Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Poslanci evropského výboru podpořili Jourovou na eurokomisařku

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti podpořil kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku. Své hlasy jí dali poslanci koaličních stran, opozice se hlasování zdržela. Ve čtvrtek má kandidaturu Jourové oficiálně schválit vláda a poté pošle její nominaci do Bruselu. Po úvodních vystoupeních Sobotky a Jourové čelila kandidátka asi hodinu dotazům členů evropského výboru, kteří se zajímali o její názory především na unijní problematiku. A to nejen v oblastech, o jejichž řízení Česko v komisi usiluje, ale i na otázky energetiky, regulací v životním prostředí, imigrační politiky EU nebo společného trhu. Na konci září by měla podobnou proceduru absolvovat před plénem Evropského parlamentu, kde se pro ni vžilo označení "grilování" kandidátů na eurokomisaře.

O zelené naftě i nižší dani z pohonných hmot se teprve rozhodne

O snížení spotřební daně z nafty a benzinu i o zachování zelené nafty pro zemědělce se bude ve Sněmovně rozhodovat znovu. Poslanci sice nejprve novelu zákona s oběma změnami schválili, poté ale kvůli námitce jednoho ze svých kolegů toto rozhodnutí zneplatnili. Se snížením daně nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš (ANO) a varoval, že to způsobí výpadek příjmů rozpočtu v objemu 14 miliard korun. O zákonu se bude opět hlasovat v pátek. Snížení, se kterým přišel poslanec koaliční ČSSD Milan Urban, představuje 2,50 Kč na litr u nafty a 1,50 Kč na litr u benzinu. Návrh připojil k vládní novele zákona o spotřebních daních, která měla původně za cíl pouze zachovat vratku spotřební daně z nafty pro zemědělce, tzv. zelenou naftu. Slibuje si od něj pokles cen u čerpacích stanic.

Sněmovna je pro zákaz skládkování od roku 2024

V Česku má od roku 2024 platit zákaz skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. Schválila to na návrh výboru pro životní prostředí Sněmovna v senátní novele odpadového zákona, jež má za cíl ztížit možnost výkupu kradených kovů. Kraje by mohly zrušit povolení těm sběrnám surovin, které poruší podmínky výkupu. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Senát schválil vyšší výkupní ceny půdy pro stavbu dálnic

Stát zřejmě bude moci nabízet vyšší výkupní ceny za zemědělskou a lesní půdu pro stavbu silnic a dálnic. Odhadní cenu bude moci zvýšit až šestnáctinásobně. Senát to schválil v rámci novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Normu nyní dostane k podpisu prezident. Novela předpokládá, že pokud se vlastníci pozemků rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Bonus ale bude klesat v čase, při dalších nabídkách už bude nižší. Cena zemědělské půdy i s bonusem nebude moci překročit tři čtvrtiny ceny stavebního pozemku v dané lokalitě. Zákon nyní umožňuje vyplácet bonusy od osmi do 35 korun za čtvereční metr, tedy dvojnásobek odhadní ceny. To podle vlády "nemá dostatečný motivační účinek pro rychlé rozhodování vlastníků a uzavírání kupních smluv".

Národní strategie má přispět ke zlepšení zdraví obyvatel ČR

Češi žijí déle, ale závažných nemocí kvůli zanedbané prevenci přibývá, což zvyšuje náklady zdravotního i sociálního systému. Zlepšení zdraví Čechů řeší Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí, kterou na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Národní strategie má 16 hlavních témat, jako dostatečná pohybová aktivita, správná výživa, duševní zdraví, zvládání infekčních onemocnění, vakcinační a screeningové programy, zlepšení dostupnosti a kvality péče, včetně následné a dlouhodobé či elektronizaci zdravotnictví.

Protony se v Praze dosud léčilo 82 českých pojištěnců

Protony se v pražském centru dosud léčilo 82 českých pojištěnců a prostřednictvím Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) také 14 Slováků. ČTK to zjistila u jednotlivých pojišťoven. Komerční centrum bylo otevřeno koncem roku 2012. Na dotaz ČTK uvedlo, že loni léčilo 120 pacientů a současný počet už přesáhl 300 z 22 zemí. Plánuje letos překročit 600 pacientů, jedná se zahraničními zdravotními pojišťovnami. V ČR má centrum smlouvu jen s VoZP, její obsah obě strany tají.

Ombudsmanka: ČR upírá cizincům právo volit do zastupitelstev

Cizincům ze států Evropské unie, kteří v Česku dlouhodobě žijí a mají zde vyřízený pobyt, je řadu let upíráno právo volit do obecních zastupitelstev. Podle ombudsmanky Anny Šabatové jde o zjevný rozpor s evropským právem. Řekla to na tiskové konferenci. Volit mohou nyní ti, kteří mají vyřízený trvalý pobyt, ne však ti s přechodným pobytem. Šabatová na to v pondělí dopisem upozornila ministra vnitra. "Přitom na trvalý pobyt mohou cizinci dosáhnout až po pěti letech pobytu v Česku," upozornila. Ministra vnitra proto požádala, aby zajistil novelizaci zákona. "Cizinci u nás nedosáhnou na své základní právo," doplnila ombudsmanka. Podle ní nejde jen o aktivní volební právo, ale také o pasivní, tedy možnost být volen a být příslušníkem politických stran.

Vývoz českých firem na Ukrajinu dál prudce klesá

Vývoz tuzemských firem na Ukrajinu letos dál prudce klesá. Kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu se export v dubnu propadl o 51,2 procenta na 1,49 miliardy korun. V květnu klesl o 43,1 procenta, vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle Svazu průmyslu a dopravy bude Ukrajina pravděpodobně vyřazena ze seznamu 12 prioritních zemí Exportní strategie ČR 2012-2020. "Pokud se jedná o nejbližší období, nelze očekávat zásadní obrat k lepšímu. Dokonce bych řekl, že v tomto směru může dojít na pár měsíců ještě k dalšímu zhoršování situace. Obrat může nastat až v okamžiku, kdy EGAP, eventuálně komerční pojišťovny, začnou vývoz opět na toto teritorium pojišťovat," řekl ČTK místopředseda Asociace exportérů a ředitel ATAS elektromotory Náchod Otto Daněk. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) od února nepojišťuje nové projekty na Ukrajině.

Bisnode: Firem v ČR rychle přibývá, v pololetí jich vzniklo 12.557

Nové firmy v Česku přibývají rychlým tempem. V pololetí jich vzniklo 12.557, což je o 4,43 procenta více než ve stejném období loni. Pokud tento trend vydrží, bude letos založeno nejvíce firem od předkrizového roku 2007, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Celkový počet společností registrovaných v Česku se blíží 401.000.

Soud začal řešit kauzu herců převlečených za policisty

Za značného zájmu médií Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit kauzu natáčení klipu pro Konto Bariéry, při kterém herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil v policejních uniformách zastavovali řidiče. Jeden ze zastavených řidičů netušil, že jde o natáčení, a zkolaboval. Potměšil při výpovědi uvedl, že je mu líto, co se stalo. Prý ale plnil scénář a netušil, že lidé nepoznají, že není skutečný policista. Soud bude pokračovat 19. srpna. Klip pro konto, které pomáhá handicapovaným, se točil v roce 2012 v Praze. Herci měli uniformy i auto v barvách policie. Oba herci podle obžaloby nepostupovali v souladu se schváleným scénářem a pod záminkou přestupku nejméně ve dvou případech zastavili řidiče. Když jednoho z nich kontrolovali pro údajné překročení rychlosti a pak mu řekli, že jde o natáčení skrytou kamerou, postihl muže infarkt. Pomohl jej zachránit kameraman, šedesátiletý muž skončil v nemocnici.

Prezident poradil tenistce Kvitové, aby ignorovala závistivce

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou a čtvrté tenistce světa řekl, aby ignorovala závistivce. Od hráčky přijal čestnou vstupenku na listopadové finále Fed Cupu v Praze. Připomněl tak nedávný případ, kdy se na sociální síti Facebook objevil názor, že by Kvitová měla přijít o české občanství, když žije kvůli výhodnějším daňovým zákonům v Monaku. Sdílel ho například i poslanec Stanislav Huml (za ČSSD). Na Pražský hrad přijely s Kvitovou i další dvě přední české tenistky, čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu Barbora Záhlavová-Strýcová a Klára Koukalová.Tenistkám předal květiny a mohl si prohlédnout repliku slavného talíře, trofeje pro wimbledonskou vítězku.

Praha se dohodla s National Geographic na urovnání sporu

Hlavní město Praha se dohodlo se společností National Geographic (NG) na urovnání sporu o dokument Město podvodů. Obě strany podepíšou dohodu, že NG nebude dokument dále šířit. ČTK to sdělil dobře informovaný zdroj z vedení města. Dokument odvysílala stanice National Geographic Channel. Podle Prahy byly scény nahrané a neodpovídaly realitě. Podle informací ČTK je v dohodě napsáno, že NG se zdrží dalšího šíření dokumentu. Zároveň NG v dohodě má přiznat, že některé scény byly sehrané. Explicitní omluvu, kterou Praha původně žádala, ale NG údajně vydávat nebude. Jednání mezi oběma stranami trvala téměř tři čtvrtě roku. V dokumentu NG moderátor Conor Woodman Prahu vylíčil jako město plné podvodů. Reportáž byla podle města manipulativní a poškodila dobré jméno Prahy. Dokument ukazuje několik okradení turistů v centru Prahy, například v erotickém klubu bez poskytnutí jakýchkoli služeb, podvodným taxikářem nebo při koupi falešných drog. Pražští kriminalisté ale zjistili, že dokument byl natočen s najatými figuranty v dávno zavřeném klubu a s taxislužbou, která je několik let v likvidaci. V Česku měl snímek premiéru 2. listopadu 2012.

Čechy na dovolené nejčastěji trápí nemoci trávicího ústrojí

Nejčastějšími zdravotními potížemi českých turistů na dovolené v zahraničí jsou nemoci trávicího ústrojí. Češi si je přivážejí hlavně ze severoafrických zemí. Počet turistů, kteří museli být hospitalizováni v nemocnicích v zahraničí, poslední tři roky klesá, loni jich bylo 329. Vyplývá to z dlouhodobých statistik Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, pojišťoven a ministerstva zahraničí. České turisty během letních dovolených postihují nejčastěji infekční onemocnění trávicího ústrojí a žaludeční potíže, průjmy, nemoci dýchacích cest - nejčastěji z nachlazení z klimatizace, alergické reakce, poranění mořským ježkem či zánět středního ucha.

Na 60. folklorním festivalu v Č. Kostelci vystoupí 22 souborů

Dvě desítky souborů vystoupí na 60. ročníku mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci na Náchodsku. Návštěvníkům se tak od 20. do 24. srpna představí téměř 600 tanečníků a hudebníků z celého světa. Informuje o tom červenkostelecká radnice na svém webu. Kromě tuzemských a evropských souborů přijedou soubory například z Indie či Mexika. Součástí festivalu bude také páteční divácká soutěž o nejatraktivnější kroje a sobotní klání o nejoblíbenější soubor. Festival tradičně nabídne vystoupení souborů v ulicích města či setkání lidových muzik.

Helfštýn se chystá na největší tuzemský sraz uměleckých kovářů

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se chystá na největší tuzemské setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston. Mistry černého řemesla z tuzemska doplní kováři z celého světa, včetně Austrálie či USA. Dovezou si s sebou největší skvosty ze svých dílen, které budou vystaveny přímo v prostorách hradu. Akci na konci srpna předchází tradiční Kovářské fórum, při němž bude na Helfštýně vykován drak. ČTK to řekl kastelán Jan Lauro. "Již tradičně očekáváme účast z celé Evropy. Hodně kovářů bude tentokrát z Itálie, kde se letos nekoná jejich tradiční setkání. Dorazit by měli i pánové z Austrálie a američtí kováři. Každoročně sem zavítá kolem 500 účastníků, už nyní je oficiálně přihlášeno přes 200 lidí," uvedl Lauro.

Národní muzeum v Praze ve čtvrtek zahájí výstavu z cyklu Smrt

Národní muzeum (NM) v Praze ve čtvrtek zahájí v Národopisném muzeu - Musaionu další výstavu z výstavního cyklu Smrt. Nová expozice s názvem Onen svět je zaměřena na fenomén smrti a jeho místo v lidové kultuře a tradici v 19. a na počátku 20. století. Otevřena bude do 12. července příštího roku. ČTK o tom za NM informovala Tereza Petáková. "Výstava seznamuje nejen se způsobem, jakým se naši předkové na venkově vyrovnávali se smrtí člena rodiny nebo komunity, ale také s bohatými tradicemi a zvyky, které byly před, během i po loučení se s nebožtíkem udržovány. Vystaveny jsou masky z masopustních průvodů jako podoby personifikované smrti i četné ukázky pověrečných prostředků z oblasti lidové magie, kterými se lidé bránili proti nemoci a skonu," uvedla Petáková. Onen svět je součástí výstavního cyklu Smrt. Ten připravilo Národní muzeum pro návštěvníky na sezónu 2014/2015. Zájemci již mohou navštívit od 18. června expozici Smrt kmotřička v Českém muzeu hudby a výstavu První světová válka - prolog k 20. století v Nové budově Národního muzea od 27. června. Jednotlivé výstavy propojí pražské objekty Národního muzea a představí smrt jako společenský fenomén a její vliv v různých aspektech lidského života. Celý cyklus vyvrcholí hlavní výstavou v Nové budově Národního muzea.

Ve ztrátách a nálezech v Ostravě se objevily pravoslavné ikony

Poměrně unikátní nález museli řešit pracovníci ztrát a nálezů centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Na vlakovém nádraží totiž bylo objeveno osm pravoslavných ikon z konce 19. a počátku 20. století. Ze ztrát a nálezů úřadu míří do Ostravského muzea a na podzim si je bude moci prohlédnout i veřejnost, řekla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. "K nám se dostaly pravděpodobně ze zemí bývalého Sovětského svazu, kde byly v 90. letech minulého století vyhledávaným artiklem pašeráků starožitností. Nás samotné nález překvapil a věnovat jej Ostravskému muzeu, i přes možnost prodeje, považujeme za nejsprávnější řešení. Proto jsem dohodl předání těchto děl do muzea, kde je bude mít možnost vidět široká veřejnost," uvedl místostarosta a předseda komise pro likvidaci neupotřebitelného majetku Dalibor Mouka.

Počasí ve čtvrtek

Oblačno, na většině území přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.