Denní souhrn zpráv

Z areálu ve Vrběticích zazněl jeden řízený výbuch

Z areálu s muničními sklady ve Vrběticích na Zlínsku zazněl jeden řízený výbuch. Pyrotechnici tam odpálili poškozenou munici, kterou našli při čištění areálu, kde vybuchly dva muniční sklady. Šlo o několik kusů poškozené munice, vše proběhlo bez problémů, řekl ČTK zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš. Další výbuchy by podle jeho slov mohly následovat, pokud pyrotechnici najdou další poškozenou munici, která nebude schopná převozu. Pyrotechnici začali areál čistit v pondělí, na odvoz munice by měl být připraven v lednu. Na řízený výbuch dopředu upozornila policie vedení okolních obcí. Tamní obyvatelé, kteří byli také několikrát evakuováni, totiž jakékoliv výbuchy nesou špatně. "Věděli jsme o tom, dali jsme to na internet, hlásili jsme to také rozhlasem," řekl ČTK starosta sousední Lipové Miroslav Pala.

Zemanovo poselství nebylo vánoční, míní česká média

Česká média se k druhému Vánočnímu poselství prezidenta Miloše Zemana staví většinou kriticky. Svým obsahem se podle komentátorů nehodilo do období Vánoc. Zemanovi kromě jiného vyčítají, že opět připomněl některé spory se svými odpůrci a soustředil se hlavně na sebe. Chyběla jim také vize do budoucna.

"Nebýt za ním při projevu ozdobený stromek, mohla to být klidně řeč k letnímu slunovratu," podotkl komentátor Mladé fronty Dnes (MfD). Mezinárodní situace ve světě pak podle něho přímo vybízí k tomu, aby se hlava státu ve vánočním projevu více povznesla nad běžné domácí hemžení a nevyřizovala si i v něm účty s těmi, kdo jí nefandí. Podobně se vyjádřil komentátor Lidových novin. Kritizoval také to, že se Zeman nedistancoval od vulgarit pronesených v listopadových Hovorech z Lán. "Nemusel se přece hned omlouvat, stačilo jenom říci, že ho to mrzí," dodal.

Komentátor Práva poukázal na to, že prezidentovo poselství zanechalo spoustu otázek, když řadu témat "záhadně nakousl" a domýšlení nechal na divácích. "Není to však vina jen hlavy státu, nýbrž žánru, který nutí semlít ve zhruba deseti minutách páté přes deváté," píše autor. Přes veškeré námitky ale podle něj prezidentovo poselství vyznělo aspoň dílem pozitivně a motivačně. Byl shovívavý k vládě, naznačil, že ví, co trápí občany, s nimiž se setkává při výjezdech do krajů, a oponentům přiznal právo na odlišný názor.

Za bilanci a vysvětlení by stál například Zemanův vztah k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a to, proč český prezident stojí jinde než Brusel, jinde než NATO, jinde než Západ. "O tom však nepadlo ani slovo. Žádné vysvětlení Zemanova proputinovského postoje, ač ho někteří lidé cítí jako zradu, uvedl komentátor Akutálně.cz.

Někteří učitelé bez nutné kvalifikace budou moci učit dál

Někteří učitelé bez potřebné kvalifikace budou moci na školách zůstat. Umožní jim to novela zákona o pedagogických pracovnících, jenž nabude účinnosti od ledna. Jako na kvalifikované se bude pohlížet na učitele starší 55 let s dvacetiletou praxí, rodilé mluvčí a na odborníky z praxe. Bez normy by museli skončit. Ředitelé škol s nedostatkem kvalifikovaných vyučujících navíc budou moci zaměstnat na nezbytnou dobu i ostatní pedagogy bez stanoveného vzdělání.

Učitelé si měli podle zákona kvalifikaci do konce letoška doplnit. Na pedagogické studium měli deset let. Analýza ministerstva školství však ukázala, že letos v únoru nesplňovalo podmínky 18.000 kantorek a kantorů. Tento počet se podle dřívějšího vyjádření ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) sice po rozšíření nabídky vzdělávacích kurzů podařilo výrazně snížit, ale i tak by řada škol měla od ledna problém výuku zajistit. V 650 školách tvoří nekvalifikovaní učitelé víc než polovinu učitelského sboru.

Putin schválil novou doktrínu: NATO je pro Rusko hlavní nebezpečí

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal aktualizovanou vojenskou doktrínu. Podle ní patří k hlavnímu vnějšímu nebezpečí pro Rusko rozšíření bojových kapacit Severoatlantické aliance (NATO), americká koncepce rychlého úderu na globální úrovni či destabilizace sousedních zemí. Moskva si vyhrazuje právo preventivního jaderného úderu a ochrany národních zájmů v arktické oblasti vojenskými prostředky.

NATO v první reakci uvedlo, že nepředstavuje hrozbu ani pro Rusko, ani pro žádnou jinou zemi. "Jakékoli kroky přijaté aliancí NATO k zajištění bezpečnosti svých členů jsou ze své podstaty jasně obranné, přiměřené a v souladu s mezinárodním právem," upozornila mluvčí NATO Oana Lungescuová na Twitteru. Podle ní bude aliance dál usilovat o konstruktivní vztah s Ruskem tak, jak činila v posledních dvou desítkách let, což je ale prý možné, jen pokud Rusko bude dodržovat mezinárodní právo a principy, včetně uznávání práva jiných zemí na to, aby si svobodně rozhodovaly o své budoucnosti.

Oslavy konce roku omezí dopravu v centru, posílí MHD

Oslavy konce roku v centru Prahy omezí dopravu, uzavře se okolí Václavského a Staroměstského náměstí. Naopak čtyřikrát posílí noční tramvaje a metro pojede déle. V ulicích bude 350 strážníků a policistů a sedm záchranářských vozidel včetně speciálního Golema, informoval ČTK tiskový odbor magistrátu. Velký nápor návštěvníků se tradičně očekává především na Staroměstském a Václavském náměstí. Hlavní silvestrovská párty na Staroměstském náměstí začne v 18:15 a koncerty živé kapely s vystoupení DJ se budou střídat do půlnoci. Hlavní hvězdou bude kapela Eddie Stoilow. Hlavnímu programu bude předcházet program pro děti. Metro pojede až do 01:30 a bude mít kratší intervaly.

Při požáru bytu v pražských Čakovicích zemřel muž

Při požáru bytu v pražských Čakovicích zemřel v noci na pátek muž. Oheň způsobil škodu zhruba 700.000 korun, příčinou jeho vzniku byla nedbalost. ČTK to řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Požár v prvním patře domu vypukl krátce po půlnoci, zasahovaly u něj dvě jednotky hasičů. Z domu museli evakuovat šest lidí.

Při požáru bytu v Hlinsku hasiči z domu evakuovali 71 lidí

Při požáru bytu v bytovém domě v Hlinsku na Chrudimsku museli hasiči z domu evakuovat 71 lidí. Požár zřejmě vznikl od svíčky. Při požáru se nikdo nezranil. ČTK o tom informovala mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková. Čtyři jednotky hasičů dostaly požár pod kontrolu asi po půl hodině a zcela zlikvidovaly za další hodinu a půl. Hasiči pak odvětrali silně zakouřené prostory a vynesli ohořelé věci z bytu. Lidé se mohli do svých bytů vrátit.

Dva roky po amnestii je zpět za mřížemi téměř čtvrtina vězňů

Amnestie, kterou před dvěma lety vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, osvobodila šest a půl tisíce vězňů. Z aktuálních údajů Vězeňské služby vyplývá, že kvůli dalšímu páchání trestné činnosti se jich už téměř čtvrtina vrátila zpátky za mříže. Ubytovací kapacity věznic, vazebních věznic a detenčních ústavů jsou nyní v průměru zaplněné z 93 procent.

Kontroverzní amnestii Klaus nečekaně vyhlásil na Nový rok 2013, tedy krátce předtím, než mu skončil prezidentský mandát. Odůvodnil ji dvacátým výročím samostatnosti České republiky. Nepodmíněné tresty prezident prominul zhruba 20.000 lidem, fakticky ale z věznic vyšlo jen 6471 z nich, protože řada odsouzených vůbec nestihla k výkonu trestu nastoupit. Podle mluvčí Vězeňské služby Hany Löffelmannové evidují statistiky k letošnímu 22. prosinci už celkem 1498 staronových vězňů, kteří si svobodu nabytou amnestií nedokázali udržet.

V Británii zadrželi Čecha, který kradl v terezínském památníku

Policie oblasti West Yorkshire na severu Anglie zadržela Čecha v souvislosti s krádeží více než osmi stovek bronzových destiček ze hřbitova obětí bývalého nacistického koncentračního tábora v Terezíně. Britská policie to o vánočních svátcích oznámila na svých internetových stránkách. Zpráva bez uvedení jména uvádí, že jde o 35letého českého občana, na něhož policisté narazili, když 21. prosince zastavili vůz, který řídil. Při prověřování jeho totožnosti zjistili, že na muže je vydán evropský zatykač kvůli krádeži spáchané před šesti lety v terezínském památníku.

Obce budou muset zajistit tříděný sběr kovů a bioodpadu

Od ledna nabývá účinnosti odpadová novela, podle níž budou muset obce a města zavést tříděný sběr kovů a biologického odpadu. Od roku 2024 bude v Česku podle normy platit zákaz skládkování komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů.

Tříděný sběr kovů a bioodpadu upřesnilo ministerstvo životního prostředí vyhláškou. Obce si budou moci vybrat z několika způsobů, jak je zajistit. Patří k nim sběrné dvory, velkoobjemové kontejnery, zvláštní sběrné nádoby, pytlový způsob sběru a u bioodpadů i třeba bioplynové stanice nebo kompostárny. Kovy se budou třídit už od ledna. U bioodpadu budou obce zajišťovat možnost třídění každoročně nejméně od dubna do konce října. V současnosti mají obyvatelé možnost odkládat zvlášť papír, plasty, sklo nebo nápojové kartony. Změny v odpadové politice budily značnou kritiku měst a obcí i ekologů, podle nichž podporují spalovny a můžou citelně zdražit odpadové hospodářství.

Klatovy vybudují kompostovací zařízení za desítky milionů korun

Klatovy chtějí příští rok investovat desítky milionů korun do výstavby kompostovacích zařízení na zpracování biologicky rozložitelného odpadu. Dvaadvacetitisícové město díky státním dotacím plánuje, že postaví pro občany kompostovací zařízení ve sběrném dvoře a kompostárnu pro technické služby, které obhospodařují přes 90 hektarů parků, trávníků a zeleně. Už letos radnice díky dotaci z ministerstva životního prostředí rozdala domácnostem 1400 kompostérů pro domácí zpracování bioodpadů, řekl ČTK místostarosta Václav Chroust (ODS). Město by tak mělo příští rok mít zavedený systém, jenž umožní likvidaci bioodpadu, který by podle nových požadavků neměl končit na skládkách.

Praha se bude ptát turistů, proč přijeli a jak jsou spokojení

Pražská informační služba plánuje tříletý výzkum mezi turisty. Chce vědět, proč lidé do Prahy jezdí a jak jsou tam spokojení. Osloví proto nejméně 1500 lidí různých národností, přičemž ptát se jich bude dvakrát ročně. ČTK to řekla mluvčí informační služby Kateřina Bártová. Od roku 2015 bude Pražská informační služba také nově používat mezinárodně srozumitelnější název Prague City Tourism (PCT). Praktické budou pro PCT získané informace o tom, jestli návštěvníci hlavního města používají více papírové mapy a průvodce nebo dávají přednost moderním technologiím.

Holešovice, Štvanici a Karlín od jara propojí přívoz

Břehy Holešovic, ostrova Štvanice a Karlína od jara propojí přívoz, který bude pravidelně brázdit řeku Vltavu. Praha 7 kvůli tomu hledá převozníka, plánuje koupi lodě a mol. Náklady se budou pohybovat v řádu stovek tisíc korun. V rozhovoru s ČTK to řekl starosta Jan Čižinský (Praha 7 sobě). V budoucnu by měla přes Vltavu vést lávka pro pěší, která podle starosty v těchto místech chybí. S převozníkem se cestující budou setkávat od dubna do září. Loďka sveze zhruba dvanáct lidí.

V politice se nehubne, na kila si postěžovali Zeman i Babiš

Do dlouhé řady politiků, kteří ve svých funkcích přibrali, se připojili prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zeman přiznal kila navíc před Vánočním poselstvím, Babiš si postěžoval na Twitteru. Nejsou ale první, a pravděpodobně ani poslední politici, kteří v úřadu ztloustli. Známé jsou například proměny místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD). Ten nejprve téměř 30 kilo přibral, aby následně zhruba stejně tolik shodil. Pomohla mu k tomu údajně velmi přísná dieta.

Babiš měl loni v červenci, tedy několik měsíců před volbami, 77 kilogramů. "Po roce sezení v Poslanecké sněmovně a na vládě vedle bufetu mám 92 kg. Začínám zase cvičit," předsevzal si předseda ANO. Zhruba 15 kilogramů přibral prý během několika měsíců ve funkci také bývalý premiér Petr Nečas. Udržet se ve formě v politice ale mají problém i bývalí špičkoví sportovci. Nepodařilo se to ani hokejistovi a olympijskému vítězi z Nagana Jiřímu Šlégrovi. Ve Sněmovně postupně narostl o 15 kilogramů, a jak přiznal, nebylo to ve svalech. Nakonec se ale k původní formě vrátil, ve 43 letech je stále na soupisce extraligového Litvínova. To bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc, momentálně poslanec za ČSSD, už má ke své skokanské váze daleko. Přibral prý zhruba dvacet kilogramů. Opačným příkladem je ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na podzim 2012 vážil 180 kilogramů,

Pohyblivý Proboštův betlém se dočká generální opravy

Třebechovické muzeum betlémů v příštím roce zahájí generální rekonstrukci unikátního pohyblivého Proboštova betlému. Třebechovice získaly 5,7 milionu korun z takzvaných norských fondů, celkové náklady se odhadují na sedm až deset milionů korun, řekl ČTK starosta Jiří Němec. "Betlém je v provozu více než sto let. Během té doby došlo k opotřebení některých jeho částí, je také zkřížená celá konstrukce, proto je nutné přistoupit ke generální opravě," řekl Němec. Zahájení prací je naplánováno na jaro příštího roku, oprava by měla skončit do konce dubna 2016.

Třebechovický Proboštův betlém je 6,9 metru dlouhý a 2,2 metru vysoký, má 350 figurek, z nichž se 51 pohybuje a dalších 120 jezdí na několika pásech. Třebechovické muzeum betlémů má ve svých sbírkách na tři stovky betlémů z různých materiálů.

Obnova vyhořelého Libušína by mohla začít na podzim příštího roku

Obnova chaty Libušín na Pustevnách, která v březnu vyhořela, by mohla začít na podzim příštího roku. Termín by však mohla oddálit výběrová řízení. ČTK to řekl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Náklady na obnovu objektu postaveného podle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče se odhadují na 80 milionů korun. Obnova památkového objektu, který sloužil jako restaurace, by podle Ondruše mohla trvat rok až dva.

Podle hasičů požár způsobila chyba při dřívější rekonstrukci kamen a komínu. Oheň zničil zejména pravou část Libušína, umělecky nejhodnotnější jídelnu. Muzeum se rozhodlo pro vědeckou rekonstrukci objektu, který patří do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Chata byla otevřena v roce 1899.

Vůně čerstvého chleba opět přilákala desítky turistů do Lenory

Několik desítek lidí přilákala vůně čerstvého pečiva, vyhlášených česnekových placek a chleba k obecní peci do Lenory na Prachaticku. Tradiční veřejné pečení se uskutečnilo letos naposledy. Bylo součástí oslav 180. výročí vzniku obce. Historická pec se opět rozpálí poslední sobotu v dubnu příštího roku. ČTK to řekl pekař Augustin Sobotovič, který řemeslnou tradici udržuje. "Upekli jsme kolem 30 chlebů, 26 plechů česnekových placek, deset plechů housek a šest plechů dalamánků," vypočítal Sobotovič. Ochutnávka pečiva je bezplatná, oceňují ji nejen místní, ale chleba přijdou ochutnat i chalupáři a projíždějící turisté, kteří mohou přispět dobrovolným příspěvkem.

Obec Lenora se nachází v údolí Teplé Vltavy na Šumavě v nadmořské výšce 765 metrů. Pec pochází z roku 1837. Sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si mohli doma vybudovat pec vlastní. Na pečení se většinou domluvilo více rodin najednou, aby ušetřily na palivu. Tradici pečení oživil v roce 1998 Václav Mráz, teď v ní pokračuje Augustin Sobotovič.

Liberecká zoo získala nejmenšího jelena na světě, pudu jižního

Zoologická zahrada v Liberci získala o Vánocích nový přírůstek, nejmenšího jelena světa, pudu jižního. Pod Ještěd dorazil pětiletý Caju ze zoo v Belfastu. Liberecká zoo je jediná v rámci Unie českých a slovenských zoo, která jelínka chová, sdělil ČTK mluvčí zahrady Jan Kubánek. V minulosti ho ale chovali například v pražské zoo, kde se podařilo odchovat i mláďata. Jelínek velikosti středně velkého psa pochází z deštných lesů a bambusových houštin Jižní Ameriky.

V Rokytské slati na Šumavě bylo ráno minus 27,2 st.C

Meteorologové naměřili dnes ráno na některých místech teploty pod minus 20 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo na Šumavě - v Rokytské slati teplota vzduchu ve dvou metrech nad zemí dosáhla hodnoty minus 27,2 stupně Celsia. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Na Jizerce v Jizerských horách meteorologové naměřili minus 19,8 stupně Celsia, na Luční boudě v Krkonoších bylo minus 18,5, na Lysé hoře v Beskydech minus 16 stupňů Celsia.

Sport

Hokejisté poslední Slavie si připsali již devátý zápas bez bodového zisku v řadě, když ve 31. kole Tipsport extraligy prohráli při premiéře nového trenéra Dušana Gregora pražské derby na ledě Sparty 0:3. Sparta je třetí o dva body za druhým Litvínovem, který podlehl čtvrté Kometě Brno 1:3. Vedoucí Třinec díky vítězství v Liberci 4:3 po samostatných nájezdech vede už o devět bodů.

Čeští hokejisté prohráli v prvním zápase na mistrovství světa hráčů do 20 let se Švédskem 2:5. V Torontu sice dokázali zásluhou branek Jakuba Vrány ve druhé třetině vyrovnat na 2:2, poté se však již střelecky prosazovali jen obhájci stříbrných medailí z předešlého šampionátu.

Pouze Roman Koudelka se v neděli představí v úvodním závodu Turné čtyř můstků v Oberstdorfu, Jakub Janda, Jan Matura ani Antonín Hájek v kvalifikaci neuspěli. Druhý muž průběžného pořadí Světového poháru Koudelka, který měl účast předem jistou, kvalifikační skok kvůli silnému protivětru vynechal a v prvním kole tradičního k.o. formátu ho tak čeká těžký soupeř Noriaki Kasai. Japonský veterán byl v kvalifikaci třetí. Nejlepší výkon v kvalifikaci předvedl Slovinec Peter Prevc.

U hokejového útočníka New Jersey Patrika Eliáše se potvrdilo podezření na příušnice. Toto infekční onemocnění naopak lékaři vyloučili u jeho spoluhráče Martina Havláta. Oba budou chybět v zápase proti New York Rangers, které bude pro Devils prvním po pátečním odvolání kouče Petera DeBoera. Eliáš s Havlátem podstoupili v pondělí testy na příušnice, které se rozmohly v celé NHL.

Počasí

Olačno až zataženo, v jižní polovině území zpočátku se sněžením. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, na severu při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce ojediněle kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C.

Chladné počasí z posledních dní vydrží ještě na začátku příštího týdne, v jeho závěru se ale začne postupně oteplovat. Leden pak bude teplotně průměrný, srážek by mělo být méně. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.