Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman dorazil do Dušanbe, ve středu bude jednat s prezidentem Rachmonem

Na návštěvu středoasijského Tádžikistánu do Dušanbe dorazil český prezident Miloš Zeman. Ve středu ho čeká jednání s tádžickým prezidentem Imomalim Rachmonem a premiérem Kohirem Rasulzadem, prezident rovněž zahájí podnikatelský seminář za účasti zástupců sedmdesátky českých firem. Hodnota obchodní výměny mezi oběma státy loni dosáhla částky 3,4 milionu dolarů a letos se v prvních třech čtvrtletích oproti loňsku mírně snížila, napsala středoasijská agentura CA-News. Důvodem byl pokles tádžického exportu, dovoz z Česka se naopak ve stejném období o pětinu zvýšil. Na podnikatelském semináři bude podle tádžické agentury Avesta věnována pozornost zejména spolupráci v energetice, zdravotnictví, strojírenství a petrochemii. Očekává se uzavření několika kontraktů.

Do Tádžikistánu přicestoval prezident z Kazachstánu. Za největší přínos své cesty považuje otevření prostoru pro uzavírání nových kontraktů. Kazachstán má podle jeho informací dolarové rezervy ve výši 100 miliard, což vylučuje obavy, že by zakázky nesplácel. České firmy v Kazachstánu podepsaly dohody za asi 450 milionů dolarů (téměř deset miliard korun). Týkají se dodávek technologií a technologických celků v oblasti zemědělství, důlních zařízení, ale také dodávek zbraní.

Zaorálek: ČR nemá říkat Ukrajině, jakou si má zvolit budoucnost

Česká republika by neměla říkat Ukrajině, jakou si má zvolit budoucnost. V reakci na prohlášení prezidenta Miloše Zeman, že by Ukrajina neměla vstoupit do NATO, měla by být neutrální a mělo by dojít k její takzvané finlandizaci, to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. S tím souhlasí i jeho litevský kolega Linas Linkevičius, podle něhož se Kyjevu nemá říkat, co má dělat. Stejně jako Zaorálek Zemanův názor na budoucnost Ukrajiny odmítl i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Určitě nesouhlasím s tím, že zahraniční politika Ukrajiny má být řízena odjinud než z Kyjeva. Já myslím, že je to samostatný stát, aby si to rozhodoval sám, a ne, aby mu to někdo diktoval zvenčí," řekl Babiš Rádiu Impuls.

Premiér Sobotka: ČR podporuje vznik nezávislých států Izraele a Palestiny

Česká republika podporuje mírový proces na Blízkém východě. Jeho výsledkem mají být dva nezávislé státy - Izrael a Palestina, řekl po setkání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem český premiér Bohuslav Sobotka. Netanjahu ocenil, že Česko, které je tradičním spojencem Izraele, nesouhlasí s jednostrannými řešeními. V Jeruzalému se setkali zástupci české a izraelské vlády, kromě premiérů se uskutečnilo i jednání resortních ministrů, kteří podepsali několik dohod o spolupráci. Ty se týkají mimo jiné výzkumu, obrany, zdravotnictví nebo kultury.

Třídenní návštěva bude ve středu ukončena tím, že českou vládní delegaci přijme prezident Reuven Rivlin. Ministři si pak prohlédnou pevnost Masada. Tradice společných schůzí českého a izraelského kabinetu vznikla v roce 2012, kdy se první uskutečnila v květnu v Praze.

Diplomacie nechá vyšetřit možnou pomluvu v kauze volyňských Čechů

Ministerstvo zahraničí podá v nejbližších dnech obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 podnět k prošetření, zda v kauze žádosti volyňských Čechů o repatriaci nebyl spáchán trestný čin pomluvy. Oznámilo to ministerstvo v tiskovém prohlášení. Podnět souvisí s tvrzením, že pracovníci ambasády v Kyjevě vytvářeli nátlak na krajany na Ukrajině, aby o svém přání přesunout se do Česka nemluvili. Generální inspekce ministerstva toto podezření ale nepotvrdila. "Šetření neprokázalo, že by se pracovníci ambasády dopustili nezákonného jednání, jak bylo uvedeno v dopisech zaslaných Hynku Kmoníčkovi, řediteli Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky," uvedlo ministerstvo k závěrům generální inspekce.

Na údajný nátlak ze strany velvyslanectví v Kyjevě si stěžovali někteří krajané na Ukrajině a jejich stížnosti v Česku tlumočila Věra Doušová. ČTK řekla, že ona sama se prošetřování sporných tvrzení neobává. Líčila prý pouze názory krajanů z Ukrajiny, které má podložené jejich dopisy a e-maily. Doušová na počátku 90. let pomáhala organizovat druhou velkou repatriační vlnu volyňských Čechů do Česka a na konci září předala prezidentovi Miloši Zemanovi jmenný seznam 232 volyňských Čechů, kteří se z Ukrajiny chtějí vrátit do vlasti svých předků. Kvůli této kauze vyjádřil Zeman v minulosti nespokojenost s prací velvyslanectví v Kyjevě, které podle něho nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezident kritizoval především velvyslance Ivana Počucha, který podle něho původně Prahu informoval, že přání přesunout se do Česká mají jen tři krajanské rodiny, Hrad ale následně obdržel žádost od 232 lidí.

Krajská ČSSD nezrušila buňku v Duchcově, Sobotka na tom trvá

Ústecké vedení ČSSD nezrušilo kvůli koalici s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) duchcovskou buňku sociální demokracie, nevyloučilo ani žádného člena. Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera k tomu nebyl důvod. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka na zrušení duchcovské organizace ale trvá. ČTK sdělil, že případem se bude ČSSD znovu zabývat na prosincovém jednání Ústředního výkonného výboru. "Závazně uložíme krajské organizaci zjednat nápravu," uvedl Sobotka.

Sociální demokracie uzavřela v Duchcově koalici s DSSS a KSČM. Sobotka už dříve označil spolupráci s DSSS za nepřijatelnou. "Pokud tato strana není zakázána, tak se nedomnívám, že by bylo v rozporu, že naše duchcovská organizace uzavřela tuto koalici," řekl ČTK Scherfer. Krajská ČSSD naopak apelovala na vedení strany, aby se zabývalo sociálně vyloučenými lokalitami. Hlasování krajského výkonného výboru bylo podle Scherfera jednomyslné. ČTK řekl, že se nejdřív chce zeptat stranických kolegů z Ústeckého kraje, proč se takto rozhodli, "jestli to má nějaké zákulisí, které neznám".

Primátorem Brna se stal lídr ANO Vokřál, nahradil Onderku z ČSSD

Primátorem Brna se stal lídr vítězného hnutí ANO Petr Vokřál. Volilo ho 35 zastupitelů z celkových 55. Nahradil Romana Onderku (ČSSD), který byl v čele radnice osm let. Vokřál neměl žádného protikandidáta. Na magistrátu se změnila celá vládní garnitura. ČSSD a ODS vystřídala koalice hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Mezi 55 zastupiteli má nadpoloviční většinu v podobě 31 mandátů. V opozici skončila kromě ČSSD a ODS také KSČM a TOP 09.

OECD zvýšila odhad letošního růstu Česka na 2,4 pct

Česká ekonomika oživí z loňského poklesu výrazně rychleji, než Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na jaře očekávala. Hrubý domácí produkt tento rok vzroste o 2,4 procenta, dvojnásobným tempem, než OECD odhadovala v květnu. Organizace také v globálním výhledu českou vládu vyzvala, aby se zaměřila na efektivní utrácení strukturálních evropských fondů; to by podle OECD mohlo posílit růst produktivity a urychlit přibližování českých příjmů k západoevropské úrovni. Příští rok se má růst české ekonomiky mírně zpomalit na 2,3 procenta, v roce 2016 ale OECD očekává opět zrychlení na 2,7 procenta. Po letošním prudkém oživení by měla v příštích dvou letech v Česku dál svižně růst soukromá spotřeba, kterou podpoří vyšší zaměstnanost a růst mezd, v silné expanzi budou pokračovat také investice.

Stavaři očekávají v příštím roce růst sektoru o 3,3 procenta

Ředitelé stavebních firem čekají, že sektor v příštím roce udrží letošní odhadovaný mírný růst. Stavebnictví by podle stavařů mělo v roce 2015 růst meziročně o 3,3 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy českého stavebnictví zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika, kterou její autoři představili na setkání s představiteli státu a stavebních firem. Podobná očekávání mají jak malé (průměrný růst o 3,2 procenta), tak velké společnosti (3,6 procenta). Rozdíly mezi firmami podle jejich stavebního zaměření jsou ale podstatně větší. Firmy, které staví či rekonstruují budovy, predikují růst produkce o 2,6 procenta. Firmy specializující se na výstavbu silnic a železnic mluví o rychleji rostoucích objemech práce, a to o 5,1 procenta.

Optimistická očekávání souvisí s tím, že roste množství a hlavně objem veřejných stavebních zakázek. "Hodnota veřejných zakázek zadaných v lednu až říjnu 2014 činila 93,4 miliardy korun a meziročně vzrostla o 20,5 procenta, což představuje velice silný investiční impuls ze strany veřejného sektoru do stavebnictví. Probíhající výběrová řízení na další stavební zakázky navíc ukazují na potenciální další příliv nové práce pro stavební firmy," prohlásil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Lepší vyhlídky sektoru ovlivňuje také očekávané oživování celé české ekonomiky. Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize.

Babiš: Česku by se mohlo vrátit 60 miliard z daňových podvodů

Česko na daňových podvodech přijde ročně o 108 miliard korun. Všechny úniky se zastavit nepodaří, přesto existuje potenciál, jak státu z těchto peněz vrátit alespoň 60 miliard korun. Na Setkání lídrů českého stavebnictví to uvedl ministr financí Andrej Babiš. Změnu by mělo přinést personální posílení Finanční a Celní správy a posílení kompetencí členských států EU v boji proti organizovaným skupinám podvádějícím na daních. Neplacení daní navíc poškozuje hospodářství tím, že znevýhodňuje poctivé podnikatele proti těm, kteří daně neplatí. Podíl nezaplacených daní se v jednotlivých evropských zemích výrazně liší. Zatímco ve Finsku a v Nizozemí představují nezaplacené daně pět procent, v Rumunsku jde o 44 procent a v Česku o 22 procent, uvedl s odvoláním na výsledky šetření EU šéf finančního resortu.

Šlechtová: Česko loni z fondů EU nedočerpalo 12 miliard korun

Česko loni nedočerpalo z evropských fondů 12 miliard korun. Řekla to na Žofínském fóru ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Výsledek je o dvě miliardy vyšší, než byly původní odhady z poloviny letošního roku. O tom, jaká ztráta Česku hrozí letos, bude prý jasno po analýze v lednu. Česko je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. Loni nedočerpalo 12 miliard korun, v celé EU to bylo 16 miliard korun. MMR odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 40 miliard korun z celkových více než 700 miliard korun, které mělo Česko k dispozici. Poslední možnost čerpat tyto peníze bude v příštím roce.

Česko plní podmínky Evropské komise pro čerpání peněz z fondů EU v příštích letech pouze z jedné třetiny, řekla na Karla Šlechtová. Podle ní chybí hlavně některé zákony, které se Česko zavázalo přijmout, jako je služební zákon či zákon o posuzování záměrů na životní prostředí (tzv. proces EIA). Jedním z restů, který spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj(MMR), je nedořešená elektronizace veřejných zakázek. Všechny předběžné podmínky, k jejichž přijetí se Česko zavázalo v takzvané Dohodě o partnerství, musí platit nejpozději k 1. lednu 2016. Dokud však ČR nepřijme poslední z nich, nepošle EK v rámci nového programového období ani euro. Česká republika může v novém programovém období 2014 - 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).

E15: Spojené arabské emiráty otevřou v Praze velvyslanectví

Spojené arabské emiráty otevřou v Praze velvyslanectví. Napsal to deník E15. Záměr už schválila vláda i prezident arabské federace, potvrdila listu mluvčí českého ministerstva zahraničí Karolína Rezková. Vznik ambasády má posílit ekonomické vztahy. Pro turisty není zpráva o nové diplomatické misi zásadní. Od března totiž platí pro Čechy bezvízový vstup. Konzulární služby pro české občany dosud zajišťoval zastupitelský úřad země ve Vídni. České velvyslanectví přitom v hlavním městě emirátů Abú Zabí funguje už řadu let. Spojené arabské emiráty jsou podle E15 čtvrtým největším mimoevropským trhem pro český export.

Ministerstvo nedá klokánkům výjimku, nemohou mít víc míst, než říká zákon

Ministerstvo práce neprodloužilo výjimku, podle níž mohlo v klokáncích pobývat více dětí, než stanovuje zákon. Dál překročení kapacity povolilo jen jednomu zařízení Fondu ohrožených dětí (FOD), pěti zbývajícím znovu už ne. ČTK to řekl mluvčí ministerstva práce Petr Habáň. Podle zákona o sociálně právní ochraně v jednom domově pro okamžitou pomoc dětem v tísni může být maximálně 28 chlapců a děvčat. Mluvčí řekl, že nynější rozhodnutí resortu neovlivní život dětí, které v klokáncích už jsou. Budou v nich moci zůstat, dokud se nevrátí zpět do své rodiny, či nepřestěhují do rodiny náhradní. Zařízení by ale neměla přijímat další děti nad stanovenou kapacitu.

Fond se podle své šéfky Marie Vodičkové odvolá. Už dřív řekla, že pokud výjimka skončí, děti se budou muset přesunout do ústavů a šesti klokánkům hrozí na konci roku uzavření. Je v nich totiž 263 míst, celkem jich má být maximálně 168. V zařízeních pracovalo 212 zaměstnanců. Podle Vodičkové by fond musel propustit 60 lidí a na odstupném vyplatit sedm milionů. "V ústavech vysoký počet dětí nevadí. Zruší se to, co je blízké rodině, a děti se dají tam, co se rodině nepodobá? Pořád doufám, že paní ministryně naší žádosti vyhoví," uvedla Vodičková. Zdůraznila, že o umístění dětí do klokánků rozhoduje soud a sociální pracovníci.

V ČR bylo od roku 2007 kvůli násilí vykázáno z bytu už 8728 lidí

Kvůli domácímu násilí policie v Česku přikročila za téměř sedm let už k 8728 vykázáním z domova. Letos od začátku roku do konce října odebrala klíče od bytu lidem, kteří týrali své blízké, v 1155 případech. Vyplývá to ze statistiky Bílého kruhu bezpečí. Tato organizace pomáhá obětem trestných činů. Podle zjištěných údajů i studií se terčem domácího násilí stávají většinou ženy. Na dnešek připadá mezinárodní den za odstranění násilí na ženách. Vykázání může policie používat od ledna 2007. Chrání jím ohrožené lidi před případnými výpady za zavřenými dveřmi domovů. Rekordní počet případů se letos stal v Praze. Zatímco loni jich bylo za celý rok 155, teď za deset měsíců už 172. Každoročně jich přibývá. Policie může násilnické lidi vykázat na deset dní z domova i bez souhlasu ohrožených osob.

Soud zrušil pokutu uloženou za urážku policisty na Facebooku

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který dostal pořádkovou pokutu za urážku policisty na sociální síti Facebook. Pokutu zrušil jako protiústavní a svévolnou. Při zajišťování dat z Facebooku musí policie postupovat v souladu s trestním řádem a zohledňovat, zda má konkrétní vyjádření v sociální síti veřejnou či soukromou povahu. Na mužův profil nahlédli policisté prostřednictvím facebookového účtu jednoho ze svědků. Pražští kriminalisté loni muže potrestali pokutou 10.000 korun. Obvodní soud pro Prahu 9 ji pak snížil na 5000 korun. Podle ústavní stížnosti policie nezákonnou a neoprávněnou kontrolou komunikace dvou uživatelů sítě Facebook porušila mužova základní práva, například právo na soukromí a právo na zachování tajemství zpráv podávaných prostřednictvím pošty či technických zařízení. Pořádkovou pokutu může podle stížnosti dostat člověk, který ruší a maří trestní řízení, případně se chová urážlivě k vyšetřovatelům. Soukromá komunikace mezi dvěma uživateli sociální sítě ale podle stížnosti není jednáním v rámci trestního řízení a není adresovaná policii.

Za dva měsíce od zpřísnění dovozů bylo zadrženo 35 tun potravin

Za zhruba dva měsíce od zpřísnění nahlašovací povinnosti pro dovozce nebylo kvůli porušení veterinárních předpisů puštěno v Česku do prodeje 35 tun potravin živočišného původu. Kontroloři zjistili také řadu administrativních pochybení ze strany dovozců i výrobců. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. SVS udělila pokuty za celkem 14 milionů korun. Mezi nejčastější prohřešky patřily nepřesné údaje o příchozích zásilkách, pozdní hlášení, nejasnosti v průvodních dokladech nebo porušení obalů. Duben zdůraznil, že kontroly jsou prováděny nediskriminačně a namátkově, bez zaměření na konkrétní země a výrobce. Fyzicky kontrolováno je zhruba 14 procent příchozích zásilek. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky mělo zpřísnění především zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz ze zemí EU.

SOS: Praktiky z předváděček se přesunuly mezi podomní prodejce

Nekalé praktiky z předváděcích akcí se mnohdy přesunuly mezi podomní prodejce. Zákazy podomního a pochůzkového prodeje v obcích a městech nepoctiví prodejci často nerespektují. Reálně je také velmi problematické dodržování zákazu kontrolovat. V rozhovoru pro ČTK to uvedla předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů - Asociace Gerta Mazalová. Nátlakové akce podomních prodejců podle ní neustaly. Ti se podle ní řídí heslem "nepřijdete Vy k nám, my přijdeme k Vám". Proto některé obce a města využily možnost, kterou jim dává živnostenský zákon, a zakázaly podomní prodej.

Téměř 500 českých obcí a měst již zakázalo podomní prodej

Podomní a pochůzkový prodej zakázalo v Česku již nejméně 470 obcí a měst, většinou jde o větší z nich. Z krajských měst nepřistoupila k tomuto kroku pouze Praha. Stovky dalších radnic omezení podomního prodeje zvažují. Vyplývá to z ankety ČTK mezi krajskými úřady. V Česku je 6248 obcí a měst. Snahou radnic je ochránit hlavně seniory od nekalých a často agresivních praktik prodejců, kteří jim nutí změnu dodavatele energií či vnucují za vysoké ceny nekvalitní nebo zbytečné zboží. Některé radnice mají samostatná nařízení, jinde se zákaz podomního a pochůzkového prodeje řeší jako součást tržního řádu města. Jako vůbec první zakročil proti praktikám prodejců severomoravský Uničov, a to v roce 2010.

Policie rozbila gang padělatelů peněz, vyráběly se v Německu

Česká a německá policie zadržela tři muže, které viní z rozsáhlého padělání peněz. Stodolarovky měli vyrábět v padělatelské dílně v německé Žitavě a přes Česko vyvážet na Ukrajinu a do dalších zemí Pobaltí. Novinářům to v Liberci řekl ředitel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. V Česku podle něj policisté zajistili zhruba 1600 stodolarových falzifikátů. "Šlo o velmi zdařilé padělky, v provozu jen velmi těžko rozeznatelné," řekl. Hlavním organizátorem je podle dosavadního zjištění 55letý muž z Ústí nad Labem. Právě on měl zajistit vybudování nové kurýrní cesty do Pobaltí, kde je v kriminálním prostředí o padělané americké dolary značný zájem.

Každá čtvrtá vymáhaná pohledávka je půjčka známému nebo v rodině

Nesplácené dluhy v rodině nebo mezi známými tvoří více než čtvrtinu problematických pohledávek. V průměru činí 110.000 korun. Téměř 40 procent dlužníků reaguje na předžalobní upomínku. Naopak každý sedmý věřitel o svoji pohledávku přijde kvůli promlčení. Vyplývá to z informací portálu ePohledávky.cz. Svým blízkým lidé důvěřují, a dokud se nespálí, jsou schopni jim poskytnout i statisícové částky, aniž by cokoli sepsali. To ale značně komplikuje pozdější vymáhání. Vedle ústních dohod považují odborníci za největší chybu také vyčkávání s uplatněním svým práv. Na 15 procent věřitelů se na odborníky obrací, až když je pozdě. Téměř 40 procent těchto pohledávek pochází z Prahy, kolem osmi procent mají shodně Jihomoravský, Středočeský a Moravskoslezský kraj. Zvlášť v prosinci, lednu a únoru soukromé půjčky skokově narůstají. Klasickými věřiteli bývají rodiče, kteří půjčí peníze partnerovi nebo partnerce svého dítěte na podnikání, na vybavení bytu, auto či na splacení úvěru a podobně.

Počet balíků na poštách stoupl před Vánoci meziročně o třetinu

Počet doručovaných balíků prostřednictvím České pošty se před Vánoci meziročně zvýšil zhruba o 30 procent, proti běžnému provozu je téměř dvojnásobný. Poptávku táhnou hlavně internetové obchody. Firma kvůli zvýšenému provozu najme kolem 2000 brigádníků. ČTK to řekla mluvčí Marta Selicharová. Pošta zaznamenává vyšší vnitrostátní provoz od konce října, ze zahraničí nabírají zásilky na počtu už během září. Gigantická třídírna Malešice během roku odbaví kolem 80.000 zásilek denně, ale v současné době třídí zhruba 150.000 zásilek pro Prahu a střední Čechy a tranzitní zásilky na Moravu, Táborsko a Liberecko. "V největší špičce, tedy týden před Vánocemi očekáváme okolo 200.000 balíkových zásilek denně," dodala mluvčí.

Středočeský kraj chce dát na dostavbu skanzenu v Kouřimi 50 miliónů korun

Středočeský kraj chce v příštím roce vynaložit ze svého rozpočtu 50 milionů korun na dostavbu skanzenu v Kouřimi na Kolínsku. Pokud zbudou v regionálním operačním programu nevyčerpané prostředky, bude kraji část investice proplacena. Novinářům to řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD). Kraj původně získal na dostavbu skanzenu více než 80 milionů korun z EU. Kvůli chybě, která vznikla na straně úřadu, však nebylo včas předáno staveniště a firma Metrostav odstoupila od smlouvy na dostavbu areálu. Aby hejtmanství o dotaci nepřišlo, převedlo ji na jiné projekty. Radní nakonec rozhodli, že dostavba, respektive její první etapa, přesto dostane zelenou. Příští rok tak půjde do rozšíření skanzenu zhruba 50 milionů Kč bez DPH.

Prix Bohemia Radio: Do Síně slávy vstoupil Válek a Kofránková

Do Síně slávy festivalu Prix Bohemia Radio vstoupil dlouholetý dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) Vladimír Válek a režisérka rozhlasových her Hana Kofránková. Cenu Karla Kyncla získala Klára Lukešová-Stejskalová, Cenu Jiřího Ješe pak obdržel Jan Macháček. Pavla Tomicová převzala Cenu Thálie 2014 za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Mezinárodní festival Prix Bohemia Radio ocenil osobnosti rozhlasové tvorby v rámci zahajovacího koncertu 31. ročníku ve Smetanově síni pražského Obecního domu. Na něm vystoupil SOČR pod taktovkou Jana Kučery s programem věnovaným české a československé filmové hudbě.

V letošním roce jsou vyhlášeny čtyři soutěžní kategorie - Online, Pořad pro děti, Dokument a Zpravodajský příspěvek (reportáž). Vítěze vyhlásí 27. listopadu. "Cílem soutěže, jejímž vyhlašovatelem i pořadatelem je Český rozhlas, je přispívat ke zvyšování kvality rozhlasové tvorby," uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral. Mezinárodní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio potrvá až do čtvrtka 27. listopadu. Čtyři dny festivalu nabízejí besedy, veřejné poslechy, diskuze, konference, ale také workshopy, přednášky či koncerty.

Portréty Maorů od Lindauera budou hlavní výstavní projekt Plzně

Fascinující příběh malíře Gottfrieda Lindauera a jeho portrétů maorských náčelníků bude v roce 2015 největším výstavním projektem Plzně jako Evropského hlavního města kultury. Západočeská galerie, která nejdražší a nejnáročnější výstavu v historii města připravuje, získá k zapůjčení téměř 50 portrétů Maorů z Nového Zélandu, kde Lindauer po odchodu z Plzně žil. Unikátní expozici, již zahájí tradiční maorský rituál, lidé uvidí od 6. května do 20. září 2015 v Masných krámech. "Jde o obrovskou událost, ještě nikdy se nestalo, že by tato kolekce putovala z Nového Zélandu kamkoliv jinam. Už samotná příprava je velice náročná a citlivá, do Plzně vezeme novozélanský národní poklad a tomu odpovídá i péče a zájem ze strany Maorů," uvedl šéf galerie Roman Musil. Západočeská galerie touto výstavou objevuje pro Plzeň dalšího významného rodáka.

Filmaři natočili dokument o sochaři Ivanu Theimerovi

Jeden z nejvýznamnějších evropských sochařů, Ivan Theimer, se stal inspirací pro filmaře. Režisér Theodor Mojžíš o něm natočil dokumentární film. Kvůli natáčení najel štáb tisíce kilometrů po Česku, ale i Francii, Itálii a Německu a natočil desítky rozhovorů s historiky umění a pamětníky. Slavnostní předpremiéra dokumentu Cesta světla bude ve středu v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea Olomouc za účasti sochaře. Ve stejném muzeu je od konce září otevřena Theimerova výstava Via Lucis. Theimer je jedním z nejúspěšnějších českých umělců žijících v zahraničí. Jeho díla jsou zařazena do sbírek mnoha světových muzeí a galerií. Mezi nejznámější patří velkolepý monument oslavující Deklaraci práv člověka a občana, který se tyčí na Martových polích v Paříži, či socha Heinricha Heineho v Hamburku. V Olomouci je autorem Ariónovy kašny na Horním náměstí.

Sochař z Plzeňska udělal busty Beatles, jsou do švýcarského muzea

Kolekci bust všech čtyř členů britské kapely Beatles dokončil pro soukromé rockové muzeum v Basileji dvaapadesátiletý sochař z Plzeňska Václav Česák. Už před časem do Švýcarska dodal bustu Johna Lennona a Ringa Stara, začátkem příštího roku tam odveze i "hlavu" Paula McCartneyho a George Harrisona, řekl ČTK Česák. Kolekce vznikla podle obalu alba Seržant Pepper. "Na každém z nich jsem pracoval různě dlouho. Například Ringo Star se dělal výborně, má výrazný nos, rty, s Paulem McCartneym jsem si hrál přes rok," uvedl sochař. Busty členů Beatles vznikly z pryskyřice s bronzovou patinou.

K zakázce se sochař dostal poté, co před několika lety udělal pomník Franka Zappy do německého města Bad Doberan, kde sídlí světový fanklub Franka Zappy. Díky této zakázce se setkal s vlastníkem baru L'Unique v Basileji, jeho součástí je právě i rockové muzeum. Muzeum ukazuje různé artefakty, od oblečení, nástrojů až po busty rockových muzikantů a velikánů. Česák tam pro něj už vytvořil několik děl, například busty Micka Jaggera, Keitha Richardse, Jimiho Hendrixe či Kurta Cobaina.

Luba Skořepová představila knihu o sobě s názvem Nejsem už holka

Téměř 160 rolí vytvořila během svého takřka sedmdesátiletého působení v Národním divadle jeho emeritní členka, herečka Luba Skořepová. Hrála po boku slavných herců a pod vedením věhlasných režisérů. Více než stovku dalších rolí ztvárnila ve filmu či v televizi. Nejen o nich se píše v knížce Marie Formáčkové nazvané Luba Skořepová - Nejsem už holka, kterou představila v Praze. I ve svých 91 letech stále hraje v divadle a natáčí filmy. Na prknech české první scény se poprvé objevila už v roce 1945 ve Vančurově hře Učitel a žák a členkou činohry byla plných 65 let.

Cecilia Bartoliová se po roce vrátila pro ovace do Rudolfina

Italská mezzosopranistka Cecilia Bartoliová téměř přesně po roce vystoupila v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Zatímco loni 12. listopadu nadchnula programem poskládaným ze skladeb autorů klasicismu, letos ji zaplněný sál aplaudoval za árie z její nejnovější nahrávky s názvem Cecilia Bartoli - St Petersburg. Ta nabízí ukázky z oper, jež byly uváděny v 18. století v Petrohradu za vlády tří careven Anny Ivanovny, Alžběty I. Petrovny a Kateřiny II. Veliké.

Kosti z kutnohorské kostnice čeká náročné stěhování

Desítky tisíc lebek a statisíce lidských kostí uložených v kutnohorské kostnici čeká náročné stěhování. Je to nezbytné kvůli započaté rozsáhlé rekonstrukci památky i stavu ojedinělé kosterní výzdoby. Odborníci se nejdříve zaměří na nejkritičtější místa, práce jsou plánovány postupně, řekl restaurátor Tomáš Král. Po celou dobu oprav bude kostnice přístupná návštěvníkům. Tým zabývající se záchranou jedné z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek už spočítal, kolik kostí pocházejících od obětí moru a husitských válek bude nutné přemístit, ošetřit a zase složit do původního stavu. Ve čtyřech věžích a další výzdobě podél stěn je uloženo 56.000 až 60.000 lebek a 420.000 až 450.000 dlouhých kostí. Jenom pouhé rozebírání čtyř pyramid by pro skupinu deseti lidí znamenalo nepřetržitou práci na rok a půl. Vše se navíc musí průběžně dokumentovat a natáčet kamerou, aby odborníkům neuniklo nic důležitého. Nejdříve bude nutné prozkoumat, jak je kosterní výzdoba někdejší hřbitovní kaple ze 14. století, kterou do nynější podoby srovnal řezbář František Rint, upevněna a poskládána. Než se experti do náročné práce pustí, bude nutná také celoplošná dezinfekce interiéru. Další práce se soustředí na odvlhčení zdiva, vyřešit se musí i statika naklánějící se památky.

WAZA kvůli utraceným českým antilopám vyloučila jihoafrickou zoo

Světová asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA) kvůli případu utracených antilop sitatunga z Prahy vyloučila zoologickou zahradu v Johannesburgu ze svých řad. V dopise zaslaném řediteli pražské zoologické zahrady Miroslavu Bobkovi o tomto kroku informoval výkonný ředitel WAZA Gerald Dick. Tímto krokem se podle Bobka tato kauza uzavřela a pražská zoo byla očištěna.

Na začátku srpna bylo v Jihoafrické republice kvůli chybějícímu veterinárnímu vyšetření usmrceno osm sitatung, které pražská zoo darovala zoologické zahradě v Johannesburgu. Etický výbor africké asociace dva měsíce incident vyšetřoval a usnesl se na tom, že pochybení vznikla čistě na jihoafrické straně. Zoo v JAR se podle WAZA provinila laxním přístupem k osudu zvířat, zatajením toho, že měly antilopy putovat k soukromému majiteli, a chybným informováním české strany o potřebných vyšetřeních.

V Novém Jičíně vzniklo unikátní dioráma s 500 cínovými figurkami

V expozici věnované generálu Laudonovi, jejíž otevření připravuje město Nový Jičín, uvidí návštěvníci také unikátní dioráma bitvy u Domašova z roku 1758. Model bitvy je dlouhý tři a široký jeden metr a vešlo se na něj 450 cínových figurek pěších a přes 50 jízdních vojáků. Podle autora Jaroslava Podmola, který ho v těchto dnech v expozici nainstaloval, patří k největším diorámatům v republice. Dioráma znázorňuje přepadení obří pruské zásobovací kolony rakouským vojskem vedeným Gideonem Ernstem von Laudonem. Vojevůdce tím prakticky zachránil obléhanou Olomouc. Podmol, který je jedním z mála výrobců cínových vojáčků v Česku, na modelu intenzivně pracoval dva měsíce.

Sport

První český vítěz Závodu míru Jan Veselý vstoupí jako první osobnost domácí cyklistiky do nově zřízené Síně slávy Českého svazu cyklistiky. In memoriam do ní bude uveden ve středu při vyhlášení výsledků ankety Král cyklistiky v Praze. Podobizna každého člena Síně slávy bude vyvěšena v cyklistické hale v Praze-Motole. Legendární Veselý vyhrál Závod míru v roce 1949, pak skončil ještě dvakrát druhý. Čtyřikrát byl členem vítězného družstva, vyhrál 16 etap. Na mistrovství republiky vybojoval 26 titulů. Zemřel v roce 2003 v 79 letech.

Počasí

Převážně zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení a mlhy. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C.