Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Část opozice chystá zdržování sněmovní schůze

Část opozice, především z klubů TOP 09 a ODS, chystá zdržování mimořádné sněmovní schůze, která začala v úterý. Opozici vadí především komplexní novela služebního zákona, výtky má ale i k některým dalším normám. ODS, která svůj postup koordinuje s TOP 09, nevylučuje obstrukce. Jednání by tak mohlo v některých dnech trvat do noci. Koalice doufá, že schůze bude věcná, ale je připravena i na delší než dvoutýdenní jednání. Občanští demokraté řekli, že využijí všech možností jednacího řádu k tomu, aby zabránili přijetí služebního zákona. "Budeme dělat všechno pro to, aby zákon v předložené podobě přijat nebyl," řekl předseda ODS Petr Fiala. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura nevyloučil dlouhé řečnění. "Oznámil jsem klubu, že parlamentní prázdniny skončily," poznamenal Stanjura. ODS novele služebního zákona vyčítá mimo jiné zřízení generálního ředitelství státní služby. ODS tvrdí, že koalice chce na úřadech "zabetonovat" úředníky blízké vládním stranám. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) opozici vyzval, aby jednání zbytečně neblokovala. "Nenecháme se odradit od toho, abychom včas tyto (vládní) návrhy prosadili," řekl po jednání klubu Sobotka.

ČR začne vydávat cizincům zaměstnanecké karty místo dvou povolení

Česko začne od 24. července vydávat cizincům ze zemí mimo EU nové zaměstnanecké karty. Jediný dokument nahradí dvě povolení - k práci a k pobytu. Na tiskové konferenci to řekli ministr vnitra Milan Chovanec a ministryně práce Michaela Marksová Tominová (oba ČSSD). "Administrativa se zjednodušuje. Teď už je jen jedna zaměstnanecká karta. Přísnost pravidel, za jakých tu může být zaměstnán cizinec ze třetích zemí, zůstává ale stejná," řekla Marksová. Cizinec tak může zaměstnaneckou kartu dostat jen na místo, které se po 30 dnů nepodařilo obsadit domácími pracovníky či pracovníky z osmadvacítky a které je v databázi ministerstva práce.

ČR chce miliardami Kč z fondů EU podpořit reformu psychiatrie

Na reformu psychiatrické péče, podporu zdravého životního stylu a modernizaci sítě center specializované péče chce ministerstvo zdravotnictví získat v letech 2014 až 2020 několik miliard korun z operačních programů EU. Přesnou očekávanou částku ministerstvo nevyčíslilo. Peníze by měly jít z programu Zaměstnanost ministerstva práce a sociálních věcí a z Integrovaného regionálního operačního programu ministerstva pro místní rozvoj. Oba programy vláda schválila 9. července. V Česku žije až půl milionu lidí s vážným psychiatrickým onemocněním, třetina obyvatel se někdy v životě s tímto onemocněním léčila. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem pro vyplácení invalidního důchodu.

Ekologové představili svou variantu likvidace odpadů

Pokud Sněmovna schválí odpadový zákon v současném znění, nasměruje nakládání s odpady k podpoře spaloven a českým domácnostem se to prodraží. Uvedli to představitelé ekologického Hnutí Duha na tiskové konferenci. Navrhují proto variantu, která je podle nich levnější, v níž se kombinuje recyklace s dotříděním zbytkového odpadu ve speciálních zařízeních.

NWR má souhlas části věřitelů s kapitálovou restrukturalizací

Těžařská společnost New World Resources (NWR) získala souhlas jedné části věřitelů s plánem restrukturalizace dluhu a vydání nových akcií, od dostatečné většiny druhé části držitelů svých dluhopisů ale zatím svolení nedostala. Plyne to ze sdělení NWR. Firma 2. července sdělila, že pokud by se s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodla do září, musela by prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelné OKD.

NKÚ provádí na ministerstvu kultury další dvě kontroly

Nejvyšší kontrolní úřad provádí na ministerstvu kultury další dvě kontroly, které se týkají porušování rozpočtové kázně. ČTK to řekl ministr kultury Daniel Herman. Očekává, že kontroloři naleznou problémy. Ministerstvo již dostalo za podobné chyby pokutu 426 milionů korun, upozornila Česká televize. Chyb se mělo ministerstvo dopustit v letech 2010 až 2013 při čerpání peněz z fondů Evropské unie. Finance určené na opravy národních kulturních památek použilo na opravy nemovitostí, které tento statut nemají. Pochybení se podle Hermana týkala například rekonstrukcí hospodářské budovy na Velehradu nebo pivovaru v Jindřichově Hradci.

Sobotka a Fico otevřeli na Slovensku závod na výrobu zbraní

Česká zbrojovka bude spolu se slovenským partnerem MSM Martin vyrábět na Slovensku ruční zbraně. Jejich společný podnik CZ-Slovensko v Novákách otevřeli premiéři Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico. "Roční objem výroby předpokládáme tři až čtyři miliony eur (82 až 110 milionů korun). Na začátku to budou komponenty k zásobníkům a k útočným puškám. V druhé fázi předpokládáme montáž útočných pušek BREN a servis útočných pušek," řekl novinářům generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Doufá, že výrobní podnik na Slovensku by mohl pomoci firmě k získání kontraktu na přezbrojení slovenské armády. Společnost CZ-Slovensko v současnosti zaměstnává více než 60 lidí. V příštích měsících plánuje přijmout nové pracovníky, celkově by tak mohla zaměstnávat kolem 200 lidí.

Zemědělci sklízejí ve velkém zatím jen ječmen ozimý

V České republice je v plné sklizni zatím pouze ječmen ozimý. Zemědělci ho sklidili zhruba 47 procent s průměrným výnosem 5,6 tuny na hektar. Sklizeň dalších plodin teprve začíná. Pod střechou jsou necelá tři procenta řepky, u dalších plodin není sklizeno ještě ani procento osetých ploch. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Za pomalejší zrání mohou dešťové srážky v květnu a červnu a také ochlazení.

Exekutorská komora varuje před podvodnými výzvami k zaplacení

Exekutorská komora ČR varuje před podvodnými e-maily, které lidi vyzývají k zaplacení exekuce. Komora obdržela tisíce stížností týkající se falešných e-mailů, v jejichž příloze se ukrývají počítačové viry. ČTK to sdělila tisková mluvčí komory Petra Báčová. Adresátům doporučuje, aby přílohy neotevírali a peníze na uvedené účty neposílali.

Dostavba D11 do Hradce Králové začne příští týden

S dostavbou dálnice D11 do Hradce Králové by se mělo začít v úterý 22. července. ČTK to řekl ministr dopravy Antonín Prachař. Za zhruba tříkilometrový úsek dálnice zaplatí stát podle ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavební firmě Eurovia zhruba jednu miliardu korun. Radnice Hradec Králové zahájení dostavby dálnice přivítala. "Na dálniční spojení s Prahou čekáme desítky let. Dostavba D11 do Hradce Králové zároveň umožní pokračovat ve stavbě dálnice dál k polským hranicím," řekl ČTK hradecký primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub). Na dobré cestě jsou podle něj i jednání o získání posledního chybějícího pozemku v trase D11 od sester Ludmily Havránkové a Jaroslavy Štrosové. "Začneme stavět tam, kde není žádný problém. To znamená, že začneme s křižovatkami a mosty," uvedl mluvčí ředitelství silnic Jan Rýdl.

Křeček: Pokuta za probuzení starosty není nezákonná

Tisícikorunová pokuta za probuzení starosty není podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka protiprávní. Potrestán byl muž, který prý probudil celou starostovu rodinu proto, že chtěl, aby mu starosta pomohl vyřešit problém s rušením nočního klidu hlasitou hudbu. Křeček ČTK řekl, že takový závěr správních orgánů je diskutabilní, ale není zjevně nezákonný. Vstoupit do sporu nemůže, pokutovanému jen poradil, že může podat správní žalobu. Rušení nočního klidu podle Křečka řeší v první řadě policie, nikoli starostové.

Průzkum: Děti jsou při používání internetu velmi neopatrné

České děti jsou při používání internetu velmi neopatrné a téměř polovina by jich přišla na schůzku s neznámou osobou, která je prostřednictvím této počítačové sítě osloví. Děti jsou ochotny cizím lidem prostřednictvím internetu sdělit osobní údaje či zaslat fotografie. Stále více dětí na internetu vystavuje své intimní snímky. Vyplývá to z letošního výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci, kterého se zúčastnilo 28.000 dětí. Na projektu se podílely firmy Seznam.cz a Google.

Praha 8 ani magistrát nechtějí soukromý muslimský hřbitov v Libni

Radní Prahy 8 odmítli umístění muslimského pohřebiště v Libni. Pozemek, který patří Praze 8, si chtěla od radnice pronajmout Muslimská obec v Praze. Podle Prahy 8 záměr odporuje územnímu plánu. Postoj radnice podpořili rovněž magistrátní úředníci.

V barokním Zámku Troja začaly Letní slavnosti staré hudby

Ryze barokním programem ve stylovém barokním prostředí pražského Zámku Troja začaly v pondělí večer Letní slavnosti staré hudby. Účinkující německý soubor Echo du Danube zvolil repertoár poskládaný z děl německých a rakouských autorů sledující francouzské a italské vlivy. Některá zazněla v Česku poprvé. Zkomponovali je pro kdysi populární drnkací nástroj pantaleon. Mezinárodní hudební přehlídka se v metropoli pořádá patnáctým rokem. Potrvá do 6. srpna.

Do akce Noc divadel se již přihlásilo více než sto souborů

Více než stovka profesionálních i amatérských scén a souborů se přihlásila do druhého ročníku Noci divadel, který bude 15. listopadu. Do té loňské se jich zapojilo přes osm desítek, konala se v pětadvaceti českých a moravských městech. Navštívilo ji přes 40.000 lidí, kteří zhlédli ukázky z představení a koncerty, mohli vidět zákulisí a zúčastnit se workshopů, řekla ČTK mluvčí pořádajícího Institutu umění - Divadelního ústavu Judita Hoffmanová.

Veselokopecký jarmark představí výrobky lidových řemeslníků

Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku o tomto víkendu chystá hlavní akci prázdninové sezony. Své výrobky na Veselokopeckém jarmarku bude prezentovat stovka lidových výrobců z celé republiky. ČTK to řekla vedoucí Souboru lidových staveb vysočina Ilona Vojancová. Lidé mohou zhlédnout při práci řemeslníky, kteří zhotovují ručně tkané textilie, modrotisk, kanafas, keramiku, hrábě, násady, vařečky nebo misky. Do skanzenu přijedou také kováři, opálkáři, kteří vyrábějí ošatky na pečivo, nebo dráteníci.

Výstava na zámku v Bystřici pod Hostýnem přiblíží život Loudonů

Na zámek v Bystřici pod Hostýnem se v sobotu vrátí jeho poslední majitelé z řad šlechty, rod Loudonů. Výstava přiblíží život známých členů rodu prostřednictvím dochovaných předmětů, knih, obrazů a dalších exponátů z rodinných sbírek i fondů českých institucí. Svou účast slíbili Ernst Gideon a Maximilian Loudonovi, potomci majitelů zámku, řekla ČTK mluvčí radnice Barbora Janečková. "Historické postavy od maršála Laudona po posledního majitele zámku Ernsta Gideona na výstavě symbolicky ožijí prostřednictvím věcí, kterými se obklopovali a které dokumentují jejich osobité zájmy a záliby," přiblížila kurátorka výstavy Eva Nedělníková z městského muzea. Upozornila i na bohatou historii rodu, jehož jméno se při střídání jednotlivých generací pravopisně změnilo a z Laudonů se stali Loudonové.

Výstava odkrývá historii dnes zapomenutého hřbitova v Ostravě

Historii zapomenutého hřbitova nedaleko centra Ostravy odkrývá výstava zahájená v budově Ostravského muzea. Mezi lety 1585 až 1852 na něm byly pohřbeny tisíce lidí. Dnes je na jeho místě ulice a stojí tam domy. Při archeologickém průzkumu v roce 2007 tam odborníci našli 40 hrobů. Jedny ostatky se jim pravděpodobně podařilo identifikovat. Šlo o dvacetiletou Marianu Machovou, která zemřela na následky krvácení do mozku den před Štědrým dnem roku 1834. ČTK to řekl archeolog Zbyněk Moravec. Hřbitov, přes který dnes vede Puchmajerova ulice, byl založen na konci 16. století. V té době v Ostravě řádil mor a místní neměli zemřelé kam pohřbívat. Biskup proto povolil v lokalitě Zámčisko zřídit nové pohřebiště. Význam hřbitova postupně rostl, až se na nějakou dobu dokonce stal hlavní nekropolí ve městě. "V roce 1728 tam byla postavena Kaple svatého Lukáše. Podle historických dokladů tam v letech 1723 až 1843 bylo pohřbeno 7442 lidí," řekl Moravec.

Sport

Místo avizovaného pátečního návratu na atletickou dráhu musel čtvrtkař Pavel Maslák ukončit sezonu. Oznámil to na twitteru manažer Alfons Juck. Maslák tak nebude na srpnovém šampionátu v Curychu obhajovat titul mistra Evropy. Důvodem je zranění pravého zadního stehenního svalu.

Počasí ve středu

Skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 25 až 29 stupňů Celsia.