Denní souhrn zpráv

Volby letos nebudou, důležitých politických událostí přijde řada

Českou republiku sice letos po mnoha letech nečekají žádné volby, i tak ale rok přinese celou řadu politických událostí, které mohou výrazně ovlivnit budoucnost země. Všechny tři koaliční strany si vyberou nová vedení, vláda bude prosazovat například zákony o prokazování původu majetku nebo elektronické evidenci tržeb a rozhodne také o klíčovém náměstkovi pro státní službu.

Pacienti platí jen na pohotovosti, méně dají za léky

Pacienti od 1. ledna neplatí 30 korun v ambulancích a lékárnách a 100 korun v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných či lázních. Zůstává jen 90 korun na pohotovosti. Tento poplatek, který výrazně omezil zneužívání pohotovostních služeb, chce vláda nadále zachovat. Ostatní zrušené poplatky kompenzují lékařům, nemocnicím či lékárnám zdravotní pojišťovny. Celkem to bude 4,2 miliardy korun za rok.

Minimální mzda se zvyšuje o 700 korun na 9200 Kč

Minimální mzda se zvyšuje o 700 korun na 9200 Kč. Naposledy se minimální mzda zvyšovala v srpnu 2013 o 500 Kč, předtím se od roku 2007 neupravovala. Se zvýšením o 700 korun nesouhlasí zaměstnavatelé a rozhodnutí vlády označili za porušení dohod sociálních partnerů. Zaměstnavatelé protestovali proti výraznějšímu růstu, protože se podle nich firmy teprve vzpamatovávají z krize, a na růst výdělků tedy nemají. Podle prezidenta Miloše Zemana, který větší navýšení podpořil, ale někteří zaměstnavatelé vyplácejí lidem část odměny načerno, takže nyní budou muset jen vyplácet více peněz oficiálně. Náklady proto podle hlavy státu mnohým podnikům neporostou. Podle premiéra Bohuslava Sobotky dosavadní výše minimální mzdy neumožňovala lidem, kteří za ni pracovali, důstojnou existenci.

Začíná platit vyhláška o třídění bioodpadu a kovů

Začíná platit vyhláška, podle níž budou muset města a obce zajistit pro své občany třídění bioodpadu a kovů. Například do biologicky rozložitelného odpadu patří slupky z ovoce a zeleniny, větve a tráva, mezi kovový odpad naopak plechovky nebo i víčka od jogurtů. Některé obce už bioodpad kromě papíru, plastů a skla třídí, jinde ale mohou nastat s novými povinnostmi problémy. Kov se bude v obcích třídit už od ledna, u bioodpadu tato povinnost platí od 1. dubna do konce října. O prodloužení času sběru se prý bude uvažovat, až se vyhodnotí, jak bude systém fungovat v letošním roce.

Česká armáda darovala Ukrajině zimní výstroj

Ministerstvo obrany darovalo Ukrajině přes 10.000 kusů výstroje, které již česká armáda nepotřebuje. Na seznamu je především zimní výstroj. Ministerstvo to uvedlo na svých webových stránkách. Smlouva o darovaní byla podepsána 30. prosince. Materiální pomoc zahrnuje podle ministerstva například 2000 kabátů vzor 97 s vložkou, 800 bot vzor 95 či 3000 plyšových ušanek. "Vzhledem k ročnímu období na seznamu převažují zimní výstrojní součástky, jako jsou nejrůznější vložky či zateplené oděvy," uvedlo ministerstvo. Podle ředitele Sekce obranné politiky a strategie Jana Jireše byla tato vojenská výstroj prohlášena za trvale nepotřebný majetek.

Plzeň je Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015

Plzeň se stává za Českou republiku Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 (EHMK). Slavnostní zahájení se bude konat 17. ledna. Nabídne přes 600 akcí, většinou dvě denně. Lidé se mohou těšit například na festival nového cirkusu, kdy se přes 60 představení odehraje v cirkusových stanech ve městě, ale také v divadle a mezi paneláky. Zakončení projektu, jenž má rozpočet zhruba 430 milionů korun, bude 12. prosince.

Průzkum: Češi vidí rok 2015 z hlediska financí velice pozitivně

Češi vidí letošní rok z hlediska svých financí velice pozitivně. Podíl těch, co očekávají, že se budou mít hůře, klesl na 17 procent z loňských 23 procent. Svou situaci považuje finančně za zcela bezvýchodnou pět procent, před rokem jich bylo sedm procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Partners, který uskutečnila agentura Ipsos mezi tisícovkou respondentů.

Silvestr byl klidný, ale bez nárůstu požárů a potyček se neobešel

Silvestrovské oslavy byly ve většině regionů Česka poměrně klidné. Hodně práce měli jako obvykle policisté, hasiči a záchranáři v Praze, kde jako obvykle slavila příchod nového roku i řada turistů z ciziny. Úmrtím skončila již 31. prosince ráno potyčka v Třebíči. Kromě požárů a rvaček ale přinesl Silvestr i pozitivní události, jako například tradiční setkání Čechů a Slováků na hoře Velká Javořina v Bílých Karpatech. Od silvestrovského večera do novoročního rána řešili policisté v Česku přes 3500 oznámení. Nejvíce jich bylo v Praze.

O silvestrovské noci stoupl proti loňsku počet hovorů i SMS

Češi během oslav příchodu nového roku uskutečnili téměř 62 milionů hovorů z mobilních telefonů, což je meziročně o 1,5 milionu víc. Ve srovnání s loňským Silvestrem stoupl i počet odeslaných textových zpráv, a to o dva miliony na 43,5 milionu. Výrazně se zvýšil také přenos dat, vyplývá z informací, které ČTK poskytli mobilní operátoři.

Prvními dětmi roku v ČR jsou holčička z Prahy a chlapec z Klatov

Prvními dětmi roku 2015 v České republice jsou holčička z Prahy a chlapec z Klatov. Obě děti se narodily zhruba minutu po půlnoci. Několik krajů dostalo nové občánky ještě během první hodiny nového roku, ale třeba Liberecký kraj na novoroční děťátko čekal až do 10:30. Mezi letošními "prvňáčky" jednotlivých krajů bylo stejně chlapečků i holčiček, sedm a sedm.

Nejsledovanější skupinou loni byla opět Nova před ČT a Primou

Nejsledovanější televizní skupinou zůstala v loňském roce Nova. Mezi diváky staršími patnácti let byl úhrnný podíl jejích stanic 31,98 procenta po 31,17 procenta v předchozím roce. Na druhém místě byla opět Česká televize s diváckým podílem 29,86 procenta, což znamenalo drobný nárůst po 29,83 procenta v roce 2013. Prima na třetí příčce vykázala 21,54 procenta proti dřívějším 22,44 procenta. Vyplývá to z údajů Asociace televizních organizací (ATO), které má ČTK k dispozici.

Sport

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa hráčů do 20 let ve svém posledním utkání základní skupiny B v Torontu Rusko 4:1, odvrátili hrozbu bojů o udržení a dál mohou snít svůj medailový sen. Svěřenci kouče Miroslava Přerosta skončili druzí ve skupině a v pátečním čtvrtfinále se od 23:00 (SEČ) utkají v Montrealu se Slovenskem, třetím celkem skupiny A.

Tenista Tomáš Berdych začal sezonu vítězně. Na Nový rok zdolal na exhibičním turnaji v thajském letovisku Hua Hin Španěla Davida Ferrera 6:3, 6:7, 6:2 a postoupil do finále. V něm se sedmý hráč světa v pátek utká s vítězem druhého semifinálového zápasu mezi Italem Fabiem Fogninim a Kanaďanem Milosem Raonicem.

Počasí v pátek

Zataženo až oblačno, zpočátku místy polojasno. Teploty 1 až 6 stupňů Celsia.

Téměř v celém Česku se bude podle meteorologů do pátku tvořit náledí. Na Moravě se může objevit i ledovka. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Už v noci na čtvrtek a ráno komplikovaly ledovka a náledí dopravu na některých místech České republiky.