Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Na pietu do Osvětimi se Sobotkou pojedou další tři ministři

Pietního shromáždění v polské Osvětimi k 70. výročí osvobození bývalého nacistického vyhlazovacího tábora se v úterý za Českou republiku kromě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zúčastní ministři Martin Stropnický (ANO), Michaela Marksová Tominová(ČSSD) a Daniel Herman (KDU-ČSL). ČTK o tom informoval úřad vlády. V Terezíně ve stejný den oběti holokaustu uctí předsedové obou komor Parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (všichni ČSSD) a zahraniční hosté českých připomínkových akcí holokaustu, sdělila česká diplomacie.

Sněmovna neschválila zákon o vydání dluhopisů za 674 miliard Kč

Sněmovna neschválila zákon o vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 674 miliard korun. Pro jeho schválení chyběly čtyři hlasy. Návrh zákona tak definitivně končí, už se o něm jednat nebude. Sněmovna ale tento týden schválila novelu rozpočtových pravidel, která vládě umožní vydávat státní dluhopisy ke krytí rozpočtovaného schodku rozpočtu bez nutnosti předkládat Parlamentu zvláštní zákon. Musí ji ještě podepsat prezident. Dluhopisy měly sloužit k úhradě loňského a předloňského schodku státního rozpočtu a na úhradu dluhů, které bude nutné splatit v letošním a příštím roce.

Hnutí ANO zváží připomínky ke koaliční smlouvě během února

Hnutí ANO vládním partnerům připomínky ke koaliční smlouvě nepředloží, doplní jen vyhodnocení dosavadní koaliční spolupráce. O případných výhradách ke koaliční dohodě, například v oblastech daní nebo otevřenosti státních institucí, bude hnutí diskutovat během února. Novinářům to ve Sněmovně řekl předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Lidovci ani sociální demokraté žádné zásadní změny nepožadují.

Při prolomení limitů se s přípravou těžby uhlí začne za šest let

V případě prolomení limitů by se s přípravou těžby hnědého uhlí začalo nejdříve v roce 2021. K získání povolení k těžbě je třeba řada stanovisek úřadů a odborných studií, řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Sám neočekává, že by limity stanovené vládou v roce 1991 zůstaly v platnosti. Ministerstvo zpracovalo celkem čtyři varianty toho, jak s limity naložit. Kromě úplného zachování limitů a nebo naopak jejich úplného prolomení jsou ve hře ještě dvě částečná řešení. Buď se limity prolomí jen na dole Bílina patřící společnosti ČEZ, nebo na Bílině a částečně na dole Československé armády (ČSA), který patří společnosti Severní energetická.

Štěch: Politici se do kauzy Michalákových už víc zapojit nemůžou

Čeští politici se podle šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) do řešení případu bratrů Michalákových, které české matce a otci odebrala norská sociální služba, už víc nemohou zapojit. Zájem projevili. Existuje tlak na norskou sociální komisi a soudy, aby rozhodovaly odpovědně a bez rozporů. Štěch to řekl po jednání s norskou velvyslankyní v Praze Siri Ellen Sletnerovou.

Výbor si chce na Norsko stěžovat organizacím na ochranu dětí

Český helsinský výbor (ČHV) si chce na postup norské sociální služby při odebírání dětí z rodin stěžovat u mezinárodních organizací, které hájí dětská práva. Kritizuje i ředitele brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který se případům ze zahraničí věnuje. Své stanovisko výbor zaslal ČTK. Pozornost na norskou sociální službu obrátil v Česku případ bratrů Michalákových. Hochy v květnu 2011 norská sociální služba odebrala české matce a otci, žijí odděleně v pěstounských rodinách.

Útvar proti kyberkriminalitě by měl fungovat od příštího roku

V Česku by měl od 1. ledna 2016 začít fungovat speciální útvar v boji proti kybernetické kriminalitě, kde budou zástupci policie a Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Sídlit by měl v Národním centru kybernetické bezpečnosti. ČTK to řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Kriminalita v ČR loni klesla o 11 pct. na 288.660 trestných činů

V Česku se loni meziročně snížila kriminalita o 11,3 procenta na 288.660 trestných činů. Objasněnost případů vzrostla o pět procentních bodů na 49 procent. Kriminalisté zajistili zločinecký majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za zhruba osm miliard korun. Počet vražd se snížil na 160 z předloňských 182. Z těchto nejvážnějších zločinu se z loňského roku zatím policistům nepodařilo objasnit 23 vražd. Na tiskové konferenci o tom informovalo vedení tuzemské policie, ČTK také získala informace ze zveřejněných policejních statistik.

MD: Německá mzda pro české řidiče odporuje evropskému právu

Povinnost zahraničních dopravců vyplácet řidičům projíždějícím přes německé území minimální mzdu platnou v Německu, která v současné době činí 8,50 eura (zhruba 236 Kč) za hodinu jízdy, odporuje evropskému právu, domnívá se české ministerstvo dopravy. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Andrea Volaříková. Proti zavedení německé minimální mzdy i pro zahraniční dopravce vystoupila polská vláda. Česká strana zatím čeká na oficiální vyjádření německého ministerstva práce.

Nafta ve skladu Viktoriagruppe nepatří ČR, tvrdí německý správce

Insolvenční správce německé firmy Viktoriagruppe v předběžném rozhodnutí neuznal, že nafta uložená v jejím německém skladu patří České republice. Naftu tam měla uskladněnu Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Novináře o tom informoval předseda SSHR Pavel Švagr, který s rozhodnutím insolvenčního správce nesouhlasí. Řekl, že během prosince SSHR insolvenčnímu správci poslala desítky dokladů o tom, že nafta náleží Česku. Hodnota nafty činí několik set milionů korun.

Církev chce připravit pilotní projekty sociálního bydlení

Generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub se dohodl s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou (ČSSD) na přípravě pilotních projektů sociálního bydlení. ČTK to po jejich schůzce řekl Holub. Katolická církev také nominovala své zástupce do odborné komise při MPSV, která pracuje na přípravě zákona o sociálním bydlení. Jeho přijetí je pro katolickou církev podmínkou toho, že se v oblasti sociálního bydlení bude angažovat. Investice do sociálního bydlení by podle Holuba měly být jednou z možností, jak využívat peníze získané z finanční náhrady v rámci církevních restitucí. "Mluvili jsme o tom, že církev je připravena do oblasti sociálního bydlení investovat peníze, že jsme schopni poskytovat sociální služby, které zajišťuje stát, a že náš zájem v této oblasti má dlouhodobý charakter," řekl sekretář biskupské konference. Katolická církev již dříve uvedla, že plánuje do sociálního bydlení investovat desítky až stovky milionů korun ročně.

Odbory řetězce Tesco odvolaly stávkovou pohotovost

Odbory obchodního řetězce Tesco dnes odvolaly stávkovou pohotovost. Společnost se s odboráři dohodla, že zaměstnanci uzavíraného hypermarketu v Ústí nad Labem, kteří opustí firmu, dostanou vyšší odstupné a mimořádnou odměnu. ČTK to potvrdila společnost Tesco i odboráři. Reorganizace se týká 102 zaměstnanců.

Praha chce od března opět vydávat papírové kupony na MHD

Praha chce od března opět začít vydávat papírové kupony na MHD. Souběžně s nimi mají zůstat i karty opencard. Vyplývá to z materiálu, který by v úterý měla projednat rada města. ČTK ho má k dispozici. Rada zároveň nechá vypracovat analýzu, co s projektem opencard dál. Primátorka Adriana Krnáčová podle podkladů o přechodu na papírové kupony na začátku týdne informovala dopravní podnik a organizátora dopravy, organizaci Ropid. Mají připravit technologickou podporu a informační kampaň. Praha má kvůli údajně nevýhodným smlouvám z minulosti s opencard dlouhodobé problémy

Soud zrušil aktualizaci brněnského územního plánu

Krajský soud v Brně zrušil aktualizaci brněnského územního plánu, kterou loni v červnu schválili zastupitelé. Platí tedy dvacet let starý územní plán. Na soud se obrátilo 15 žalobců v čele s hnutím Nesehnutí, kteří kvůli dokumentu žalovali magistrát a požadovali jeho zrušení kvůli tomu, že podle nich umožňuje legalizaci černých staveb, výstavbu v plochách zeleně, zvyšuje index podlažních ploch a nahrává některým developerům.

Vydání knihy Hitlerových projevů není trestným činem, rozhodl soud

Vydání knihy Adolf Hitler: Projevy není trestným činem a jeho vydavatelům tedy žádný postih nehrozí. Krajský soud v Brně tak dnes svým rozhodnutím potvrdil platnost verdiktu Městského soudu v Brně z loňského září, který dospěl ke stejnému závěru. Rozsudek je pravomocný. Obžaloba ve vydání publikace s 18 projevy nacistického diktátora spatřovala schvalování genocidy.

Průzkum: Složení potravin sleduje při nákupu zhruba čtvrtina lidí

Jen zhruba čtvrtina Češek a Čechů podle průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju sleduje při nakupování složení potravin a tato informace je pro ně důležitá při rozhodování o koupi výrobku. Novinářům to řekla místopředsedkyně Společnosti pro výživu a garantka iniciativy Jana Dostálová. Radí těm, kdo chtějí kupovat výrobky vhodné pro zdravý životní styl, aby údaje na obalech četli a naučili se, které jsou pro ně důležité. V průzkumu odpovídalo na konci loňského roku 8316 lidí. Více než čtvrtina uvedla, že se snaží co nejvíce zařazovat transmastné nenasycené kyseliny (TFA). "Jde o nepochopení, tyto tuky je třeba naopak co nejvíce omezovat. Jejich konzumace má nepříznivý vliv při vzniku cukrovky, obezity a ischemické choroby srdeční," uvedla profesorka na Vysoké škole chemicko-technologické Dostálová.

Absolventi VOŠ jsou v práci spokojeni, většinou zůstali v oboru

Drtivá většina absolventů vyšších odborných škol (VOŠ) je tři roky po získání titulu diplomovaný specialista v zaměstnání spokojena. Většina přitom zůstala v oboru. Pokud by si však měli vzdělávací instituci po maturitě vybírat znovu, 53 procent by raději než na VOŠ zamířila na vysokou školu. Zjistil to průzkum Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV).

Kopřivnické muzeum vystavuje unikátní tříkolku s motorem Tatra

Návštěvníci Technického muzea Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku mohou nově vidět unikátní tříkolku Trike Tatra 3,5 V8 Kobra. Vyrobil ji František Chmelař z Rožnova pod Radhoštěm, který pro stroj použil repasovaný motor z osobního vozu Tatra 613. ČTK o tom informovala mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková. Stroj vyrobený v roce 2012 je přes čtyři metry dlouhý a zhruba dva metry široký. Může dosáhnout rychlosti až 220 kilometrů v hodině. "Má ručně klepanou karosérii potaženou imitací hadí kůže. V jeho výbavě nechybí velký kufr, navigace či kamera na couvání," uvedla Petříčková.

Sport

Tenista Tomáš Berdych postoupil popáté za sebou do osmifinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený za necelé dvě hodiny zdolal ve 3. kole Srba Viktora Troického po setech 6:4, 6:3 a 6:4.

Třiačtyřicetiletého útočníka Martina Ručinského z Litvínova a jedenáct hráčů z Kontinentální ligy zařadil trenér českých hokejistů Vladimír Růžička do šestadvacetičlenné nominace na zápasy Euro Hockey Tour proti Rusku v Karlových Varech (5. února) a v pražské O2 areně (7. února). Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa Ručinský naposledy reprezentoval v únoru 2006 na olympijských hrách v Turíně. V týmu není žádný nováček.

Sjezdař Ondřej Bank skončil třetí v superkombinaci v Kitzbühelu a podruhé ve Světovém poháru vystoupil na stupně vítězů. Vyhrál Francouz Alexis Pinturault před Rakušanem Marcelem Hirscherem.

Snowboardistce Ester Ledecké se nepodařilo na mistrovství světa v Rakousku přidat ke zlatu ze slalomu další medaili. V paralelním obřím slalomu vypadla po chybě ve čtvrtfinále a skončila pátá.

Počasí v sobotu

Zataženo až oblačno, v Čechách místy přechodně polojasno. Na východě vydatnější sněžení. Teploty -2 až +2 °C.