postava, která za druhé světové války sabotovala některé nacistické akce.

Vepřín v Letech stojí na místech bývalého pracovního tábora. Pomník připomínající oběti cikánského holokaustu se nachází v těsné blízkosti areálu. Do května 1943 prošlo táborem 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.

Armádní přebor v Jeseníkách vzdaly kvůli náročnosti již dva týmy

Nejtěžší armádní přebor s názvem Winter Survival, který se v těchto dnech odehrává v Jeseníkách, již vzdaly první dva týmy. Odstoupit musely kvůli fyzické vyčerpanosti či zdravotním potížím. Své síly tak v extrémním závodu v horském terénu nadále poměřuje 12 družstev. Oba týmy, které musely z klání odstoupit, byly z Česka. Ve hře tak kromě jejich dalších kolegů zůstávají týmy z Polska, Německa i Slovenska. Odstoupení prvních vojáků svědčí podle pořadatelů o náročnosti závodu, který podle nich nemá ve světě obdoby. Soutěž se letos koná po jednadvacáté. Loni armádní přebor, který potrvá celý týden, vyhráli vojáci 7. mechanizované brigády z Hranic na Přerovsku.

Zaměstnancům ČSA od příštího týdne klesnou mzdy o desítky procent

Zaměstnancům Českých aerolinií klesnou od příštího týdne platy o desítky procent. Od února vstoupí v platnost nový mzdový řád. ČTK to řekl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Proti citelnému snižování mezd ve společnosti dlouhodobě vystupují zástupci pilotů i stevardů. Ti se doposud s vedením dopravce nedohodli na nové kolektivní smlouvě, do vyjednávání proto museli vstoupit prostředníci. Vedení dopravce snížení mezd obhajuje nutností šetřit. Snížení mezd má být podle odborů citelnější, než na čem se s vedením firmy shodly na podzim, když kvůli propouštění hrozila stávka letušek a stevardů. Pokud selžou vyjednávání přes prostředníka, hrozí stevardi znovu stávkou. Tu nevylučují i piloti, kteří při loňských protestech vůči vedení postupovali více umírněně.

SmartWings v létě zavedou pravidelné lety z Bratislavy a Košic

České aerolinky SmartWings ze skupiny Travel Service nabídnou v létě přímá letecká spojení ze dvou slovenských měst do osmi destinací a letovisek v Řecku, Itálii, Španělsku, Bulharsku a Izraeli. ČTK to sdělila mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. Z Bratislavy bude dopravce provozovat přímé lety na Krétu, Rhodos, Sardinii, do Burgasu, dále na ostrov Mallorca a do Tel Avivu. Z Košic bude dopravce létat na pravidelné lince na Rhodos a do Burgasu. Lety na zmiňovaných linkách nabídne jednou až čtyřikrát týdně.

V Mošnově přistál Antonov An-225 Mrija, největší letoun na světě

Největší letoun světa Antonov An-225 Mrija přistál na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku. Přiletěl pro obrněnou techniku, kterou společnost Excalibur Army posílá do Afriky. Stejnou cestu vykoná letoun tento týden ještě dvakrát. Uvedli to mluvčí letiště Michaela Kubešová a mluvčí holdingu Excalibur Group Andrej Čírtek. Letadlo je dlouhé 84 metrů, jeho křídla mají rozpětí 88,4 metru. Kubešová uvedla, že prázdný letoun váží 175 tun, jeho maximální vzletová hmotnost, tedy váha včetně nákladu a paliva, činí 600 tun. An-225 existuje v jediném exempláři.

V Květné je na munici z Vrbětic připraveno už 20 skladů

V areálu v Květné na Svitavsku, kam se převeze část munice z Vrbětic na Zlínsku, je už připraveno 20 objektů. Kvůli počasí se ale zatím na leden žádný převoz neplánuje. Novinářům to řekli náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Podle dosavadních informací by mělo být do Květné převezeno 2800 tun munice patřící společnosti Excalibur Army. Podle hejtmana to nakonec bude zřejmě méně. Na převoz bude potřeba několik desítek nákladních aut.

Policie odvezla část munice z areálu ve Vrběticích k likvidaci do trhací jámy ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Munice byla převezena kamionem doprovázeným vozy vojenské a dopravní policie, řekla ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Náklad obsahoval munici, která byla nalezena při průzkumu areálu a kterou pyrotechnici označili za schopnou převozu.

Do Indie odlétá podnikatelská mise 30 zástupců českých firem

Do Indie a Nepálu zamíří podnikatelská mise téměř 30 zástupců tuzemských firem v čele s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD). Jde převážně o podniky z oblasti strojírenství, leteckého průmyslu či farmacie. V Dillí se český ministr setká se svým resortním protějškem a bude předsedat zasedání Česko-indické smíšené komise pro hospodářskou spolupráci. V Dillí, Bombaji a Káthmándú se čeští podnikatelé zúčastní ekonomických fór. V Nepálu Mládek podepíše dohodu o vzájemné ekonomické spolupráci mezi resortem průmyslu a obchodu a nepálským ministerstvem financí.

Indie je jednou z 12 prioritních zemí Exportní strategie ČR na roky 2012 až 2020. V roce 2013 dosáhl český vývoz do Indie 11 miliard korun, dovoz z Indie byl v hodnotě 12,3 miliardy korun. Tuzemské podniky do Indie vyváží nejvíce součásti vozidel, turbíny či kaučuk. Český vývoz do Nepálu v roce 2012 dosáhl hodnoty 49 milionů korun.

Helena Válková jednala ve Vídni o vyšetřování korupce

Efektivita a úspěšnost vyšetřování prostřednictvím specializovaného státního zastupitelství byla hlavním námětem pracovního setkání expertních skupin ministerstev spravedlnosti Rakouska a České republiky. Pro nás jsou zajímavé především zkušenosti rakouského speciálu s vyšetřováním trestných činů v oblasti výkonu správy a korupce a hospodářskou kriminalitou se škodou převyšující 5 milionů eur. Rakouský model, kterým se inspiruje i česká strana, je založen na vysoké míře účinnosti i politické nezávislosti, uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková. Rakousko patří k nejlépe hodnoceným zemím z hlediska úspěšného trestního stíhání v případech korupce. Podobné modely specializovaných státních zastupitelství, povětšinou s celostátní působností, mají kromě Rakouska také na Slovensku, v Rumunsku či Španělsku.

Norský poslanec předloží kauzu Michalákových šéfovi diplomacie

Člen zahraničního výboru norského parlamentu Per Sandberg se chystá ve středu předložit kauzu českých sourozenců Michalákových šéfovi norské diplomacie Börgovi Brendemu. O chlapcích, které norský sociální úřad odebral matce, by měli jednat na své pravidelné schůzce. Místopředseda norské Strany pokroku Sandberg, který se mimo jiné věnuje problematice ochrany dětí či přistěhovalectví, to sdělil ČTK v e-mailové zprávě. Případ byl i jedním z témat pondělního setkání předsedy české Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka s šéfem norského parlamentu Olemicem Thommessenem, který přijel do Česka na návštěvu. Thommessen médiím řekl, že nemá kompetence ke komentování kauzy.

Výrobce radiolokátorů ERA Pardubice uspěl v Moldavské republice

Pardubický výrobce radiolokátorů, společnost ERA, dodá technologie na pokrytí celého vzdušného prostoru Moldavska. Navíc nainstaluje i letištní systém zvyšující bezpečnost pohybu strojů na mezinárodním letišti v hlavním městě Kišiněvě. Moldavsko je po Litvě, Estonsku, Ázerbájdžánu, Tádžikistánu a Arménii další zemí v postsovětském regionu, kde se firmě podařilo uchytit, informovala ČTK její mluvčí Lenka Stejskalová Reichová.

Největší outletové centrum v ČR se otevře před letošními Vánocemi

Největší outletové centrum v Česku The Prague Outlet u pražského letiště se zákazníkům otevře zřejmě již před letošními Vánocemi. Centrum má obsazeno nájemci z řad módních značek již 60 procent prodejní plochy. Očekávaný roční obrat obchodníků v outletu má po dokončení poslední fáze překročit dvě miliardy korun. Část budovy outletového centra, kde budou obchody prémiových značek, by měla mít podobu obchodního bulváru z historického centra Prahy. V rozhovoru s ČTK to řekl člen představenstva The Prague Outlet Martin Kubišta. Projekt vytvoří celkem až 500 nových pracovních míst. Kromě outletu počítají plány společnosti v lokalitě s téměř šesti hektary rozvojových ploch například s letištním hotelem s 250 lůžky a čerpací stanicí.

Státní nemocnice platy zvýšily, akciovkám pomůže MZ s analýzami

Všechny státní nemocnice zvýšily od ledna svým zaměstnancům platy, ti uvidí navýšení poprvé v únorové výplatě. Některé akciové společnosti ale tvrdí, že na to nemají peníze. S analýzami příjmů od zdravotních pojišťoven podle nové úhradové vyhlášky jim proto pomůže speciální tým ustavený podle dohody odborů a zaměstnavatelů s ministerstvem zdravotnictví. Novinářům to řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Připomněl, že v žádné státní nemocnici a dalších příspěvkových organizacích krajů či měst, kde od ledna vstoupila v platnost nová platová tabulka, zásadní problém nebyl. Z akciových společností, kde tabulky nemají a ministerstvo jim nemůže navýšení nařídit, se ozývala kritika, že peníze od zdravotních pojišťoven na pětiprocentní navýšení mezd nestačí.

Podle Sobotky je potřeba zas proplácet nemocenskou za první 3 dny

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je potřeba znovu zavést nemocenskou v prvních třech dnech nemoci. Výše dávky by ale závisela na dohodě odborářů se zaměstnavateli i na "možnostech úpravy" odvodů na nemocenské pojištění. Vláda má zrušení takzvané karenční doby ve své koaliční smlouvě. Podle premiéra by nemocenská v prvních třech dnech stonání měla být o něco nižší než v dalších dnech. Od 4. do 14. dne platí náhradu mzdy zaměstnavatel, a to 60 procent výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

Negativní postoj k tomuto kroku má ale ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti jsou i zaměstnavatelé.

Chřipky v ČR pronikavě přibylo, minulý týden o 122 pct.

Pronikavý nárůst nemocnosti na chřipku a akutní dýchací infekce eviduje za předchozí týden národní referenční laboratoř pro chřipku. Počty pacientů s chřipkou stouply o 122,4 procenta a s akutními infekcemi dýchacích cest o 21,1 procenta. Nejvíc v Praze a krajích Jihomoravském, Vysočině a Středočeském. Vzhledem k výrazným rozdílům mezi kraji hodnotí epidemiologové situaci jako postupující regionální epidemie. Také v Evropě je podle epidemiologů vidět postupující epidemická vlna. Plošnou epidemii hlásí již 12 států. V chřipkové epidemii v ČR obvykle onemocní milion lidí.

V ČR loni poprvé dostalo nový orgán víc lidí, než nově čekalo

V Češku loni poprvé dostalo nový orgán víc lidí, než bylo nově zařazeno na čekací listiny. Doby čekání se zkrátily, ubylo těch, kteří se nedočkali. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ocenil, že čekací doby na transplantaci jsou v Česku kratší než ve většině evropských zemí. V roce 2014 se na seznam čekatelů nově dostalo 808 pacientů a bylo provedeno 846 orgánových transplantací, upřesnil ředitel Koordinačního střediska transplantací profesor Miloš Adamec. Ve většině okolních zemí čekají podle něj pacienti na darovaný orgán dva až tři roky, Česko se dostalo na zhruba roční čekací lhůtu.

Na jeden milion obyvatel připadá 26,3 dárce, tím se řadí ČR mezi pět nejaktivnějších zemí Evropy a mezi top světovou desítku. Ani dobré výsledky nezaručují, že všichni pacienti se dočkají. Vloni zemřelo 75 čekajících pacientů. V ČR působí sedm transplantačních center.

Koncepce: Sociální bydlení má mít tři stupně podle situace lidí

Sociální bydlení v Česku, které by mělo začít fungovat od ledna 2017, by mělo mít tři stupně. Potřební v tísni by podle své situace měli mít možnost získat krizové bydlení, sociální byt či dostupný byt. Poskytnout by je měly obce. Koncepci na konferenci v Senátu představila náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD). Vláda by měla dokument projednat do konce února, poté se začne připravovat zákon. "Model je určen lidem, kteří nemají bydlení. Jsou to nejen bezdomovci, ale i lidé v ubytovnách, azylových domech, mladí po odchodu z dětských domovů, senioři, dlouhodobě nezaměstnaní, oběti domácího násilí, lidé v nevyhovujících podmínkách, postižení či samoživitelé," uvedla náměstkyně. Podle ní ztráta bydlení v Česku hrozí 521.000 lidí. O sociální bydlení bude moci požádat člověk v tísni. Prověří ho úřad práce, posoudí jeho majetek a příjem. Potřebným vydá osvědčení, poté budou moci pomoc získat.

Případ střelby v Přerově se vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti

Případ z Přerova, při které strážník na začátku ledna služební zbraní zastřelil během zákroku mladíka, vyšetřuje policie pro podezření z usmrcení z nedbalosti. Nikdo však dosud nebyl obviněn. Kriminalisté stále čekají na znalecké posudky, které by jim měly okolnosti případu objasnit. Tragédie se odehrála nedaleko centra Přerova před barem Lumír. Strážníci byli na místo přivoláni kvůli rušení nočního klidu. Hlídka byla podle policistů ohrožována volně pobíhajícím psem, a proto jeden ze strážníků použil služební zbraň. Kulka zasáhla třiadvacetiletého mladíka do hlavy, zemřel na místě. Při incidentu byl zraněn i zasahující strážník, který zbraň použil.

Registrované partnerství loni uzavřelo 233 párů

Registrované partnerství loni v České republice uzavřelo 233 párů, což je o 32 více než v roce 2013. Častěji se registrovali muži, kteří uzavřeli 148 svazků. Za osm a půl roku pak do registrovaného partnerství vstoupilo celkem 3858 leseb a gayů. Vyplývá to ze statistik, které z údajů matrik zaznamenává aktivista Milda Šlehofer. Oficiální statistika se nevede. Institut registrovaného partnerství dvojic stejného pohlaví platí v ČR zhruba od poloviny roku 2006. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Ukládá jim vyživovací povinnost, adopce ale zakazuje. Podle údajů ze sčítání lidí z roku 2011 vychovávaly homosexuální páry zhruba tisícovku dětí.

Rodiče se spojili ve snaze o začlenění postižených do běžné školy

Vznikla aliance Rodiče za inkluzi, která má prosazovat začlenění dětí s nejrůznějšími problémy do běžných škol. K jejím zakladatelkám patří například Marta Pečeňová z organizace Za sklem poskytující podporu lidem s autismem. "Aliance chce také posílit roli rodičů, aby byli skutečnými partnery ve školách," poznamenala na tiskové konferenci. Na začátku jejího působení v této oblasti stála vlastní zkušenost při integraci syna s Aspergerovým syndromem. Klára Šimáčková Laurenčíková, předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání, poukázala na to, že v různých krajích mají děti s totožnou diagnózou odlišné šance na vzdělávání v běžné škole. Záleží například na tom, jak jsou úřady ochotny financovat asistenty pedagoga. Podpůrná opatření pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami nově řeší novela školského zákona, kterou projednávají poslanci.

Tři čtvrtiny lidí jsou spokojeny s životem, nejvíc za osm let

Se svým životem jsou spokojeny tři čtvrtiny (76 procent) Čechů, což je nejlepší hodnocení za posledních osm let. Loňský rok byl úspěšný pro 64 procent lidí, naposledy takto pozitivně hodnotili rok 2008. Proti předloňsku více občanů cítí vyrovnanost a přibylo i lidí, kterým se loni vše dařilo. Negativní pocity, jako je strach, nejistota či vztek ubývaly. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který se mezi tisícovkou lidí uskutečnil druhý týden v lednu.

Praha 1 pronajme Werichovu vilu nadaci Jana a Medy Mládkových

Praha 1 pronajme Werichovu vilu Nadaci Jana a Medy Mládkových za 600.000 korun s DPH ročně, smlouva bude na deset let s opcí pro dalších deset let. V budově vznikne Kulturně společenské centrum Voskovce a Wericha. Záměr pronájmu schválili zastupitelé městské části. Vilu ještě čekají opravy za 30 milionů korun. Dalšími uchazeči o pronájem byl projekt Post Bellum a Nadace Charty 77. O nájemci vily se rozhoduje už od povodní v roce 2002. Pro pronájem bylo 23 z 25 zastupitelů, jeden byl proti a další se zdržel. "Myslím si, že i pro druhou společnost bychom v Praze 1 mohli najít vhodný prostor. Odvádí hodně dobrou práci," řekl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Vítězný projekt nabídl asi o 240.000 korun vyšší nájem než Post Bellum, podle Lomeckého hrála cena ve výběru minimální roli.

Firma se s památkáři dohodla na podobě nové Petrovy boudy

Památkáři a firma Snowy Chalet se dohodli na podobě nového objektu, který vznikne na místě spáleniště Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš. ČTK to sdělil Martin Havlík z firmy Snowy Chalet, která na místě postaví dvě menší budovy inspirované vzhledem boudy z přelomu 19. a 20. století. Petrovu boudu zničil v srpnu 2011 zničil rozsáhlý požár, tvořily ji tři objekty. Projekt počítá s výstavbou menšího komplexu, původní podoba je podle majitelů ekonomicky neúnosná, a tak počítají jen se dvěma menšími budovami, které by mohly zčásti fungovat samoobslužně. Náklady se odhadují na 100 milionů korun, stavba by měla zabrat dva roky.

Nová Petrovka by měla nabídnout ubytování přibližně pro 50 lidí ve společné noclehárně i samostatných pokojích, stravování ve venkovním i vnitřním bufetu či welness s vířivkou, parní lázní a saunami. Její samoobslužnost tkví v tom, že si zájemci nejprve ve špindlerovském infocentru vyzvednou klíče a na Petrovce přespí ve spacáku s jednorázovou vložkou, aniž by k tomu potřebovali personál.

Filmař Vláčil bude mít ode dneška na domě, kde žil, pamětní desku

Pamětní desku odhalí dnes odpoledne na domě v Čínské ulici 6, kde žil přední scenárista a režisér František Vláčil, zástupci radnice šesté pražské části. Stane se tak ve výroční den, kdy tento filmař v roce 1999 zemřel. Autorem desky o rozměrech půl metru na metr je sochař Tomáš Medek. Námětem je filmový pás s typickým pruhem na spodním a horním perforovaném okraji. V levé části je umístěn portrét Vláčila. Při slunečním odlesku může dílo stejně jako fotografie střídavě připomínat negativ a pozitiv. Vláčil patří k nejuznávanějším českým filmovým tvůrcům. Do dějin domácí kinematografie se zapsal svou monumentální historickou freskou Marketa Lazarová považovanou za nejlepší tuzemský film všech dob.

Muzikolog a znalec moravské hudby Trojan zemřel, bylo mu 88 let

Muzikolog a významný znalec moravské lidové hudby Jan Trojan v pondělí zemřel. Bylo mu 88 let. Působil také jako rozhlasový redaktor a dlouholetý pedagog Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Věnoval se moravské lidové písni, dějinám české i světové opery a hudbě moravských i slezských kantorů v 17. a 18. století. Pro praktické provedení připravil 84 skladeb starých mistrů. K jeho významným knihám patří Moravská lidová píseň a Dějiny opery. Podílel se na znovuobjevení barokního skladatele Josefa Schreiera a jeho pastýřské mše s ryze moravskou melodikou.

Tenorista José Cura vystoupí dvakrát v Praze v Otellovi

Jeden z nejžádanějších tenoristů současnosti, argentinský pěvec José Cura, vystoupí 29. ledna a 24. února v Praze v inscenaci Státní opery. Představí se v titulní roli opery Giuseppe Verdiho Otello pod taktovkou hudebního ředitele Státní opery Martina Leginuse. V prvním pražském představení se role Desdemony ujme Eva Hornyáková a Jagem bude sólista Opery ND Ivan Kusnjer. V následujícím únorovém termínu to vedle Kusnjera bude Pavla Vykopalová. Cura věří, že jeho spolupráce se Státní operou nekončí. "Věřím, že tato dvě představení budou počátkem mého častějšího hostování. Chtěl bych to, ale nerozhoduju o tom jenom já," řekl ČTK Cura, který v České republice vystoupil již několikrát.

V Pardubicích začal 15. ročník festivalu divadelních komedií

Hrou Williama Shakespeara Mnoho povyku pro nic v podání pražského Divadla v Dlouhé začala ve Východočeském divadle Pardubice týdenní přehlídka divadelních komedií Grand Festival smíchu. Patnáctý ročník má na programu sedm veseloher, zastoupen je stejný počet souborů včetně domácího. Příští pondělí budou na slavnostním galavečeru udělena ocenění v sedmi kategoriích.

Muzikál Kdyby tisíc klarinetů vyrobil šlágry a hvězdy

O groteskní proměně zbraní na hudební nástroje a následné televizní estrádě vypráví filmový muzikál Kdyby tisíc klarinetů, od jehož premiéry uplyne ve čtvrtek rovné půlstoletí. Za účasti tehdejší herecké a muzikantské elity vznikl snímek v režii Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka na námět Jiřího Suchého a hudbu Jiřího Šlitra, dnes pokládaný na kulturní klenot české pop-music. Film převedl na plátno slavné hudební pásmo, jímž na konci padesátých let začala v Divadle Na zábradlí éra divadel malých forem. Z mnohých písní zde uvedených se staly hity - Babetta, Kapitáne, kam s tou lodí, Tak abyste to věděla, Motýl či Spím. K jeho hudebním vrcholům patří zamilovaný song pro Terezu v podaní Waldemara Matušky, jazzové ohlasy v písních autorské dvojice Suchý a Šlitr, jímavé balady Hany Hegerové či duet Evy Pilarové s mladičkým Karlem Gottem o tom, že "je nebezpečné dotýkat se hvězd, na zem spadlých z nebe".

Sport

Tenista Tomáš Berdych postoupil stejně jako loni do semifinále Australian Open. Sedmý nasazený hráč zdolal Rafaela Nadala 6:2, 6:0, 7:6 a nad Španělem zvítězil poprvé po předchozích sedmnácti porážkách. "S Nadalem musíte hrát až do konce bez ohledu na skóre, protože je to velký bojovník a nikdy se nevzdává. Proto jsem byl pořád koncentrovaný," řekl Berdych. "Když jsem nevyužil mečboly, zůstával jsem klidný a spoléhal na své zbraně," uvedl český tenista, jenž hraje první grandslamový turnaj pod vedením svého nového kouče Daniela Vallverdua z Venezuely. Soupeřem Tomáše Berdycha v semifinále bude britský tenista Andy Murray.

Nejen Tomáš Berdych ve dvouhře, ale i Barbora Záhlavová-Strýcová a Lucie Šafářová ve čtyřhře si zahrají na tenisovém Australian Open semifinále. Záhlavová-Strýcová bude hrát o finále v páru s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou a Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA. Potkat se mohou ve finále.

Bez obvyklých opor Petry Kvitové a Lucie Šafářové, které se omluvily, vstoupí české tenistky do letošního ročníku Fed Cupu. Obhájkyně titulu čeká příští týden zápas 1. kola s Kanadou v Québecu a kapitán Petr Pála nominoval Lucii Hradeckou a tři debutantky Karolínu Plíškovou, Terezu Smitkovou a Denisu Allertovou. Zápas se uskuteční na tvrdém povrchu ve sportovním komplexu univerzity Laval 7. a 8. února.

Biatlonistka Jitka Landová je druhou českou medailistkou ze Světové zimní univerziády na Slovensku. Členka úspěšné české štafety ze Světového poháru obsadila třetí místo ve sprintu na 7,5 kilometru. Vyhrála domácí reprezentantka Paulina Fialková. Čtvrtá skončila další česká reprezentantka Eva Puskarčíková. Mezi muži byl nejlepším Čechem čtvrtý Michal Krčmář, který zaostal za medailí o necelých deset sekund. Závod opanovali ruští biatlonisté, vyhrál Jaroslav Ivanov.

Česká republika bude v krátké době hostit další fotbalové mistrovství Evropy. Po šampionátu jednadvacítek v letošním roce uspořádá FAČR rovněž kontinentální šampionát fotbalistek do 17 let v roce 2017. Rozhodl o tom rozhodl výkonný výbor UEFA. Česká kandidatura dostala přednost před Belgií, Švédskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou a Severním Irskem. Turnaj s osmičlennou účastí se v létě 2017 odehraje v Plzni, Domažlicích, Příbrami a Přešticích.

Michal Březina zůstal po odchodu Tomáše Vernera z amatérského ledu jedinou českou medailovou nadějí na krasobruslařském mistrovství Evropy, které začne ve středu ve Stockholmu. Na třetí titul za sebou bude v mužské kategorii útočit Španěl Javier Fernández, jenž je jedním ze dvou obhájců evropského titulu startujících ve švédské metropoli. S Fernándezem změřil Březina síly na podzim na soutěži Grand Prix v Moskvě, kde za ním a Sergejem Voronovem obsadil třetí místo. Březina se snaží brát evropský šampionát s nadhledem. "Když nad tím člověk začne přemýšlet, tak ho to rozhodí. Chci předvést dobrý výkon," řekl ČTK čtyřiadvacetiletý krasobruslař, který má z ME vedle předloňského bronzu také tři čtvrtá místa. V mužské soutěži se představí i zkušený Pavel Kaška a debutant Petr Coufal. Mezi ženami bude startovat Březinova sestra Eliška. Premiéru na velké seniorské akci prožije český taneční pár Cortney Mansourová, Michal Češka.

Počasí

Většinou oblačno, na horách místy, jinde ojediněle slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C.