Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Čeští politici tvrdě odsoudili teroristický útok ve Francii

Čeští politici tvrdě odsoudili teroristický útok na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo, při němž zemřelo nejméně 12 lidí a deset bylo zraněno. Označují ho za barbarský, hnusný a šílený; za útok na svobodu slova, principy demokracie a euroatlantickou identitu. Prezident Miloš Zeman, který útok považuje za krvavý zločin, zaslal svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandeovi kondolenci.

Sobotka: Kauza Mynářovy vily poškozuje úřad prezidenta

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je přesvědčen, že kauza kolem vily prezidentova kancléře Vratislava Mynáře poškozuje úřad prezidenta republiky. Jenom prezident Miloš Zeman podle něj může věc řešit, je jediný, kdo ho může odvolat. Sobotka to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Mynář nedávno v pražských Strašnicích koupil vilu za 5,5 milionu korun, což bylo podle řady expertů výrazně pod běžnou cenou za takovou stavbu.

Vláda schválila nominaci Josefa Bečváře na šéfa generálního štábu

Vláda schválila nominaci Josefa Bečváře na náčelníka generálního štábu. Novinářům to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ve funkci má Bečvář nahradit Petra Pavla, který míří do čela Vojenského výboru NATO. Nového náčelníka generálního štábu na návrh vlády jmenuje prezident. A že jím bude právě Bečvář, který je nyní prvním zástupcem Pavla, se spekulovalo již několik měsíců. Hlavním úkolem Bečváře bude podle ministra obrany dokončení koncepčního materiálu, který by měl rozhodnout o budoucnosti české armády. "Leží před námi významný úkol, a to je dokončení koncepce výstavby armády. Konečně bychom měli mít jasno, jakou armádu chceme, jak velkou, jak vyzbrojenou, jak zastoupenou v jednotlivých složkách," uvedl Stropnický.

Vláda odmítla přísnější podmínky pro umělé oplodnění

Vláda podle očekávání odmítla poslaneckou novelu, která zpřísňuje podmínky pro umělé oplodnění při anonymním dárcovství zárodečných buněk. Novinářům to řekl mluvčí vlády Martin Ayrer. Normu posoudí zákonodárci. Skupina poslanců chce novelou zákona o specifických zdravotních službách zabránit tomu, aby mezi původci buněk byl příbuzenský vztah, což současná úprava připouští. Předloha by také umožnila takto počatým dětem zjistit, kdo je jejich biologický rodič. Novela šesti poslanců z klubů TOP 09 a Starostů, ODS, Úsvitu, KDU-ČSL a ANO by také stanovila, že anonymní dárce by mohl poskytnout zárodečné buňky jen jednomu zařízení. Buňky by mohlo využít k vytvoření nejvýše osmi lidských embryí. Vláda v návrhu stanoviska mimo jiné konstatovala, že riziko příbuzenských sňatků zapříčiněných asistovanou reprodukcí je zcela minimální. Nedosahuje také ani přirozeného rizika v populaci, kde se vysoké procento dětí narodí mimo manželství nebo není jistý jejich skutečný biologický otec.

Pojišťovny musí zveřejňovat smlouvy a zastavit nábor přes firmy

Zdravotní pojišťovny musí zveřejňovat na internetu smlouvy s ambulancemi a nemocnicemi a zastavit nábory pojištěnců přes jiné firmy. Rozhodla o tom vláda a ČTK to sdělil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Pojišťovny podle novely, kterou dostanou zákonodárci, mají také dávat data resortu zdravotnictví a financí a omezit rezervní fondy. Dosavadní dobrovolné zveřejňování smluv některé pojišťovny odmítly, proti byli i ambulantní specialisté. Ti chtějí text schválené novely analyzovat, zda není v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů.

Na mýtném od kamionů stát vloni vybral 8,7 miliardy korun

Stát vloni vybral na elektronickém mýtném od provozovatelů kamionů a autobusů 8,715 miliardy korun. Proti roku 2013 jde o zvýšení o 160 milionů korun a zároveň o nejvyšší roční výnos v dosavadní historii výběru výkonového mýtného. ČTK to řekl ředitel úseku provozovatele elektronického mýta na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Václav Nestrašil. Za osm let stát vybral na mýtném téměř 58 miliard korun.

LN: Neprůstřelné vesty armádě dodá Česká zbrojovka za 68 milionů

Skoro 2300 neprůstřelných vest pro českou armádu dodá uherskobrodská Česká zbrojovka. Vyhrála v tendru. Vojáci mají vesty dostat nejpozději do konce letošního listopadu. Místo plánovaných 171 milionů korun za ně ministerstvo obrany zaplatí jen 68 milionů Kč. Napsaly to Lidové noviny (LN).

O pětici nevyužívaných tratí nikdo zájem neměl

O koupi některé z pětice nevyužívaných železničních tratí, které Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabídla k odprodeji, neprojevil zájem žádný zájemce. Vyplývá to z dopisu správy železnic, který firma zaslala ministerstvu dopravy. Důvodem jsou podle potenciálních zájemců ceny, za které SŽDC nepotřebné tratě nabízí. Například 22 kilometrů dlouhou trať z Kopidlna do Dolního Bousova správa prodávala za minimální cenu 98 milionů korun. Zatím šlo o první z několika kol, ve kterých bude správa tento zbytný majetek nabízet s tím, že ceny se budou výrazně snižovat. Organizace totiž musí dodržet vládou stanovený postup, podle kterého může trati nabídnout nejprve za ceny platné podle vyhlášky. Až poté může cenu snížit na hodnotu obvyklou a následně až na polovinu ceny obvyklé. Podle mluvčího SŽDC Jakuba Ptačinského je reálné, že se správě podaří trati prodat alespoň ve třetím kole soutěží. Celkem se správa železnic chystá odprodat 21 nevyužívaných tratí, jejichž prodej už schválila vláda.

Právo: Janoušek požádal o podmíněné propuštění z vězení

Lobbista Roman Janoušek, který v březnu 2012 srazil ženu autem, požádal o podmíněné propuštění z vězení kvůli zdravotním problémům. Jeho žádostí se bude zabývat Krajský soud v Brně, napsalo Právo. Janoušek si v brněnské věznici odpykává čtyřapůlletý trest za těžké ublížení na zdraví.

CVVM: Stát se málo stará o rodiny s dětmi, míní polovina Čechů

Vláda se nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi, míní 52 procent Čechů. Je to o deset procentních bodů méně než před rokem. Více než třetina lidí si myslí, že péče je dostatečná. Pouze tři procenta dotázaných se domnívají, že stát podporuje rodiny s dětmi příliš mnoho. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Hůře péči vlády o sociální situaci rodin s dětmi vnímají lidé, kteří životní úroveň své domácnosti hodnotí jako špatnou. Negativně se častěji vyjadřují také rodiče se dvěma a více nezaopatřenými dětmi, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, nezaměstnaní a příznivci levice. Pokud jde o uplatňování nebo zavádění konkrétních opatření v oblasti rodinné politiky, pak zhruba 90 procent Čechů souhlasí s tím, aby v každé základní škole byla provozována družina, aby byla podporována pružná pracovní doba a částečné úvazky pro rodiče a aby se zvýšil počet mateřských školek. Většina dotázaných by také uvítala snížení daní pro lidi s nezaopatřenými dětmi. Pro zvýšení přídavků na děti se vyjadřují více než tři čtvrtiny veřejnosti a 70 procent lidí by souhlasilo se zvýšením počtu jeslí. O něco nižší podporu mají společné zdanění manželů, vícerychlostní rodičovské dovolené, vyplacení plošného porodného bez ohledu na příjem a plošné přídavky na děti. Všechny návrhy ale podporuje více než polovina Čechů.

Soud zmírnil trest za vraždu člena ČSSD Housky na 13 let vězení

Pražský vrchní soud zmírnil bývalému vojákovi Michalu Krnáčovi trest za vraždu podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky ze 17,5 na 13 let vězení. Podle rozsudku, který je pravomocný, Krnáč muže zastřelil v listopadu 2013 u jeho domu čtyřmi ranami z pistole. K usmrcení sociálního demokrata se původně přiznal, dnes ale změnil výpověď a prohlásil, že Housku nezabil.

Deník: Zemřela nejstarší obyvatelka ČR, 109letá žena ze Vsetínska

Zemřela nejstarší obyvatelka České republiky, 109letá Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku. Uvedl to server Deník.cz, kterému informaci potvrdila rodina Češkové. Narodila 2. března 1905 v Mikulůvce na Vsetínsku. Pocházela z učitelské rodiny a sama pracovala jako učitelka. Měla pět vnoučat a 12 pravnoučat. Podle údajů správy z poloviny loňského roku žilo v Česku několik stovek stoletých či starších lidí a převládaly mezi nimi právě ženy.

V Praze začíná festival íránských filmů

Pražská kina Světozor a Oko jsou od středy dějištěm 4. ročníku Festivalu íránských filmů. V Praze se bude promítat do 11. ledna, brněnské kino Scala bude přehlídku hostit od 13. do 15. ledna. Letošním tématem jsou rebelové íránského filmu; diváci zhlédnou nejvýraznější díla této kinematografie, úspěšná na festivalech v Cannes, Berlinale, Benátkách, Karlových Varech, Rotterdamu a Sundance.

Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky má Cesta ven

Šest nominací na Ceny české filmové kritiky, které budou popáté předány 24. ledna v pražském divadle Archa, získal snímek režiséra Petra Václava Cesta ven. Debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři má pět a snímek Andrey Sedláčkové Fair play čtyři nominace. ČTK to za organizátory oznámila Uljana Donátová. Všechny tři jmenované tituly se dostaly do prestižních kategorií Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší scénář.

Cesta ven režiséra Petra Václava (producenti: Jan Macola, Miloš Lochman, Karel Chvojka) je dramatickým příběhem mladé Romky, která hledá východisko ze života ve vyloučené komunitě. Fair play (producenti: Kateřina Černá, Pavel Strnad) v režii Andrey Sedláčkové se vrací k tématu zneužívání dopingu v socialistickém sportu. Mádlův film Pojedeme k moři (producent: Miroslav Šmídmajer) je nahlédnutím do zdánlivě idylického světa dětí, do nějž nepříjemně zasahují tajemství dospělých. O nejlepším dokumentu se rozhodne mezi filmy Gottland, který tvoří pět snímků režisérských nadějí z pražské FAMU, K oblakům vzhlížíme v režii Martina Duška a Magický hlas rebelky z dílny ikony českého dokumentu Olgy Sommerové. Cenu RWE pro objev roku mají šanci získat herec Jiří Mádl coby debutující režisér a scenárista za film Pojedeme k moři, hlavní představitelka filmu Cesta ven Klaudia Dudová a scenárista a režisér Tomáš Pavlíček za originální celovečerní debut Parádně pokecal.

Zlínská zoo poprvé odchovala jedovaté žáby pralesničky strašné

Zlínské zoologické zahradě se poprvé podařilo rozmnožit žáby pralesničky strašné. Jde o jeden z nejjedovatějších druhů žab, ve svém přirozeném prostředí mívá kolem jednoho miligramu jedu, který stačí k zabití tisíce myší, několika lidí i dvou slonů. Pralesničky ve svém prostředí loví jedovatý hmyz, umí jed vygenerovat a ukládat si ho v těle. Když se v zoo krmí běžným hmyzem, tak jedovatost ztrácí, řekl novinářům zoolog Pavel Shromáždil. Pět malých žabek, které jsou nyní velké asi jeden centimetr, je stále v chovatelském zázemí, do veřejné expozice se přemístí na jaře.

Sport

České biatlonistky vyhrály po více než 17 letech štafetu Světového poháru. O triumf se v německém Oberhofu postaralo kvarteto Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková. Na druhém místě skončila Francie a třetí už s minutovou ztrátou Bělorusko.

Patrik Eliáš zaokrouhlil počet nasbíraných bodů v NHL na tisíc. Magickou hranici pokořil v úterním utkání, kdy se podílel gólem a dvěma asistencemi na výhře New Jersey 4:1 nad Buffalem a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Osmatřicetiletý útočník má nyní na kontě 399 branek a 601 přihrávek a po Jaromíru Jágrovi je druhým českým hokejistou, který v historii soutěže dosáhl na tak významný milník.

Počasí ve čtvrtek

Zataženo se slabým sněžením a deštěm. Teploty 0 až 5 stupňů Celsia.