Denní souhrn zpráv

Novým předsedou Vojenského výboru NATO bude Čech Petr Pavel

Náčelník českého generálního štábu Petr Pavel se stane novým předsedou Vojenského výboru NATO. Do funkce byl zvolen na jednání výboru v litevském Vilniusu. Současného šéfa výboru, dánského generála Knuda Bartelse, by měl nahradit příští rok. Pavel je prvním zástupcem z východoevropských členských zemí aliance, který bude tuto významnou funkci zastávat. Pavlovi dali ve volbě členové výboru přednost před kolegy z Itálie a Řecka. Vojenský výbor je nejvyšším vojenským orgánem NATO, může předkládat návrhy a doporučení Severoatlantické radě, Výboru pro obranné plánování a Skupině pro jaderné plánování. Výbor se schází zpravidla třikrát ročně.

Vláda projedná plán příprav na zavedení služebního zákona

Ministerstvo vnitra připraví v posledním čtvrtletí letošního roku výběrové řízení na náměstka pro státní službu. V říjnu bude na vnitru také zřízen útvar, který bude mít státní službu na starosti. Počítá s tím návrh dalších příprav na zavedení nového zákona o státní službě, který v pondělí projedná vláda. Služební zákon, který už schválila Sněmovna, by měl být účinný od ledna 2015.

Odbory chtějí lepší mzdy i podmínky pro zaměstnance v lázeňství

Zaměstnanci v lázeňství mají platy pod průměrem, jejich pracovní podmínky jsou neuspokojivé, a proto je třeba prostřednictvím kolektivních smluv tyto podmínky i platy zlepšovat. Týká se to nejen tuzemských zaměstnanců, ale stejná situace je i na Slovensku a v Maďarsku. Shodli se na tom odboráři z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče na jednání se svými protějšky z lázeňských organizací v ČR a uvedených zemích. ČTK to řekla předsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Čeští zdravotničtí odboráři by se v příštích dnech měli opět sejít k jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), aby s ním jednali o růstu mezd.

Praha 10: Senátorkou bude Cabrnochová (SZ), nebo Dušková (ANO)

Senátorkou v obvodě v Praze 10 bude buď místostarostka tamější radnice Ivana Cabrnochová (SZ), nebo lékařka Jana Dušková (za ANO). Nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů nutnou ke zvolení, druhé kolo se uskuteční příští víkend. Doplňovacích voleb se zúčastnilo 15,8 procenta voličů. Lidé v Praze 10 vybírají nástupce za Jaromíra Štětinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. Štětina byl zvolen v roce říjnu 2010, jeho nástupkyně tedy bude v horní komoře Parlamentu působit dva roky.

V Karových Varech začíná výuka nekvalifikovaných učitelů

V Karlových Varech začíná výuka pedagogů s nedostatečnou kvalifikací, kteří se přihlásili k doplnění studia. Na pedagogické škole v Karlových Varech bude studovat 58 učitelů mateřských škol a prvního stupně základních škol. Další učitelé z vyšších stupňů škol s nedostatečnou kvalifikací za studiem dojíždějí do Plzně na Západočeskou univerzitu (ZČU), informovala ČTK mluvčí karlovarského krajského úřadu Jana Pavlíková.

Ve Strachotíně se vrátily domů evakuované rodiny

Ve Strachotíně na Břeclavsku se vrátili do svých domovů lidé z osmi domů, které ohrožoval sesuv svahu po vydatných deštích. Jejich evakuace byla ukončena. ČTK to řekla starostka obce Lucie Danihelová. Celkem jde o 15 obyvatel, kteří dosud bydleli přechodně u příbuzných nebo v penzionech.

Z Pardubic odletěla do Iráku druhá část munice pro Kurdy

Z pardubického letiště odletěla druhá zásilka munice, kterou Česká republika darovala Kurdům bojujícím s ozbrojenci z radikálního hnutí Islámský stát. Kanadský letoun Globemaster C-17 do Iráku přepravuje zhruba 65 tun kulometné munice, což jsou přibližně dva miliony nábojů. ČTK to řekla Jana Růžičková z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR.

Dny NATO v Mošnově během prvního dne navštívilo 140.000 lidí

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 140.000 lidí. Vyrovnali tak návštěvnický rekord ze soboty v roce 2011. ČTK to řekl mluvčí akce Jaromír Krišica. Loni, kdy bylo horší počasí, přišlo 145.000 diváků dohromady za oba víkendové dny. "Je to o kvalitě programu, který skutečně stoupá každý rok," komentoval to Krišica. Je podle něj možné, že hodně lidí přilákal americký konvertoplán CV-22B Osprey, který měl v Mošnově evropskou premiéru. Stroj, který kombinuje vlastnosti vrtulníku a dopravního letadla, byl na akci k vidění pouze v sobotu a od rána byl v obležení stovek návštěvníků. V okolí letiště se ráno a dopoledne tvořily několikakilometrové kolony aut, v nichž lidé čekali i dvě hodiny. Dopravní komplikace se v okolí Mošnova očekávají i během neděle. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ocenil vysokou návštěvnost, která je podle něj úplně v kontrapunktu s tím, že se říká, že lidi takové věci nezajímají. "Myslím, že to lidé chtějí vidět úplně právem, za co se stát rozhodne utrácet jejich daně, a je dobře, že vidí, že ti vojáci a policisti a všichni, nechci nikoho vynechat, že to jsou profíci a že tu práci dělají skvěle a že je ta práce tvrdá," řekl Stropnický. Akce se zúčastnil i předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Vesnicí roku 2014 je obec Kateřinice na Vsetínsku

Vesnicí roku 2014 České republiky se stala obec Kateřinice na Vsetínsku. Na druhém místě je Ořechov na Žďársku a na třetím Nová Hradečná na Olomoucku. Hodnotící komise šampiona vybírala ze 13 finalistů, vítězů jednotlivých krajských kol. Letošního 20. ročníku soutěže se zúčastnilo 306 obcí, o 33 více než loni. Vítěz byl vyhlášen při Mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Loňský ročník ovládla obec Jeseník nad Odrou z Novojičínska.

O víkendu jsou otevřeny produkční zahrady Pražského hradu

Návštěvníci Pražského hradu si i v neděli budou moct prohlédnout jindy uzavřené produkční zahrady prezidentského sídla, kde zahradníci pěstují květiny a zeleninu pro potřeby Hradu.

Na Svatém Kopečku se sešli Romové na tradiční pouti

Zhruba 600 Romů z různých koutů Česka i ze Slovenska se sešlo na Svatém Kopečku u Olomouce na tradiční Romské pouti. Akce, kterou pořádá olomoucká charita, má dlouhodobou tradici. Letos věřící Romové vyrazili na oblíbené moravské poutní místo už pošestnácté.

Zlínská zoologická zahrada otevřela novou expozici Zátoka rejnoků

Zlínská zoologická zahrada slavnostně otevřela novou expozici Zátoka rejnoků. Dvacet mořských rejnoků druhu siba ománská dorazilo z Nizozemska na Moravu na začátku září. Díky unikátnímu pojetí bazénu si je lidé mohou dokonce i pohladit či je nakrmit. Nová, podle ředitele Romana Horského v Evropě ojedinělá expozice, by měla do Zlína přilákat další návštěvníky. Tamní zahrada je druhou nejnavštěvovanější v zemi.

Na Schwazenberském kanále skončila plavební sezona

Letos naposledy mohli lidé sledovat plavení dřeva na Schwarzenberském kanálu na Šumavě. Pořadatelé tím chtějí připomenout tradiční činnost, která před několika desítkami let skončila. Slavnostní zakončení sezony se konalo v místě křížení kanálu s rakouským hraničním potokem Ježová. ČTK to řekl plavební ředitel a předseda folklorního sdružení Libín Hynek Hladík. Letos mohli lidé vidět ukázky plavení dříví na různých místech Šumavy devětkrát.

Čeští sportovci se na hrách Speciální olympiády letos neztratili

Mezi dvěma tisícovkami soupeřů ze skoro šesti desítek států se 22 reprezentantů České republiky rozhodně neztratilo. Čeští sportovci s mentálním postižením si z letošních evropských letních her Speciální olympiády v belgických Antverpách vezou domů 12 zlatých, osm stříbrných a 11 bronzových medailí.

Do poloviny října bude až přes 16. st. Celsia, pršet bude spíš víc

Na konci září a v první polovině října bude jako obvykle v tomto období přes den průměrně až přes 16 stupňů Celsia, nejteplejší bude týden na přelomu září a října. Pršet má podle meteorologů mírně víc, než je běžné. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Počasí v neděli

Polojasno až oblačno, postupně s přeháňkami a bouřkami, ojediněle i intenzivními. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.