Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Šéf židovského kongresu: Nacismus v Evropě se znovu hlásí o slovo

Nacismus v Evropě se znovu hlásí o slovo. Nedaří se mu jen na ulicích, ale i v parlamentech. Při zahájení pražské konference věnované 70. výročí osvobození Osvětimi to řekl prezident Evropského židovského kongresu (EJC) Moše Kantor. Podle Kantora by se brzy mohlo stát, že se příznivci nacismu dostanou do vlády některé evropské země. "Myslíte si, že jejich chování bude jiné než jejich předchůdců?" poznamenal šéf židovského kongresu. "Podobné tendence, které jsme viděli v minulosti, se začínají opakovat," dodal. Poznamenal, že džihádismus je nacismu podobný. Naprostá většina muslimů je ale podle něj naprosto normální a nemyslí na vraždy a pogromy.

Fórum Let My People Live! (Nechte žít můj lid), které pořádá Evropský židovský kongres (EJC) spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi, chce upozornit na hrozby spojené s přibývajícími projevy antisemitismu a extremismu. Dvoudenního setkání se účastní více než 30 předsedů a místopředsedů parlamentů a dalších 500 hostů. Akce se pořádá k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi. Doprovázejí ji rozsáhlá bezpečnostní opatření.

Štěch: Tajné služby by měly u rasových zločinů spolupracovat

Evropské země by měly diskutovat o možném prohloubení spolupráce zpravodajských služeb v oblasti rasových zločinů. Při zahájení fóra Let My People Live! (Nechte žít můj lid) to řekl předseda Senátu ČR Milan Štech (ČSSD). Podle něj 70 let od konce druhé světové války narůstá xenofobie, společnost se přijmově a majetkově polarizuje a zhoršuje se bezpečnostní situace. Takové znaky podle Štěcha historici znají z doby, kdy v Evropě sílil nacismus. Podle Štěcha budou součástí fóra diskusní panely, které se zaměří na opatření, jak čelit narůstající xenofobii v Evropě. Připomněl výzkum, podle kterého se dvě třetiny Židů setkávají s projevy antisemitismu. O nutnosti odmítnutí antisemitismu hovořil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Vyzývám k jednotě a odvaze vytvářet spravedlivou společnost, společnost, která bude prostupná, soudržná a otevřená, společnost, která bude bez ghett, bez diskriminace," dodal.

Prezidenti Zeman a Kiska uctili v Terezíně oběti holokaustu

Prezident Miloš Zeman spolu se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou uctili na Národním hřbitově v Terezíně památku obětí holokaustu. Po prohlídce Muzea ghetta odsoudili nacistickou propagandu. Slovenský prezident zdůraznil, že hrůzy holokaustu je třeba si stále připomínat. Kiska navštívil Terezín poprvé, když mu bylo 12 let. "Už tehdy ve mně zarezonovalo, jaké brutality se tu děly. A i dnešní přehlídka toho, jak fašisti dokázali zakrývat, co se ve skutečnosti děje, je důkazem zvěrstev, na které nesmíme nikdy, nikdy zapomenout," řekl Kiska po prohlídce Muzea ghetta. "Nejvíc v tomto muzeu jsem si znovu vzpomněl na Potěmkinovu vesnici. Na předstírání obludné lži, profesionálně dokonalým způsobem, na který dokonce naletěl Mezinárodní červený kříž," řekl Zeman. Oba prezidenti se po návštěvě Terezína vrátili do Prahy na Mezinárodní fórum k holokaustu. Na úterní odpoledne je v Terezíně plánován velký pietní akt.

Zeman k výsledku řeckých voleb: Dluhy se mají platit

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s výsledkem voleb v Řecku, které vyhrála levicová strana SYRIZA usilující o zmírnění úsporných opatření, řekl, že dluhy se mají platit. Podle premiéra Buhoslava Sobotky (ČSSD) má nová vláda nyní odpovědnost splnit sliby voličům a současně dodržet parametry mezinárodního záchranného plánu. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) soudí, že EU případné výkyvy v Řecku ustojí. Podle TOP 09 jsou sliby SYRIZY nereálné, podle ODS je chyba, že v eurozóně zůstávají země, které nejsou schopny plnit ekonomické parametry eura. "Pan prezident se nebude vměšovat do vnitřních řeckých záležitostí. Zastává ale obecný názor, že dluhy se mají platit," sdělil ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zaorálek předal norské velvyslankyni nótu kvůli odebraným dětem

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předal norské velvyslankyni už druhou nótu kvůli kauze bratrů Michalákových, které norské úřady odebraly české matce. Žádá v ní, aby norské úřady začaly s českými spolupracovat. Zaorálek to řekl novinářům. Podle něj Česko začne pracovat na mezistátní dohodě, podle níž by se podobné případy daly v budoucnu řešit. Pomoci tomu mají právě politici. Že by tak vyvíjeli na nezávislé instituce nepřípustný tlak, si ministr nemyslí. Podle něj spíš řeší situaci, kterou "nepokrývá právo". Český úřad norskou sociální službu kontaktoval před týdnem. Podle Zaorálka se o to nyní pokusí znovu. Česko si s Norskem kvůli kauze sourozenců Michalákových vyměnilo už tři nóty - dvě podala česká strana, jednu norská.

MF bude moci vydávat některé dluhopisy bez schválení zákonem

Ministerstvo financí (MF) bude smět vydávat státní dluhopisy například na krytí schváleného schodku státního rozpočtu bez nutnosti předkládat kvůli tomu Parlamentu zvláštní zákon. Počítá s tím novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Vláda pokládá schvalování dluhopisů zvláštními zákony za nadbytečné, neboť je k jejich vydání zmocněna zákonem o státním rozpočtu kvůli krytí rozpočtového schodku. Novela by mohla MF pomoci už nyní vyřešit situaci, kdy Sněmovna v pátek neschválila vládní návrh zákona na vydání státních obligací za 674 miliardy.

Česko se na poslední chvíli snaží zachránit miliardy z fondů EU

Česko se na poslední chvíli snaží zachránit miliardy z fondů EU. Od Evropské komise (EK) chce mimo jiné povolit rozdělování projektů na dvě části a přesun peněz v rámci konkrétního operačního programu z jedné prioritní osy do druhé. Při prvním jednání s představiteli EK to řekla náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková. V ohrožení jsou miliardy korun. ČR je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU.

Důvěra v českou ekonomiku se počátkem roku téměř nezměnila

Důvěra v českou ekonomiku v lednu meziměsíčně klesla o 0,1 bodu na 11,5 bodu. Předtím pětkrát za sebou vzrostla. Informoval o tom Český statistický úřad. V porovnání s koncem roku jsou pozitivnější spotřebitelé, u firem se celková důvěra mírně snížila. Mezi podnikateli v obchodě a stavebnictví však vzrostla.

Letecký petrolej pro státní strategické rezervy dodá Unipetrol

Letecký petrolej pro českou armádu dodá společnost Unipetrol RPA, která je členem holdingu Unipetrol. Ve společné tiskové zprávě to oznámila Státní správa hmotných rezerv (SSHR) a Unipetrol. Dodali, že první vlaky s petrolejem dorazily do skladů české armády v uplynulých dnech. Celkem má Unipetrol státu dodat 40.000 metrů krychlových petroleje. Dodávky by měly být dokončeny v říjnu letošního roku. "Nakonec vyhrála nejnižší, a pro stát tedy nejvýhodnější nabídka," řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Podotknul, že vypsání zakázky schválila vláda a v komisi, která vybírala vítěze, byli zástupci ministerstev financí, průmyslu a obrany.

Studie: Liberalizace trhu se zemním plynem sníží jeho ceny

Liberalizace trhu se zemním plynem sníží ve střední Evropě jeho ceny. Země v regionu by měly omezit vliv národních energetických společností. Vyplývá to ze ze studie projektu Mezinárodního Visegrádského fondu, na kterém se podílel Mezinárodní politologický ústav Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Země střední Evropy, mezi něž patří Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, by měly podle odborníků do roku 2020 výrazněji integrovat své trhy, tedy snížit překážky vzájemného obchodu, což může mít výrazný dopad do cen zemního plynu i pro koncové zákazníky.

AEW Europe odkoupila areál v Dobrovízi s halou pro Amazon

Společnost AEW Europe odkoupila od developerské firmy Panattoni Europe logistický park v Dobrovízi u Prahy. Jeho součástí je i hala budovaná pro americký internetový obchod Amazon. Park má pronajímatelnou plochu 255.000 metrů čtverečních. AEW ho odkoupila za 150 milionů eur, tedy za více než čtyři miliardy korun.

Areál je umístěn poblíž Letiště Václava Havla na rychlostní komunikaci R6 a nedaleko pražského okruhu. V distribučním centru Amazonu by mělo najít stálou práci až 2000 lidí a k tomu má vzniknout dalších 3000 sezonních pracovních míst. Nákladní dopravu směřující do logistické zóny má odklonit obchvat obce, na jehož stavbu vláda vyčlenila 85 milionů korun. Dokončení obří haly je plánováno v létě.

Smlouvy obcí a krajů o dotacích a výpomoci budou veřejné

Obce a kraje budou muset od července zveřejňovat část smluv o dotacích a finančních výpomocích. Normu, která má podle vlády přispět k boji proti korupci a umožnit kontrolu nakládání s penězi, podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Veřejné budou smlouvy nad 50.000 korun. Částku zvýšila Sněmovna, vláda původně navrhovala 10.000 korun. Dohody budou úřady zveřejňovat na svých úředních deskách umožňujících dálkový přístup, tedy na internetu. Přístupné budou nejméně tři roky. Porušení povinnosti bude správním deliktem, za který bude hrozit až milionová pokuta.

NKÚ: Obnova rybníku Jordán v Táboře byla financována bez chyb

Žádné závažné chyby se nestaly při financování obnovy rybníka Jordán v Táboře, konstatoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Vyčištění a oprava rybníka trvaly šest let a do poloviny loňského roku stály téměř 420 milionů korun. Z evropských dotací bylo uhrazeno 302,4 milionu korun, z rozpočtu Státního fondu životního prostředí (SFŽP) 18 milionů korun a zbytek doplatilo město Tábor. Jordán byl naposledy vypuštěn před 170 lety. Projekt obnovy nádrže spočíval v jejím odbahnění a vybudování spodní výpusti. Celkem bylo vytěženo téměř 269.000 metrů krychlových usazenin. Jordán vznikl v roce 1492 a je pravděpodobně nejstarší přehradní nádrží v Česku.

Protikorupční organizace: V Chomutově se znovu kupčí s hlasy

Nadcházející opakované volby v Chomutově podle nevládních organizací znovu provází kupčení s hlasy. Nadační fond proti korupci ve spolupráci s iniciativou "Nechceme žít v Palermu" tvrdí, že na nahrávkách zajistili důkazy o aktivitách osoby, která nabízela politikům za úplatu hlasy. "Za jeden hlas požadovala 100 korun," informovali ČTK zástupci protikorupčních organizací, kteří v této věci připravili trestní oznámení. Člověk kupčící podle nich s hlasy voličů zneužívá tíživou situaci občanů ze sociálně vyloučených lokalit Chomutova a udělal si z prodeje hlasů nelegální živnost. Opakované hlasování do zastupitelstva v Chomutově a také v Bílině na Teplicku se uskuteční tuto sobotu. Nové volby nařídil krajský soud kvůli kupčení s hlasy.

Soud potrestal tři muže za prodej destiček z Terezína

Podmíněnými tresty ve výši 10 a 12 měsíců a jedním ročním nepodmíněným trestem potrestal litoměřický okresní soud trojici mužů, kteří prodali do sběrny bronzové destičky se jmény obětí z Národního hřbitova. Jejich krádež jim neprokázal. Před soudem stanuli dva ze tří obžalovaných, Miroslav Daňo a Libor Mirga. Třetí obžalovaný, Petr Hricko, byl souzen jako uprchlý. "Nepodařilo se spolehlivě prokázat, že to byli obžalovaní, kteří destičky z Národního hřbitova odcizili. Jsem ale přesvědčen, že o nelegálním původu zboží věděli," řekl v závěrečné řeči státní zástupce Josef Zronek. Soud se k jeho názoru přiklonil.

Z terezínského hřbitova se v dubnu 2008 ztratilo 824 bronzových destiček se jmény obětí. Památník Terezín škodu vyčíslil na 1,7 milionu korun. Destičky skočily ve sběrně v Nehasicích na Lousku. Obžalovaní za ně dostali 50 až 60.000 korun. Celý hřbitov se Památníku Terezín podařilo opravit v dubnu 2009, bronzové destičky nahradil napodobeninami z umělé hmoty potažené bronzem. Hřbitov také střeží kamery a je osvětlený.

VZP je připravena podepsat smlouvu s protonovým centrem

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je připravena okamžitě podepsat smlouvu s pražským protonovým centrem, pokud centrum přijme podmínky vymezené správní radou VZP a dohodnou se na ceně. O rozhodnutí správní rady informoval novináře ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Po Vojenské zdravotní pojišťovně, která má smlouvu od roku 2013, podepsaly nyní smlouvy Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Oborová zdravotní pojišťovna. Ostatní zaměstnanecké pojišťovny o smlouvě jednají. VZP podle Kabátka trvá na tom, že protonovou léčbu doporučí tým některého z 13 komplexních onkologických center a budou to diagnózy vymezené odbornou společností. Limit pro tuto léčbu si VZP stanovila na 50 milionů korun ročně pro zhruba 70 klientů.

Průzkum: Se zdravotnictvím je spokojena zhruba polovina Čechů

Se zdravotním systémem v České republice je spokojeno 49 procent občanů, nespokojených 18 procent, zbytek nemá jednoznačný postoj nebo neví. Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je míra spokojenosti nejvyšší od roku 2002, odkdy tyto průzkumy agentura provádí. Průzkum se uskutečnil v prosinci loňského roku. Do názorů veřejnosti se mohl promítnout fakt, že lidé poslední měsíc platili třicetikorunové poplatky v ambulancích a lékárnách, které stát zavedl v roce 2008. Stokorunové poplatky v nemocnicích či lázních přestali pacienti platit už loni v lednu.

Za oblast českého zdravotnictví s největšími problémy považuje většina lidí (73 procent) financování veřejného zdravotnictví. Za další problematické oblasti považují dotázaní fungování zdravotních pojišťoven (61 procent) a hospodaření v oblasti léků (59 procent). Naopak nejméně potíží vidí občané v dostupnosti zdravotní péče a ve vztahu mezi lékaři a pacienty.

Počet návštěvníků bohoslužeb stále mírně klesá, chodí ale mladší

Sčítání účastníků tuzemských bohoslužeb potvrdilo pozvolný pokles zájmu lidí o tato tradiční setkávání s vírou. Pravidelně katolické bohoslužby v ČR navštěvuje přes 400.000 lidí, proti sčítání z roku 2009 číslo ukazuje pokles asi o sedm procent. Průzkum církve současně ukázal, že do kostela chodí mladší lidé a úbytek návštěvníků se netýká velkých měst, především Prahy. "Odchází rovina kulturního křesťanství vázaného na starší Jak uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, průzkum ukazuje, že Česko se posouvá k západoevropskému pojetí víry, která je individuálnější a více nezávislá a nevázaná na struktury. Na druhé straně očekává, že struktury budou jejich podporou, právě když to budou potřebovat. Česko už není místem tak zásadního rozdělování na ty, kdo věří a kdo nevěří, míní Holub. Sčítání návštěvníků bohoslužeb se v Česku koná od roku 1999 každých pět let.

Pražský Činoherní klub oslaví v únoru 50 let existence

Pražský Činoherní klub připravuje oslavy padesáti let své existence. Jubileum přední scény připomenou výstava, která bude od 6. do 28. února v Křížové chodbě Staroměstské radnice, a slavnostní večer v hledišti divadla 27. února. Večer vyvrcholí scénickým čtením hry Ladislava Smočka Piknik, která divadlo před půlstoletím otvírala, řekla ČTK mluvčí scény Alice Bláhová. Hra má zaznít v podání Jana Kačera, Josefa Somra a Jiřího Hálka.

V Milovicích ve středu vypustí do přírody 14 divokých koní

Do Milovic na Nymbursku bude ve středu z Británie dopraveno 14 divokých koní, kteří tam budou vypuštěni do volné přírody. Tato zvířata patří v Česku k původním živočišným druhům, ale v Evropě byla vyhubena člověkem. Projekt má krajině bývalého vojenského prostoru v Milovicích navrátit přirozenou rovnováhu, řekl ČTK Dalibor Dostál z neziskové organizace Česká krajina. Ještě letos by ke koním měli přibýt pratuři, uvažuje se i o zubrech.

V Milovicích začalo krajinu ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem 90. let odešla sovětská armáda. "Návrat divokých koní patří k nejvýznamnějším událostem v historii tuzemské ochrany přírody," uvedl Dostál. Archeologické nálezy dokládají přítomnost divokých koní ve střední Evropě včetně ČR do pozdního neolitu, tedy zhruba 4700 až 3700 před naším letopočtem. Divocí koně, nazývání také jako exmoorský nebo keltský pony, budou první měsíc ve dvouhektarové aklimatizační ohradě, potom budou vypuštěni na čtyřicetihektarovou pastvinu.

Na festival Benátská! letos dorazí metalová kapela Helloween

Legendární metalová kapela Helloween bude jednou z hlavních hvězd festivalu Benátská!, jehož 23. ročník se od 23. do 26. července uskuteční ve sportovním areálu v libereckém Vesci. Pětice německých muzikantů kolem zpěváka Andiho Derise, která v roce 2013 vyprodala v Česku dvě haly, dorazí s novým programem postaveným na aktuálním albu. To by mělo kombinovat předchozí nahrávky 7 Sinners a Straight Out of Hell. ČTK o tom za pořadatele informoval Roman Helcl. Festival Benátská! již minulý měsíc zveřejnil první jména české domácí špičky včetně Chinaski, Mekyho Žbirky nebo Stromboli. Nově přidává další interprety, jako jsou David Koller, Aneta Langerová, Michal Hrůza, Vladimír Mišík, Václav Neckář nebo ojedinělé vystoupení slovenské zpěvačky Kataríny Knechtové s kapelou Cigánski Diabli.

Novou Miss Universe se stala Kolumbijka Paulina Vegaová, má korunku české výroby

Novou Miss Universe se ve finále ve Spojených státech stala dvaadvacetiletá Kolumbijka Paulina Vegaová. Zástupkyně České republiky, česká Miss 2014 Gabriela Franková, nakonec nepostoupila z 88 finalistek do poslední patnáctky. Sdělila to agentura AP. Letošní Miss Universe získala za své vítězství korunku české výroby. Diamantový šperk v hodnotě zhruba 300.000 dolarů (asi 7,26 milionu korun) má tvar připomínající siluetu newyorského Manhattanu a pracovalo na něm deset špičkových českých klenotníků a brusičů, sdělili zástupci české společnosti Diamonds International Corporation (DIC).

Sport

Český hokejový útočník Jakub Voráček si připsal na Utkání hvězd NHL v Columbusu šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí a vyrovnal 27 let starý rekord Maria Lemieuxe. Podílel se v gólově nejbohatší exhibici v historii slavné soutěže na vítězství výběru Jonathana Toewse nad týmem opory pořádajících Blue Jackets Nicka Foligna 17:12.

Běžci na lyžích se postarali o první českou medaili ze Světové zimní univerziády na Slovensku. Jan Šrail a Karolína Grohová získali bronz ve sprintu smíšených dvojic klasickou technikou, ve finále doběhli třetí za dvěma ruskými páry. Daniel Máka se Sandrou Schützovou obsadili šesté místo.

Počasí

V úterý má být zataženo s občasným sněžením. Během odpoledne částečné protrhávání oblačnosti a místy sněhové přeháňky. V polohách pod 300 metrů i srážky smíšené. Teploty -1 až +3 stupně Celsia.

V Čechách a na Českomoravské vrchovině do úterního večera napadne až deset centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů. ČTK to sdělil Český hydrometeorologický ústav. Podle něj bude sněžení postupovat od západu a rozšíří se i do východní poloviny Čech. Ve vyšších polohách se budou zároveň tvořit sněhové jazyky.