Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman závidí Slovákům euro, Gašparovič mu dal nejvyšší vyznamenání

Prezident Miloš Zeman závidí Slovensku, že přijalo euro před Českem. Prohlásil to po setkání se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem, který přijel na svou rozlučkovou návštěvu České republiky. Při této příležitosti Zemanovi udělil nejvyšší slovenské vyznamenání Řád bílého dvojkříže. Zeman dlouhodobě prosazuje přijetí eura v Česku. "Chtěl bych vyjádřit závist, že Slovensko vstoupilo do eurozóny daleko dříve než Česká republika, která o tom jenom uvažuje a uvažuje," uvedl český prezident na tiskové konferenci. "Doufám, že se nám podaří v této oblasti Slovensko dohnat a že se nám podaří i na základě pozitivních zkušeností 70 procent slovenské populace společnou měnu přijmout," dodal. Český a slovenský prezident spolu jednali o vztazích mezi bývalými federálními partnery, dopravním propojení, výměnách studentů nebo o spolupráci ve zbrojním průmyslu a mezi armádami obou zemí. Gašparoviče po deseti letech v čele Slovenska v polovině června ve funkci vystřídá podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Zeman vyjádřil lítost nad tím, že jeho kolega v úřadu končí a označil ho za "dobrého přítele České republiky". Pozval Gašparoviče na lov do Lán, k čemuž mu věnoval lovecké boty a dalekohled. Co bude dělat po odchodu z funkce, dosluhující slovenský prezident nekonkretizoval. Zdůraznil pouze, že se neplánuje stáhnout z veřejného života. Vstup do nějaké politické strany ale vyloučil.

Zeman ostře odsoudil sobotní útok v bruselském židovském muzeu

Prezident Miloš Zeman ostře odsoudil sobotní útok v bruselském židovském muzeu. Podle něj za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie, nikoli pouze jednotlivé skupiny náboženských fundamentalistů. Zeman to řekl v pondělním projevu při oslavě izraelského dne nezávislosti na pražské ambasádě židovského státu. Text zveřejnil Hrad na svém webu. Při sobotním atentátu v belgickém hlavním městě zemřeli čtyři lidé. Prezident násilí v židovském muzeu odsoudil jako "odporný atentát". "Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," řekl Zeman.

Ve volbách zůstali voliči věrní, Svobodní přilákali část od TOP

Voliči zůstali v evropských volbách vesměs věrni stranám, pro něž hlasovali v loňských sněmovních volbách. Straně svobodných občanů se podařilo přilákat část příznivců parlamentních stran, zejména TOP 09. K České pirátské straně se zase přiklonili bývalí voliči Strany zelených. Vyplývá to z analýzy volebních výsledků od sdružení KohoVolit.eu. Nejstabilnější voličskou základnu měly v letošních volbách tradičně KSČM a KDU-ČSL. Naopak poměrně přelétaví byli voliči hnutí ANO 2011. Část z nich podpořila stranu znovu, velká část se ale přiklonila k malým stranám. Podporovatele si mezi sebou vyměnily ODS a TOP 09 a v menší míře rovněž Svobodní a Piráti. Voličské přesuny byly vypočteny statistickou metodou zvanou ekologická inference. Sdružení uvádí, že přesnost modelu je mezi 80 a 90 procenty.

Koalice se dohodla na služebním zákonu, návrh míří do Sněmovny

Úřednické zkoušky budou muset skládat pouze ti úředníci, kteří po zapojení do státní služby budou mít kratší praxi než tři roky. Dohodla se na tom koaliční rada, novinářům to řekla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Zástupci koalice se dohodli na definitivním znění návrhu zákona, shodu novinářům potvrdili i zástupci ČSSD a KDU-ČSL. Podle ministryně by se normou měl 30. května zabývat ústavně-právní výbor Sněmovny. "Úřednické zkoušky budou dělat ti, kteří budou při překlopení do nového systému kratší dobu než tři roky," uvedla Jourová. Úředníci se podle ní budou muset i poté vzdělávat. "Řešili jsme to, že od pozice vedoucího oddělení bychom rádi nechali státní správu propustnou i pro osoby, které dosud ve státní správě nepracovali," konstatovala ministryně. To by mělo dovolit, aby v úřadech mohli pracovat i odborníci ze soukromé sféry. Takoví zaměstnanci by museli úřednickou zkoušku vykonat do dvou měsíců od nástupu. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek novinářům řekl, že koalice uspořádá seminář, na němž chce seznámit se zněním návrhu zákona opozici. Lidovci také přišli s nápadem, aby se zaměstnancům státní správy, kteří dosáhnou důchodového věku, změnila smlouva na dobu určitou. "Vnímáme to jako zpružnění trhu práce. K návrhu nebyly vzneseny žádné zásadní rozpory," uvedl Bartošek.

TOP 09 trvá na zvyšování výdajů na obranu na 2 pct. HDP

Opoziční TOP 09 trvá na zvyšování výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu ze současného zhruba procenta. Cíle by mělo být podle této strany dosaženo za sedm let. Zástupci TOP 09 kritizují vládní návrhy, podle nichž by výdaje na obranu měly stoupnout ve střednědobém horizontu na 1,4 procenta hrubého domácího produktu. "TOP 09 pokládá takový návrh za cynický výsměch našim spojeneckým závazkům v rámci NATO a za naprosto neodpovědný hazard vůči bezpečnosti České republiky," řekl novinářům po zasedání stranického předsednictva místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. O nárůstu výdajů na obranu na 1,4 HDP hovořil nedávno při návštěvě vojenského letiště v Čáslavi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nemělo by podle něj smysl zvýšit skokově výdaje na dvě procenta, ke kterým se Česko zavázalo při vstupu do NATO. Velení aliance i americký ministr obrany Česko za nízké výdaje na armádu kritizovali.

České kulturní dědictví bude moci čerpat téměř 12 miliard z EU

České památky a další projekty z oblasti kulturního dědictví mohou v příštím programovacím období EU získat až 430 milionů euro (11,8 miliardy korun), tedy přibližně stejně jako v období končícím. S těmito penězi počítá připravovaný Integrovaný regionální operační program (IROP), přičemž uvedená suma zahrnuje i přírodní dědictví a odpovídá devíti procentům z celého tohoto programu. Prostředky bude možné použít na projekty z celé ČR kromě Prahy. "Program bude v červnu předložen vládě ke schválení a poté Evropské komisi. Podle předchozích zkušeností je možné, že jednotlivé aktivity ještě doznají změn," sdělila ČTK Klára Dostálová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. V letech 2007 až 2013 šlo na projekty z evropských fondů v oblasti kulturního dědictví, mezi nimiž Česko upřednostnilo nákladné rekonstrukce nemovitých památek, přibližně sedm miliard korun přes Integrovaný operační program (IOP). Garantem bylo ministerstvo kultury, vybralo asi dvě desítky projektů za přibližně 150 až 500 milionů korun. Dokončené jsou zatím jen tři, vila Tugendhat v Brně, Národní centrum fotografie a dílna tapiserií Jindřichův Hradec a oblast Dolních Vítkovic s konverzí plynojemu na kulturní dům.

Šiška a Hojer z ministerstva práce dostali šest a pět let

Pražský městský soud potrestal exnáměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku šesti lety vězení za vydírání. Někdejšímu šéfovi ministerského IT oddělení Milanu Hojerovi uložil pět let. Podle nepravomocného rozsudku muži žádali od jednatele firmy OKsystem stažení stížnosti na ministerstvo u antimonopolního úřadu s tím, že v opačném případě firma nedostane stomilionovou zakázku. Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Šiška s Hojerem se proti verdiktu na místě odvolali, při odchodu ze soudní síně odmítli rozhodnutí komentovat. Svou vinu od počátku popírají a hájí se tím, že pouze plnili nařízení vlády, podle nějž měli za úkol uspořit polovinu nákladů ministerstva. OKsystem prý měla v oblasti IT zakázek monopolní postavení a diktovala si stále další podmínky.

NSZ zamítlo stížnost expremiéra Nečase na stíhání v kauze trafiky

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnost někdejšího premiéra a bývalého předsedy ODS Petra Nečase na jeho trestní stíhání. Shledalo ji nedůvodnou, potvrdil ČTK mluvčí státního zastupitelství Petr Malý informaci České televize. Nečas je obviněn z podplacení tří bývalých poslanců a ze zneužití pravomoci. "Podle závěru NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné, dozorující státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci splnil podmínky odpovídající této fázi trestního řízení," uvedl Malý. Nečasovi se nelíbí, že se jeho kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství místo pražského. Kauza údajného podplacení někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. Tři bývalí poslanci původně čelili obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních míst ve státních firmách. Jejich trestní stíhání s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud. Na Nečase se ale imunita nevztahuje. V případu je obviněn nejen Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, ale také někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Mladí Romové našli v Brně práci díky projektu IQ Roma servisu

Osm mladých Romů našlo letos práci v Brně díky projektu IQ Roma servisu s názvem Učíme se prací. Cílem projektu je zaměstnat dlouhodobě nezaměstnané lidi ze sociálně znevýhodněného prostředí Jihomoravského kraje, informovala ČTK koordinátorka projektu Lenka Maléřová. Mladí Romové našli uplatnění v administrativě, kavárně nebo ve firmě na zpracování papíru. Práci v Jihomoravském kraji najde podle loňských výsledků projektu zhruba pětina zájemců z romské komunity. V minulém roce hledalo uplatnění 364 Romů, uspělo 80.

Češi vedou v užívání pervitinu, zjistili vědci z analýzy splašků

Česká republika je v rámci Evropy zemí, kde se spotřebuje vůbec nejvíc pervitinu. Vyplývá to z nové vědecké studie, která srovnávala množství drog v odpadních vodách 42 evropských měst. Vůbec nejvíc stop pervitinu naměřili odborníci v Praze, hned za metropolí skončily České Budějovice. Českým městům co do spotřebovaného množství této drogy může konkurovat jen Oslo, Bratislava a Drážďany. Studii mezinárodního týmu, na níž se podíleli i čeští hydrologové, zveřejnil odborný časopis Addiction. Potvrdily se v ní trendy, které vědci vysledovali už dříve - splašky totiž analyzovali už v roce 2011 a 2012. Chemické rozbory ukázaly, že Evropu lze podle obliby určitých typů drog poměrně snadno rozdělit na jasně vymezené oblasti.

Česko zasáhly silné bouřky

Silné bouřky zasáhly během úterka některé oblasti České republiky. Postižena byla například Praha, Novojičínsko nebo Jesenicko. K několika desítkám případů museli vyjet také hasiči, odčerpávali vodu a stavěli provizorní hráze. V Praze byl zatopen například suterén Národní knihovny na Starém Městě. Po bouřkách, které se přehnaly nad Novojičínskem, se zvedly hladiny na tocích Jičínce, Zrzávce a Grasmance v Novém Jičíně a okolí, kde byl v úterý odpoledne vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Na Rychnovsku způsobily prudké bouřky lokální záplavy.

Svaz města a obcí vyhlásil soutěž o nejlepšího starostu

Svaz měst a obcí vyhlásil historicky první soutěž o nejlepšího starostu nebo primátora v Česku. Čelní představitelé měst a obcí, které jsou členy svazu, se do ní mohou hlásit do konce června. Vítěze vybere odborná porota složená ze zástupců státní správy a odborníků na samosprávu, kteří jeho jméno oznámí 16. září. ČTK to sdělila mluvčí svazu Štěpánka Filipová. Součástí soutěže by podle ní měla být i Cena veřejnosti, kdy svého nejlepšího starostu či primátora budou moci volit členové svazu prostřednictvím internetového hlasování. Výsledky soutěže budou slavnostně vyhlášeny 16. září na Pražském hradě, a to za účasti prezidenta Miloše Zemana.

V Praze začíná výstava přibližující život Dvořáka v komiksu

Ve sklepních prostorách Českého centra Praha byla zahájena panelová výstava přibližující život a dílo skladatele Antonína Dvořáka formou komiksu. Koncepce výstavy reflektuje komiksovou knihu Antonín Dvořák autorky Renáty Fučíkové. Výstava určena při příležitosti 110. výročí Dvořákova úmrtí pro prezentaci v zahraničí se po premiéře v Rakousku přesouvá do Nizozemska, se zastávkou v České republice do 11. června. Výstava doplňuje sérii hudebních událostí ve vybraných městech v rámci projektu Rok české hudby. Její vznik je inspirován komiksovou knihou, v níž autorka využívá k popisu Dvořákova života formu komiksové biografie, která pomocí 300 obrázků osvětluje nejdůležitější události skladatelova života, osoby, s nimiž se setkal, místa, pro která komponoval. Spolu s obrázky tvoří výstavní soubor také ilustrace k Dvořákovým nejznámějším dílům: Slovanské tance, Te Deum, Rusalka a Z Nového světa. Výstava byla doposud prezentována v Sofii a ve Vídni. Kniha s názvem Antonín Dvořák je v anglické verzi. Základní složkou výstavy je 42 panelů doplněných o čtyři vysoké, oboustranně potištěné panely. Jejich potisk tvoří rastr portrétů fiktivních posluchačů Dvořákovy hudby, například intelektuál, šlechtic z 19. století, černošská služka, stařenka, hippie, japonské dítě, kosmonaut nebo mimozemšťané, a dále portrétní fotografie skladatele: portrét z dětství, mladších let, zralých let a v den úmrtí. Návštěvník se může osobně seznámit i se skladatelovým rukopisem, jeho různorodostí v jednotlivých etapách umělcova života, se složitostí notového zápisu. Jedná se o vůbec první komiksové ztvárnění života a díla Antonína Dvořáka a na něj navazující panelovou prezentaci.

Divadelní svět Brno ozdobí soubory z Polska, Německa a Ruska

Soubory z Polska, Německa a Ruska ozdobí hlavní program festivalu Divadelní svět Brno, který potrvá od 6. do 13. června. Letošní dramaturgie stojí hlavně na komediích, vstupenky mizí z předprodejů rychleji než v minulých letech. Vyprodáno je už 12 představení, řekla novinářům ředitelka festivalu Petra Kačírková. Pořadatelé zatím prodali asi 4000 lístků a utržili téměř milion korun. „Loni byly tržby asi 600.000 korun za celý festival," uvedla produkční Kamila Havířová. Dobře se prodává například Obludárium bratří Formanů ve stanu na Kraví hoře, ale také některé pohádky. Divadlo Korez z Katovic přiveze do Brna inscenaci Kometa neboli Ukrutné 20. století Jaromíra Nohavici, ve které zní skladby známého písničkáře. Z Německa přijede soubor z Meiningenu v Durynsku, který nastudoval bláznivou sociální frašku italského dramatika Daria Fo Platit se nebude. Ruští divadelníci z Kazaně přijedou s inscenací o mládí, nevázanosti a všeobjímající lásce s názvem Kvadratura kruhu. Všechna zahraniční představení budou titulkovaná. Další soubory z ciziny, celkem z devíti zemí, se představí také v off programu pod širým nebem.

Janáčkova filharmonie Ostrava chystá koncert s Čechomorem

Janáčkova filharmonie Ostrava (JFO) bude v příští sezoně doprovázet Mira Žbirku, Čechomor či Dana Bártu. Chystá se například i na turné po Číně. Zaměří se ale i na programy pro děti a seniory. Představitelé orchestru to uvedli na tiskové konferenci. Na ní se poprvé představil i nový šéfdirigent a zároveň umělecký šéf Heiko Mathis Förster z Německa. "Po dvaceti letech působení v Německu se do Ostravy těším. Pro následující sezonu jsme připravili řadu dramaturgicky nápaditých koncertů, ve kterých se střídají světoznámá díla se vzrušujícími tuzemskými a zahraničními objevy," uvedl Förster, který v Ostravě podepsal tříletý kontrakt s následnou opcí. Dosud působil jako umělecký ředitel Nové filharmonie Vestfálsko. Poprvé se za dirigentský pultík postaví 18. září při zahajovacím koncertu 61. sezony ostravské filharmonie. Během něj zazní například Taras Bulba Leoše Janáčka. Jako sólista se představí houslista Pavel Šporcl.

Lucie zahájila v Košicích nové turné po desetileté pauze

Česká poprockové skupina Lucie v pondělí v košické Steel Areně svým prvním koncertem po desetileté pauze zahájila nové turné. Vše začalo písní Amerika, během níž z útrob scény pomocí zdvižné plošiny vystoupili David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.CH. Kapela v původním složení, doplněná o smyčcový kvartet a syna Davida Kollera Adama coby druhého bubeníka, odehrála téměř dvouhodinový koncert provázený velkolepou světelnou a vizuální show pro zhruba 6500 diváků, kteří si nakonec vytleskali dva přídavky. Turné kapely pokračuje v Bratislavě. Poté je čekají dva koncerty v Ostravě a dva v Brně. V Praze v O2 Aréně vystoupí 10. až 12. června celkem třikrát. Turné pak zakončí 26. června v Plzni. Další koncert potom plánují během festivalu Rock for People v Hradci Králové začátkem července.

V pražské zoo bude expozice velemloků

V pražské zoologické zahradě se v sobotu otevře Velemlokárium, unikátní pavilon určený pro velemloka čínského, který je největším obojživelníkem na světě. Jeho hlavní atrakcí bude Karlo, zapůjčený pro tuto sezonu z německého Karlsruhe. Vedle tohoto velemloka, který se narodil v 70. letech, se pražské zoologické zahradě podařilo z Německa získat ještě dva dospělé jedince. Devatenáctiletá samice Šmíca žila naposledy ve Schmidmingu a stejně starý samec Natali do hlavního města zavítal z Berlína. Expozici doplní čtyř až pětiletá mláďata, která v chovatelském zázemí pražské zoo žijí už rok. Pavilon o rozloze 186 metrů čtverečných, který ani v zahraničí nemá obdoby, nakonec přišel na 23,6 milionu korun. Jeho provoz by měl být velmi úsporný. Voda pochází z vlastního vrtu a vytápění i chlazení bude zajišťovat tepelné čerpadlo. Pavilon se nachází v dolní části zahrady, takže ho může ohrozit už padesátiletá voda. Plánuje se, že v tom případě by byli velemloci evakuováni do chovatelského zázemí v horní části zahrady a do dveří samotného pavilonu by se naskládaly pytle s pískem, aby ho zatopila čistší voda. To by výrazně zjednodušilo likvidaci škod. Ředitele pražské zoo Miroslava Bobka při vzniku Velemlokária inspirovala známá kniha Karla Čapka Válka s mloky, která bude mít rovněž v expozici své místo. Návštěvníci si mohou sednout do křesel a poslechnout si nahrávku některých pasáží, které namluvil Jiří Lábus.

Sport

Český tenisový souboj v prvním kole Roland Garros vyhrál Jiří Veselý. Dvacetiletý talent porazil na pařížské antuce 6:2, 7:6, 7:5 Lukáše Rosola a postoupil na čtvrtý pokus poprvé v kariéře do druhého kola grandslamového turnaje. Hladký postup slaví i česká jednička Petra Kvitová, která přehrála Zarinu Dijasovou z Kazachstánu 7:5, 6:2. Při svém třetím startu premiérově uspěla i Karolína Plíšková, která porazila domácí Mathilde Johanssonovou 6:1, 7:6.

Halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák nebude kvůli svalovému zranění v nejbližších dvou týdnech závodit. Potíže se zadním stehenním svalem na pravé noze jej přinutily zrušit starty na nejbližších mítincích Diamantové ligy v sobotu v Eugene a 5. června v Římě.

Útočník Jaromír Jágr má šanci pojedenácté v kariéře získat Zlatou hokejku určenou nejlepšímu českému hokejistovi sezony. Dvaačtyřicetiletá opora reprezentace a New Jersey nechybí v elitní desítce, kterou pořadatelé ankety zveřejnili.

Počasí ve středu

Oblačno až zataženo, na většině území s přeháňkami nebo bouřkami. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Bouřky hrozí v Česku až do středečního večera a budou ve většině krajů velmi silné. Přinesou přívalový déšť, krupobití a nárazy větru, hladiny řek mohou stoupnout až na druhý povodňový stupeň ze tří. Oznámil to hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil výstrahu platnou původně jen do úterního večera a v řadě krajů zvýšil možné nebezpečí z nízkého stupně na vysoký. Velmi silné bouřky hrozí podle ČHMÚ v severní polovině republiky - v Praze a Ústeckém, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.