Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka přivítal rozhodnutí Skotů zůstat ve svazku s Británií

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal, že Británie zůstane po čtvrtečním referendu ve Skotsku jednotná. Je to podle něj dobrá zpráva nejen pro Skotsko a Velkou Británii, ale i pro celou Evropskou unii. "Pokud by se Británie rozpadla, vedlo by to k vlně nacionalismu, která by v příštích letech destabilizovala řadu dalších evropských zemí," uvedl v tiskovém prohlášení. Lepší budoucnost Evropy vidí předseda české vlády v integraci, ne v dalším štěpení.

Sněmovna schválila prodloužení mise českých gripenů na Islandu

Sněmovna schválila prodloužení mise stíhaček české armády na Islandu z pěti na devět týdnů. Prodloužení souvisí s ruskou anexí Krymu a situací na Ukrajině, uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Senát s delší misí souhlasil již v červenci. Do podzimní operace se mají zapojit čtyři nadzvukové letouny Jas-39 Gripen a 75 členů armády místo původně plánovaných 50. Náklady na misi budou 33,2 milionu korun, tedy proti předpokladům asi o 11,3 milionu vyšší.

Sněmovna schválila změny v odměňování vojáků

Sněmovna schválila novelu zákona o vojácích z povolání, která mění zejména systém odměňování příslušníků ozbrojených sil. Norma, jež dá vojákům kariérní řád a narovná platové podmínky, míří k posouzení do Senátu. Předloha propojí zastávané funkce s hodností a služebním platem, jak to funguje podle vyjádření zástupců ministerstva obrany v řadě zemí Severoatlantické aliance. Zavede podle autorů přehlednější a předvídatelnější kariérní růst a zvýší atraktivitu vojenského povolání.

Sněmovna schválila navýšení výdajových rámců

Sněmovna schválila navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016. V prvním roce mají proti dříve schválenému rámci vzrůst o 16 miliard korun a v dalším roce o 27,5 miliardy korun. Vláda je chce navýšit kvůli podpoře hospodářského růstu a kvůli svým prioritám. Vyvolalo to ale výměnu názorů mezi pravicovou opozicí a koalicí a vzájemnou kritiku za údajné plýtvání penězi.

Sněmovna podpořila vznik registru učitelů

Sněmovnav prvním kole téměř jednomyslně podpořila vládní novelu školského zákona. Hlasovala pro ni také opozice. Norma chce mimo jiné individualizovat vzdělávání dětí se speciálními potřebami. Předloha má také zavést jednotné závěrečné zkoušky na učilištích a registr učitelů,. Ten má pomoci k zajištění přípravy kvalifikovaných pedagogů pro chybějící obory, například matematiku a fyziku. Zavedení registru má stát 2,8 milionu korun, provoz 770.000 korun ročně. Podle šéfa ODS a exministra školství Petra Fialy ale není provázán se zákonem o pedagogických pracovnících, například z hlediska uznávání učitelských kvalifikací, a učitelům nezajistí rovné zacházení v rámci celé ČR. Novela má rovněž zpřístupnit přípravné třídy základních škol dětem bez sociálního znevýhodnění. Otevřít by je mohly také církevní školy. Předloha má na popud ministerstva zemědělství rozšířit možnost vytvoření mateřských škol na všechna ministerstva a organizace přímo řízené státem. Nyní tuto možnost mají pouze ministerstva školství, práce, obrany a vnitra.

V obecních volbách mohou volit i občané EU s přechodným pobytem

V komunálních volbách mohou volit v České republice i občané jiných zemí Evropské unie, kteří zde mají pouze přechodný pobyt. Vyplývá to z usnesení Krajského soudu v Brně. Dosud mohli v ČR k obecním volbám pouze cizinci s trvalým pobytem. Proti usnesení soudu není odvolání a může tak mít obecnou platnost. Krajský soud v Brně se zabýval konkrétní žalobou Slováka Petera Nagye, který požádal o doplnění na seznam voličů v Brně - Králově Poli. Městská část mu nevyhověla s tím, že v místě nemá trvalý pobyt, jak požaduje zákon o volbách do zastupitelstev obcí. Muže na seznam nechal zapsat nyní soud. Využil přitom unijního práva, protože to české je údajně diskriminační. Trvalý pobyt má pro českého občana charakter pouze evidenční, cizinec však musí pro získání trvalého pobytu splnit tvrdší podmínky.

V Praze 10 začaly senátní volby i referendum

V Praze 10 začaly v pátek odpoledne doplňovací senátní volby. Občané vybírají náhradu za Jaromíra Štetinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. TOP 09 za něj nominovala učitelku tance Renatu Sabongui. ANO postavilo lékařku Janu Duškovou, ODS advokáta Oldřicha Choděru a ČSSD podpořila místostarostku Prahy 10 za zelené Ivanu Cabrnochovou. Lidovci v rámci koalice Vlasta, kterou vytvořili s místními spolky a Liberálně ekologickou stranou, nominovali prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudobu. Mezi kandidáty je i bývalý fotbalista Antonín Panenka (za hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku. Lidé hlasují také v prvním ze tří referend vyhlášených v této městské části, rozhodují o zákazu hazardu a stavbě hospice. Další referendum Prahu 10 čeká za týden při případném druhém kole senátních voleb. Obyvatelé se budou vyjadřovat ke stavbě nové radnice a rekonstrukci fotbalového stadionu Bohemians, který chce městská část koupit.

Singer: Růst ekonomiky se příznivě projeví na trhu práce

Růst domácí ekonomiky se příznivě projeví i na trhu práce. Počet lidí bez práce by měl klesat a růst mezd v podnikatelské sféře by měl dále výrazně zrychlovat. Poslancům to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer, když jim představoval zprávu o inflaci z letošního července. Na trhu práce se podle něj projevují jasné známky pozitivního obratu ekonomiky. Například se přestaly zkracovat pracovní úvazky a zaměstnanost pomalu roste. Singer také řekl, že ekonomika letos podle odhadu centrální banky vzroste o téměř tři procenta a táhnout ji budou hlavně fixní investice, které budou odrážet rostoucí zahraniční poptávku. Porostou podle něj i vládní investice a spotřeba domácností.

Zaměstnanci Poldi protestovali kvůli zpožďování platů

V Kladně se konala hodinová výstražná stávka odborářů z ocelárenského podniku Poldi. Sešly se na ní zhruba dvě stovky lidí a protestovaly proti opakovanému pozdnímu vyplácení mezd. Ve stávkové pohotovosti jsou odboráři od června, problémy s pozdním posíláním výplat trvají s přestávkami dva roky. Podnik má zhruba 400 zaměstnanců, z toho více než tři čtvrtiny podepsaly se stávkou souhlas, který je potřebný k jejímu legálnímu konání. Personální ředitel Poldi Antonín Čimera potvrdil, že příčina zpožďování výplat je v nedostatku peněz, které by měly být k dispozici. Výroba by se podle něj v příštích měsících měla navyšovat a nejpozději v pondělí by podnik měl začít rozesílat srpnové výplaty. Výstražnou stávku vedení Poldi akceptovalo, ale pokud by zaměstnanci přistoupili k osmihodinové stávce, tak by to pro podnik znamenalo zatím nevyčíslenou ztrátu.

HN: BIS chce získat údaje z bank a finanční správy

Bezpečnostní informační služba (BIS) chce mít možnost získávat údaje o klientech bank a majitelích telefonních čísel. Zároveň chce prolomit daňovou mlčenlivost Generálního finančního ředitelství. Návrh na změnu dvou zákonů už BIS zaslala vládě, píšou Hospodářské noviny (HN).

Policisté navrhli obžalovat členy lihové mafie v čele s Březinou

Policisté navrhli obžalovat sedm lidí v kauze takzvané lihové mafie v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou. Škoda na nezdaněném lihu je podle žalobce vyšší než tři miliardy korun. Obžaloba by mohla být podána v nejbližších týdnech. Tři obvinění požádali o status spolupracujícího obviněného. Policisté po lednovém rozsáhlém zatýkání na Moravě v souvislosti s nezdaněným lihem obvinili 16 lidí, podle žalobce se však kauza nakonec rozdělila na dvě větve. V první z nich, která se týká daňových úniků, je vyšetřování ukončeno. Vyšetřování druhé části kauzy, která mapuje rozsáhlé ovlivňování svědků, nadále pokračuje.

Policisté v České Kamenici objevili marihuanu

Policisté v České Kamenici objevili při silniční kontrole v dodávce VW Transporter přes 30 kilogramů sušené marihuany za přibližně 1,6 milionu korun. ČTK to řekla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. Čtyřiatřicetiletého řidiče kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Soud ho poslal do vazby. Celníci nedávno na dálnici D8 u Roudnice nad Labem zadrželi 350 sazenic konopí. Ústečtí policisté už na jaře objevili u sedmi Vietnamců v Děčíně a Boleticích přibližně 1000 pěstovaných rostlin konopí a přes pět kilogramů sušené marihuany připravené k distribuci. Další tři kilogramy marihuany policisté našli ve vozidle s jinými třemi podezřelými Vietnamci. Většina drog produkovaných na severu Čech je podle policistů určena pro německý trh.

ÚOOZ převzal případ útoku na policejní vůz,může jít o extremismus

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) převzal od ústeckých kriminalistů případ útoku na policejní auto z konce srpna. ČTK to potvrdilo několik důvěrných policejních zdrojů, podle nichž by žhářský útok mohl souviset s levicovým extremismem. ÚOOZ nebude v této fázi případ nijak komentovat, řekl na dotaz ČTK mluvčí útvaru Pavel Hanták. Zatím neznámý muž zapálil policejní vůz 30. srpna asi v 1:30 u služebny v ústecké čtvrti Střekov. Automobil zcela shořel. K útoku se přihlásila buňka anarchistů s názvem Proletářská solidarita.

Trutnovská nemocnice má zaplatit 600.000 kvůli úmrtí novorozence

Oblastní nemocnice Trutnov musí zaplatit 600.000 korun rodičům novorozence, který zemřel v roce 2007 několik hodin po porodu. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Soudy již dříve rodičům dítěte přiznali 480.000 korun. Verdikt není dosud pravomocný. Podle soudce Jana Fifky nemocnice při porodu nepostupovala zcela správně, když nebyl zajištěný kontinuální monitoring plodu, který rodička odmítala. "Zaměstnanci nemocnice měli pacientku informovat, že její odmítání monitoringu může mít negativní následky, měli si vyžádat takzvaný negativní revers," řekl Fifka. Podle něj bylo nutné brát ohled na to, že novorozenec byl prvorozeným dítětem rodičů. Rizikový porod koncem pánevním se uskutečnil v květnu 2007, dítě zemřelo krátce po porodu na následky nedostatku kyslíku.

Lidé v Náchodě zablokovali kvůli obchvatu dopravu

Kolem stovky lidí v pátek odpoledne v Náchodě zablokovalo hlavní silniční tah z Hradce Králové do Polska. Lidé auta zastavili neustálým přecházením po přechodech u kruhového objezdu Slávie. Na silnicích k objezdu se tak vytvořily kolony aut. Akci svolalo občanské sdružení Obchvat Náchoda. Protestem chtěli Náchodští upozornit na nadměrnou dopravu ve městě a chybějící obchvat. Náchod patří k dopravou nejzatíženějším městům v hradeckém kraji. Přes město procházející tranzitní silnice do Polska je nárazově zahlcena kolonami aut a kamionů. Obyvatelé trpí hlukem, prachem a vibracemi. Stavba asi sedm kilometrů dlouhého obchvatu po mnoha letech příprav ještě nezískala ani územní rozhodnutí. Bez něj nemohou například začít výkupy pozemků. Náklady na stavbu obchvatu se odhadují na téměř tři miliardy korun.

Sanace uvolněného svahu ve Strachotíně skončí tento týden

Do konce tohoto týdne skončí sanace narušeného svahu ve Strachotíně na Břeclavsku. Hrozilo, že se sesune na osm rodinných domů. Jejich 15 obyvatel muselo domovy dočasně opustit. V nedalekých Bulharech v pátek začali záchranáři zpevňovat uvolněnou stráň nad Dyjí. Její spodní část zpevní kamením. ČTK to řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Potíže se sesuvy půdy řeší od pondělí krizový štáb na Břeclavsku i v Pavlově a Dolních Věstonicích.

Čeští plicní lékaři vyhlásili akci Dýchej čistý vzduch

Čeští plicní lékaři vyhlásili akci Dýchej čistý vzduch. Připojili se tak k celoevropské iniciativě Breathe Clean Air, která má upozornit na rostoucí počet plicních nemocí. Rakovina plic, astma, chronická obstrukční plicní nemoc a další respirační choroby totiž v České republice zabijí ročně více než 10 tisíc lidí, upozornili lékaři v tiskové zprávě. Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Vítězslava Kolka roste počet pacientů s různými chorobami dýchacího ústrojí, mimo jiné se významně zvyšuje výskyt rakoviny plic u žen. "Extrémně stoupají respirační infekce a doposud není vyřešen problém tuberkulózy. Stav je natolik závažný, že je potřeba zavádět opatření na ochranu zdravých, zlepšit časnou diagnostiku plicních nemocí a léčit je účinněji," doplnil. V rámci akce Dýchej čistý vzduch se pneumologové zasazují například o zlepšení znečištěného ovzduší, větší kontrolu a zdanění tabákových výrobků nebo zvýšení investic do biomedicínského výzkumu pro boj s chronickými plicními nemocemi. Kontaktují proto nejen zdravotnické autority, ale také politické představitele.

Čeští vědci objevili v Antarktidě část kostry pravěkého ještěra

Čeští paleontologové objevili v Antarktidě část kostry druhohorního mořského ještěra - plesiosaura, která je stará zhruba 75 milionů let. Jako první také popsali několik nových druhů zkamenělých živočichů a rostlin, například nejstarší fosilní krytosemenné rostliny z Antarktidy. K nejcennějším nálezům patří kostry fosilních spongií - živočišných hub. Vědci z České geologické služby nasbírali v rámci mnohaletého výzkumu několik tisíc vzorků, které uložili do svých depozitářů.

V Č. Krumlově začal Festival barokních umění

Novodobou světovou premiérou barokní opery L'Ipermestra začal v prostorách zámeckého divadla v Českém Krumlově Festival barokních umění. Potrvá do neděle, reprízy opery diváci uvidí po oba víkendové dny. Vedle opery je na programu řada koncertů dobové hudby, barokní ohňostroj a slavnostní barokní iluminace v zámecké zahradě. Festival barokních umění Český Krumlov je příležitostí poznat zapomenuté umění barokních muzikantů, tanečníků a zpěváků. Českokrumlovské zámecké divadlo je jedním z nejstarších barokních divadel zámeckého typu dochovaných ve střední Evropě. Je tam dochována původní divadelní budova, jejíž část pochází z roku 1682, z roku 1766 pak vybavení hlediště, orchestřiště, jeviště, jevištní technika a rozsáhlý divadelní inventář.

V pátek a v sobotu odpoledne mohou část Česka zasáhnout silné bouřky

V pátek zasáhnou severozápad Čech a v sobotu odpoledne celé Čechy a také Vysočinu a Blanensko silné bouřky, varovali meteorologové. Přívalové deště mohou zatopit sklepy, hrozí také kroupy a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu. V Brdech, na Šumavě, v Českém lese a na Českomoravské vrchovině mohou stoupat hladiny toků. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sport

Oštěpařka Barbora Špotáková je v dvanáctičlenné nominaci na ocenění pro nejlepší atletku Evropy. V anketě Evropské atletické asociace EAA může navázat na loňský triumf překážkářky Zuzany Hejnové, jejíž sezonu zničilo zranění. Mezi muži obhajuje triumf ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko, který je v nominaci i letos. Anketa EAA nese nový název Golden Tracks.

Lucie Šafářová si semifinále turnaje v Tokiu nezahraje. Srbskou tenistku Anu Ivanovičovou už pětkrát v řadě porazila, ale dnes její vítězná série proti bývalé světové jedničce skončila. Šafářová prohrála 3:6, 2:6 a s Ivanovičovou si připsala první nezdar od roku 2009.

Český střelec Tomáš Těhan vybojoval na mistrovství světa v Granadě bronzovou medaili v neolympijské disciplíně velkorážní pistole na 30+30 ran. S nástřelem 584 kruhů prohrál o jediný bod s Ukrajincem Oleksandrem Petrivem, titul získal výkonem 588 Yusuf Dikec z Turecka.

Počasí

Polojasno až oblačno, postupně místy s preháňkami a bouřkami. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.