Denní souhrn zpráv

Sobotka: Další sankce vůči Rusku jeho chování k Ukrajině nezmění

Stupňování hospodářských sankcí vůči Rusku nebude mít vliv na změnu jeho politického chování k Ukrajině. Prohlásil to předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka na zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD. Zdůraznil také nutnost jednotného postupu EU vůči Rusku, stejně jako potřebu zabránit vzniku nové železné opony na východě Ukrajiny. EU i USA musí s Ruskem udržet politický dialog, poznamenal. EU začala v pátek kvůli ukrajinské krizi a ruskému podílu na ní uplatňovat přísnější protiruské sankce.

Jurečka chce od dovozců potravin hlásit předem množství a cenu

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce nařídit potravinářským dovozcům povinnost hlásit 72 hodin před dovozem množství a cenu obchodu. Řekl to České televizi po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Jurečka tím chce zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny. Nařízení předloží vládě k posouzení v pondělí.

Štěch: Senát by neměl měnit služební zákon, je schválitelný

Senát by podle jeho předsedy Milana Štěcha (ČSSD) neměl měnit služební zákon. Jeho text přijatý Sněmovnou, na kterém se dohodla vládní koalice s pravicovou opozicí, neobsahuje podle něho vážné chyby a je možné jej schválit v této podobě. Štěch to řekl ČTK. Podle něj avizované ústavní stížnosti proti ustanovení o politických náměstcích nemají šanci na úspěch.

Ostrahu armádních objektů opět zajistí Vojenské lesy a statky

Ostrahu armádních objektů bude opět zajišťovat státní podnik Vojenské lesy a statky ČR. Zakázku za téměř 360 milionů korun se firmě chystá zadat ministerstvo obrany, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Petr Medek. Informace o zakázce projedná v pondělí vláda. Vojenské lesy chrání vstupy do armádních objektů od roku 2005. Dosavadní smlouva mezi Vojenskými lesy a ministerstvem obrany na nepřetržitou fyzickou ostrahu 24 objektů skončí na konci roku. Podle Medka nemůže armáda zajistit jejich hlídání vlastními silami a se službami firmy je dlouhodobě spokojena.

Horská služba dostala navíc 15 mil. Kč, redukce jí už nehrozí

Ministerstvo pro místní rozvoj posílilo letošní provozní dotaci pro Horskou službu ČR o 15 milionů korun na 110 milionů korun. Pokud by se tak nestalo, měla Horská služba připravený plán omezení činnosti, například by přestala sloužit v některých horských střediscích. ČTK to řekli náměstkyně ministryně Klára Dostálová a náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. V sobotu si Horská služba ve Špindlerově Mlýně připomněla 80 let od svého vzniku.

O víkendu se zpřístupní technické a lázeňské památky

V sobotu a v neděli se zájemcům otevírají technické a lázeňské památky v celé České republice. Skončí tak Dny evropského dědictví, v jejichž rámci si návštěvníci od 6. září mohli prohlédnout přes tisícovku historických objektů. Dnešní novinkou letošního ročníku bude zpřístupnění věže libereckých kasáren a malého chemického muzea, v neděli budou moci lidé zavítat třeba do nově opravených prostor litomyšlského zámeckého návrší či do sídla Francouzského velvyslanectví v Praze.

Brněnský Špilberk otevírá veřejnosti nepřístupné prostory

Hrad Špilberk v Brně otevírá o víkendu pro veřejnost jindy nepřístupné prostory. Východní baštu, terasu nebo renesanční salonek mohou lidé vidět díky 110. oslavám výročí založení Muzea města Brna, sdělila ČTK mluvčí muzea Martina Šmídtová. Kromě toho lze navštívit všechny expozice, aktuální výstavy, kasematy a rozhlednu. Připravený program s dobovými kostým bude odpovídat přelomu 19. a 20. století, kdy muzeum vzniklo.

Uherské Hradiště zaplnili milovníci folkloru, vína a památek

Několik tisíc lidí v krojích navzdory deštivému počasí vyšlo do ulic Uherského Hradiště, ve kterém byly zahájeny dvoudenní Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Pestrobarevný průvod krojovaných účastníků z více než stovky měst a obcí z širokého okolí měřil několik kilometrů. Slovácké slavnosti vína patří k největším svého druhu, každoročně je navštíví až 60.000 lidí. Letos se konají dvanáctým rokem.

Tenisté jsou v DC vyřazeni, ve Francii prohrávají po čtyřhře 0:3

Panování českých tenistů v Davisově poháru skončilo. Po dvou titulech za sebou a jedenácti vyhraných zápasech je vyřadila v semifinále Francie. Tomáš Berdych se zraněným Radkem Štěpánkem v Paříži podlehli ve čtyřhře Jo-Wilfriedu Tsongovi a Richardu Gasquetovi ve čtyřech setech 7:6, 4:6, 6:7, 1:6 a český tým po dvou dnech na Roland Garros prohrává 0:3 na zápasy.

Tenistka Karolína Plíšková si v Hongkongu zahraje o titul

Česká tenistka Karolína Plíšková porazila v semifinále turnaje v Hongkongu Alison van Uytvanckovou z Belgie 6:1, 4:6, 6:4 a potřetí v sezoně si zahraje o titul. Její soupeřkou bude Němka Sabine Lisická, nebo Francesca Schiavoneová z Itálie.

Teplo vydrží nejméně do konce září, bude také méně pršet

Teplé počasí vydrží nejméně do konce září a zároveň bude méně pršet. V příštích dvou týdnech by se rtuť teploměru přes den měla pohybovat v blízkosti 20 stupňů. Výrazně ochladit by se nemělo ani začátkem října. Pršet by mělo nejméně v týdnu od 22. září. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Počasí v neděli

Oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.