Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: Česko by se pro Čínu mělo stát vstupní branou do EU

Mnohovrstevnaté vztahy s Čínou by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly vést k tomu, že se Česko pro čínské podnikatele stane vstupní branou do Evropské unie. Sobotka to řekl novinářům v Bělehradě po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Oba představitelé se v hlavním městě Srbska účastní summitu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Se svým čínským protějškem Sobotka hovořil například o otevření přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají. Li podle něj tento záměr podporuje. Sobotka také vyjádřil přesvědčení, že po schůzce vzrostla šance na to, aby Česko v roce 2016 hostilo summit premiérů zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu 16 + 1.

Náklady na hlubinné úložiště jádra mají být asi 111 miliard korun

Celkové náklady na stavbu a provoz plánovaného hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva mají dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Vyplývá to z návrhu koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem, který schválila vláda. Plán hlubinného ukládání použitého paliva existuje v Česku už od roku 1990. Většina obcí, kde by mohlo úložiště být, ale s projektem nesouhlasí. Průzkum se má provést v lokalitě Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, u Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, v Magdaleně na Táborsku, Čihadlu na Jindřichohradecku, na Kraví hoře na Žďársku, v Hrádku na Jihlavsku a v Horce pod Velkým Meziříčím. Hlubinné úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ v Temelíně a Dukovanech se nyní ukládá do meziskladů.

Soud nařídil MŽP zrušit plán péče o šumavský park, vyhověl obcím

Pražský městský soud nařídil ministerstvu životního prostředí (MŽP), aby zrušilo plán péče o šumavský národní park na léta 2014 až 2017. Vyhověl žalobě několika obcí, které mimo jiné uváděly, že jim plán brání v rozvoji a omezuje obyvatele parku. Plán péče stanovuje úkoly pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les či vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku. Obce žalovaly ministerstvo proto, že změnilo původní dohody s obcemi a prý odmítlo další diskusi. Pod žalobu se podepsali představitelé Železné Rudy, Srní, Modravy, Stožce a Hartmanic. Žalující straně nejvíc vadil fakt, že Šumava by se prý měla stát veřejnosti téměř nepřístupnou a velmi uzavřenou oblastí. Na Šumavě proti sobě stojí dva veřejné zájmy. Jedním z nich je zájem mít národní park a druhým je existence a život obcí, tvrdí starosta Modravy Antonín Schubert.

Zprovoznění skladů pro munici z Vrbětic bude stát do 20 mil. Kč

Zprovoznění muničního skladu v Květné na Svitavsku by mělo stát do 20 milionů korun, řekl po jeho návštěvě ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Převoz munice do Květné z areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde vybouchly dva objekty, možná začne už v lednu, odhadl. V Květné by podle něj mohl v budoucnu být natrvalo sklad pro případ podobných mimořádností, jako se staly ve Vrběticích. Zakonzervovaný muniční sklad v Květné na Svitavsku armáda zprovoznila v minulých dnech. S firmami, které budou mít na starost hlavní zabezpečení skladu, se podle ministra stále jedná.

Starostové z oblasti i pardubické hejtmanství požadují po státu, aby garantoval bezpečnost uložené munice, evidenci jejího množství a druhu a trvalou přítomnost profesionální hasičské jednotky. Část obyvatel obnovení muničního skladu odmítla. Podle Stropnického se prý výhrady a nedůvěra už zmírnily, nebude také problém požadavky obcí splnit. Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) musí obnovení muničního skladu v Květné provázet komunikace mezi státem, regiony a obcemi. Není možné, aby se kraje nebo obce zásadní informace dozvídaly z televize, řekl novinářům při návštěvě Pardubického kraje.

Předložení zákona o státním zastupitelství se posouvá na červen

Návrh nového zákona o státním zastupitelství dostane vláda k projednání až v červnu příštího roku. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) řekla ČTK, že požádala o posun termínu, aby do návrhu stihla zapracovat připomínky vznesené koaličními stranami. Předložení ostře sledovaného zákona se odkládalo už několikrát. Jeho současnou podobu však kritizovala ČSSD, samotní žalobci i protikorupční organizace. Po pátečním jednání zástupců koalice zůstává mezi ministerstvem a ČSSD ohledně zákona jediný zásadní rozpor, který se týká vytvoření dvoustupňového speciálního útvaru pro boj s ekonomickou kriminalitou. ČSSD ho odmítá, ministerstvo prosazuje.

Zaorálek: Nová ukrajinská vláda musí především prosadit reformy

Visegrádská skupina (V4) vítá vytvoření nové ukrajinské vlády se silným mandátem, ale hlavní prospěch očekává od provedení nezbytných reforem. Ukrajinskému prezidentovi Petro Porošenkovi to v Kyjevě řekli ministři zahraničí V4. "Času je málo, reformní zákony je třeba přijmout velmi rychle," shrnul v telefonickém rozhovoru s ČTK jednání s ukrajinským prezidentem šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. "Musíme vidět, že boj s korupcí není jen sloganem, ale procesem, který mění situaci ve společnosti. Že oligarchové nebudou patřit k výsadní skupině společnosti, která profituje ze všeho a na níž se nevztahují pravidla hry," konstatoval. Evropa může pomoci, může předat zkušenosti. Česká republika se například orientuje na transformaci vzdělávacího systému, řekl dále Zaorálek. Podle informací kyjevského tisku se státy V4 zavázaly k vytvoření speciálního fondu, z něhož bude možné financovat studium 410 ukrajinských studentů na školách čtyř středoevropských zemí. Podle ministra Zaorálka se Praha hodlá podílet i na budování sítě nezávislých ukrajinských médií a na podpoře občanské společnosti na Ukrajině.

Zeman se setkal s Dukou, restituce na Hradě prý neřešili

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě setkal s pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Dukou. ČTK o tom informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištory šlo o tradiční návštěvu v předvánočním čase. O majetkovém vyrovnání státu s církvemi, které se dotýká i několika budov v areálu Pražského hradu, prý řeč nebyla. Je to tradiční sousedská návštěva. Podobně se v předvánočním čase scházeli i předchozí čeští prezidenti s hlavou zdejší katolické církve, uvedl Pištora.

Ceny průmyslových výrobců v listopadu zrychlily pokles kvůli ropě

Ceny průmyslových výrobců v České republice se v listopadu meziročně snížily o 1,7 procenta, výrazně tak zrychlily pokles z 0,3 procenta v říjnu. Způsobil to zejména propad cen ropy. Pokračoval také pokles cen v zemědělství, naopak ve stavebnictví a službách ceny stouply. Oznámil to Český statistický úřad. Ceny průmyslových výrobců meziročně klesají od počátku roku s výjimkou srpna. V listopadu bylo za poklesem vedle snížení cen ropy také zlevnění elektřiny, plynu a páry. Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj cen u výrobců se obvykle brzy projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v listopadu u v Česku zpomalily meziroční růst na 0,6 procenta, což bylo dvě desetiny pod očekáváním České národní banky.

Zeman bude s Babišem jednat o státním dluhu

Prezident Miloš Zeman bude ve středu jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o státním dluhu. Chystají společnou tiskovou konferenci. V červnu dal prezident Babišovi milionový dluhopis, který pořídil za peníze ze svého fondu na splácení státního dluhu. Cenný papír společně rozstříhali, částka tak propadla státu právě na umoření dluhu. Zeman v listopadu v debatě o hospodářské politice vyzval ke snižování státního dluhu o deset až 20 miliard korun ročně. Ke konci září činil státní dluh 1,683 bilionu korun a podle Babiše se výše dluhu v následujících letech nezvýší. Hlava státu také uvedla, že počet přispěvatelů do jeho fondu roste a že připraví další dluhopisy ke znehodnocení. Zeman fond založil loni a měsíčně do něj posílá 30 procent svého platu, tedy 60.000 korun. Babiš už dříve daroval půl milionu.

Němeček odstartoval centrální nákup materiálů u státních nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví odstartovalo projekt centralizovaných nákupů zdravotnického materiálu do svých nemocnic. Nyní ho nakupuje každá nemocnice sama, což kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), když poukazoval na netransparentní toky peněz v resortu. Centrálními nákupy dosáhnou nemocnice nižších cen. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ČTK řekl, že dnes vypsaná veřejná zakázka je na materiál v hodnotě do sto milionů korun za rok, z nich se může centrálními nákupy uspořit až 30 milionů. V první fázi centralizovaných nákupů spotřebního zdravotnického materiálu jsou poptávanými komoditami injekční stříkačky, injekční jehly, filtry pro umělou ventilaci a hrudní drenážní systémy. Těchto materiálů spotřebuje každá nemocnice velké množství, využívají se prakticky neustále. Úspory tedy mohou být i poměrně veliké. Jakmile budou vyhodnoceny zkušenosti, hodlá ministr rozšířit centrální nákupy i na speciální zdravotnický materiál.

Diabetici ohrožení amputací by se mohli léčit kmenovými buňkami

Diabetici ohrožení amputací nohy by se mohli v Česku léčit za pomoci kmenových buněk, léčba je účinná a bezpečná, shodly se odborné lékařské společnosti na semináři, který uspořádalo ministerstvo zdravotnictví. Náměstek ministra Tom Philipp uvedl, že během příštího roku budou diskuse pokračovat, léčba by pak mohla být zařazena do seznamu výkonů od ledna 2016. Pokud by se vydala novela seznamu, mohly by zdravotní pojišťovny hradit tuto léčbu i dřív. Kvůli léčbě se na podzim dostali do sporu ministři zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a financí Andrej Babiš (ANO). Někteří odborníci v médiích vlastněných Babišem tvrdili, že nevyzkoušenou léčbou ohrožuje pacienty.

Za pacienty vyzval prezident Svazu pacientů Luboš Olejár ministerstvo, aby metodu co nejdříve do seznamu výkonů zařadilo. V Česku by z ní mělo ročně užitek 500 až 600 pacientů, zdravotní pojišťovny by podle Olejára ušetřily, protože místo 400.000 korun, jež platí nyní, by za novou metodu vydaly jen 100.000 korun. Jeho čísla potvrdili přítomní lékaři.

Výroba aut do listopadu stoupla o desetinu na 1,16 milionu

Výroba osobních aut v Česku do listopadu stoupla o desetinu na téměř 1,16 milionu vozů. Produkce tak již překonala celý loňský rok a byla o čtyři procenta vyšší než za 11 měsíců v rekordním roce 2011. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. Největší Škoda Auto se na produkci podílela 59 procenty, Hyundai čtvrtinou a zbytek připadá na kolínskou TPCA. Výroba ve Škodě stoupla o 15 procent, v Hyundai o jedno procento a v TPCA o osm procent.

Letiště v Mošnově má jako první v Česku napojení na železnici

Napojení Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku na železnici je hotové. Stavbu, která stála zhruba 553 milionů korun, slavnostně ukončili zástupci kraje, letiště a stavbařů. Moravskoslezský kraj tak má jako první region v zemi mezinárodní letiště napojené na železnici. Na trati nyní začne půlroční zkušební provoz, cestující by po ní první vlaky měly svézt 13. dubna 2015. Pro Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) byla stavba nové trati na "zelené louce" hodně neobvyklá. "Výstavba trati jako celku byla naposledy mezi světovými válkami na jižní Moravě," řekl ředitel Stavební správy východ SŽDC Václav John. Nová trať je dlouhá 2,9 kilometru a spojuje letiště s obcí Sedlnice. Tou vede trať, která se v nedaleké Studénce napojuje na hlavní železniční koridor mezi Ostravou a Prahou nebo Brnem. Součástí stavby je zastřešený terminál, který s letištní odbavovací halou spojuje krytá chodba. Většinu nákladů na stavbu, 85 procent, by měly zaplatit evropské dotace, zbytek uhradí kraj.

Zisk českého zemědělství má letos být rekordních 19,8 mld. Kč

Zisk českého zemědělství letos meziročně vzroste o 22 procent na rekordních 19,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu Eurostat, které dnes ČTK poskytl Český statistický úřad. Až dosud nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy je tento ukazatel v Česku statisticky sledován, dosáhlo odvětví v roce 2011. Zisk tehdy činil 17,4 miliardy korun. Podle Agrární komory bude však zisk nižší, než odhadují statistici. Projeví se v něm propad cen komodit v závěru roku i ruské sankce. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky je odhadovaný výsledek lepší, než se původně očekávalo. "Česká republika je dokonce třetí ze všech států EU z hlediska nárůstu reálného zemědělského příjmu na pracovníka," podotkl. "Optimismus ohledně výše zisku českého zemědělství zcela nesdílíme, neboť jsme přesvědčeni, že na konečný stav bude mít velký vliv zejména propad cen mléka a vepřového masa," řekla ČTK mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. Ceny uvedených komodit výrazně klesají právě v závěru roku.

Zvyšovat mzdy chce příští rok podle průzkumu skoro 43 pct firem

Zvýšit mzdy plánuje v příštím roce téměř 43 procent českých podniků, zjistila ve svém prosincovém průzkumu Hospodářská komora ČR. Loni se přitom chystalo zaměstnancům přidat jen necelých 16,5 procenta firem. Zachovat platy chce příští rok zhruba 44 procent podniků, loni měly stejné plány dvě třetiny. Snížení mezd předpokládá necelých pět procent firem oproti loňským sedmi procentům. Výsledky průzkumu u zhruba 540 živnostníků a podniků všech velikostí ČTK sdělila mluvčí Hospodářské komory Lenka Vodná. Nejčastěji chystají zvyšování platů firmy ve zpracovatelském průmyslu, plánuje to 61 procent z nich.

Mzdy v Českých drahách vzrostou v příštím roce o 2,9 procenta

Pracovníkům Českých drah (ČD) vzroste v příštím roce mzda o 2,9 procenta. Na podobě kolektivní smlouvy se po téměř tříměsíčním vyjednávání dohodlo vedení společnosti se zástupci všech deseti odborových organizací. ČTK o tom informoval mluvčí firmy Radek Joklík. ČD nyní zaměstnávají 15.226 lidí a průměrná mzda činí zhruba 28.000 Kč. Rozsah dalších benefitů zůstane zachován. "Jde o rozumný kompromis, který zaměstnancům zaručuje sociální jistoty a zároveň umožňuje firmě dál se rozvíjet," uvedl předseda představenstva ČD Pavel Krtek. Vyjednávání označil za náročné a tvrdé. České dráhy se letos v pololetí vymanily ze ztráty a vykázaly zisk po zdanění 158 milionů korun. Loni v pololetí skupina Českých drah vykázala ztrátu 510 milionů korun.

Zaorálek se musí omluvit Rittigovi, potvrdil odvolací soud

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se musí omluvit lobbistovi Ivu Rittigovi za to, že jej veřejně spojil s majetkem zabaveným policií při razii v kauze Jany Nagyové. Nemusí se mu však omlouvat za označení "lupič" ani mu vyplatit požadované odškodné ve výši 100.000 korun. Rozsudek potvrdil odvolací senát Vrchního soudu v Praze, rozhodnutí je pravomocné. Rittig tak s většinou svých požadavků neuspěl, ministrovi navíc musí zaplatit náklady soudního řízení.

Zaorálek loni v červnu při projevu na schůzi Sněmovny spojil Rittiga s majetkem, který zabavila policie při razii na úřadu vlády a dalších místech v souvislosti s kauzami tehdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Nagyové (dnes Nečasové). Mimo jiné prohlásil, že "v této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, (Roman) Janoušek a další jsou lupiči". Při prohlídkách bytů a nebytových prostor, které se uskutečnily i u Rittiga a dalšího vlivného lobbisty Janouška, policisté zajistili 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. U samotného Rittiga ovšem žádnou hotovost ani drahé kovy nenašli.

V domě v Děčíně vybuchnul plyn, čtyři zranění, 20 evakuovaných

V činžovním domě v Děčíně vybuchnul v pondělí večer plyn. Na místě zasahovali záchranáři. Zraněni byli čtyři lidé, dalších 20 obyvatel policie evakuovala. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Neštěstí se stalo v ulici Elišky Krásnohorské nedaleko centra města. Náhradní bydlení nabídla evakuovaným děčínská radnice. Co bylo příčinou výbuchu, zjišťují hasiči a kriminalisté.

Za údajný nelegální obchod s rohy nosorožce čelí obžalobě 16 lidí

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 obžalovalo 16 lidí kvůli nelegálnímu obchodu s nosorožčími rohy. Hrozí jim až osm let vězení. Část obviněných, kteří fungovali jako organizátoři či zprostředkovatelé, údajně najali lovce k tomu, aby jeli do JAR ulovit na oficiální farmu nosorožce tuponosého jižního. Přislíbili jim, že pokud se vzdají trofejí, nebudou muset hradit náklady spojené s lovem a pobytem v JAR, naopak ještě dostanou zaplaceno. Lovci na to přistoupili. "Lov nosorožců jako takový není zakázán, ovšem loveckou trofej - nosorožčí rohy - lovec nesmí nikomu darovat ani prodat, slouží jen jeho osobním potřebám," vysvětlila pražského městského státního zastupitelství Štěpánka mluvčí. Organizátoři prý plánovali, že rohy vyvezou z ČR bez potřebných vývozních a dovozních povolení do Vietnamu. Údajně je tam chtěli prodat na černém trhu, kde jejich cena několikanásobně převyšuje veškeré náklady na lov nosorožce.

Drahoš: Akademie by měla více řešit problémy současné společnosti

Akademie věd ČR by se měla výrazněji profilovat jako špičková výzkumná instituce, která pomáhá řešit problémy a výzvy současné společnosti. Na akademickém sněmu to řekl předseda AV ČR Jiří Drahoš. Je podle něj zřejmé, že se trvale stírají hranice mezi základním a aplikovaným výzkumem. Nové směřování AV ČR přivítal i vicepremiér Pavel Bělobrádek. Základní okruhy strategie AV 21 nebo-li Akademie věd v 21. století se dotýkají témat, jako jsou zdraví, využití energie nebo životní prostředí. Pracovat by na nich měly nikoliv celé ústavy, ale konkrétní badatelské týmy. Strategie má zatím 14 programů. Propojení průmyslu a výzkumu je podle Bělobrádka klíčové vzhledem k tomu, že Česko je nejprůmyslovější zemí EU.

Ministerstvo práce neprodloužilo výjimku klokánkům, musejí snížit kapacitu

Ministerstvo práce neprodlouží výjimku, podle níž mohlo v klokáncích pobývat víc dětí, než stanovuje zákon. Resort tak nevyhověl odvolání Fondu ohrožených dětí (FOD), který tato zařízení pro chlapce a děvčata v tísni provozuje. Novinářům to řekla ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Dodala, že na splnění podmínek měl fond dva roky. Podle zákona o sociálně právní ochraně v jednom domově pro okamžitou pomoc může být maximálně 28 dětí. Šéfka fondu Marie Vodičková ČTK už dřív řekla, že pokud výjimku klokánky nedostanou, hrozí jim zavření a děti skončí v ústavech. Ke konci loňského roku v Česku fungovalo 81 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc včetně klokánků. V těchto domovech bylo 1087 míst. Z toho 560 míst je v klokáncích, kterých je 31.

Elektronická evidence tržeb bude nejdříve pro restaurace a hotely

Ministerstvo financí zavede elektronickou evidenci tržeb postupně. Od ledna 2016 by se měla týkat restaurací a hotelů, od července 2016 podnikatelů v oblasti maloobchodu a velkoobchodu. O zařazení dalších, například nejmenších živnostníků, MF rozhodne až na základě analýzy, a to od roku 2017. Úřad uvažuje o navrácení 15procentní sazby DPH na restaurační služby, které dnes podléhají 21procentní sazbě. Na tiskové konferenci Asociace malých a středních podniků a živnostníků to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Ministerstvo očekává, že po úplném zavedení elektronické evidence tržeb by mohl rozpočet získat navíc deset miliard korun ročně.

Pád rublu a pokles ruské ekonomiky oslabí růst českého HDP

Očekávaný velmi silný pokles ruské ekonomiky, jehož předzvěstí je pád rublu, téměř jistě podle analytiků oslovených ČTK sníží objem vývozu do této země. Zároveň by pokles ruské ekonomiky mohl vést k oslabení růstu české ekonomiky, a to maximálně o 0,3 procentního bodu. Propad by ale měly vykompenzovat mimo jiné nízké ceny ropy. Celkově oživení české ekonomiky tak není podle ekonomů ohroženo, je totiž taženo především domácí poptávkou a ne zahraničním obchodem.

CBRE: V kamenných obchodech stále nakupuje 79 pct lidí

Pro nákup zboží volí návštěvu kamenného obchodu stále 79 procent lidí. E-shopy ale hrají významnou roli při zjišťování informací, cen a dostupnosti. Ukázal to průzkum realitní poradenské společnosti CBRE ve 32 zemích. Spotřebitelé podle něj vnímají samotný nákup zboží jako společenskou aktivitu, která se povaze anonymního nákupu on-line nelze vyrovnat. Většina nakupujících si prý stále přeje zboží vidět, osahat si jej, vyzkoušet a pak mít možnost jej okamžitě koupit. Roste také počet lidí (42 procent), kteří na sociálních sítích sdílí své zkušenosti s produktem.

Obce budou od ledna třídit bioodpad a kovy, podepsal ministr

Obce a města budou muset od příštího roku zajistit pro své obyvatele třídění bioodpadu a kovů. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) podepsal příslušnou vyhlášku, která to obcím nařizuje. Do konce roku by měla vyjít i ve sbírce zákonů. Informovala o tom mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Některé obce už nyní kromě papíru, plastů a skla třídí i bioodpad, který tvoří například slupky z ovoce a zeleniny, větve, trávu nebo rostlinný odpad z kuchyní. Některé ale mohou mít s novými povinnostmi problémy.

Nad ČR prolétl velmi jasný bolid, dopadl u Žďáru nad Sázavou

Nad Českou republikou proletěl minulé úterý velmi jasný meteor, takzvaný bolid. Krátce po 17:00 ozářil zejména východní část země. Jeho úlomky dopadly na Českomoravskou vysočinu poblíž Žďáru nad Sázavou. Astronomický ústav Akademie věd ČR nyní žádá veřejnost o pomoc s jejich hledáním. V případě nálezu úlomků by šlo o 23. meteorit se známou dráhou na světě, sdělil ČTK mluvčí ústavu Pavel Suchan. Jev na obloze zpozorovaly stovky lidí. Byl také velmi dobře zachycen kamerami na stanicích české části Evropské bolidové sítě, která pokrývá území střední Evropy a jejíž centrum je v Ondřejově. Všechny parametry průletu bolidu jsou určeny s vysokou přesností.

Při vstupu do zemské atmosféry meteorit vážil asi 200 kilogramů a měl průměr půl metru. Jasně svítit začal ve výšce zhruba 100 kilometrů nad Opavou. Letěl směrem na jihozápad a postupně se rozpadal a brzdil. Světelnou dráhu dlouhou 170 kilometru uletěl za bezmála devět sekund. Menší části bolidu se mohou nacházet v pásu širokém asi čtyři kilometry a dlouhém zhruba 30 kilometrů, který se táhne jihozápadně od Vírské přehrady až k obci Bohdalov. Největší meteorit by pak měl ležet v lesním porostu jihozápadně od obce Rudolec a to už v okrese Jihlava. Z dosud zaznamenaných 22 meteoritů se známou dráhou letu, takzvaným rodokmenem, jsou tři z území ČR.

Vpodvečer začne osmidenní svátek světel chanuka

Vrchní pražský rabín David Peter dnes odpoledne zapálí v Jeruzalémské synagoze první svíci na chanukovém svícnu. V předvečer osmidenního svátku světel neboli chanuky pronese také požehnání shromážděným židům a chanukové písně zazpívají děti z dětského divadla Feigele. Hlavním symbolem chanuky je postupné zapalování osmi svíček nebo olejových lampiček na tradičním svícnu a žehnací motlitby. Postupem doby přibylo několik obyčejů, které připomínají křesťanské Vánoce, děti například dostávají drobné dárky.

Norské fondy umožní opravit Anežský klášter, otevře se zahrada

Národní galerie v Praze získala 48 milionů korun z takzvaných norských fondů, které použije na revitalizaci areálu Anežského kláštera. Zanedbaná zahrada se upraví a zpřístupní, zastřeší se ohrožené archeologické nálezy, upraveny budou vstupní prostory a areál se propojí s vltavským nábřežím. "Vše samozřejmě vede k tomu, aby se zásadně zatraktivnil program Anežského kláštera a areál se stal vyhledávaným místem volnočasových aktivit Pražanů," řekl ČTK ředitel NG Jiří Fajt. Bývalý klášter klarisek a minoritů patří k nejvýznamnějším gotickým stavbám Prahy. Založila jej ve 13. století přemyslovská princezna sv. Anežka Česká spolu se svým bratrem králem Václavem I. Objekt je národní kulturní památkou a hostí expozici středověkého umění v Čechách a střední Evropě.

Kniha Utečenci odhaluje příběhy sportovců v emigraci

Příběhy sportovců, kteří v době totality opustili svou vlast, odhaluje kniha Utečenci. Dílo publicisty Petra Feldsteina s podtitulem 25 příběhů sportovců, kteří odešli za svobodou 1939 až 1989 v Praze pokřtili tenista Štěpán Koudelka a plavec Josef Hladký, o kterých autor mimo jiné píše. "Vždy jsem se zajímal o sport a také o emigraci, exil a osudy lidí, kteří opustili republiku. A tady se mi oboje podařilo spojit," řekl Feldstein při křtu. "Řazení příběhů není podle abecedy ani sportů, ale podle jejich odchodu z republiky." Držitel Ceny Oty Pavla Feldstein na 352 stranách odhaluje osudy známých osobností Martiny Navrátilové, Vladimíra Zábrodského, Jaroslava Drobného, Aleny Vrzáňové či Václava Nedomanského, ale i méně známých sportovců.

Zoo v Táboře skončí, do konce roku chce prodat zvířata

Zoologická zahrada v Táboře k 1. lednu ukončí provoz. Její majitel Libor Hrubý žádal město o půjčku na mzdy pro zaměstnance, ale městská rada doporučila zastupitelstvu, aby tento krok neschválilo. Zoologická zahrada tak hodlá v následujících dnech prodat zvířata. ČTK o tom informoval Hrubý. Společnost, které areál zoo patří, je už delší dobu v insolvenci. Zoo chová zhruba 80 druhů zvířat. "My jsme na tu celou situaci upozorňovali rok, ale rada města rozhodla tak, že by zasáhla až v momentě, kdy budou zvířata týrána. A to já nedopustím," řekl Hrubý. Uvedl, že se bude snažit prodat zvířata do zahraničí. Dodal, že nechce, aby skončila v rukou překupníků, proto bude při prodeji preferovat zájemce ze zoologických zahrad a různých parků. Zoologická zahrada několik měsíců dluží řadě subjektů peníze.

Pražská zoo rozmnožila rekordních 228 druhů zvířat

Pražská zoologická zahrada letos rozmnožila 228 druhů zvířat, což je nejvíce v její historii. Do konce listopadu se v ní narodilo 1227 mláďat. Některé chovatelské pokusy však skončily neúspěchem. Kritické první období ze zajímavých mláďat nepřežili například vzácný papoušek kakadu palmový nebo hrabáč kapský. Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek považuje za pochopitelné, že rozmnožování vzácných živočichů není spojeno jen s úspěchy. "Neúspěchy k tomu patří, vždy k nim dochází navzdory velké péči," doplnil ho kurátor plazů a obojživelníků Petr Velenský. Ten se musel smířit s tím, že nepřežila mláďata želvy egyptské. Pražské zoo se však ze zvířat, které má Velenský na starosti, podařilo jako první na světě odchovat trnorepa mezopotámského.

Zoo Plzeň otevřela nové expozice Středomoří a Amazonie

Dvě nové expozice věnované Středomoří a Amazonii otevřela plzeňská zoologická zahrada. Nové pavilony, v nichž jsou kromě mnoha druhů rostlin k vidění drápkaté opičky, hadi či želvy, patří do dlouhodobějšího projektu zahrady Stopy člověka v přírodě. Na jednotlivých expozicích cyklus dokumentuje, jak se člověk v různých částech světa chová k přírodě, jak se jí přizpůsobuje, ničí ji nebo naopak chrání, řekl ČTK ředitel zoo Jiří Trávníček. Dvojici pavilonů postavila zoo díky dotaci EU.

Česko-polská expedice chce doplout na jachtě do Antarktidy

Česko-polská expedice se pokusí počátkem příštího roku vytvořit nový námořní rekord. Chce na dvacetimetrové plachetnici Selma doplout od břehů jižní Ameriky až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Tak daleko na jih se kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám zatím žádná z jachet nedostala, řekl ČTK člen expedice Dušan Jamný. Je spoluzakladatelem Českého antarktického polárního fondu, který podporuje činnost české antarktické Mendelovy stanice.

Žena z Chebska našla středověký poklad, kraj jí vyplatí odměnu

Karlovarský kraj vyplatí nálezné ve výši 90.000 korun ženě, která loni na Chebsku našla zakopaný poklad stříbrných mincí ze středověku. Hodnota nalezené sbírky mincí byla vyčíslena na více než jeden milion, její historický význam je ale podle odborníků celostátní, řekla náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Eva Valjentová (KSČM). Nálezkyně poklad předala chebskému muzeu a požádala o nálezné. Odborníci museli nejprve zpracovat posudky. I když podle znalců má nález hodnotu přes milion korun, nálezné se vypočítává z hodnoty cenných kovů, které byly ohodnoceny na 328.000 korun. Z této hodnoty nálezkyně dostane 25 procent.

Vědci z Masarykovy univerzity pátrají po podobě Jana Žižky

Antropologové z brněnské Masarykovy univerzity se pokusí počítačově zrekonstruovat podobu husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova (1360 až 1424). Pomoci by jim v tom měly zbytky jeho předpokládané lebky, nalezené v roce 1910 v kostele sv. Petra a Pavla v Čáslavi. "Zachovala se především horní část lebky. Bohužel, z obličejové části toho mnoho nezbylo, a přitom bychom ji potřebovali nejvíce. Zda uspějeme a kam až se při této rekonstrukci dostaneme, to nelze odhadnout," uvedla Petra Urbanová z přírodovědecké fakulty univerzity.

Pošta během tří dnů od uvedení prodala třetinu kruhových známek

Česká pošta během prvních tří dnů prodala téměř milion kusů první kruhové známky s fiktivním Járou Cimrmanem. To je třetina jejího celkového nákladu. ČTK to řekl mluvčí Matyáš Vitík. Jen na hlavní poště v Praze se od uvedení známky 26. listopadu do konce měsíce prodalo 33.000 kusů známek typu A v celkové hodnotě 429.000 korun, známky určené pro zahraničí byly prodány v počtu 11.000 kusů za 330.000 korun. Vlastní kruhová známka s jednou ze 136 možných podob Járy Cimrmana je limitovaná svým počtem. Po jejím vyprodání nebude možný dotisk.

Národní technické muzeum otevírá interaktivní výstavu

Atraktivní interaktivní výstava, která kromě zábavy inspiruje k zamyšlení nad vztahem člověka a současné hry či techniky, je novinkou Národního technického muzea v Praze. Má název "No pain, no game - nejbolestivější výstava na světě" a vznikla v rámci festivalu Hráčský instinkt ve spolupráci s Goethovým institutem v Praze. "Výstava je putovní, letos už měla velký ohlas v Krakově a Lublani. Po Praze ji uvidí zájemci v Budapešti, Bratislavě, Košicích a Vilniusu," řekl před vernisáží Jakob Ráček z Goethova institutu. Na výstavě naleznou návštěvníci deset instalací, které různými způsoby zvou ke hře, a to podle náročnosti návštěvníky od šesti, 12 či 16 let. Je tu například počítačová hra, která každou chybu trestá skutečnou bolestí, nejmenší sociální síť na světě, či koule, které se jako mávnutím kouzelného proutku při zpěvu pohybují.

V Brně vystavuje kutil, jenž dostal do ucha jehly sedm velbloudů

Nejmenšího sněhuláka na světě, okovanou blechu a další unikáty vystavuje Technické muzeum v Brně. Autorem takzvaných mikrominiatur je ruský kutil Vladimir Aniskin. Návštěvníci si jeho výtvory prohlédnou pomocí mikroskopu nebo lupy, sdělila ČTK pracovnice muzea Veronika Šinderbalová. Příměr s velbloudem procházejícím uchem jehly se v bibli objevuje jako symbol něčeho nesnadného, ba nemožného. Aniskin do skutečného ucha jehly dostal rovnou karavanu sedmi velbloudů a navíc ještě palmy. Velbloudi z platiny jsou vysocí jen asi desetinu milimetru. K dalším zajímavostem patří přepůlené zrnko máku, z nějž Aniskin udělal vázu na dvě maličké konvalinky. Do dalšího semínka umístil džbán a sklenici z opracovaného plexiskla a hrozny z drobných skleněných korálků. Výstava potrvá do 19. února 2015.

Na vánoční výstavě v muzeu v Jilemnici jsou i kamna ve tvaru ženy

Kamna ve tvaru ženy, které se při zatopení rozpálí lýtka do červena, jsou na výstavě v Krkonošském muzeu v Jilemnici věnované historii vytápění. Výstava Teplo domova zachycuje vývoj vytápění od 14. století, kdy se objevila první kachlová kamna. "Byl to průlom. Do té doby se vytápěly místnosti krbem, což bylo neúčinné," upozornil ředitel muzea Jan Luštinec. Pro výstavu se muzeu podařilo získat řadu unikátních exponátů. Je tam například replika pozdně gotických kamen či glazované barevné kachle, které jsou z poloviny 16. století. Patří ke kamnům ve Vrchlabí, jež se v Česku řadí k nejstarším dochovaným.

František Nedvěd vystoupí znovu se Spirituál kvintetem

Kytarista a zpěvák František Nedvěd vystoupí na dvou koncertech v pražském divadle Hybernia 13. a 14. února 2015 znovu se skupinou Spirituál kvintet. Legendy domácí folkové a trampské scény se vracejí s repertoárem svých největších hitů. Speciálním hostem koncertů bude Lucie Bílá, která s Františkem Nedvědem nazpívala duet. "Koncert nabídne průřez tvorbou Františka Nedvěda z jeho sólové dráhy i z období, kdy byl spolu se svým bratrem Janem stálým členem souboru Spirituál kvintet," uvedla za pořadatele Petra Motyčková.

Sport

Dějištěm zápasu prvního kola Davisova poháru mezi českými tenisty a Austrálií bude 6. až 8. března příštího roku ČEZ Aréna v Ostravě. Hrát se bude jako obvykle na tvrdém povrchu. S Austrálií se čeští tenisté utkají poprvé od roku 1997. S osmadvacetinásobnými daviscupovými šampiony mají negativní bilanci 1:6.

Novým trenérem sedmého tenisty světa Tomáše Berdycha se stal Daniel Vallverdu z Venezuely, který dříve spolupracoval s Britem Andym Murraym. Berdych zároveň na sociálních sítích oznámil, že skončila jeho spolupráce s Tomášem Krupou a kondičním trenérem Davidem Vydrou. Berdych usiloval o doplnění či posílení svého týmu od jara. Zkoušel se nejdříve domluvit s bývalým prvním hráčem světa Ivanem Lendlem, ale ten se mu na říjnové schůzce omluvil, protože by mu nemohl věnovat dostatek času. Pak podle zákulisních zpráv kontaktoval Australana Tonyho Roche, ale nakonec se rozhodl jinak.

Tenistka Martina Navrátilová vstoupí do nového roku jako vdaná žena. Legendární hráčka si v pondělí v New Yorku vzala svou dlouholetou partnerku Julii Lemigovovou, kterou veřejně požádala o ruku letos v září při US Open. Navrátilová tvoří s poslední miss Sovětského svazu z roku 1991 pár od roku 2009. Společně vychovávají dvě dcery, které má o patnáct let mladší Lemigovová z předchozího vztahu.

Počasí

Oblačno až polojasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne od západu až zataženo, v Čechách postupně občas déšť, v polohách nad 600 m zpočátku sněžení. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C.