Denní souhrn zpráv

Zeman: Musíme zabíjet teroristy a spolupracovat v ekonomice

Musíme zabíjet teroristy, prohlásil prezident Miloš Zeman před zahraničními diplomaty, s nimiž se setkal na Pražském hradě. Teroristou je podle něj každý, kdo úmyslně zabíjí civilisty. Právě o boji proti terorismu hovořil Zeman jako o jednom ze dvou hlavních pilířů české zahraniční politiky. Za druhý má ekonomickou diplomacii. Vyjádřil přitom naději, že velvyslanci zahraničních zemí budou podporovat české exportéry a zároveň investice zahraničních podniků v Česku. Diplomatům také vzkázal, že u něj mají dveře vždy otevřené. O prosazování lidských práv, které byly dříve jednou z českých priorit, se nezmínil.

Zaorálek ujistil krajany v Zakarpatsku o české podpoře

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Užhorodu na západě Ukrajiny ujistil ve středu večer místní úřady i krajany o české podpoře změnám na Ukrajině, které mají zemi přiblížit Evropské unii. V Užhorodu rovněž otevřel honorární konzulát pro potřeby českých turistů i podnikatelů. Představitelky místních krajanů, jichž v Zakarpatsku žije asi osm stovek, se při schůzce s ministrem Zaorálkem, velvyslancem na Ukrajině Ivanem Počuchem a generálním konzulem ve Lvovu Miroslavem Klímou zajímaly hlavně o možnosti výuky češtiny a o podporu spolkových aktivit, například při pořízení českých krojů, nahrazování porouchaných počítačů či při řešení problémů s pronájmem spolkových kanceláří. "My jako velvyslanectví často jen tlumočíme krajanům rozhodnutí jiných úřadů, například ministerstva vnitra o zamítnutí trvalého pobytu," upozornil velvyslanec Počuch a apeloval na předsedkyně spolků a další aktivisty, aby krajanům vysvětlovaly opatření, která mají usnadnit vydávání krátkodobých i dlouhodobých víz, jakož i trvalých pobytů v ČR. "Jde o to, aby krajané věděli, jaké jsou možnosti. Kolikrát, když se jim řekne, co je zapotřebí, tak to pochopí, že se jim nevyhovělo. Z toho plynou nedorozumění. Krajané mají dveře otevřené," ujistil velvyslanec. Počuch nedávno čelil důrazné kritice prezidenta Miloše Zemana ohledně údajného přehlížení požadavků krajanů.

"Jsem ráda, že jsem si mohla vyslechnout, že Češi jsou ochotni vyslechnout si problémy krajanů a pomoci," řekla Viktorie Vorobecová ze Zakarpatské společnosti české kultury. "Hlavní je, že máme svobodu volby, právo vybrat si, kde můžeme žít. Kdybych chtěla žít v Čechách, mohla bych. Pravdaže, nikdo by mě v Čechách asi nepřijal do práce jako zástupkyni ředitele knihovny jako zde (...)," poznamenala.

Řád bílého lva dostali od Zemana i Fico a Vranitzky

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále Pražského hradu udělil u příležitosti oslav vzniku Československa státní vyznamenání 31 osobnostem. Řád bílého lva převzali slovenský premiér Robert Fico a bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky. Již odpoledne toto nejvyšší státní vyznamenání Zeman předal zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi a in memoriam bývalému britskému premiérovi Winstonu Churchillovi.

Druhým nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem Tomáše Gariggua Masaryka, vyznamenal zpěváka Karla Kryla a spoluzakladatele Rakousko-české společnosti Eduarda Haranta za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Stejný řád dostali za vynikající zásluhy o rozvoj humanity zpěvačka Hana Hegerová a cestovatel Miroslav Zikmund.

Na Pražském hradě byla oceněna in memoriam také pětice českých vojáků, kteří padli v červenci v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Medaili Za hrdinství tak dostali David Beneš, Ivo Klusák, Jaroslav Lieskovan, Libor Ligač a Jan Šenkýř. Stejnou medaili prezident předal i Jaroslavu Mevaldovi, který byl v Afghánistánu postřelen při napadení české hlídky.

Medailí Za zásluhy Zeman ocenil 19 lidí, mezi nimi třeba zpěvačku Lucii Bílou, jadernou fyzičku a předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou či in memoriam ruskou disidentku Natalji Gorbaněvskou, která v roce 1968 protestovala proti okupaci Československa. Stejné ocenění posmrtně obdržel i kněz Josef Toufar, který byl obětí komunistického pronásledování, bývalý šéf Škody Auto Ludvík Kalma nebo zachránce židovských dětí Antonín Kalina. Medaili převzaly také zakladatelka projektu Klokánek Marie Vodičková či politička Božena Fuková, která v roce 1968 patřila mezi čtyři poslance Národního shromáždění, kteří se postavili proti smlouvě o "dočasném pobytu" sovětských vojsk na území Československa. Zeman dále ocenil medailí Za zásluhy přednostu ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Pavla Dungla, který mu v roce 2012 operoval šlachu v palci levé nohy, režiséra Filipa Renče, který Zemanovi točil předvolební spoty, a režiséra Roberta Sedláčka, jenž o české hlavně státu natočil dokument.

Zeman měl na slavnosti asi čtvrthodinový projev, kterému v historickém sálu naslouchali například bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií, zákonodárci, ministři, představitelé církví a řada dalších lidí. Prezident mluvil o odvaze, kterou řada vyznamenaných ukázala ve zlomových chvílích historie. Ocenil hrdiny z doby války, i komunismu, ale například také české vojáky, kteří letos padli v Afghánistánu. Jsou to hrdinové, chrání zemi před terorismem a lidé, kteří je označují za žoldáky, jsou "špína země", řekl Zeman v projevu, který ve Vladislavském sále Hradu tradičně předchází samotnému udělování státních vyznamenání.

Praha uctila britského Schindlera, píší britská média o Wintonovi

V souvislosti s udělením nejvyššího českého státního vyznamenání, Řádu bílého lva, siru Nicholasi Wintonovi britská i další světová média čtenářům znovu hojně připomínají příběh "britského Schindlera", který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z Československa před jistou smrtí v nacistických koncentračních táborech. Odvážný skutek Nicholase Wintona budí emoce i po 75 letech. Televize BBC i Sky News přinesly o Wintonovi rozsáhlé reportáže. Z Wintonovy řeči britská média nejčastěji citují jeho poděkování britským rodinám, které ochotně židovské děti na útěku přijaly ve svých domovech. Winton poděkoval také Čechům, kteří "dělali, co mohli, aby bojovali s Němci a podařilo se jim dostat děti do zahraničí". Zmínky o předání ocenění se objevily také v izraelských novinách. List Haarec mimo jiné připomíná, že Češi Wintona několikrát navrhli na Nobelovu cenu míru. The Times of Israel přináší také krátké rozhovory s některými z "Nickyho dětí", které díky němu přežily holokaust. Daily Mail si ve svém článku všímá mimo jiné neuvěřitelné Wintonovy vitality. Na slavnostní ceremonii v Praze 105letý Brit přiletěl osobně českým vládním speciálem i přes údajnou snahu rodiny ho od cesty odradit. "Sir Nicholas říká, že raději umře v Praze, kde si užije nějakou zábavu, než aby žil v Anglii a unudil se k smrti," dodává Mináč v rozhovoru.

Režisér Němec vrátil medaili za zásluhy, nesouhlasí s oceněnými

Režisér Jan Němec vrátil medaili Za zásluhy II. stupně, kterou převzal v roce 2002 od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Protestuje tak proti některým oceněným, které vybral prezident Miloš Zeman. Němec Zemanův výběr označil za "akt arogantní politické zvůle", píše server iDnes.cz. "Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera, s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře," uvedl Němec. Medaili si od Němce na Hradě převzal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož Němec využil svobodného práva na protest. Režisér se prý ocenění zřekl dočasně: "Zpět ho přijmu, až tu bude nový hradní pán, ale toho už se asi nedožiju. Tak si pro něj přijde dcera," sdělil Němec serveru.

Tři lidé získali Cenu příběhů bezpráví za boj proti komunismu

Josef Čoček, Jarmila Stibicová a Karla Charvátová (rozená Grollová) získali Ceny příběhů bezpráví za své odvážné postoje a činy v období komunistického režimu. Ceny byly vyhlášeny při zahájení 10. ročníku projektu Příběhy bezpráví - měsíc filmu na školách, který žáky základních a středních škol prostřednictvím filmů seznamuje s moderními československými dějinami. Ceny předávali ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek, fotograf Tomki Němec a zpěvačka Marta Kubišová. Laureáty vybírá studentská porota z návrhů mladých lidí mezi 13 a 21 lety. Tyto ceny byly letos udělovány pošesté, tentokrát bylo nominovaných jednadvacet osobností.

Čoček ji získal za to, že převáděl lidi přes hranice. Kvůli tomu byl v padesátých letech odsouzen na doživotí a strávil více než deset let v mírovské a leopoldovské věznici. Ze zdravotních důvodů nemohl cenu převzít osobně, proto ji místo něj přebíral jeho přítel Leoš Žídek. Stibicová se v době normalizace otevřeně postavila proti komunistickému režimu, i když tím přišla o místo středoškolské učitelky cizích jazyků. Po revoluci působila v pardubickém Občanském fóru, které spoluzakládala. Charvátovou v roce 1948 zadržela Státní bezpečnost za výrobu nelegálních letáků a také kvůli tomu, že pocházela z podnikatelské rodiny. Ve vazbě v Plzni na Borech se dočkala krutého zacházení, které vyvrcholilo znásilněním od jednoho z bachařů. Dostala ho kvůli tomu před soud, který vyhrála.

Česko si opět pohoršilo v žebříčku rovnosti pohlaví, skončilo 96.

Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti a v pořadí 142 zemí obsadila podprůměrnou 96. příčku. Vyplývá to ze právy Global Gender Gap Report 2014, kterou v úterý zveřejnilo Světové ekonomické fórum (WEF). Nejlépe si nadále stojí severoevropské země Island, Finsko, Norsko a Švédsko. Nejhůře dopadl již podeváté v řadě Jemen. Špatný výsledek Česka je dán především velkými mzdovými rozdíly mezi muži a ženami a také malým zastoupením žen v politice. Za Českou republikou skončily v podstatě pouze rozvojové země, převážně muslimské. Z vyspělejších ekonomik zaostávají za Českem pouze Japonsko (104.) a Jižní Korea (117.). V Evropě je horší už jen Malta (99.) a Turecko (125.). Pozitivní hodnocení nemá ani Slovensko, které obsadilo 90. místo.

Česko se na žebříčku rok od roku propadá. Zatímco v roce 2006 bylo 53., předloni už 73., loni 83. a letos si pohoršilo o dalších 13 míst. Situace v ČR je v podstatě stále stejná, ostatní země se ale výrazně zlepšují. Česko si v hodnocení vede výborně co se týče rovného přístupu ke vzdělání, kde dostalo nejvyšší známku. Relativně dobře je Česká republika hodnocena také za přístup žen ke zdravotní péči a za naději na dožití, kde je na 37. místě. Naopak posuzuje-li se zastoupení žen v politických funkcích, je Česká republika až 109. V postavení žen na trhu práce - kde se bere v úvahu například podíl žen mezi manažery a dalšími vedoucími pracovníky, průměrný plat žen a mužů či jejich odměňování za stejnou práci, je Česko na 100. příčce.

V ČR se chystá druhý celostátní Kongres žen, zaměří se na média

V Česku se znovu uskuteční Kongres žen. Už druhý celostátní ženský sněm se bude konat příští rok 20. června v Praze. Zaměří se hlavně na obraz a působení žen v médiích. Novinářům to řekly pořadatelky akce. První kongres, jehož se zúčastnily stovky expertek z různých oborů, političek či podnikatelek, se konal loni v červnu. Výsledkem byla rezoluce pro politiky s požadavky na rozšíření možností zaměstnávání s pružnou pracovní dobou, zvýšení kapacity školek či na zlepšení situace samoživitelek a samoživitelů. Podle organizačního týmu kongresu v českých médiích ženy a také ženská témata chybějí, mnohé zprávy navíc předsudky místo bourání spíš posilují. Mezinárodní výzkum Global Media Monitoring (GMM) ukázal, že většina zpráv v hlavních českých médiích je o politice, vládě a ekonomice. Ženy se objevily jen ve 13 procentech zpravodajských výstupů o politice a ve 23 procentech o ekonomice. Tvoří přitom 51 procent obyvatel republiky. Mívají nyní také vyšší vzdělání než muži, představují totiž víc absolventů vysokých škol. Do vedoucích funkcí ale pronikají jen obtížně.

SB: Nejlepší podmínky pro podnikání jsou v Singapuru, ČR je 44.

Singapur a Nový Zéland jsou zeměmi s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou v úterý zveřejnila Světová banka (SB). Česká republika v pravidelném hodnocení skončila 44., polepšila si o tři místa. SB mimo jiné sledovala, jak dlouho v největším obchodním městě dané země trvá založit nebo zavřít firmu, dostat úvěr nebo řešit platební neschopnost. Singapur skončil na prvním místě devátý rok v řadě. Třetí místo obsadil Hongkong, první desítku uzavírá Austrálie. Spojené státy jsou sedmé, Čína devadesátá. Mezi deseti místy s nejpříznivějšími podmínkami pro podnikání figurují čtyři evropské země: Dánsko, Norsko, Británie a Finsko. Poslední ze 189 hodnocených zemí skončila africká Eritrea.

Sněmovna podpořila změny v investičních pobídkách

Sněmovna podpořila předlohu o změnách v systému investičních pobídek, které mají podle vlády udržet atraktivitu Česka pro zahraniční investory i po červencovém snížení maximální výše veřejné podpory. Předloha, která míří k posouzení do hospodářského výboru, zavede například speciální ekonomické zóny. Na investiční pobídky by také měla nově dosáhnout datová centra a call centra. Víc regionů bude moci žádat o příspěvek na pracovní místo. Od července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Novela zákona o investičních pobídkách by měla proto přispět k rychlejší návratnosti investičních projektů a systém pobídek zjednodušit.

MŽP potvrdilo zrušení posudku na rozšíření Letiště Vodochody

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) potvrdilo zrušení ekologického posudku na rozšíření Letiště Vodochody. Znamená to pozastavení jeho výstavby. Podle ředitele letiště Martina Kačura bude případ pravděpodobně řešit Nejvyšší správní soud. Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá firma Penta. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat mělo začít nejdříve v roce 2016. Investice mají dosáhnout asi tří miliard korun.

V Přerově byl v noci 36krát překročen limit oxidu siřičitého

V Přerově byl v noci na středu podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až šestatřicetkrát překročen limit oxidu siřičitého. Látka podle pracovníků životního prostředí přerovského magistrátu unikla do ovzduší při rozjezdu linky v chemické továrně Precheza. Podepsala se na tom zřejmě inverze. Hodnoty se po několika hodinách dostaly pod limit. ČTK to řekl vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu Pavel Juliš. Případem se zabývá České inspekce životního prostředí. Podle Juliše oxid siřičitý unikl kolem půlnoci, kdy podle něj naběhla v Precheze výroba. Limit pro výskyt oxidu siřičitého v ovzduší je 350 mikrogramů na metr krychlový. Podle údajů ČHMÚ se hodnoty mezi půlnocí a jednou hodinou ranní dostaly na 12.686 mikrogramů. Podle odborníků byly hodnoty zcela neobvyklé.

Ministři budou na Zlínsku řešit následky výbuchu muničního skladu

Ministři obrany a vnitra Martin Stropnický (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) budou na Zlínsku řešit následky nedávného výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Na pondělní jednání vlády pak předloží materiál, který se bude zabývat možnou pomocí vlády. Při rozpravě ve Sněmovně to řekl Stropnický. Předseda Úsvitu Tomio Okamura žádal, aby Stropnický odpověděl například na to, jakým firmám a za jakých podmínek byl areál pronajat či jak je kontrolována bezpečnost areálu. Upozornil na petici, kterou v minulých dnech zorganizovali místní obyvatelé a pod kterou je nyní asi 200 podpisů. Výbuch a následný požár zničily v polovině října sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Na místě jsou veškeré druhy munice od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou munici až po letecké pumy.

V areálu se stále ozývají výbuchy. Jeden den byl klid, v noci na středu byly opět slyšet detonace, řekla ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Na místě jsou veškeré druhy munice od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou munici až po letecké pumy. Na místě stále pracují pyrotechnici, čistí okolí výbuchu od munice.

Vyčištění Bořího lesa od staré munice přijde na 155 milionů Kč

Vyčistění Bořího lesa u Břeclavi, v němž je od druhé světové války rozeseta munice, bude stát zhruba 155 milionů korun. Jde o projekt, který je nad síly policejních pyrotechniků. Je nutné zlikvidovat tisíce kusů velmi nebezpečné munice na rozloze asi 1550 hektarů. ČTK to řekla mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová. Město o projektu jedná s ministerstvem vnitra, Jihomoravským krajem a firmou Lesy ČR. V Bořím lese zřídili Němci za druhé světové války továrnu Muna, v níž vyráběli granáty a bomby pro wehrmacht. Oblast osvobodila Rudá armáda v dubnu 1945. Její velení dospělo k závěru, že továrna je nepotřebná a zlikvidovat ji lze i se stovkami kusů munice nejrychleji tím, že ji vyhodí do povětří. Při výbuchu byly rozmetány granáty na prostoru asi 1800 hektarů. Boří les se tak stal pro veřejnost nebezpečným. Dosud v něm zahynulo po nálezu munice pět lidí. Poslední obětí se stal v roce 1990 čtrnáctiletý chlapec. Les je v majetku firmy Lesy ČR a lze jím projít, ale pouze po vyznačených stezkách.

CVVM: Armádě, policii a soudům věří nejvíce lidí od r. 1993

Největší důvěře mezi vybranými institucemi veřejného života se těší armáda a policie. Věří jim 70, respektive 65 procent lidí, což je nejvíce od roku 1993. Rekordně vysokou důvěru mají i soudy, kterým důvěřuje 61 procent Čechů. Naproti tomu při hodnocení politických stran jsou zhruba tři čtvrtiny občanů kritické. Vyplynulo to ze dvou průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které poskytlo jejich výsledky ČTK. CVVM provedlo oba průzkumu v první polovině září mezi tisícovkou lidí.

Mafra má zaplatit 240.000 za odposlechy Nečasových, potvrdil úřad

Vydavatelství Mafra musí zaplatit 240.000 korun za zveřejnění některých informací z odposlechů telefonických hovorů expremiéra Petra Nečase (ODS) s někdejší šéfkou jeho kabinetu a současnou manželkou Janou Nagyovou (Nečasovou). Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zamítl rozklad Mafry proti uložené sankci, a rozhodnutí je tak pravomocné. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Vydavatelství se chce obrátit na soud. "Sankce ve výši 240.000 Kč byla uložena proto, že byly zveřejněny informace pocházející z odposlechu telekomunikačního provozu pořízené orgány činnými v trestním řízení, což zakazuje trestní řád," vysvětlila mluvčí.

Přepisy policejních odposlechů uveřejnila v květnu Mladá fronta Dnes, kterou Mafra vydává. Obsahovaly mimo jiné i důvěrná oslovení. Ochránci dat následně varovali před zveřejňováním informací soukromého charakteru, které pocházejí z odposlechů v rámci trestních řízení. Už tehdy uvedli, že v těchto případech se nelze odvolávat na veřejný zájem nebo se obhajovat tvrzením, že politik nemá nárok na ochranu soukromí. Nečas a jeho současná manželka figurují v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby ke sledování expremiérovy bývalé ženy Radky a také v případu údajných trafik pro tři exposlance ODS.

Březina podváděl v dopravním podniku, potvrdil odvolací soud

Pražský zastupitel a možný budoucí radní pro dopravu Karel Březina (ČSSD) spáchal podvod v pražském dopravním podniku, kde jako předseda dozorčí rady neoprávněně pobíral odměny v celkové výši 290.000 korun. Pražský městský soud zamítl politikovo odvolání a potvrdil dubnový rozsudek obvodního soudu, který Březinovi uložil roční podmíněný trest s patnáctiměsíční zkušební dobou. Březina s verdiktem nesouhlasí, dovolá se k Nejvyššímu soudu. Podle pravomocného rozsudku pobíral Březina od března 2007 do srpna 2011 plat v dopravním podniku neoprávněně, protože funkci předsedy dozorčí rady vykonávat nesměl. Působil totiž také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz.

"Dnešní rozhodnutí soudu jsem očekával, neboť odvolací soud vždy vrátil několik rozhodnutí soudu první instance, které mne několikrát zprostilo obžaloby. Nadále se cítím naprosto nevinen," sdělil ČTK Březina, který k soudu nedorazil. Březina od počátku zdůrazňuje, že dopravní podnik nechtěl úmyslně podvést ani mu způsobit škodu, přičemž trestní zákoník definuje podvod jako úmyslný trestný čin. Při výkonu funkce v dozorčí radě se údajně opíral o stanovisko právní kanceláře, která tvrdila, že působení ve firmě Porcela Plus není překážkou pro činnost v radě dopravního podniku.

D5 uzavřela u Hořovic nehoda čtyř kamionů, jeden člověk zemřel

Na plzeňské dálnici D5 u Hořovic na Berounsku havarovaly čtyři kamiony. Jeden člověk při nehodě zemřel, řekla ČTK mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. Dálnice bude kvůli vysypanému nákladu několik hodin neprůjezdná. Na místo byly vyslány dva vrtulníky záchranné služby, druhý byl podle Pučelíkové určený pro jednoho z řidičů, který zůstal po nehodě zaklíněn a musel být vyprošťován. Nakonec se ale zjistilo, že žádná zranění neutrpěl.

Sněmovna podpořila novelu zákona o podnikání v cestovním ruch

Cestovní agentury zřejmě budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Zvýšit se má i ochrana klientů cestovních kanceláří v případě jejich úpadku. Předpokládá to vládní novela zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou podpořila Sněmovna. Míří do výboru pro veřejnou správu a do hospodářského výboru. Ministerstvo pro místní rozvoj by taky podle normy mohlo zakázat v případě podezření na podpojištění cestovní kanceláři prodej dalších zájezdů. Cestovní kanceláře budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů.

Muzeum v Trutnově připomene fotkami Havlovy pobyty na Trutnovsku

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově připravuje výstavu fotografií různých autorů zachycujících pobyty prezidenta Václava Havla na Trutnovsku. Výstava nazvaná Václav Havel a Trutnovsko bude otevřená od 13. listopadu do 1. února. ČTK to řekl Ondřej Vašata z trutnovského muzea. "Fotografie jsou od 60. let, budou to snímky připomínající časté Havlovy návštěvy chalupy na Hrádečku i Trutnova. Některé záběry budou k vidění poprvé, například snímky Václava Havla z jeho návštěvy trutnovského muzea v 60. letech," řekl Vašata. Bývalý československý a český prezident Havel si chalupu na Hrádečku koupil v druhé polovině 60. let, později tam vznikala Charta 77 či petice Několik vět. Havel Hrádeček označil za svůj existenciální domov a vyjádřil přání, aby zůstalo v paměti, co se tam dělo. Havel na Hrádečku zemřel v prosinci 2011 ve věku 75 let.

Zemřel jazzový hudebník a dirigent Kamil Hála

Ve věku 83 let náhle v Praze zemřel český jazzový hudební skladatel, pianista, dirigent a hudební aranžér Kamil Hála. Společně s Josefem Vobrubou působil u Tanečního orchestru Československého rozhlasu a Jazzového orchestru Československého rozhlasu jako dirigent. ČTK o tom informoval jeho syn Tomáš Hála. Kamil Hála se narodil 1. srpna 1931 v Mostě. Během své hudební kariéry působil jako klavírista a aranžér u celé řady renomovaných jazzových a tanečních orchestrů, mimo jiné hrál v Orchestru Zdeňka Bartáka. Jako skladatel a aranžér spolupracoval například s Orchestrem Karla Vlacha. Řídil i svůj vlastní jazzový bigband.

Dánští filmaři v Česku natáčejí historický film Tordenskiold

Zhruba 70 milionů korun utratí v Česku dánská filmová produkce, která tu od poloviny října do 18. listopadu natáčí historický snímek Tordenskiold. Natáčí se v Praze, Kroměříži, Jaroměři, Rájci-Jestřebí, Ploskovicích, Roudnici nad Labem a Konopišti. Štáb čítá okolo 140 osob, z toho je 120 z České republiky, sdělila ČTK Ludmila Claussová z České filmové komise. Režisérem filmu, který se žánrově pohybuje na pomezí dramatu a komedie, je Henrik Ruben Genz. "Tordenskiold je celkem neobvyklý historický film, který vypráví o přátelství mladého námořního viceadmirála a jeho sluhy. Zaměřujeme se na několik posledních týdnů života národního hrdiny a vykreslujeme viceadmirála Tordenskiolda jako typ člověka, který se pomalu vytrácí. Druh rockové hvězdy, která přišla o své pódium a spolu s tím ztratila i svou totožnost," uvedl režisér Genz. Ve filmu se objeví také český herec Jan Novotný v menší roli barona von Goertze.

Značku Svatomartinské získalo po prvním kole hodnocení 204 vzorků

Značku Svatomartinské víno získalo po prvním kole hodnocení 204 vzorků od 67 vinařství. Další přibudou ještě po druhém kole hodnocení v pátek. ČTK to řekli zástupci Národního vinařského centra. První lahve Svatomartinského se otevřou 11. listopadu. Loni jich bylo přes dva miliony. Známku tehdy získalo 356 vzorků vín od 116 vinařů. Z letošního prvního kola hodnocení také vyplynul charakter vín. Podle odborníků budou svěží, šťavnatá a s výrazným ovocitým aroma. "Velmi mne v letošním roce i přes ne příliš hezké počasí překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu," uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Silný vítr zastavil na pět hodin kabinovou lanovku na Ještěd

Silný vítr zastavil na pět hodin provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Vítr tam dosahoval v nárazech až 83 kilometrů v hodině, řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Kabinová lanovka na Ještěd se kvůli větru zastavuje v průměru tak dvakrát až třikrát do roka, letošní rok je ale výjimečný - lanovka stojí mnohem častěji. "Výluka je letos už snad pošesté, letošní rok je skutečně nezvykle větrný," řekl Štěpán.

Sport

Týden po překvapivém vyřazení v prvním kole turnaje ve Valencii zvládl tenista Tomáš Berdych úvodní zápas na Masters v Paříži. V utkání 2. kola v hale Bercy zdolal Francouze Adriana Mannarina 6:4, 6:7 a 6:2. Lukáš Rosol podlehl v prvním kole Belgičanovi Davidu Goffinovi 4:6 a 3:6.

Vstupenky na hokejové mistrovství světa, které se příští rok v květnu uskuteční v Praze a Ostravě, se začnou prodávat v úterý 4. listopadu. Nejprve bude možné zakoupit jen denní lístky na dva nebo tři zápasy, které se v daný den v aréně budou hrát. Vstupenky na jednotlivá utkání se do prodeje dostanou až v únoru, pokud ještě budou k dispozici. "Prodej začne 4. listopadu v osm hodin ráno," oznámila generální sekretářka šampionátu Markéta Štěrbová na tiskové konferenci v Praze. Mistrovství světa se uskuteční od 1. do 17. května.

V nominaci na finále tenisového Fed Cupu proti Německu jsou Kvitová, Šafářová, debutantka Karolína Plíšková, Hradecká a náhradnice Hlaváčková. Německo nominovalo proti českým tenistkám kvarteto Kerberová, Petkovicová, Lisická a Görgesová.

Počasí

Bude jasno, místy mlhy nebo nízká inverzní oblačnost s ojedinělým mrholením. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, při nízké oblačnosti kolem 5 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C.