Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Tripartita podpořila služební zákon, čeká diskusi o odměňování

Odbory a zaměstnavatelé na jednání se zástupci vlády podpořili novelu služebního zákona, který má nabýt účinnosti v příštím roce. Jde podle nich o první krok ke stabilitě a zkvalitnění státní správy. Další diskusi očekávají ohledně odměňování státních zaměstnanců. Uvedli to ve společném prohlášení po jednání tripartity. Zástupci zúčastněných stran ve stanovisku uvedli, že je nutné splnit požadavky Evropské komise ohledně bezproblémového čerpání evropských dotací. Současně ale poukázali na to, že je třeba narovnat nespravedlnosti v odměňování státních zaměstnanců nashromážděné za předchozích vlád. Tripartita rovněž požaduje vyčíslení finančních přínosů a nákladů zavedení státní služby, a to do doby schválení normy ve Sněmovně.

Sobotka: V dozorčí radě ČEZ by měli být zástupci KDU i opozice

Koaliční lidovci i opozice by měli mít právo na svého zástupce v dozorčí radě ČEZ. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden prosadil rozsáhlé výměny v tomto orgánu. Lidovcům a opozici se nelíbí, že v dozorčí radě nemají svého člověka. "Nepochybně KDU-ČSL má právo na to, aby nějakého svého zástupce, experta do dozorčí rady společnosti ČEZ vyslala. Současně se domnívám, tento názor zastávám již delší dobu, že by v dozorčí radě takto významné polostátní společnosti měl být přítomen také zástupce opozice. V minulosti tomu tak bývalo, myslím, že vláda nemá důvod cokoliv před opozičními stranami tajit," řekl novinářům Sobotka. Lidovci požadovali, aby o změnách ve orgánech ČEZ jednala ve středu i koaliční rada. Podle Sobotky by se na koaliční radě mohlo diskutovat o účasti opozice. Ministerstvo financí v pátek výrazně obměnilo dozorčí rady v několika klíčových státních a polostátních firmách. V energetické společnosti ČEZ je nových sedm z osmi zástupců, které stát v dvanáctičlenném orgánu má. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Toho nová dozorčí rada na prvním zasedání zvolila předsedou.

Chládek: Smlouvy s učiteli budou muset být aspoň na 12 měsíců

Smlouvy na dobu určitou s učiteli se budou muset uzavírat minimálně na 12 měsíců, plánuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Zabrání se tak současné praxi, kdy jsou v některých případech pedagogové zaměstnávání jen od září do června a na prázdniny jsou opakovaně propouštěni. Po jednání se školskými odbory to řekl ministr Marcel Chládek (ČSSD). Minulý týden se Chládek o tomto záměru bavil s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou (ČSSD) i premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Existují prý dvě varianty řešení. Příslušný paragraf by mohl být součástí novelizace Zákoníku práce, nebo by mohl být zakotven v zákoně o pedagogických pracovnících. "Účinné by toto opatření mělo být od 1. července 2015," řekl ministr. Ministerstvo ani školské odbory nemají konkrétní čísla, kolik učitelů je zaměstnáváno jen na období školního roku. Sami pedagogové se nechtějí svěřovat kvůli obavě o práci, uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Tuto situaci řešili už Chládkovi předchůdci v úřadu, což podle šéfa školských odborů vedlo k tomu, že se počet těchto smluv snížil.

Soud uložil Nagyové v kauze Vojenského zpravodajství podmínku

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Janu Nečasovou, dříve Nagyovou vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Po předběžném projednání obžaloby ji v neveřejném jednání minulý týden v pátek udělil roční podmínku. ČTK to řekl olomoucký státní zástupce Pavel Komár. Žalobci podle něj proti rozhodnutí podají odpor, a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení. Součástí rozhodnutí je také zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka. Případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Ondreje Páleníka a Milana Kovandy soud postoupil k vyřešení ministerstvu obrany.

ČR poskytne 3 miliony korun na humanitární pomoc v Iráku

Česká republika poskytne tři miliony korun na humanitární pomoc v Iráku. O uvolnění peněz rozhodl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministerstvo o tom informovalo na internetu. Peníze budou určeny především pro obyvatele, kteří kvůli pokračujícímu konfliktu museli opustit své domovy a přebývají především v kurdských oblastech na severu země. Humanitární pomoc zprostředkuje Mezinárodní organizace pro migraci, s kterou už ČR dříve v Iráku spolupracovala. Organizace zajišťuje uprchlíkům především základní potřeby pro přežití.

MMF: Česká ekonomika letos poroste o 2,5 procenta

Česká ekonomika letos podle odhadu Mezinárodního měnového fondu poroste o 2,5 procenta a stejné tempo by mělo HDP dosáhnout i v příštím roce. Uvádí to prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF), kterou fond zveřejnil po uzavření konzultací s Českou republikou. Loni ekonomika klesla o 1,1 procenta.

NKÚ: Stát zaplatil 254 mil. Kč za registr budov, který neplní účel

Stát zaplatil 254 milionů korun za registr úředních budov, který neplní svůj účel. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky ČTK oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Ministerstva a další instituce měly vyplnit do systému údaje o svých kancelářských budovách do července 2013, ani do konce roku to však nesplnily. Navíc některé objekty s prokazatelně volnými kancelářemi byly podle kontrolorů hlášeny jako plně obsazené. Prověrka ukázala i velké rozdíly v cenách, za něž si ministerstva pronajímají kanceláře. NKÚ kontroloval hospodaření se státními nemovitostmi za poslední tři roky. Prověřoval ministerstva financí, obrany, práce, školství, vnitra a pro místní rozvoj, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a Centrální registr administrativních budov, který spravuje právě ÚZSVM. Za registr zaplatil stát celkem 254 milionů a náklady na správu registru činily za minulý rok přes 62 milionů korun. "Registr přitom neplní svůj účel. ÚZSVM celkový počet budov, který by měl registr obsahovat, nezná a za data v registru odpovídají jejich vkladatelé, ÚZSVM je nemůže kontrolovat," sdělila Málková.

Společné hlídky policistů z ČR a Saska by měly být častější

Česko a Sasko budou více spolupracovat při potírání přeshraniční kriminality, zejména obchodu s drogami. Častější budou společné policejní hlídky i akce. Společný postup proti kriminalitě by měl usnadnit dokument, který zástupci obou zemí podepíšou v červenci. Novinářům to v Liberci řekl český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který tam jednal se saským ministrem vnitra Markusem Ulbigem. Drogy z Čech do Německa se pašují ve stále větším množství. Zatímco v roce 2011 zajistili saští celníci v pohraničí jen tři kilogramy pervitinu, v roce 2013 toto množství vzrostlo už na 14,1 kilogramu. Mezi německými uživateli je syntetická droga oblíbená, protože je relativně levná - cena pervitinu se pohybuje v závislosti na regionu od 80 do 100 eur (2200 až 2750 korun) za gram. Chovanec tvrdý postup proti výrobcům pervitinu v pohraničí slíbil už před několika měsíci, první výsledky se podle něj dostavují. "

Lobbista Dalík odmítl, že by si kvůli pandurům řekl o úplatek

Lobbista Marek Dalík před soudem uvedl, že v roce 2007 neinicioval schůzky, kde si podle obžaloby řekl o téměř půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů Pandur s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Dalík popřel, že by úplatek žádal. Pražský městský soud začal projednávat jeho údajnou korupční kauzu. Někdejšímu poradci expremiéra Mirka Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení. Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007, kde předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování. "Toto postavení pouze předstíral a nemohl ovlivnit budoucí rozhodování vlády," uvedl při čtení obžaloby státní zástupce Jan Kořán.

VZP uhradila léčení protony v Praze 21 pacientům

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) uhradila pražskému protonovému centru za léčení 21 onkologických pacientů 16 milionů korun, šlo většinou o děti či nemocné, jejichž léčba byla v Praze výhodnější. Dalších 17 pacientů poslala na léčení protony do Mnichova, řekl po jednání správní rady ČTK ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Předseda správní rady Jiří Běhounek zdůraznil, že o všechny klienty indikované k léčbě protony se VZP postará, i když smlouvu s pražským centrem nemá. Kvůli smlouvě se VZP s centrem dlouhodobě přou.

Červen je letos nejtragičtější, při nehodách zemřelo 67 lidí

Na českých silnicích zemřelo v červnu při nehodách zatím 67 lidí. Podle dostupných policejních statistik je červen nejtragičtějším letošním měsícem. Počet obětí proti loňskému červnu vzrostl o 30 a připomíná spíše loňské prázdninové měsíce, které patřily v loňských statistikách k nejhorším. Zatím poslední letošní obětí je sedmašedesátiletý řidič, který v pondělí před polednem nepřežil střet dvou aut na silnici mezi obcemi Břest a Skaštice na Kroměřížsku. V předchozích měsících letošního roku přitom úmrtnost na silnicích klesala na historicky nejnižší úrovně. Nejméně tragický byl letošní únor, kdy na silnicích zemřelo při nehodách 24 lidí.

Bezmála tři čtvrtiny vysokoškoláků někdy znaly otázky dopředu

Bezmála tři čtvrtiny vysokoškolských studentů mělo někdy k dispozici otázky použité v testu ještě před konáním zkoušky. Více než pětina je dokonce ochotna za jejich získání zaplatit. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Studenta Media, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Více než polovina z 2105 studentů, kteří se do něj na podzim loňského roku zapojili, přiznala, že jim znalost otázek výrazně pomohla ke zvládnutí zkoušky. "Dvaačtyřicet procent studentů si myslí, že by zkoušku i bez znalosti otázek zvládli," doplnili autoři průzkumu v tiskové zprávě. Nejčastějším zdrojem otázek jsou studenti, kteří už zkoušku absolvovali a zadání sdílejí na internetu. Tuzemští vysokoškolští studenti také často přiznali, že někdy u zkoušek podváděli. Konkrétně to bylo 64 procent dotázaných. "I dnešní studenti používají nejrůznější formy taháků a opisují od spolužáků. Dnes mají navíc díky mobilním telefonům možnost nalézt správné odpovědi i na internetu přímo ve třídě. Pouze každý druhý se přitom cítí provinile nebo nepříjemně," komentovala výsledky průzkumu Michaela Raková z mediální skupiny Studenta Media, jejíž činnosti je cílena především na studenty vysokých škol.

První vstupenky na filmový festival byly vyprodané za pár minut

Jen pár desítek minut stačilo na to, aby se v předprodeji vyprodala první část vstupenek na letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Do předprodeje jde vždy deset procent lístků na filmová představení. Pokladny festivalu se pro klasický prodej otevřou ve čtvrtek ráno. I o něj bývá tradičně velký zájem. Rezervační systém na webových stránkách festivalu se spustil v pondělí v 10:00. Na loňském 48. ročníku festivalu přišlo na některé ze 461 představení celkem 128.031 diváků. "Vzhledem k velkému zájmu jsou již všechny vstupenky rezervovány. Internetová rezervace byla proto ukončena," informoval krátce po zahájení předprodeje festivalový web. Na jednu projekci si mohli zájemci rezervovat jednu nebo dvě vstupenky, na jeden den ale jen na čtyři různá představení. Letošní 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná 4. července a potrvá do 12. července. Letošní hlavní hvězdou festivalu bude hollywoodský herec Mel Gibson, který převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

V Plzni začalo divadelní léto, uvede Lháře a poté Tři mušketýry

V italské Benátky, tedy místo pro děj komedie Carla Goldoniho Lhář, se proměnilo náměstí Republiky v Plzni. Hru italského klasika v hlavní roli s Romanem Zachem tam na open air scénu přinesl festival Divadelní léto pod plzeňským nebem. Jeho sedmý ročník lidem nabídne Lháře po 11 večerů, od 14. července se na jeviště na náměstí vrátí loňská inscenace Tři mušketýři s Janem Přeučilem v roli kardinála Richelieu. Kapacita hlediště s výhledem na katedrálu sv. Bartoloměje je 500 diváků. Divadelní léto pod plzeňským nebem má už od prvního ročníku v roce 2008 jedinečnou podobu, každý rok totiž vzniká originální inscenace zasazená do kulis historického centra Plzně. "Vedle plzeňských profesionálních herců se tradičně představují i známé tváře z pražských divadel," řekl umělecký ředitel festivalu Vilém Dubnička. Festival vždy uvádí novinku, letos Lháře, a reprízy loňské inscenace, tedy Tři mušketýři.

Rožnovský skanzen představí tradiční valašský kroj i jeho ozdoby

Oblečení, kroje i ozdoby, které nosili lidé na Valašsku v 19. a do poloviny 20. století, si mohou o víkendu prohlédnout návštěvníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Pořad nazvaný Z truhel a skříní zařadil skanzen do programu po patnácti letech, řekla ČTK mluvčí muzea Petra Valíčková. "Dnes už známe valašský kroj především z vystoupení folklorních souborů, které většinou prezentují jeho vzhled v téměř uniformní podobě. Bylo tomu ovšem v dřívějších dobách skutečně tak, že tradiční oděv Valachů měl jednotnou formu, anebo se lišil v jednotlivých oblastech Valašska a škála jeho podob byla velmi bohatá? Program nabídne návštěvníkům jedinečnou možnost zhlédnout krojové celky ze sbírek muzea prostřednictvím komentovaných krojových přehlídek," uvedla mluvčí. V sobotu se ve skanzenu uskuteční Zvonečkový jarmark, na kterém si lidé budou moci vyrobit vlastní výrobek na hrnčířském kruhu či si vyzkoušet drátkování. "Toto setkání hrnčířů, keramiků a dráteníků patří již mezi tradiční pořady v nabídce v muzeu. V letošním roce se zde představí více než 60 výrobců a prodejců z Česka a Slovenska," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. O hudební doprovod se postarají folklorní soubory, v kostele svaté Anny v Dřevěném městečku se uskuteční pravoslavná liturgie.

Vrcholem Kulinářských zážitků na jihu Čech bude Borůvkobraní

Borůvkové dobroty, borůvkové soutěže, borůvkový jarmark, ale také divadlo, folklor a koncerty čekají návštěvníky desátého ročníku Borůvkobraní v Borovanech na Českobudějovicku. Konat se bude o druhém červencovém víkendu. Kulinářských zážitků ale organizátoři návštěvníkům jižních Čech letos nabízejí dvě desítky. Festival skončí silvestrovským Pomazánkobraním v Českých Budějovicích. Novinářům to řekl hlavní organizátor Marcel Goetz. Nejnavštěvovanější kulinářskou akcí v kraji je kromě podzimního Gastrofestu na českobudějovickém výstavišti právě Borůvkobraní. Loni jej navštívilo zhruba 15.000 lidí. Na všechny dobroty tam padne přes tři tuny borůvek. "Výkup začal tradičně poslední školní den, tedy v pátek, borůvek bude letos dostatek," řekla ČTK hlavní organizátorka Alena Seberová. Letošní novinkou bude sobotní soutěž týmů ve vaření borůvkových knedlíků. Hned po Borůvkobraní bude následovat Buchtobraní a koláčobraní v kulisách jihočeského baroka v Holašovicích. Zájemci mohou přijet o prázdninách také na Slavnosti chleba do šumavské Lenory, na Kozí slavnosti na Helfenburk či na Mrkvobraní ve Zlivi. Zářijový program potom zahájí Houbobraní v Třeboni, bude také Peckobraní, Medobraní a slavnosti jablek, brambor, jitrnic, knedlíků a křížal. Festival kulinářských zážitků skončí soutěží o nejlepší silvestrovskou pomazánku na českobudějovickém náměstí.

Sport

Tenistka Lucie Šafářová se poprvé v kariéře dostala do čtvrtfinále Wimbledonu. V českém osmifinále na londýnské trávě potvrdila roli favoritky a porazila devatenáctiletou kvalifikantku Terezu Smitkovou 6:0 a 6:2.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová postoupila poprvé v kariéře do čtvrtfinále Wimbledonu. Záhlavová-Strýcová ve 4. kole porazila bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska 6:2, 7:5.

Petra Kvitová se stala třetí českou čtvrtfinalistkou Wimbledonu. Šestá nasazená vítězka turnaje z roku 2011 porazila v osmifinále Číňanku Pcheng Šuaj 6:3, 6:2 a Česko má na trávě v All England Clubu jistou semifinalistku, protože Kvitová nyní bude hrát s Barborou Záhlavovou-Strýcovou. Mezi nejlepší osmičkou je i Lucie Šafářová.

Fotbalový pohár bude muset od příštího roku hledat nového hlavního sponzora. Česká pošta totiž omezuje marketingové náklady na polovinu a neprodlouží tak s FAČR smlouvu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl její mluvčí Ivo Mravinac. Pošta byla hlavním sponzorem poháru od února 2012, kdy podepsala tříletou smlouvu na údajných 26 milionů korun.

Počasí v úterý

Skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.