Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman podporuje novou žádost volyňských Čechů o repatriaci

Prezident Miloš Zeman podporuje novou žádost 232 krajanů z Ukrajiny o přesídlení do České republiky. Na tiskové konferenci to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Seznam krajanů žádajících o repatriaci podle něj Zeman předá 18. října v Lánech ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) s prosbou, aby řešení situace napomohl. Ministerstvo vnitra chce pak spolu s ministerstvem zahraničí vytvořit pracovní skupinu, která žádosti posoudí. Vladimír Řepka z tiskového oddělení ministerstva vnitra podotkl, že už nyní mají krajané možnost žádat o trvalý pobyt v Česku ve zjednodušeném řízení.

Prezident se v pátek kvůli nové žádosti sešel s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a vyjádřil hlubokou nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle Zemana nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Ministerstvo zahraničí se v neděli v reakci na prezidentovu kritiku za ambasádu postavilo. Podle mluvčí diplomacie Johany Grohové ministerstvo nedisponuje žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli práci zastupitelského úřadu zpochybňovaly. Zaorálek v pátek řekl, že Zemana informoval o vstřícnosti ministerstva zahraničních věcí vůči volyňským Čechům. Domluvili se, že by ministerstvo vnitra mělo prověřit, zda je reálná nějaká rozsáhlejší akce na přemístění volyňských Čechů z Ukrajiny do České republiky. Podle šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka by pak ministerstva vnitra a zahraničí měla připravit společný návrh pro vládu, která o repatriaci rozhoduje.

Jourová chce úřad evropského veřejného žalobce k roku 2016

Úřad evropského veřejného žalobce by měl být zřízen k roku 2016, myslí si Věra Jourová, česká kandidátka na eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. Uvedla to v jedné z odpovědí na doplňující dotazy europarlamentu. Členové výborů, před kterými Jourová minulou středu vystoupila, chtěli další informace před tím, než v úterý odpoledne definitivně rozhodnou, zda při slyšení uspěla. Své odpovědi na celkem 32 otázek odevzdala Jourová europarlamentu v neděli. Česká kandidátka do komise Jeana-Claudea Junckera není jediná, po kom europoslanci podobné doplnění chtěli. Písemné doplnění odevzdává také Francouz Pierre Moscovici či maďarský kandidát Tibor Navracsics. Slyšení si v úterý přímo zopakuje Brit Jonathan Hill a problémy má také španělský kandidát Miguel Arias Cañete.

Vývozci mají nově k dispozici mapu příležitostí v 90 zemích

Čeští vývozci mají nově k dispozici přehled perspektivních oborů pro export v 90 zemích, kde má ČR své zastoupení. Ministerstva zahraničí (MZV) a průmyslu a obchodu (MPO) vytvořila první ucelenou Mapu globálních oborových příležitostí pro české vývozce. Zhruba 200 stránkový dokument se zaměřuje na sektory s nevyužitým potenciálem, bere v úvahu také nevyužité exportní kapacity na české straně vývozu a specifika místní ekonomiky. Ministerstva se také dohodly na společném vzdělávání budoucích ekonomických diplomatů. Od 1. října je také tuzemským exportérům k dispozici nové klientské centrum, kde od státu získají informace i služby pro své exportní či investiční plány.

Analytici: Růst spotřeby domácností bude nejsilnější za 4 roky

Růst spotřeby českých domácností bude letos nejsilnější od roku 2010, což se projevuje i ve vysoké dynamice reálných maloobchodních tržeb. V reakci na údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) to uvedli ČTK oslovení analytici. Tuzemské maloobchodní tržby nyní podle nich rostou rychleji než například v Maďarsku nebo v Polsku a domácí maloobchod potvrzuje roli tahouna ekonomického růstu. Podle ČSÚ maloobchodní tržby v ČR v srpnu zpomalily meziroční růst na 2,7 procenta z červencových 6,2 procenta.

"Pozitivně lze hodnotit skutečnost, že rostou prodeje zbytných statků, jako je obuv či sportovní vybavení. Klíčovou roli však od konce loňského roku hrají prodeje nových automobilů. Do konce letošního roku předpokládám, že se meziroční růst tržeb bude i nadále pohybovat v černých číslech, avšak již nebude zdaleka tak silný jako v první polovině letošního roku," dodal analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Za celý letošní rok očekávají analytici Komerční banky růst maloobchodních tržeb ve výši 3,3 procenta po loňských 1,1 procenta. Spotřeba domácností by měla růst tempem 1,5 procenta po loňské stagnaci.

Prodej aut do září stoupl o 18 procent na 141.470 vozů

Prodej osobních aut v ČR stoupl za tři letošní čtvrtletí meziročně o téměř 18 procent na 141.470 vozů. V samotném září registrace stouply o víc než 19 procent. Uvedli to zástupci Svazu dovozců automobilů na tiskové konferenci. Prodej nových osobních aut v tuzemsku rostl více než dvakrát rychleji než celkové prodeje v Evropě. Nejprodávanější značkou v Česku byla Škoda s růstem o 18 procent na 42.757 aut, což představuje tržní podíl 30,2 procenta. Na druhé místo poskočila značka Hyundai s 13.804 prodanými vozy a na třetí pozici naopak poklesl Volkswagen s odbytem 13.358 vozů. Podle analytické firmy PwC by prodej aut za celý rok mohl být proti loňsku vyšší zhruba o 15 procent. Registrace nákladních aut se zvýšily o 17 procent na 6540 vozidel.

Koncepce: V roce 2040 bude hrát prim energie z plynu a biomasy

Češi budou v roce 2040 nejvíce spotřebovávat energii z plynu a biomasy. Předpokládá to alespoň optimalizovaný scénář dlouhodobého vývoje české energetiky, který je obsažen v návrhu nové Státní energetické koncepce. Materiál, jenž má ČTK k dispozici, připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. V současné době prochází meziresortním připomínkovým řízením a na jednání vlády by se měl dostat do konce roku. Plyn využívají lidé na topení a energii pro spotřebiče nejvíce i dnes. Jeho podíl na spotřebě domácností se má ale podle koncepce snižovat. Téměř úplně pak mají lidé přestat využívat hnědé uhlí. Růst má naopak spotřeba energie z nových zdrojů jako jsou biomasa, kolektory či tepelná čerpadla.

Arnika: Toxických škodlivin vypuštěných podniky je mnohem více

Množství rakovinotvorných látek, dioxinů a dalších toxických škodlivin, které ohlásily české podniky do Integrovaného registru znečišťování (IRZ), se meziročně podstatně zvýšilo. Ekologické sdružení Arnika konstatovalo, že vážný je stav u vypouštění látek, jež mohou mít vliv na vznik rakoviny, ve Středočeském kraji a na Vysočině. Za "skokana desetiletí" vyhlásili jihlavské provozy výrobce dřevotřískových desek Kronospan, které v součtu dosáhly vůbec nejvyšších emisí formaldehydu za celou desetiletou historii ohlašování do veřejného registru. Co způsobilo takový nárůst, se Arnika snažila zjistit, ale podnik prý nereagoval. Největším znečišťovatelem rakovinotvornými látkami nicméně stále zůstává středočeská Spolana Neratovice.

ČSÚ: Investice do ekologie v ČR byly loni nejvyšší od r.1999

Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni meziročně vzrostly o pět procent na 27,1 miliardy korun, byly tak nejvyšší od roku 1999. Zatímco firmy své ekologické investice zvýšily o třetinu, stát je naopak o čtvrtinu snížil. Nejvíce se podobně jako v roce 2012 investovalo do nakládání s odpadními vodami, na něž směřovalo zhruba 9,5 miliardy korun. ČTK to zjistila z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Podniky loni daly do ekologických investic 17,8 miliardy korun, což bylo meziročně o 4,5 miliardy více. Veřejný sektor investoval loni 9,3 miliardy korun, meziročně zhruba o tři miliardy méně.

Policie stíhá patnáctiletou dívku z Brna pro pokus o vraždu

Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech patnáctiletou dívku z Brna, kterou obvinili z pokusu o vraždu. ČTK to řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Podle spisu napadla v lese sekerkou a nožem desetiletou dívku, které usekla prst. Oběti se podařilo z místa činu uprchnout. V případě, že kauza skončí před soudem, hrozí patnáctileté dívce vzhledem k jejímu věku poloviční trest. Za pokus o vraždu přitom hrozí dospělým nad 15 let vězení. Psychický stav dívky budou nyní zkoumat psychiatři a psychologové. Napadená dívka skončila v šoku v nemocnici. Podle televize Nova pachatelka vylákala dívku do lesa, přivázala ji ke stromu a mučila ji. Pořezala jí nožem a sekerou odsekla prst na ruce. Při zatčení prý kriminalisté zajistili u podezřelé sekeru i prst oběti.

STEM: Češi jsou pro zpřísnění hazardu, automaty jim vadí víc

Většina Čechů chce zpřísnit podmínky hry na hracích automatech, ženy by zpřísnily i kurzové sázení. Mladší lidé jsou benevolentnější, vyplývá z průzkumu společnosti STEM pro Asociaci provozovatelů kurzových sázek (APKURS). Tato asociace usiluje, aby aktuálně připravovaný nový zákon o hazardních hrách odlišil jednotlivé druhy hazardu. "Zpřísnění podmínek hry na hracích automatech požadují všechny věkové skupiny. Mladí jsou v tomto názoru méně radikální než ostatní věkové skupiny, ale i mezi nimi zpřísnění požaduje téměř 80 procent z nich," prohlásil ředitel STEM Jan Hartl. Více benevolentnější jsou Češi vůči kurzovým sázkám, tedy převážně sportovnímu sázení. Takřka polovina (49 procent) ho vnímá neutrálně, záporný názor na něj má čtvrtina respondentů. O něco kritičtější jsou ženy, sázení na sport vadí 30 procentům z nich oproti 19 procentům u mužů. Pozitivní vztah klesá také s věkem, starší lidé jsou vůči jakémukoliv hazardu více nekompromisní.

Soud s Nečasovou kvůli Vojenskému zpravodajství začne v listopadu

Soud s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou obžalovanou ze zneužití Vojenského zpravodajství začne 20. listopadu. Případ projedná Obvodní soud pro Prahu 1. Nařízení hlavního líčení potvrdil ČTK obhájce jednoho z dalších obžalovaných, zpravodajce Jana Pohůnka, Michal Hráský. Před soudem stanou také bývalí šéfové vojenské tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Hrozí jim až tři roky vězení. Kauzu bude řešit soudkyně Helena Králová, která měla případ na stole již letos v červnu. Tehdy udělila Nečasové roční podmínku a případy bývalých šéfů rozvědky předala ministerstvu obrany kvůli případnému kázeňskému provinění. Pohůnkovo trestní stíhání zastavila. Žalobci podali proti rozhodnutím odpor a stížnosti a ohradil se také Páleníkův advokát.

Nečasová podle obžaloby zneužila v roce 2012, kdy šéfovala kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase, který se s ní později oženil, zpravodajce ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu jeho vlády. Kovanda, Páleník i Pohůnek odmítají tvrzení o sledování. Dostali prý úkol "z nejvyšších míst" a akce byla podle nich tzv. kontrasledováním - prověřovali údajně podezřelý pohyb kolem tehdejší manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Vláda chce uzákonit sankce za neoprávněné sledování na pracovišti

Kabinet souhlasí s doporučením veřejného ochránce práv, podle kterého by inspekce práce měla mít možnost pokutovat zaměstnavatele za neoprávněné sledování zaměstnanců na pracovišti. Vláda chce podnět začlenit do plánu legislativních prací pro příští rok, uvádí ve zprávě pro poslance o využití ombudsmanových doporučení. Úřad ochránce práv označil za absurdní situaci, kdy inspekce může sledování na pracovištích kontrolovat a žádat nápravu, sankci ale uložit nemůže.

Junák a další organizace píší Sobotkovi, nechtějí novelu zákoníku

Česká rada dětí a mládeže (ČRDM), která sdružuje stovku organizací včetně Junáka, se v otevřeném dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ohradila proti připravované novele občanského zákoníku. Sdružení tvrdí, že změny chystané ministerstvem spravedlnosti bezprecedentně zasahují do činnosti spolků. Ministerstvo následně vzkázalo, že pravidla pro vnitřní organizaci spolků nakonec měnit nebude. Radě se nelíbil například záměr novely povinně zavést rozhodování prostřednictvím členských schůzí, což by prý pro organizace s tisíci či desetitisíci členy, mnohdy nezletilými, znamenalo neúnosný růst finanční i organizační náročnosti provozu. "Ministerstvo spravedlnosti chce také odebrat nezletilým osobám možnost členství ve volených orgánech, což jde proti stěžejním principům naší práce, tedy snaze umožnit mládeži podílet se na správě svých záležitostí," napsala rada Sobotkovi.

V Praze se otevřel Trojský most přes Vltavu

Trojský most přes Vltavu, který je součástí tunelového komplexu Blanka a vnitřního pražského okruhu, se otevřel pro auta a MHD. Cestujícím začnou zároveň sloužit nové autobusové spoje. Most se slavnostně otevřel v sobotu. Politici do mostní konstrukce uložili tubusy s pamětními dokumenty. Praha původně plánovala, že most bude stát 400 milionů korun, cena se ale nakonec vyšplhala na více než 1,3 miliardy. Celý tunelový komplex vyjde na 36,9 miliardy korun. Podle slibu Prahy se jím první řidiči projedou 2. prosince. Původně měl přitom sloužit už v roce 2011.

Aplikace z ostravského superpočítače sleduje dopravu v celé ČR

Zhruba každé 20. vozidlo, které je v Česku na cestě, monitoruje aplikace viaRODOS, kterou vytvořilo centrum pro rozvoj dopravních systémů RODOS při Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. Systém sleduje aktuální situaci na všech dálnicích, rychlostních komunikacích, většině silnic první třídy a ve třech největších městech. Je schopen například informovat, jak dlouho se kde řidiči zdrží v kolonách nebo kudy je mohou objet. Zástupci centra, podle nichž jde o jeden z nejpřesnějších monitorovacích systémů v Evropě, aplikaci představili novinářům. Zástupci centra by data chtěli zpřístupnit poskytovatelům navigačních či plánovacích služeb, tak aby je mohlo využívat co nejvíce řidičů.

Budoucnost systému zřejmě bude záležet na financích. Jeho provoz stojí ročně okolo 60 milionů korun, přičemž největší část tvoří náklady na sběr dat, které zatím centrum dostává zdarma. Pokud by se náklady rozpočítaly na aktivní řidiče, jichž je podle zástupců centra v Česku 2,5 milionu, poplatek za jednoho z nich by přišel na 24 korun.

RegioJet se znovu pokusí připravit dráhy o linky na Slovensko

Společnost RegioJet Radima Jančury se nevzdala myšlenky vytlačit České dráhy z mezinárodních linek na Slovensko. Ministerstvu dopravy chce poslat nabídky na provoz dvou tras z Prahy přes Ostravsko a přes Zlínsko dále na Slovensko. U příležitosti představení nových vagonů Astra to uvedl majitel železničního dopravce patřícího do skupiny Student Agency. S podobnou nabídkou na uvedené trasy Jančura už jednou u tuzemského ministerstva dopravy letos na jaře neuspěl. "Jsou to pro nás prakticky konkurenční vlaky do Žiliny přes Ostravu a přes Vsetín," uvedl Jančura s tím, že státní České dráhy na těchto linkách dostávají 360 milionů korun na dotacích ročně. Začátkem roku soukromý dopravce nabízel, že by trasy provozoval bez dotací.

K Zemanovi přijdou v úterý na Hrad desítky gratulantů

Prezident Miloš Zeman ukončí oslavu 70. narozenin setkáním s gratulanty. Do Míčovny na Pražském hradě přijdou v úterý desítky zástupců politického i kulturního života. Novinářům to řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se dožil 70 let 28. září. Životní jubileum oslavil nejprve na zámku v Lánech s okruhem svých nejbližších, ve čtvrtek pak na Hrad pozval nejvyšší ústavní činitele. Pogratulovat mu přišli představitelé vlády, Parlamentu nebo bývalý prezident Václav Klaus. Podle Ovčáčka chtěly Zemanovi přijít pogratulovat desítky dalších lidí. "Z časových důvodů, protože pan prezident má velmi nabitý program, nelze tyto gratulanty přijímat individuálně," poznamenal mluvčí. Zeman se proto s nimi potká na neformálním setkání v úterý odpoledne v Míčovně.

Fico: Dukelská operace za války otevřela bránu svobody

Tisíce vojáků, kteří padli v bojích během Karpatsko-dukelské operace za druhé světové války, otevřely brány na cestě ke slovenské svobodě. Prohlásil to slovenský premiér Robert Fico na vzpomínkové akci u příležitosti 70. výročí vojenské operace, na níž se významně podílely i československé jednotky. V areálu památníku na východním Slovensku byla současně odhalena kopie původní sochy československého vojáka, kterou komunistický režim nechal v 50. letech z této památky odstranit. Českou republiku na vzpomínkové akci zastupoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Podzimní Floru navštívilo 23.000 lidí, o 5000 více než loni

Podzimní etapu zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc navštívilo ve čtyřech dnech asi 23.000 lidí. ČTK to po skončení výstavy řekl mluvčí výstaviště Adam Fritscher. Je to asi o pět tisíc více návštěvníků než loni. Vyšší návštěvnost pořadatelé očekávali, loni se museli obejít bez hlavního pavilonu A, jehož rekonstrukce tehdy spěla k závěru. evatenáctého ročníku celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků se zúčastnilo 115 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. Mottem bylo Zahrada je hra.

Smrkové lesy na Moravě chřadnou, pomoci by mohla douglaska

Smrkové porosty na řadě míst na severní Moravě a ve Slezsku chřadnou a podle lesníků by je mohl potkat osud krušnohorských lesů zničených v minulém století imisemi. Důvodem špatného stavu smrkových porostů je souhra tří okolností, a to nedostatku vláhy, šíření kůrovce a houby václavky, řekl ČTK předseda České lesnické společnosti Pavel Draštík. Řešením by podle lesníků mohla být větší výsadba douglasky tisolisté, která na rozdíl od smrku negativním vlivům lépe odolává. Draštík poznamenal, že stávající lesní hospodářské plány s douglaskou prakticky vůbec nepočítají, protože k ní orgány ochrany přírody přistupují jako ke geograficky nepůvodnímu druhu.

Na Vltavě v Praze se zachraňují škeble

Škeble ve Vltavě na území Prahy jsou ohroženy poklesem vody. Kvůli opravě Trojského jezu se na suchu octnou desítky tisíc vodních mlžů. Ochranáři je proto budou zachraňovat a vyzvali i veřejnost, aby s jejich návratem do vody pomohla. Hladina se má snížit až o 2,5 metru. Během nejvýše 48 hodin bude nutné dopravit zpět do vody několik desítek tisíc škeblí říčních v úseku Vltavy mezi Trojou a Štvanicí.

Festival dokumentů v Jihlavě začne 23. října

Největší svátek autorského dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě - mezinárodní festival dokumentů v Jihlavě - se letos uskuteční od 23. do 28. října. Z 2800 přihlášených filmů jich programová rada vybrala přes 200. Z toho 57 snímků bude uvedeno ve světové, mezinárodní či evropské premiéře, řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel přehlídky Marek Hovorka. Mezi premiéry bude patřit i desítka domácích titulů soutěžících v sekci Česká radost. Znělku vytvořila legenda českého filmu Jan Němec, loňský držitel jihlavské ceny za přínos kinematografii. Jedna ze sekcí bude věnována filmaři Jiřímu Polákovi, který před srpnovou okupací Československa uprchl na ostrov Hormuz u pobřeží Perského zálivu. Patří k zapomenutým postavám československé kinematografie, na což upozorní výstava fotografií i představení výsledků pátrání po ztracených filmech, které vytvářel v Íránu.

Do kostela v Kružberku se vrátily vzácné renovované varhany

Po půl století se věřící v kostele svatého Petra a Pavla v Kružberku opět mohou zaposlouchat do zvuku vzácných varhan vyrobených v roce 1808. Zrestaurovaný nástroj je dílem varhanáře Josefa Sebastiana Staudingera, který působil v Andělské Hoře u Bruntálu a postavil desítky varhan v regionu celého Slezska a Moravy, řekl ČTK mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda. Podle něj stáří a výrobce varhan potvrdily i nálezy při jejich opravě. "Při renovaci varhan došlo k zajímavému nálezu. Vzdušnice varhan byly z důvodu těsnosti olepeny papírem, kterým byly dopisy syna Fabiana Sebastiana Staudingera svému otci Josefu Sebastianovi," uvedl varhanář Ivan Bok z Krnova, který kružberské varhany zrenovoval a nalezené dopisy z píšťal odpreparoval. Navíc sám autor varhan zanechal na jedné z desek nápis, kde uvádí, že nástroj postavil v roce 1808.

Skoumala do hudebního nebe doprovodila živá hudba a úsměvy

Ve Velké síni strašnického krematoria v Praze se rodina a přátelé naposledy rozloučili s klavíristou, skladatelem a příležitostným textařem Petrem Skoumalem. Obřad se za účasti zástupců zejména umělecké scény uskutečnil v odlehčeném stylu, nechyběla živá hudba ani úsměvy. Jeden z nejoriginálnějších českých skladatelů populární hudby zemřel 28. září v pražských Střešovicích po těžké nemoci ve věku 76 let. Na přání pozůstalých nebyli do obřadní síně vpuštěni fotografové a obřad se obešel bez osobních kondolencí. Na tvářích přítomných vyvolal úsměvy smuteční projev Marka Ebena. "Žádné smuteční hosty tady nevidím. Všichni jste pozůstalí po Petrově hudbě, poezii a humoru," uvedl Eben s tím, že Skoumal miloval chyby a trapasy na pódiu, takže by byl určitě nejraději, aby řečník svůj projev 'zvoral'.

Muzeum v Liberci připomene zapomenutého fotografa Ginzela

Výstavu věnovanou zapomenutému amatérskému fotografovi Rudolfu Ginzelovi připravuje Severočeské muzeum v Liberci. Zůstal po něm v severních Čechách jeden z nejcennějších fotografických fondů počátku minulého století, přesto dnes Ginzela skoro nikdo nezná ani v jeho rodném Liberci. Ginzel pocházel ze starého libereckého rodu, byl jazykovědec, filolog a pedagog. Fotografování bylo jeho koníčkem. "Ginzel bral fotografování jako umělecké téma a snažil se vyjádřit nějakou atmosféru. Třeba zdánlivě obyčejná fotografie kuchtičky z roku 1913 je nádherná, vtáhne vás do své doby," řekl ředitel muzea Jiří Křížek. Ginzela považuje za romantika, který tehdejší dobu vykresloval lépe, než byla skutečnost. "Severní Čechy nebyly idylické, byl tady průmysl, to ale na fotografiích nevnímáte," řekl. Je to příklad fotografie libereckého krematoria, v jehož pozadí jsou tovární komíny. "Ta kulisa vypadá úžasně, je to jako z antiky," míní Křížek.

Fotografie českého Němce z období let 1905 až 1936 se podařilo zachránit zřejmě i díky tomu, že zemřel necelý rok před koncem války, v roce 1944. Muzeum je vlastní od roku 1967, darovali mu je Ginzelovy prasynovci. Jedním z nich byl cestovatel Gustav Ginzel, majitel Hnojového domu na Jizerce. Soubor téměř 500 zachovalých skleněných a listových negativů asi 40 let ležel skoro nepovšimnut v depozitáři muzea, kde ho objevila historička Markéta Lhotová.

Novou dominantou nábřeží v Kadani je kopie Staroměstského orloje

Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani má novou dominantu. Je jí přes pět metrů vysoká replika orloje, která je poctou tvůrci stroje na pražském Staroměstském náměstí Mikulášovi z Kadaně. Slavnostně ji odhalil její autor, sochař a umělecký kovář Karel Meloun. Jeho návrh vyhrál veřejnou soutěž na nový monument, který se měl vztahovat k historii města. Autor vedle velké repliky vytvořil i malý model. Na rozdíl od makety instalované na nábřeží, vážící přes pět tun, je funkční. Mikuláš z Kadaně se narodil v roce 1350 a od 70. let 14. století působil jako královský hodinář v Praze, kde také zřejmě v roce 1419 zemřel. V roce 1410 sestrojil podle výpočtů profesora astronomie na pražské univerzitě Jana Šindela staroslavný Staroměstský orloj. Na Mikuláše se časem zapomnělo a autorství bylo přisuzováno mistru Hanušovi, který orloj v roce 1490 upravil.

V Ostrově začal dětský filmový festival Oty Hofmana

Pohádka Tři bratři Jana Svěráka zahájila 46. ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Festival, který letos v soutěžních kategoriích představí 11 snímků, potrvá do 9. října. Kromě klasických televizních a filmových snímků v hlavní soutěži porota posoudí i snímky dětské a studentské. Na festival se jich dostalo dvanáct. Velkou část ze soutěžních snímků dodala na festival Česká televize, která je dominantním tvůrcem českých pořadů pro děti.

Jaroměřský sochař Petr Novák chystá výstavu do Benátek

Jaroměřský sochař Petr Novák, který je například autorem jezdecké sochy T. G. Masaryka v Lánech, chystá výstavu svých děl pro Benátky. V sídle regionální rady Benátska v paláci Ferro Fini na vernisáži 10. října představí přes tři desítky soch ze dřeva, kamene, bronzu a sádry, které jsou průřezem jeho tvorby za posledních 20 let. Výstava potrvá do 10. prosince. V Itálii již realizoval několik instalací, například dílo Svatý Martin pro kostelík v Castelcies.

Lady Gaga v Praze předvedla velkolepou převlékací show

Především skladby ze svého poledního alba Artpop nabídla v pražské O2 areně americká zpěvačka Lady Gaga, Provokativní hudebnice však nezapomněla ani na starší hity jako Paparazzi, Poker Face, Just Dance nebo Bad Romance. Vystoupení v rámci jejího evropského turné s názvem Lady Gaga's artRAVE: The ARTPOP Ball navštívilo přes 10.000 diváků. Mezi nimi mnoho dívek, které se extravagantním oblečením snažily přiblížit svému idolu. Zpěvačka přezdívaná "princezna popu" nabídla velkolepou převlékací show, kterou zahájila ve stříbrném body se zlatými křídly. Během večera pak vystřídala několik paruk a množství obleků.

V Zoo Dvůr Králové nad Labem vznikne lví safari

Královéhradecký kraj podpoří stavbu unikátního lvího safari v Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku šesti miliony korun. Nové safari pro až dvanáctičlennou smečku lvů by mohlo být otevřeno v příštím roce, celkové náklady jsou odhadnuty na 16,5 milionu korun. Lví safari v dvorské zoo nabídne nový pavilon lvů s výběhem. Do areálu, kde budou lvi volně vypuštěni, bude vjezd a výjezd speciálně uzpůsobenými branami a během provozu tam bude stálý ozbrojený dohled.

Fotbalový brankář Čech vstoupil do cyklistické firmy ČS MTB Team

Fotbalový brankář Petr Čech vstoupil do české cyklistiky. Dvaatřicetiletý reprezentant se stal majoritním investorem společnosti ČS MTB Team, která je známá organizací seriálu závodů horských kol pro širokou veřejnost Kolo pro život. Do projektu společně s ním vstoupili také spolumajitelé skupiny Sport Invest, jež gólmana londýnské Chelsea zastupuje. "Kolo pro život je jeden z projektů, který je úplně unikátní. Má svou tradici, podporu a spoustu příznivců. I pro nás je čest se do tohohle projektu zapojit," uvedl Čech. ČS MTB Team se od roku 1994 specializuje na sportovní marketing a pořádání firemních závodů, dosavadní majitelé společnosti Roman Čermák a Tomáš Hykl v něm zůstávají.

Sport

Mistr světa z roku 2012 Chris Holder z Austrálie vyhrál Zlatou přilbu, tradiční plochodrážní závod v Pardubicích. Druhý ve finále skončil další stálý jezdec seriálu Grand Prix Švéd Fredrik Lindgren, třetí dojel Chorvat Jurica Pavlič. Nejlepší z Čechů Josef Franc byl druhý ve finále B a je klasifikován na konečném osmém místě. alší český jezdec Aleš Dryml byl nasazen přímo do čtvrtfinále a po vítězství v první jízdě a druhém místu ve třetí rozjížďce hladce postoupil do semifinále. Tam se mu ale už tolik nevedlo. Nejprve přijel předposlední, pak nezabodoval a do třetí jízdy už nenastoupil. Okamžitě totiž zamířil na letiště, kde byl připravený vrtulník na jeho přesun k večernímu závodu polské ligy v Ostrówě.

Bývalý český reprezentační útočník Jan Koller odstartoval Monaku trenérskou kariéru. Oba zápasy na lavičce "céčka" knížecího klubu vyhrál, jestli ale začne studovat na profesionální licenci, se jednačtyřicetiletý někdejší fotbalista ještě nerozhodl. "Chci si to nejdřív vyzkoušet a osahat na amatérské úrovni, případně se dovzdělat a pak se uvidí," řekl v Praze novinářům Koller, který na pobřeží Středozemního moře žije a za monacké "céčko" v minulosti nastupoval, takže většinu svých svěřenců dobře zná. Zápasy snáší těžce, hrát je prý o poznání jednodušší.

Bývalý první hráč světa Ivan Lendl dnes potvrdil, že se příští týden sejde s nejlepším českým tenistou současnosti Tomášem Berdychem. Měli by spolu probírat možnosti trenérské spolupráce, ale podrobnosti Lendl neprozradil. Po skončení spolupráce s Britem Andym Murraym měl Lendl několik nabídek k trénování.

Počasí

Polojasno až oblačno, místy, zejména na Moravě, zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 11 °C, na Šumavě až 16 °C.