Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda schválila plán boje s korupcí do roku 2017

Prosazení nového zákona o státním zastupitelství, zavedení registru smluv či ochrana oznamovatelů korupce (whistleblowerů) patří k prioritám vládní koncepce boje s korupcí pro roky 2015 až 2017, kterou schválila vláda. Kabinet zároveň odsouhlasil plán prací v této oblasti pro příští rok. Koncepce je už pátým vládním strategickým dokumentem v boji proti korupci od roku 1999, dosud prosazené změny ale podle autorů nevedly ke změně společenské atmosféry ani subjektivního vnímání korupce v ČR. Stát podle dokumentu nebude obchodovat s firmami, které mají nejasného vlastníka. Česká republika si letos mírně polepšila v žebříčku vnímání korupce ve veřejném prostoru, z loňského 57. místa v celosvětovém pořadí postoupila na 53. místo.

Odboráři a zaměstnavatelé budou mít větší slovo při tvorbě nové legislativy

Vláda změnila pravidla přípravy zákonů a předpisů. Větší slovo při tvorbě nové legislativy budou mít odboráři a zaměstnavatelé. Jejich připomínky bude kabinet považovat za zásadní, bude na ně muset brát větší ohled a případně o nich rozhodovat. Návrhy norem by k posouzení pak měly dostávat i profesní komory. Úpravu předložil kabinetu ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). K návrhům zákonů se odboráři a zaměstnavatelé mohli vyjadřovat už teď. Jejich připomínky ale neměly stejnou váhu jako výhrady ministerstev či jiných institucí. Pokud by se nepodařilo výhrady odstranit, zabýval by se jimi šéf či šéfka resortu. Když se ani pak řešení nenajde, dostane vláda předlohu s takzvaným rozporem. Rozhodne ona. Vážné výhrady mívají odbory i organizace zaměstnavatelů k různým ustanovením poměrně často, a ne vždy s nimi při přípravách legislativy uspějí.

Vláda schválila plán legislativních prací na příští rok

Vláda chce příští rok mimo jiné prosadit zákon o prokazování původu majetku, elektronické evidenci tržeb či zrušit druhý důchodový pilíř. Plán legislativních prací schválil kabinet, novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Legislativní plán podle ministerského předsedy počítá příští rok s předložením 19 věcných záměrů, 25 návrhů zákonů a 78 novel. "Resorty tímto už mají jasný signál, co se od nich očekává," uvedl Sobotka. Ministerstvo práce dopracuje věcný záměr zákona o sociálním bydlení.

Eurokomisařka Jourová se bude scházet s vládou, ANO chce přesvědčit o kvótách

Evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová se bude jednou za čtvrt roku scházet s českou vládou, aby ji informovala o evropských záležitostech a žádala o podporu pro své návrhy. Česká eurokomisařka to řekla novinářům po prvním setkání s bývalými kolegy z vlády od doby, co se ujala funkce v Bruselu. Ministry z domovského hnutí ANO chce přesvědčit, aby podpořili směrnici EU o zastoupení žen v dozorčích radách, kterou česká vláda především kvůli nesouhlasu ANO nepodpořila. Návrh na zavedení kvót předloni v Evropské komisi prosadila tehdejší eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová a "zdědila" ho teď Jourová. Podle záměru měli muži či ženy v dozorčích a správních radách velkých firem, jejichž akcie se obchodují na burze, obsadit nejméně 40 procent křesel. Stanovenou hranici by měly státní podniky dosáhnout v roce 2018, soukromé o dva roky později. V EU by se opatření nejspíš dotkla asi 5000 firem, v Česku podle Jourové sedmi až osmi.

Sankce vůči Rusku se podle Prouzy zatím nebudou změkčovat

Sankce vůči Rusku se rozhodně nebudou změkčovat, dokud Moskva nezačne rychleji měnit svůj postoj k Ukrajině, míní státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Sankce, o jejichž smysluplnosti pochybuje například prezident Miloš Zeman, podle něj plní svůj účel. Materiál k sankcím schválila vláda. "Je vidět, že sankce proti Rusku fungují velmi dobře, padá kurz rublu, z Ruska utíká kapitál, jak nejrychleji může. Ruská ekonomika začíná stagnovat, velmi rychle roste inflace," řekl Prouza novinářům na úřadu vlády. K ruským problémům podle něj výrazně přispívá i propad cen ropy na světových trzích. Na rozdíl od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který dosud zpochybňoval dopad sankcí na politiku Moskvy, je Prouza přesvědčen, že působí i tam. "Myslím si, že sankce plní svůj účel," poznamenal. "Mění se poměrně výrazně i rétorika, která zní z Ruska, a zaznívají i žádosti vysokých ruských představitelů ke zrušení sankcí," řekl také novinářům.

Zaorálek: EU chce vidět reformní snahy Ukrajiny, poté může pomoci

Konkrétní kroky ukrajinské vlády směrem k reformám jsou podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka předpokladem k poskytnutí další finanční pomoci zemi. Šéf české diplomacie to novinářům řekl v Bruselu při příchodu na jednání ministrů zahraničí EU. O podpoře Kyjeva diskutoval spolu s kolegy například z Polska, Švédska či Dánska, ale také ukrajinským ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem či šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou. Zaorálek zmínil například potřebu reformy bezpečnostních sil. EU žádá také reformy soudnictví, nebo energetické a hospodářské politiky. "Pomoc je možná pouze za předpokladu, že Ukrajina předvede, že bojuje s korupcí," poznamenal také.

Mezinárodní měnový fond (MMF) už podle médií varoval západní země, že Kyjevu se nedostává asi 15 miliard dolarů (asi 337 miliard korun). Fond v dubnu schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v objemu 17 miliard dolarů (zhruba 382 miliard Kč). Z této pomoci Ukrajina zatím od MMF obdržela 8,2 miliardy. Také EU východoevropské zemi pomáhá, dnes se v Bruselu poprvé sejde Asociační rada EU-Ukrajina.

Armáda zprovoznila muniční sklad v Květné, navštíví ho ministr Stropnický

Armáda zprovoznila zakonzervovaný muniční sklad v Květné na Svitavsku, kam by měla být převezena část munice z vybuchlého skladu u Vrbětic na Zlínsku. V úterý ho navštíví ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Sklad v Květné začal střežit omezený počet vojáků. Než bude moci armáda munici z Vrbětic převézt, musí tam ustat výbuchy a pyrotechnici chtějí překontrolovat každý kus munice, která má zamířit na Svitavsko. V Květné byl muniční sklad desítky let, zrušen byl teprve loni. Poté, co ve Vrběticích explodovaly desítky tun munice, má nyní část obyvatel Květné a okolních obcí ze znovuobnovení provozu obavy.

Více útoků v Kábulu přidělává práci českým vojenským lékařům

Zvýšený počet útoků povstalců v poslední době v afghánském hlavním městě Kábulu a jeho okolí přinesl více práce českému chirurgickému týmu na vojenské základně KAIA. Čeští lékaři a zdravotnický personál se musí během své práce potýkat především se střelnými zraněními a poraněními způsobenými nástražným zařízením. Starají se ale také o běžné zdravotní neduhy vojáků. ČTK a České televizi to na základně řekl hlavní lékař českého týmu Radek Pohnán. Vojenská nemocnice, kterou na základně před několika lety postavila francouzská armáda, je nyní pod americkým velením. S Američany přišla i změna v zaměření zařízení. Zatímco v minulosti se lékaři starali i o Afghánce, nyní pečují jen o koaliční vojáky a zaměstnance zahraničních firem. Nemocnice nyní nemá lůžka pro dlouhodobý pobyt. Jejím úkolem je postarat se o aktuálně zraněné, stabilizovat je a následně vrtulníky přepravit do nemocnice na leteckou základnu Bagrám. "V současné době tak poskytujeme život zachraňující úkony a život zachraňující chirurgii," řekl Pohnán. V plánu ale podle něj je navýšení kapacity nemocnice do budoucna. Češi tvoří třináctičlenný chirurgický tým, ve kterém jsou čtyři lékaři včetně chirurga nebo traumatologa, dále sestřičky a řidiči.

Odborům se nelíbí, že se nebude zvyšovat životní minimum

Odbory považují za nevhodné, že se nebude zvyšovat životní minimum. Novinářům to dnes řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) potvrdila, že se zvyšování životního minima nechystá, stát chce podle ní jen cíleně podporovat určité skupiny. Životní minimum představuje částku, která by měla stačit na jídlo a základní potřeby kromě bydlení. U dospělého od roku 2012 činí 3410 korun. Ministryně s odboráři probírala řadu dalších aktuálních problémů, například agenturní zaměstnávání a úrazové pojištění. V případě agenturního zaměstnávání se s odboráři shodla na nutnosti stanovení pravidel pro tuto činnost, aby se zamezilo působení agentur přinejmenším na hraně zákona a špatným podmínkám agenturních pracovníků. Počítá se se stanovením určitých kvót pro podíl agenturních zaměstnanců v podniku a také s tím, že by agenturní zaměstnanci měli mít stejné podmínky jako kmenoví.

Sobotka: Sněmovna by novelu k DPH měla schválit v senátní verzi

Vládní koalice by měla v Poslanecké sněmovně v pondělí schválit novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) v podobě, v jaké ji poslal poslancům zpět Senát. Vyplývá to z vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Senát navrhl na rok 2016 odložit zavedení dvacetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty pro prodej stavebních pozemků. Senátoři se rovněž rozhodli rozlišit lhůty pro firmy a živnostníky pro odesílání kontrolních výkazů pro plátce DPH. Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor.

ŘSD došlo celkem 22 nabídek na opravu dalších tří úseků D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo celkem 22 nabídek na opravy dalších tří úseků dálnice D1 v délce zhruba 16 km. Vítězné zhotovitele pro úseky Hvězdonice - Ostředek, Měřín - Velké Meziříčí a Ostrovačice - Kývalka ŘSD vybere v prvním čtvrtletí příštího roku, pokud neúspěšní uchazeči nepodají námitky k antimonopolnímu úřadu. "Pokračování modernizace naší nejdůležitější dopravní tepny považuji za jednu ze svých priorit. Při modernizaci dalších úseků bude klíčové, abychom dokázali využít zkušeností, které jsme nasbírali v průběhu první etapy," uvedl nový generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Letos se opravují celkem čtyři úseky D1 v celkové délce 51,3 kilometru.

Stavební odbory chtějí zvednout mzdové tarify o 3, 5 procenta

Stavební odbory chtějí od příštího roku zvýšit mzdy o 3,5 procenta. Svůj požadavek zdůvodňují tím, že se situace českého stavebnictví pomalu zlepšuje, což ukazují i údaje Českého statistického úřadu z posledních měsíců. ČTK to řekl předseda Odborového sdružení Stavba ČR Stanislav Antoniv. Stavaři se určitému růstu nejspíše nebrání, jednání se zaměstnavateli o dodatku ke stávající kolektivní smlouvě nicméně teprve začínají. Už loni tarifní mzdy i přes výraznou krizi sektoru vzrostly o 1,7 procenta.

Polsko má spor o kontroly potravin za uzavřený, na EU se neobrátí

Polská strana považuje za uzavřený nedávný spor s Českou republikou okolo údajně příliš přísných českých kontrol potravin dovážených z Polska. Na Evropskou komisi se Varšava obracet nebude, evropské právo a pravidla jednotného trhu by měla být základem, jak řešit podobné případné spory v budoucnosti, řekl v Bruselu českým novinářům polský ministr zemědělství Marek Sawicki. Věc si vysvětlil s českým kolegou Marianem Jurečkou. Oba ministři jsou v Bruselu na jednání ministrů zemědělství unijní osmadvacítky. "Naopak byli (Poláci) většinou třetí, čtvrtí, pátí v pořadí kontrolovaných zemí," podotkl český ministr.

V Praze se v neděli někdo pokusil zapálit policejní auto

Policie od neděle vyšetřuje pokus o zapálení policejního auta v Praze. ČTK to sdělila bez bližších informací mluvčí Jana Rösslerová. K činu se přihlásila skupina nazývající se Anarchistická solidární akce, která tak údajně reagovala mimo jiné na to, že policie v uplynulých dnech vykázala aktivisty z budovy bývalé polikliniky na Žižkově, kde chtějí mít komunitní centrum. "Policie ČR opět tvrdě zakročila, dům násilně vyklidila a zranila několik lidí," uvedla ve svém prohlášení skupina. Aktivisté z občanské iniciativy Klinika se od takového jednání distancovali.

V nepoužívaném objektu někdejší polikliniky donedávna nelegálně pobývali narkomani. Před několika dny ho uklidili dobrovolníci a začali ho bez povolení využívat. Budovu ovšem spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který dokončuje převod na Generální inspekci bezpečnostních sborů a který s působením aktivistů nesouhlasil. Aktivisty nakonec v úterý k odchodu z polikliniky přiměla policie. Aktivisté se k objektu opět vydali o víkendu, po výzvě policie ho však opustili. Při sobotním zákroku policie podle mluvčího iniciativy Klinika Arnošta Nováka ale zranila tři lidi.

Zadržený vězeň Novák policii neřekl nic o svém pobytu na svobodě

Nebezpečný uprchlý vězeň Jan Novák, kterého policie dopadla v neděli v Kostelci nad Černými lesy u Prahy, neřekl kriminalistům žádné podrobnosti o svém pobytu na svobodě. U sebe měl kuchyňský nůž, při zatýkání ale nekladl odpor. Týden před jeho dopadením policie na základě tipů od lidí vyjížděla na více míst, do bezpečnostních opatření se zapojily desítky středočeských policistů, řekla ČTK mluvčí kolínské policie Martina Fejfarová. Muže zadrželi policisté z obvodního oddělení, zásahová jednotka se do akce zapojila později. Podle Fejfarové byla rozhodující rychlost zákroku.

Nováka v neděli spatřila svědkyně nastupovat do autobusu na lince Zásmuky-Praha a oznámila to na linku 158. Policisté pak vězně zadrželi v Kostelci. Čtyřiačtyřicetiletý Jan Novák utekl v úterý 25. listopadu z Thomayerovy nemocnice v pražské Krči, když vyskočil z okna pokoje ve druhém patře. V nemocnici byl podle vězeňské služby kvůli plánovanému lékařskému vyšetření v souvislosti se závažným onemocněním, které nelze léčit ani v jedné ze dvou vězeňských nemocnic.

Dálnici D2 uzavřela na Břeclavsku nehoda dvou kamionů s úmrtím

Na dálnici D2 u Břeclavi se ve směru na Brno srazily dva zahraniční kamiony, řidič jednoho z nich zahynul. Neštěstí se stalo, když nad ránem kamion zastavil, asi kvůli technické závadě, v odstavném pruhu dálnice. Do jeho vozu následně zezadu najel další kamion. Vozy se záhy ocitly v plamenech, řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Druhý řidič vyvázl bez zranění. Když policisté řidiče prvního kamionu na místě nenašli, domnívali se, že vůz odstavil a z místa odjel. Teprve následně se tělo našlo pod kamionem, který narazil do stojícího vozu.

Šéfka protokolu obrany dostala podmínku za najetí na policistu

Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová dostala od soudu šestiměsíční podmíněný trest za to, že najela autem na policistu. Za dubnový incident, který se stal u Pražského hradu, jí hrozilo až šest let vězení. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 není pravomocné, Nezmarová se proti němu zřejmě odvolá k městskému soudu, uvedla její advokátka. Úřednice obvinění odmítá, podle ní se stalo nedorozumění. Soudkyně Edita Beranová řekla, že Nezmarová neposlechla výzvy policie. Autem se jednoho z dopravních policistů dotkla, a ten pak musel udržovat rovnováhu. Obhájkyně Marie Benešová namítala, že si obžaloba ve svých tvrzeních protiřečí a nezabývá se případem celkově. Případ navrhla k posouzení jako přestupek: Nezmarová mohla pouze porušit zákaz vjezdu. Problém byl podle právničky v tom, že ulice U Brusnice byla uzavřená a Nezmarová se chtěla otočit. Vyhýbala se při tom autobusu a neúmyslně do jednoho z policistů najela.

NKÚ: Ministerstvo kultury nedalo žadatelům o dotace rovné podmínky

Ministerstvo kultury u dotací na kulturní aktivity nevytvořilo rovné podmínky pro žadatele a v některých případech také nedodrželo vlastní pravidla pro poskytnutí peněz. Tvrdí to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kontroloři zjistili nedostatky u dotací za 15,5 milionu z prověřovaných víc než 80 milionů korun. Chyby byly také na straně příjemců peněz. Ministerstvo některé nedostatky již napravuje, brání se ale také tím, že v kultuře je někdy obtížné stanovit přesně kvantifikovatelná kritéria pro hodnocení projektů. NKÚ prověřil dotace poskytnuté v letech 2011 až 2013 celkem 19 příjemcům na 82 projektů. Kvůli nedostatkům úřad podal v osmi případech oznámení finančnímu úřadu o podezření na porušení rozpočtové kázně. Ministerstvo kultury u některých výběrových dotačních řízení nestanovilo kritéria, podle kterých měly být projekty hodnoceny, zjistili kontroloři. Pokud ministerstvo kritéria dalo, nebyla většinou měřitelná a porovnatelná. V některých případech ministerstvo sice nastavilo podmínky pro poskytnutí dotace, pak je ale samo nedodrželo, tvrdí NKÚ. Jako příklad uvedl podporu neziskové společnosti Hudební informační středisko, z níž šlo se souhlasem ministerstva na mzdové náklady přes 41 procent. Podle pravidel, která si ministerstvo samo nastavilo, je ale možné na mzdy využít maximálně 15 procent z poskytnutých peněz.

ČR bude s alkoholem a hráčstvím bojovat jako s drogami

Česko začne s alkoholem a hazardním hráčstvím bojovat podobně jako s nelegálními drogami. Vláda schválila změny v národní strategii protidrogové politiky, která se má rozšířit o opatření k omezení dostupnosti alkoholických nápojů i hraní a ke snížení jejich dopadů. Novinářům to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Dokument platí do konce roku 2018. "Spotřeba čistého alkoholu na osobu včetně kojenců činila pro rok 2012 celkem 9,9 litru. Lze jednoznačně konstatovat, že pití alkoholických nápojů v České republice je velmi rozšířené," stojí v upravené strategii. Podle materiálu Česko patří k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu na hlavu. Denně či každý druhý den pije 15 procent dospělých - 23 procent mužů a osm procent žen. Aspoň jednou týdně si alkohol dopřeje víc než polovina mužů a víc než třetina žen. Podle evropské studie se šestnáctiletí v Česku opíjejí víc než jejich vrstevníci v jiných státech. Podle Vobořila stoupá konzumace alkoholu také u dětí ze základních škol.

Podle autorů strategie je v Česku i dostupnost hazardních her vysoká. Loni na tisícovku obyvatel připadalo 7,5 hracího přístroje. Na Slovensku je to 3,7, v Německu tři, v Polsku 0,6 a v Rakousku 0,3 přístroje. V on-line hazardu v roce 2012 vklady u provozovatelů s licencí činily 14 miliard korun. Zhruba ve stejné míře hrají Češi i na nedaněných zahraničních webech, uvádí strategie. Problémy s hraním by podle odborné studie mohlo mít až 170.000 dospělých, závislost pak až 80.000.

V ČR byla poprvé pacientovi voperována biologická náhrada menisku

Poprvé v Česku byla provedena operace, při níž byla pacientovi voperována biologická náhrada menisku. Meniskus funguje jako tlumič zatížení a pomocný stabilizátor kolenních kloubů. Při poškození se menisky odstraňují, výjimečně sešívají. Biologická náhrada z kolagenu typu I, kterou pacient dostal, se postupně přemění v tkáň velmi podobnou lidskému menisku. Do tří měsíců se může vrátit do aktivního života a do roka i k vrcholovému sportu. "Zákrok dopadl dobře, trval asi hodinu, pacient se cítí dobře a brzy bude moci začít s rehabilitací," řekl ČTK ortoped pražského ORP centra František Picek, který zákrok v Oblastní nemocnici Kladno provedl. Náhradu menisků označil za obrovský pokrok v ortopedii. Operovanému pacientovi byl už dřív po sportovním úrazu částečně odstraněn jeho vlastní meniskus.

VZP zveřejní zápisy správní rady a sjednotí smluvní politiku

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chystá od příštího roku průlomovou změnu v informování o využití peněz pojištěnců. Na internetu budou poprvé dostupné zápisy z jednání správní rady, která o využití peněz rozhoduje. Pro uzavírání smluv s lékaři a nemocnicemi budou dána jednotná pravidla. Dosud se smluvní politika v jednotlivých regionech lišila. O chystaných změnách jednala správní rada VZP.

V aukci pro Konta Bariéry se prodala díla za skoro pět milionů

Výtvarná díla za 4,76 milionu korun se v Praze vydražila v charitativní aukci pro Konto Bariéry. Výtvarníci do ní věnovali na 500 děl, z výtěžku jsou financována stipendia pro studenty s těžkým zdravotním handicapem. Například tavená plastika Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové Arcus Malý se prodala za 200.000 korun. Kupce našel třeba i akryl Jiřího Kaloče nazvaný Kouzelná virtuální krajina, z vyvolávacích 35.000 se cena vyšplhala až na 150.000 korun. Aukční salon výtvarníků pro Konto Bariéry se koná každé dva roky. V nabídce byla i díla herců či muzikantů, třeba Františka Ringo Čecha, Jana Kanyzy nebo Jana Antonína Pacáka.

Výbor dobré vůle podpoří péči o malé Romy a mentálně postižené

Výbor dobré vůle - nadace Olgy Havlové získá od dlouholetého mecenáše Karla Velana dar 570.000 korun. Peníze budou použity především na péči o romské děti ze sociálně znevýhodněného prostředí poskytovanou Sdružením Petrov v Brně-Zábrdovicích a na sociální služby Domova Olga v Blansku poskytované mladým a starším občanům s mentálním postižením. Čechokanadský průmyslník a filantrop Velan Výbor dobré vůle - nadaci Olgy Havlové podporuje přes dvacet let. Tento finanční dar bude vedle zmíněných aktivit využit na menší projekty zaměřené na péči o seniory a hospicové služby. Podpisu memoranda se zúčastní kanadský velvyslanec v České republice Otto Jelinek, někdejší mistr světa v krasobruslení v kategorii sportovních dvojic.

Předloha ke slavnému obrazu Sen od Toyen se prodala za 580.000 Kč

Kresba malířky Toyen s názvem Sen se na aukci v Praze prodala za 580.000 korun, které za ni zaplatí kupec včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Její vyvolávací cena byla 140.000 korun. Kresba tuší a akvarelem je přípravnou kresbou k obrazu Sen, který se před týdnem v jiné pražské dražbě prodal za 13,6 milionu korun, s aukční přirážkou za 17 milionů. Prodaná kresba dokládá, jak se u autorky rodila myšlenka na její významný obraz. Kresba Toyen patřila v aukci mezi dvě desítky položek ze sbírky malíře Rudolfa Kremličky, jedné z nejvýraznějších osobností meziválečné avantgardy, a jeho bratra Ludvíka.

Unikátní vůz Dymaxion je hotov a míří z Kopřivnice do Ameriky

Pracovníci renovátorské firmy Ecorra z Kopřivnice na Novojičínsku dokončili kopii unikátního vozu Dymaxion z roku 1933. Vyrobili ji pro Lane Motor Museum v Nashvillu, do USA automobil odešlou ještě tento týden. Vůz dlouhý zhruba šest metrů, jenž má vpředu dvě kola a vzadu jen jedno, mohl údajně převážet až 11 pasažérů. Práce na něm zabrala zhruba tři roky. Hotový automobil zástupci firmy předvedli novinářům. Ve 30. letech byly vyrobeny pouze tři vozy, z nichž se v jednom americkém muzeu dochoval jediný. Renovátoři vyrobili duplikát jednoho z nedochovaných vozů díky kvalitní dokumentaci. Vůz byl výtvorem amerického architekta Buckminstera Fullera, který se v době hranatých vozů po první světové válce snažil vytvořit aerodynamické auto.

Máchovo jezero na Českolipsku se začalo napouštět

Vodohospodáři začali před několika dny napouštět Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. K naplnění jezera dlouhého tři kilometry a širokého až 1,6 kilometru je potřeba pět měsíců. Letní sezona by tak příští rok neměla být ohrožena. Na podzim byla největší vodní plocha na severu Čech vypuštěna kvůli opravě hráze ve Starých Splavech. Práce zatím pokračují, spíše s mírným předstihem, řekl ČTK vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. Máchovo jezero je pro Doksy klíčové z pohledu zájmu turistů. Někdejší Velký rybník je největším lákadlem této lokality. V roce 2004 platil v jezeře kvůli přemnoženým sinicím po celé léto zákaz koupání a rekreační sezona pak dopadla nejhůře v historii. Podzimní vypouštění mimo jiné ukázalo, že se v rybníku daří chráněným škeblím i rakům. Ochránci přírody přenesli asi 10.300 škeblí a kolem 300 raků bahenních. Je to mnohem více než při předchozím vypouštění před šesti lety.

E15: Křetínský plánuje rekonstrukci stadionu Sparty

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský plánuje rekonstrukci stadionu na Letné. Podle dokumentace, kterou Křetínského ACS Properties zaslala k posouzení vlivů stavby na životní prostředí, chce zmenšit kapacitu stadionu zbouráním části tribun. Plánuje i stavbu kancelářských budov a obchodního centra hned vedle. Informuje o tom deník E15. Víceúčelové centrum bude kromě obchodů zahrnovat například fitness nebo multikino, chybět nebudou služební sparťanské byty. Služební rezidence vzniknou také v sousední administrativní budově. Mají tam být i kanceláře a zázemí klubu. Se začátkem rekonstrukce počítá Křetínský na jaře 2016, hotovo má být na podzim 2018.

Sport

Hokejový brankář Tomáš Vokoun se v NHL nedočkal žádné zajímavé nabídky a v osmatřiceti letech se rozhodl ukončit kariéru. Dvojnásobný mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Turíně sice ještě před sezonou doufal, že se po roční zdravotní pauze do zámořské soutěže vrátí, žádná z možností angažmá ho ale neoslovila. Lékaři odhalili krevní sraženinu v oblasti pánve a gólman se musel podrobit operaci, po níž strávil několik týdnů v nemocnici. Vokoun působil v NHL šestnáct sezon a po Dominiku Haškovi zanechal ze všech českých brankářů v soutěži největší stopu. Připsal si 300 vítězství v základní části, úspěšnost zákroků měl 91,7 procenta, dalších devět výher vychytal v play off.

Už posedmé za sebou je nejlepším českým judistou Lukáš Krpálek. V letošním ročníku ankety zcela dominoval i díky tomu, že vyhrál mistrovství Evropy i světa ve váze do 100 kg a stal se tak nejúspěšnějším českým judistou v historii. Na druhém místě skončil Pavel Petřikov a třetí David Klammert, který byl zároveň zvolen nejlepším juniorem. Čtyřiadvacetiletý Krpálek vládne českým judistům od roku 2008, kdy začal dobývat úspěchy i na mezinárodní scéně ještě jako junior. Od té doby posbíral už všechny nejcennější trofeje až na olympijskou medaili, které nyní podřizuje vše.

Počasí

Ztaženo až oblačno, zpočátku místy, postupně na většině území občasný déšť nebo přeháňky, v polohách nad 1000 m, v Čechách večer nad 600 m srážky sněhové. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C.