Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman zahájil návštěvu Francie, vzpomínal na legionáře

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil svou první oficiální návštěvu Francie ve své funkci. Část cesty prezidenta se nese ve znamení stoletého výročí začátku první světové války a založení československých dobrovolnických jednotek ve Francii. Na hřbitově Pére Lachaise proto Zeman navštívil Památník československých legionářů. "Bez boje našich legionářů by nikdy nebylo samostatného Československa," řekl Zeman u památníku s tím, že za svobodu je stále nutné bojovat. V této souvislosti také poznamenal, že "vzniká nové nebezpečí radikálního islamismu". Na hřbitově Pére Lachaise také Zeman položil květiny u hrobu Natalje Gorbaněvské, která společně se sedmi přáteli v srpnu 1968 odvážně protestovala v Moskvě proti okupaci Československa. Oficiální Zemanova cesta bude pokračovat v úterý a ve středu. V plánu má vystoupení na česko-francouzském podnikatelském semináři, setkání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem nebo předsedou francouzské vlády Manuelem Vallsem.

ČR posílí počty ekonomických diplomatů v některých zemích

Česká republika v rámci podpory exportu posílí počty ekonomických diplomatů na velvyslanectvích v některých zemích. Návrh nyní připravují ministerstvo průmyslu a obchodu a zahraničí. Pětice zemědělských diplomatů zamíří na ambasády do Ruska, na Ukrajinu, do Spojených arabských emirátů, Číny a do Vietnamu. Po jednání pracovní skupiny pro monitorování dopadu sankcí mezi EU a Ruskem to uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Dále řekl, že v EU nyní převládá názor, že přísnější sankce proti Rusku by se kvůli pozitivnímu vývoji na Ukrajině neměly zavádět. Česko se také kloní k tomu je nezavádět, nebo alespoň mít mechanismus, jak nové sankce rychle zrušit. Za důležité státní tajemník považuje, že EU má balíček přísnějších sankcí připravený.

Průmysl v červenci zrychlil růst na 8,6 pct., opět díky autům

Růst českého průmyslu v červenci zrychlil meziročně na 8,6 procenta z červnových 8,3 procenta. Nejvíc k tomu opět přispěla výroba automobilů, uvedl dnes Český statistický úřad. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 17,6 procenta, také v tomto případě k tomu nejvíc přispěli výrobci motorových vozidel.

Ministr představí vládě harmonogram otevírání železničního trhu

Ministr dopravy Antonín Prachař představí vládě na jejím středečním zasedání harmonogram otevírání železničního trhu konkurenčním dopravcům. O první dálkovou trať by se mělo začít soutěžit už letos na podzim. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy. Celkem úřad do konce roku 2020 hodlá nabídnout v soutěžích šest rychlíkových tras. První trasou, pro kterou ministerstvo dopravy plánuje vypsat regulérní výběrové řízení, je trať mezi Plzní a Mostem. U ní úřad předpokládá, že nový provozovatel vzešlý z řádného tendru by ji mohl provozovat od přelomu let 2016/2017. Konkurence Českých drah se ale na tuto trasu vypraví pravděpodobně daleko dříve, nejspíše hned s novým jízdním řádem. Společnost Arriva patřící německým drahám (DB) totiž vstoupila do jednání ministerstva dopravy se státním dopravcem o prodloužení dosavadní smlouvy o rok a nabídla na toto přechodné období nižší cenu než ČD. Dá se proto předpokládat, že pokud nabídka dopravce bude obsahovat všechny náležitosti, ministerstvo dopravy jí dá přednost.

Podmínkou otevírání trhu je podle ministerstva vzájemné uznávání jízdenek mezi jednotlivými dopravci tak, aby cestující na stejné trase mohli využívat všechny spoje, byť by byly zajišťovány konkurenčními společnostmi. Kromě vlastních tarifů se proto musí budoucí dopravci zavázat k tomu, že budou uznávat i společný tarif. Ten by měl vycházet z tarifu ČD, aby bylo možné udržet soudržnost dopravních služeb, uvedlo v materiálu ministerstvo dopravy.

E15: Centrální řízení železnic v Čechách přijde na 14 mld. Kč

Asi 14 miliard korun si vyžádá vznik pražského centrálního dispečinku pro 2200 kilometrů železničních tratí v Čechách. V deníku E15 to dnes uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Musí se třeba natáhnout optické kabely či zajistit kamery na tratích. SŽDC už zahájila tendry, dispečink má začít fungovat za dva roky. Správa si od něj slibuje zvýšení bezpečnosti, ale i úspory na platech, protože poté může snížit počet zaměstnanců o téměř 1300.

Systém pro řízení letadel dodá do ČR francouzská firma Thales

Systém pro řízení letového provozu dodá do Česka francouzský výrobce Thales. Řízení letového provozu (ŘLP) za něj zaplatí zhruba miliardu korun. V tiskové zprávě to oznámilo ŘLP, které už více než dva roky hledá náhradu za dosluhující systém Eurocat 2000. Rozhodujícími kritérii pro výběr byly cena, harmonogram realizace a splnění požadavků na dovednosti nového systému. Konečná cena vítězné nabídky představuje 35,5 milionu eur (979,5 milionu korun), uvedlo ŘLP. Nyní nad Českem ročně přelétá na 700.000 letadel.

Nemocný britský chlapec navštíví protonové centrum poprvé v úterý

Nemocný britský chlapec Ashya King pražské protonové centrum navštíví poprvé v úterý. Během dopoledne zde absolvuje všechny procedury nezbytné k naplánování postupu léčby mozkového nádoru, která začne za týden. Ashya by měl do centra přijet ráno z Fakultní nemocnice Motol, kde byl dnes hospitalizován po příletu ze Španělska. V doprovodu rodičů absolvuje konzultace s ošetřujícím lékařem a anesteziologem. Pak bude na dvě hodiny uspán mimo jiné proto, aby pro něj mohly na míru připravit speciální masku používanou při ozařování a formu, v níž bude malý pacient během procedur fixován.

Chlapcova rodina zvolila protonovou léčbu v Česku, protože v Británii není tato metoda léčby rakoviny dostupná. Chlapce na konci srpna rodiče bez vědomí lékařů odvezli z britské nemocnice do Španělska, kde údajně chtěli prodat rekreační nemovitost ve snaze získat finance na léčbu. Britské úřady na ně vydaly zatykač kvůli zanedbání péče, a než ho stáhly, strávili manželé Kingovi několik dní ve vazbě. Chlapec byl mezitím umístěn v nemocnici v Malaze. Po souhlasu lékařského konzilia motolské nemocnice pak zamířil do Prahy.

Zdravotní stav handicapovaného cyklisty Jiřího Ježka se zlepšuje

Zdravotní stav handicapovaného cyklisty Jiřího Ježka po pádu na mistrovství světa v USA se nadále zlepšuje. Přes vážná zranění již týden po nehodě začal chodit. Podle odhadů by přibližně za 14 dnů mohl být ze zámoří letecky transportován domů. "Ve čtvrtek jsem mohl začít s dechovým cvičením, v pátek večer mě donutili postavit se (auu), včera jsem už "běhal" po schodech a dnes... První den bez injekcí proti bolesti! Lékaři, lidské tělo, síla myšlenky a láska... To všechno dokáže zázraky," radoval se Ježek prostřednictvím svého facebookového profilu. Podle cyklistovy manželky Soni by mohl v horizontu dvou týdnů odcestovat domů. Podle všeho to závisí především na zranění hrudníku, při jehož první operaci byli lékaři kromě jiného nuceni odstranit část protržené plíce.

Brněnští vědci dostanou cenu za výzkum léčby leukémie

Vědci z Masarykovy univerzity v Brně hledají lék na chronickou lymfocytární leukémii a podobná onemocnění. Za úspěchy ve výzkumu dostanou 22. září Cenu předsedy Grantové agentury ČR, která poskytla 6,8 milionu korun na pětiletý grant. Vědcům se podařilo se popsat mechanismy, které umožňují lepší a rychlejší diagnózu tohoto dosud nevyléčitelného a zároveň nejčastějšího typu leukémie. Pomohlo jim k tomu zjištění, jak spolu lidské buňky komunikují.

Každý devátý nezaměstnaný v Česku má zdravotní postižení

Každý devátý nezaměstnaný v Česku má nějaké postižení. Celkem úřady práce na konci srpna evidovaly 60.490 takových uchazečů o místo. Je to nejnižší počet od počátku krize, vyplývá ze statistik nezaměstnanosti. Podle vedení Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením se přístup k handicapovaným pracovníkům postupně mění a firmy je začínají přijímat. Podniky a instituce s více než 25 zaměstnanci by měly mít čtyři procenta pracovníků s postižením. Pokud handicapované nepřijmou, mohou mít takzvané náhradní plnění - mohou tedy odebrat zboží a služby, které poskytují firmy s více než polovinou postižených zaměstnanců. Když nesplní ani to, zaplatí sankci státnímu rozpočtu. Podle pololetní zprávy úřadu práce tvoří lidé s handicapem 11 procent nezaměstnaných.

Resort kultury přidá zaměstnancům, živému umění i památkám

Rozpočet ministerstva kultury by měl být v příštím roce o zhruba půl miliardy korun meziročně vyšší. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který má ve středu projednat vláda. Návrh počítá s navýšením peněz na opravy památek i pro živé umění. Ministr Daniel Herman také slibuje, že pracovníkům příspěvkových organizací, kterých je v kultuře na tři desítky a patří k nim největší národní instituce, zvedne o 3,5 procenta platy. Po letošních 10,4 miliardy by výdaje resortu v příštím roce měly být 10,85 miliardy. Platy státních zaměstnanců v kultuře jsou hluboko pod celostátním průměrem, v Národní galerii je to 18.500 korun. Suma je vypočítaná bez platů kustodů a ochranky, tedy nízkopříjmových skupin.

Škoda Auto v srpnu dodala zákazníkům 73.200 aut, o 14,3 pct více

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v srpnu zákazníkům 73.200 vozů, což je meziročně o 14,3 procenta více. Jsou to nejlepší srpnové výsledky v historii firmy a podíl automobilky na evropském trhu vzrostl v srpnu poprvé na více než pět procent. Nová generace Fabie se představí veřejnosti na začátku října v Paříži, na trh přijde v listopadu. V západní Evropě zvýšila Škoda v srpnu počet dodávek vozů zákazníkům o 14,5 procenta na 24.500 vozů. V Německu si Škoda polepšila o 18,8 procenta na 10.500 prodaných vozů. V Rusku prodala 6800 vozů, meziročně asi o 300 méně. Na svém nejsilnějším trhu, v Číně, zvýšila automobilka prodeje v srpnu o 19,1 procenta na 21.600 vozů.

Do Plzně vstupuje německý výrobce plastových hraček, firma Bruder

Do Plzně vstupuje silný německý výrobce plastových hraček, firma Bruder. Do dvou let chce rozjet výrobu v městské části Křimice naplno a zaměstnat tam 60 lidí. Půjde o sofistikovaný koncový produkt, nikoli o montáž z dovezených dílů, řekl ČTK ekonomický náměstek plzeňského primátora Martin Zrzavecký. Jde o dražší propracované modely všech druhů automobilů, stavební a zemědělské techniky. Areál bude od úterý napojen na západní obchvat města, díky němuž se dodavatelé i odběratelé dostanou jednoduše na dálnici D5 z Prahy do Bavorska.

Praha připravuje tendr na svoz odpadu za 4,4 miliardy bez DPH

Praha zahájila přípravu otevřeného tendru na svoz a likvidaci odpadu, jeho hodnota je 4,4 miliardy korun bez DPH. Informaci město zveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek. Praha tak učinila kvůli nepovedené akvizici Pražských služeb. Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, tendr ale kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila.

Praha chtěla jako většinový vlastník Pražských služeb firmu zcela ovládnout. Prostřednictvím vlastní společnosti by mohla v souladu se zákonem zajišťovat svoz odpadu sama. Obchod připravovaný několik let ale na konci srpna zkrachoval. Menšinový podíl, za který chtělo město zaplatit kolem 800 milionů, koupila firma EP Industries. Holding, který ovládá Daniel Křetínský, získal pětinu akcií Pražských služeb prostřednictvím své odpadové společnosti AVE CZ.

ŘSD požádalo hejtmana o vyhlášení stavu nebezpečí na sesunuté D8

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) oficiálně požádalo hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) o vyhlášení stavu nebezpečí na rozestavěném a zavaleném úseku dálnice D8 u Litochovic nad Labem. Stav nebezpečí má urychlit sanaci sesuvu z loňského června, a umožnit tak pokračování výstavby dálnice. "Dostal jsem podklady, které jsem už delší dobu požadoval," řekl ČTK Bubeníček. Byly to podle něj především výsledky geologických průzkumů, které se v postižené lokalitě v minulých měsících uskutečnily.

Policejní důstojník u soudu popřel, že by kryl prodej pervitinu

Vrchní rada Národní protidrogové centrály Miroslav Vogel u soudu popřel tvrzení obžaloby, podle níž kryl závažnou trestnou činnost svého informátora. Zároveň zkritizoval přístup Generální inspekce bezpečnostních sborů, která ho obvinila. Za zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, nadržování a ohrožení utajované informace hrozí Vogelovi až deset let vězení. Policista u protidrogové centrály pracuje přes 20 let a v současné době tam vede jeden z odborů. Policista prý věděl o tom, že informátor ve velkém prodává drogy, nepodnikl ale žádné kroky k tomu, aby jeho trestnou činnost prověřil a objasnil.

Policie odhalila gang, který do Rakouska vyvážel pervitin

Policie zadržela jedenáctičlenný česko-rakouský drogový gang, který podle spisu za uplynulé tři měsíce vyvezl z Teplicka do hornorakouského města Linze 1,5 kg pervitinu za čtyři miliony korun. Členům skupiny hrozí deset až 18 let vězení, řekl novinářům ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Pět členů gangu pochází z České republiky. Kriminalisté zjistili, že pervitin vyráběli ve svých laboratořích na Teplicku občané vietnamského původu. Tuto tvrdou drogu odebírali čeští překupníci, kteří ji prodávali rakouským dealerům. Každý týden směřovala do Rakouska alespoň jedna zásilka pervitinu.

Kraj: Za pádem mostu ve Vilémově mohla být špatná koordinace prací

Zřícení mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku mohla způsobit špatná koordinace stavebních prací. Na tiskové konferenci Kraje Vysočina to řekl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD). Uvedl, že most nebyl v havarijním stavu. V sutinách ve čtvrtek zemřeli čtyři dělníci, další dva byli zraněni. Pracovali pro stavební firmu Bögl & Krýsl. Odtěžování násypu u mostu ve stejné době prováděla společnost Strabag. Most byl při poslední kontrole byl hodnocen stupněm 4 až 5 na sedmistupňové škále, sedmička je nejhorší stav. "Tento most by podle vyjádření odborníků řádově do deseti let nepotřeboval žádné rozsáhlé opravy," řekl. Oprava mostu byla součástí modernizace silnice mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem za 160 milionů korun.

Ve Vranovské přehradě uhynuly tisíce ryb

Vodohospodáři o víkendu vylovili z Vranovské přehrady více jak 700 set kilogramů mrtvých ryb, zejména candáty a okouny. Příčina úhynu ryb zatím není známá, řekla ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. "Jde o velký úhyn candátů a okounů. Jen za sobotu jsme jich vytáhli přes tři metrické centy. Jejich úhyn je největší na hloubkách u původního koryta Dyje asi do 500 metrů od hráze," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský. Na místo povolalo Povodí Moravy i profesionální potápěče, aby prozkoumali stav uhynulých ryb i chování živých ryb pod hladinou a u dna přehrady. Odborníci budou čekat na veterinární analýzy, protože primární příčinou by mohlo být blíže nespecifikované virové onemocnění.

Do Karlových Varů se sjeli odborníci na minerální vodu

Více než 120 účastníků z 32 zemí se sjelo do Karlových Varů na konferenci MinWatt 2014 o minerální vodě. Unikátní je zejména v tom, že se jí účastní odborníci z mnoha oblastí, kteří studují minerální vodu od jejího vzniku, přes distribuci až po vliv na zdraví člověka, řekl za pořadatele Zbyněk Hrkal z Ústavu hydrologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy. Česko disponuje unikátním územím, kde je možné najít prakticky všechny typy minerálních vod. "Stačí si vzít západočeský lázeňský trojúhelník, Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně. Jsou kousek od sebe, ale každé město má úplně jiné prameny. Nedaleko jsou zase jáchymovské lázně s radioaktivními prameny. Velké Losiny mají zase sirovodíkové, Luhačovice zase prameny s vysokou mineralizací," vyjmenoval Hrkal. Česko má ale další zvláštnosti. Přestože se v zemi vypije jen 48 litrů přírodní minerální vody na obyvatele za rok, jsou zde oblíbené ochucené minerálky, které jsou v jiných zemích spíše výjimkou.

V knize Hitlerových projevů chybí podle historika souvislosti

Problematičnost knihy Adolf Hitler: Projevy spočívá podle historika Jana Uhlíře v tom, že myšlenky nacistického diktátora nejsou zasazeny do souvislostí. Dítě, které dostane knihu do ruky, získá dojem, že Hitler byl hodný strýček, řekl Uhlíř u Městského soudu v Brně. Soud se zabývá trestní zodpovědností vydavatelského týmu. Obžaloba v knize spatřuje propagaci nacismu, výši případného trestu nechal žalobce na úvaze soudu. Verdikt padne ve středu. Obžaloba směřuje proti brněnskému vydavatelství Guidemedia etc, redaktorovi a překladateli knihy Pavlu Kamasovi, spolupracujícímu redaktorovi a grafikovi Lukáši Novákovi a autorovi komentářů k projevům Stanislavu Beerovi. Kamas a Novák jsou zároveň spolumajiteli vydavatelství.

V Brně vyšel šestý svazek esejů spisovatele Milana Kundery

Šestý svazek esejů spisovatele Milana Kundery vydalo brněnské nakladatelství Atlantis. Kniha nese název Zahradou těch, které mám rád, sdělila ČTK Jana Uhdeová z nakladatelství. Kundera žije ve Francii a své nové knihy nesvěřuje českým překladatelům. Ve vlasti proto publikuje jen vzácně, většinou kratší texty. Novinka má 108 stránek. Zařazené texty pocházejí z let 1989 až 2008. Spolu s jinými úvahami vyšly před pěti roky ve Francii pod titulem Une rencontre (Setkání).

Muzeum Kampa si připomnělo jubileum své zakladatelky Medy Mládkové

V pražském Muzeu Kampa byl Den otevřených dveří, který připomněl 95. narozeniny jeho zakladatelky Medy Mládkové. Lidé mohli navštívit stálou expozici děl Františka Kupky a Otto Gutrfreunda. O týden později se v muzeu uskuteční večer na počest Medy Mládkové, na němž bude představena kniha o jejím životě. Knihu Můj báječný život sestavil novinář Ondřej Kundra. Po prezentaci knihy se 15. září uskuteční koncert Gabriely Demeterové a Luďka Šabaky k poctě paní Mládkové, doplnila Pelouchová. Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od roku 1948 žila v emigraci. Po celou dobu života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům - přispívala k šíření děl českých spisovatelů a novinářů, později se rozhodla sbírat díla českých umělců. Od roku 1989 hledala v Praze prostory vhodné pro vytvoření muzea moderního umění, aby mohla své sbírky zpřístupnit veřejnosti. Muzeum Kampa se od svého otevření v roce 2003 stalo významnou kulturní institucí.

Výstava připomíná tragický osud Mileny Jesenské

Osobnost české novinářky a spisovatelky Mileny Jesenské, která před 70 lety zahynula v koncentračním táboře, přibližuje výstava v pražském Nostickém paláci s názvem Retrospektiva. Mezi dalšími dokumenty představuje také nedávný objev 14 dopisů, které Milena Jesenská napsala v letech 1940 až 1943 ve vězení v Drážďanech, v Praze a v koncentračním táboře Ravensbrück, kde její život 17. května 1944 skončil, připomněla na vernisáži ředitelka Památníku Ravensbrück Insa Eschebachová. Dopisy se našly mezi dokumenty, které Státní bezpečnost vedla na druhého manžela Jesenské, architekta Jaromíra Krejcara. Dopisy zapomněla pravděpodobně Jesenské dcera Jana Krejcarová v roce 1950 v jedné z pražských restaurací. Restauratér je odnesl na policii, a tak se dostaly do archivu Státní bezpečnosti. V roce 2012 je v Archivu bezpečnostních složek objevila polská bohemistka Anna Militzová.

Večer v MeetFactory připomene Jirousových nedožitých sedmdesát

Významnou postavu českého undergroundu, básníka, publicistu a výtvarného kritika Ivana Martina Jirouse připomene 20. září v pražské MeetFactory večer Magorův Smíchov. Koná se u příležitosti Jirousových nedožitých sedmdesátin a pořadatelé jím chtějí založit tradici nového festivalu, který má připomínat odkaz jeho díla. Během večera se uskuteční koncerty, výstavy, projekce dokumentů, přednáška i happening. Jirous se narodil 23. září 1944, zemřel 10. listopadu 2011.

Barrandov vystavuje kulisy, rekvizity i kostýmy filmu Tři bratři

Zákulisí příprav i natáčení filmové pohádky režiséra Jana Svěráka Tři bratři poodhalí zájemcům od 11. září výstava, kterou slavnostně otevřeli v budově starých hal Studia Barrandov v Praze. Interaktivní formou představuje filmové dekorace a rekvizity, především architektonické prvky Jindřicha Kočího vytvořené podle návrhů architekta Jana Vlasáka, i originální kostýmy Simony Rybákové. Návštěvníci se ocitnou například v interiéru chaloupky, v níž bydlela Maruška z pohádky O dvanácti měsíčkách, uvidí zámeckou bránu ze Šípkové Růženky prorostlou trním a nechybí ani vlk z pohádky o Červené Karkulce.

Bývalá vojenská nemocnice v Josefově bude mimořádně přístupná

Lidé budou mít v sobotu 13. září mimořádnou možnost nahlédnout do budovy více než 200 let staré bývalé vojenské nemocnice v Jaroměři - Josefově na Náchodsku. Akce nazvaná Špitál art se v nevyužívaném areálu uskuteční jako součástí Dnů evropského dědictví, informovala ČTK Ilona Zatloukalová z josefovské pevnosti.

Paul Simon a Sting vystoupí společně v březnu 2015 v O2 areně

Paul Simon a Sting vystoupí v rámci svého společného turné On Stage 14. března 2015 v pražské O2 areně. Oba významní hudebníci představí na koncertě dohromady přes tři desítky skladeb včetně hitů Boy In The Bubble, Driven to Tears, Desert Rose či Every Breath You Take. Koncepci svého turné Simon a Sting představili loni na vystoupení pro nadaci Robin Hood Foundation. Oficiální předprodej vstupenek v cenách 1990 až 4990 korun bude zahájen 22. září. Pražský koncert bude druhým vystoupením na turné, které oba hudebníci zahájí 12. března v Krakově.

U pevnosti Stachelberg roste rozhledna, hotová bude v říjnu

U dělostřelecké pevnosti Stachelberg nedaleko Trutnova stavbaři budují novou rozhlednu. Práce na více než 24 metrů vysoké stavbě ze dřeva a oceli jsou nyní zhruba za jednou třetinou a podle smlouvy s dodavatelem by mělo být dílo hotové do konce října. Rozhledna roste blízko předválečné pevnosti Stachelberg na návrší nad obcí Babí. Stavba se 104 schody bude mít strohou dřevěnou konstrukci vojenského charakteru se středovým ocelovým kruhovým schodištěm s podestami pro odpočinek návštěvníků. Vyhlídková plošina bude ve výšce 20,8 metru.

Sport

Čeští tenisté už se v dějišti semifinále Davisova poháru v Paříži chystají na nadcházející souboj s domácí Francií. Tým kapitána Jaroslava Navrátila si vyzkoušel centrální dvorec areálu Rolanda Garrose, kde se bude utkání hrát, a česká jednička Tomáš Berdych si nemůže kurt Philippa Chatriera vynachválit. Zatímco zbylí tři členové týmu Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Jiří Veselý měli dost času na to, aby si zvykli na časový posun po vyřazení z US Open, Berdych absolvoval rychlý přesun z New Yorku v minulých dnech.

Počasí

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na jihu a východě i bouřky. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, na východě až 25 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C.