Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident Zeman: EU i NATO by měly zastrašit Rusko před akcemi na Ukrajině

Evropská unie i NATO by měly podniknout velmi razantní a preventivní akce k odstrašení Ruska před rozšířením vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně i Moldavska. Zabrání tím řetězové reakci připojování dalších regionů k Rusku, řekl na konferenci k desátému výročí vstupu Česka do unie prezident Miloš Zeman. Krym, který si nedávno odhlasoval připojení k Moskvě, je podle něj již ztracen. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je proti odstrašování Ruska; podle něj teď není doba, aby "duněly válečné bubny". Zeman na konferenci připomněl, že je proti zavádění sankcí, blokád a embarga. "Jsem ale pro účinné a velmi razantní, v mnoha případech i preventivní akce. Prezident uvedl, že nechce vypadat jako válečný štváč, má ale obavy z rozpoutání řetězové reakce, pokud by ruské jednotky vstoupily na východní Ukrajinu a obsadily například i Oděsu. Invaze podle něj může pokračovat obsazováním Podněstří, případně i Moldávie.

Sobotka, který na konferenci také vystoupil, novinářům řekl, že je proti zastrašování Ruska kvůli Ukrajině. "Je důležité, aby v důsledku ukrajinské krize nedošlo k nějakému novému kolu studené války, aby se zase v Evropě spouštěly nějaké železné opony mezi Evropskou unií a Ruskem. Nechci, aby to byla záminka pro nová kola zbrojení v Evropě," uvedl premiér. Pokud Rusko vstoupí vojensky na další ukrajinské území, unie sáhne k ekonomickým sankcím, soudí premiér.

Schulz: EU má být připravena na konfrontaci i dialog s Ruskem

Evropská unie by měla dát Rusku jasně najevo, že je připravena na konfrontaci a přežije i bez ruské energie, ale současně dává přednost dialogu. Novinářům to v Praze řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Podle něj by unie měla zdůrazňovat při řešení sporu s Ruskem kolem Ukrajiny společné zájmy obou stran. Neměla by ale ani vyvolávat naděje, že by se Ukrajina mohla stát v dohledné budoucnosti členem EU. Obsazení Krymu bylo vážným porušením mezinárodního práva a mezinárodní společenství nemůže přijmout další kroky, které by ohrozily teritoriální integritu Ukrajiny, zdůraznil. Pokud by Rusko podniklo další akce na Ukrajině, určitě by přišly i další unijní sankce, zdůraznil.

Podle předseda EP Schulze není EU dokonalá, nic lepšího ale v Evropě nevzniklo

Evropská unie není dokonalá, musí být spravedlivější a demokratičtější, nic lepšího ale v Evropě v jejích dějinách nevzniklo. Na konferenci na Pražském hradě k desátému výročí členství České republiky v EU to řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Vstup Česka a dalších devíti států do unie 1. května 2004 přitom označil za epochální záležitost. Schulz ve svém projevu připomněl války a období nesvobody v dějinách starého kontinentu, kterým právě sjednocení Evropy učinilo konec. Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz je pro přenesení části unijního rozhodování na národní úroveň jednotlivých členských států. Podle něj by to mohlo zvýšit důvěru lidí v EU. Řekl to po setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD).

Společná fiskální politika Evropské unie by měla fungovat jako dluhová brzda pro ekonomiky eurozóny. Brusel by ale neměl národním vládám a parlamentům diktovat, jaký podíl financí mají investovat do jednotlivých resortů, řekl prezident Miloš Zeman. Ekonomická integrace unie podle něj nebyla dokončena. Jedním z jejích pilířů by podle prezidenta měla být i společná daňová politika, s čímž souhlasí i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za reálný termín přijetí eura v Česku považuje rok 2020. "Ale do té doby musíme ještě zlepšit situaci v zaměstnanosti, zlepšit životní úroveň našich občanů. My do eura nemůže vstoupit jako chudí příbuzní," zdůraznil Sobotka, podle něhož v současnosti není Česko na vstup do eurozóny připraveno.

Omezené rozpočty armád ČR a SR dle ministrů nutí ke spolupráci

Omezené rozpočty armád Česka a Slovenska nutí oba státy ke spolupráci ve vojenské oblasti, shodli se na schůzce v Bratislavě český ministr obrany Martin Stropnický a jeho slovenský kolega Martin Glváč. Projekty armád obou zemí by se měly zabývat vlády ČR a Slovenska na společném zasedání, které se uskuteční v závěru tohoto měsíce. Stropnický dodal, že v úvahu připadá například sdílení zbraňových systémů, společné plánování nebo podpora vojenského průmyslu v zemích bývalé federace. Česko i Slovensko coby členské státy Severoatlantické aliance nesplňují požadavek NATO, aby na armádu vydávaly ročně dvě procenta výkonu své ekonomiky. Ke zvýšení výdajů na armádu vyzval českou vládu ve čtvrtek v Praze generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Češi mají zásoby plynu na celé jaro, ujistili plynaři

České odběratele by případný výpadek dodávek ruského plynu bezprostředně neohrozil. V současné době je v zásobnících více než miliarda metrů krychlových zemního plynu, což odpovídá celé spotřebě plynu v tuzemsku v jarních měsících. ČTK to sdělili zástupci Českého plynárenského svazu. Na Česko by mohlo dopadnout případné omezení ruských dodávek plynu na Ukrajinu, kterým v dopise zaslaném osmnácti evropským státníkům pohrozil ruský prezident Vladimir Putin. V současné době jsou tuzemské zásobníky plynu naplněny ze 37 procent. Od začátku dubna se přitom do nich další plyn vtlačuje.

Ministr Chládek chce zjednodušit čerpání peněz z EU, hrozí ztráta 7,5 mld

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) slíbil rektorům, že se pokusí zjednodušit podmínky pro dočerpání peněz z EU. V programu na vědu hrozí ztráta 7,5 miliardy korun. Ministr toho chce v "havarijním plánu" dosáhnout urychleným vyhlášením další výzvy, zrychleným čerpáním či pomocí při administrativě. Hlavně je třeba odbourat zbytečné administrativní překážky ze strany českého státu, které se staly zvykem v minulosti, řekl ČTK Chládek po jednání České konference rektorů (ČKR) ve Zlíně. "Když jsem jednal s evropským komisařem na tuto problematiku, potvrdil mně, že si ty překážky děláme sami, ne Evropská komise," uvedl ministr. Podle svých slov převzal ministerstvo v době, kdy jsou peníze téměř ztraceny.

MIR.1200 se kvůli Temelínu soudit nebude, USA jsou zklamány

Česko-ruské konsorcium MIR.1200 se nebude soudit s Českem kvůli zrušenému tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Věří ale, že nový tendr bude vypsán dříve, než za pět let. České televizi to řekl mluvčí konsorcia Aleš Pospíšil. Rosatom, který je členem konsorcia, uvedl, že se chce podílet na rozvoji jaderné energetiky v Česku. Konsorcium již dříve uvedlo, že do tendru vložilo stovky milionů Kč. Podle Pospíšila byl celý ten tendr veden velice korektně a ČEZ měl podle smlouvy právo tendr zrušit. Druhým účastníkem tendru byl americko-japonský Westinghouse. Velvyslanec USA v Praze Norman Eisen ČTK sdělil, že americká vláda je rozhodnutí ČEZ "hluboce zklamána".

Ministerstvo financí a vnitra podepsaly dohodu o spolupráci proti daňovým únikům

Ministři financí Andrej Babiš a ministr vnitra Milan Chovanec podpisem dohody formálně odstartovali tzv. projekt Kobra, tedy spolupráci ministerstva financí a policie v boji proti velkým daňovým únikům. Ten má za cíl účinněji bojovat a koordinovat spolupráci daňové správy a policie při boji proti daňovým únikům a daňové kriminalitě. Dohoda zahrnuje například výměnu informací mezi jednotlivými odbory, výběr kauz, které budou řešit, včetně způsobu jejich zveřejňování do médií, a také stanovuje pravidelné schůzky mezi zástupci jednotlivých úřadů.

Babiš chce limit na provoz zdravotních pojišťoven o 800 mil nižší

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce o deset procent snížit limit, který nesmí zdravotní pojišťovny překročit ve svých provozních nákladech. Představovalo by to snížení o necelých 800 milionů korun, uvedl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman v tiskové zprávě. Snížení o tuto částku navrhuje také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v materiálu pro vládu. V systému veřejného zdravotního pojištění znamená sice podle Babiše 800 milionů relativně nízkou částku, přesto může zlepšit situaci mnoha lidí. "Snížení limitu bude znamenat, že prostředky zůstanou na základním fondu, ze kterého pojišťovny hradí zdravotní péči," uvedl úřad.

Ministerstvo usiluje o to, aby nemocnice neodmítaly pacienty

Ministerstvo zdravotnictví svolá ředitele pražských nemocnic, chce zlepšit komunikaci a koordinaci zdravotnických zařízení při příjmu akutních pacientů. Stane se tak na základě středeční události, kdy ženu s otravou postupně odmítlo v hlavním městě sedm nemocnic. Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Josef Vymazal novinářům řekl, že z incidentu vyvodí důsledky. Sejde se proto se šéfem pražské záchranky Zdeňkem Schwarzem a bude chtít znát i vyjádření nemocnic, které pacientku s otravou odmítly. Dokud nebude ve vyhlášce jasně uvedeno, že akutní poskytovatel lůžkové péče musí pacienta od záchranné služby převzít, budou se podobné situace opakovat, uvedl Schwarz.

Centrum tkání a buněk umí připravit hrudní kost k transplantaci

Národní centrum tkání a buněk v Brně je schopné zcela unikátním způsobem v rámci regenerativní medicíny připravit hrudní kost k rekonstrukci hrudního koše. Ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc zachránila touto metodou už 11 pacientů, kteří by jinak zemřeli, informovala ČTK ředitelka centra Eva Matějková. Podle ní jsou zachránění pacienti prvními s transplantací hrudní kosti na světě.

Ústavní soud chystá první nález o bankovních poplatcích za úvěry

Ústavní soud (ÚS) příští týden rozhodne o první z mnoha stížností od lidí, kteří chtějí vrátit bankovní poplatky za vedení úvěrových účtů. Justice zatím ve výrazné většině případů rozhodla ve prospěch bank, v jednotlivých případech však klienti uspěli. ÚS by měl podle stížnosti rozhodovací praxi sjednotit a poskytnout závazné vodítko. ÚS podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové obdržel více než stovku stížností od lidí, kteří ve sporech s bankami neuspěli. V pilotní kauze soud řeší případ ženy, která od České spořitelny žádá 7200 korun. V roce 2007 uzavřela úvěrovou smlouvu, na jejímž základě jí spořitelna účtovala za správu úvěru 150 korun měsíčně. Žena to označila za bezdůvodné obohacení.

Dolnorakouská vláda zrušila projekt větrné elektrárny v Podyjí

Dolnorakouská vláda ve středu zrušila projekt větrné elektrárny poblíž hranic Národního parku Podyjí a rakouského Nationalpark Thayatal. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) to oznámil při návštěvě národního parku ve Vranově nad Dyjí. Díky rozhodnutí Rakušanů podle něj zůstane zachovaný ráz zdejší unikátní krajiny a neoslabí se zde turistický ruch. Podle plánu mělo v blízkosti národního parku u městečka Hardegg vyrůst až 31 větrníků o výšce 200 metrů na ploše 600 hektarů. Proti záměru se stavěli starostové obcí i občanské iniciativy na obou stranách hranice.

Terezín by mohl získat dotace, slíbil premiér Sobotka

Terezín by mohl získat peníze z nevyčerpaných evropských fondů. Starostce Růženě Čechové to při návštěvě města slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ghetto z období německého nacismu navštívil s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Terezín, který do 90. let sloužil jako armádní posádkové město, se potýká se špatným stavem mnoha objektů. Radnice na jejich opravy nemá dost peněz. Opravy by podle Čechové stály asi šest milionů korun a dotace by byla 100 procent. "Pan premiér nám slíbil, že vláda pomůže i s předfinancováním. Peníze by nám půjčila a my bychom je vrátili při realizaci projektu," dodala. Pevnost Terezín je na seznamu českých památek, které mají být v budoucnu nominovány na zápis na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Každý druhý Čech míní, že v tuzemsku žije příliš mnoho cizinců

Každý druhý Čech považuje počet cizinců, kteří v tuzemsku žijí, za příliš velký. Desetina lidí by dlouhodobý pobyt občanům jiného státu vůbec neumožnila, čtyři z pěti lidí by s ním souhlasili jen za určitých podmínek. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Rozdíly v názorech na množství cizinců se podle CVVM projevují především podle věku a osobní zkušenosti. Příliš mnoho cizinců v tuzemsku žije nejčastěji podle lidí starších 60 let, Pražanů a těch, kteří mezi cizinci nemají známé. Nejpřijatelnějším důvodem pro pobyt cizinců je studium (85 procent dotázaných) a sloučení rodiny (84 procent). Tři čtvrtiny souhlasí i s přijímání imigrantů kvůli válce, hladomoru nebo přírodním katastrofám v jejich zemi a 69 procent kvůli pronásledování. Rozpolceně se pak česká veřejnost staví k umožnění pobytu kvůli tomu, že se v Česku cizincům líbí a že v ČR chtějí žít. CVVM průzkum provedlo v době od 3. do 10. března mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Laureátem Lustigovy ceny je novinář a veterán války Bedřich Utitz

Třiadevadesátiletý válečný veterán a novinář Bedřich Utitz je letošním laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Cenu dostávají osobnosti, které naplňují vlastnosti, jakými jsou odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost, tedy podle zakladatelů ceny charakteristiky odkazující na spisovatele Arnošta Lustiga. Utitz se stal třetím nositelem ceny po biskupu Václavu Malém a moderátorce Kamile Moučkové. Ocenění v roce 2012 zřídila Česko-izraelská smíšená obchodní komora jako součást Lustigova odkazu. Utitz znal Lustiga velice dobře. Obou se dotkl holokaust, Utitz ale na rozdíl od Lustiga nepoznal na vlastní kůži hrůzy koncentračních táborů. Byl o šest let starší a když se po okupaci naskytla možnost odcestovat do Palestiny, i s rodinou ji využil. V Palestině se přihlásil do československé zahraniční armády; bojoval u Tobruku, poté u Dunkerque. V srpnu 1968 se dostal do západního Německa. Po uzavření hranic v roce 1969 se rozhodl nevracet se. V Německu spoluzaložil exilové nakladatelství Index, které fungovalo do roku 1989. Po revoluci se vrátil do Prahy, spolupracoval s několika periodiky, natrvalo se v Česku usadil v roce 2005.

Analýza DNA potvrdila, že muž nalezený v Norsku je občanem Česka

Výsledky analýzy DNA potvrdily, že muž, který byl se ztrátou paměti nalezen v norské metropoli Oslu, je šestatřicetiletý občan Česka. Zjistili to policejní genetici v České republice, potvrdili tak dosavadní zjištění policie o tomto muži. Na webu to dnes uvedla mluvčí policejního prezidia Eva Stulíková. Muž byl objeven 14. prosince v ulici Grenseveien ve východní části Osla ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více. Ve středu česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali v ČR jeho příbuzní. Ve čtvrtek mu norští policisté ukázali fotografie jeho údajných rodičů a řekli mu jeho zřejmě pravé jméno, nic z toho mu ale nebylo povědomé. Pro potvrzení totožnosti proto jemu a jeho předpokládaným rodičům odebrali vzorky DNA.

Mladík a starší muž, jejichž těla našli v Praze, byli zavražděni

Mladík a starší muž, jejichž těla se v pátek ráno našla v pražské Uhříněvsi, byli zavražděni. Na policejním webu to uvedla mluvčí pražské policie Hana Jeřábková. Podle prvotních informací kriminalistů šlo o asi osmnáctiletého mladíka a muže ve věku mezi 50 a 60 lety, upřesnila. Původně policie uváděla, že mladšímu z nich bylo 15 až 18 let. Přesnou příčinu smrti by ještě během dneška měla určit soudní pitva, doplnila mluvčí.

Soud zamítl žalobu Karla Gotta na ministerstvo financí

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zamítl žalobu Karla Gotta na ministerstvo financí. Populární zpěvák požadoval proplacení 1,3 milionu korun za výdaje na soudní spory o několikamilionové nedoplatky na dani. Tyto spory Gott před lety vyhrál. Podle soudu jej ale zastupoval obecný zmocněnec, a nikoliv právník nebo daňový poradce, a tak na proplacení peněz od státu nemá nárok. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Ministr Jurečka odvolal šéfku zemědělského muzea Balaštíkovou

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal ředitelku Národního zemědělského muzea Evu Balaštíkovou. Odvolání souvisí s nedávno medializovaným případem muže, který po útěku z vězení vyhrál pod falešným jménem konkurz na hlavního ekonoma muzea a vyvedl z jeho účtů zhruba deset milionů korun. Podvodník, který byl dosud desetkrát trestaný, policistům uniká.

Na směny pracuje v Česku 28 pct zaměstnanců, ČR je tak pátá v EU

Zhruba 28 procent zaměstnanců a zaměstnankyň v Česku pracuje na směny. Dělá tak kolem 1,11 milionu lidí. ČR v Evropské unii patří k zemím s nejvyšším podílem těch, co pracují na směny. V osmadvacítce je na páté příčce. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle ní navíc české ženy pracují na směny stejně jako muži. Přitom právě ženám působí směny problémy, nároky na sladění pracovního režimu a osobního života jsou totiž vysoké.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane na stejném místě

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane na stejném místě v zámecké zahradě. Točna musí být demontovatelná a na její novou podobu bude vypsána architektonická soutěž. Rozhodla o tom komise ministerstva kultury. Této alternativě jsou nakloněni čeští památkáři i výbor UNESCO, na jehož seznam Český Krumlov patří. Novinářům to dnes řekli členové komise ministerstva kultury. Podmínkou je, že otáčivé hlediště bude mít maximálně dosavadní kapacitu 650 míst. Náklady na vybudování nové točny bude hradit její majitel, kterým jsou České Budějovice. Obdobné řešení je uplatněno například při divadelních představeních ve Francii na Neptunově bazénu zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry. Budoucnost českokrumlovské točny, kde se konají divadelní představení 56 let, byla dlouhodobým problémem, kterým se v minulosti zabývaly i předchozí vlády.

Irena Pavlásková začala točit celovečerní film o Janu Saudkovi

Režisérka Irena Pavlásková začala natáčet film volně inspirovaný životním příběhem fotografa Jana Saudka. Scénář napsala spolu s ním a nazvala ho Fotograf aneb: Dámy, radím vám ke klidu…! V titulní roli se objeví Karel Roden. Příběh zachytí některé osudové křižovatky turbulentního života hlavního hrdiny, člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení.

Sport

Hokejisté Zlína vyhráli pátý zápas semifinálové série play off v Třinci v prodloužení 4:3 a od postupu do finále je dělí jediné vítězství. Zápas zvratů rozhodl v 67. minutě v přesilovce Oldřich Kotvan, Zlín jeho gólem porazil Oceláře potřetí za sebou. Šesté utkání, které může rozhodnout o postupujícím, se bude hrát v sobotu od 17:30 ve Zlíně. Také hokejisté Komety Brno vyhráli v pátém semifinálovém utkání na ledě Sparty 2:1 po samostatných nájezdech a jedna výhra je dělí od postupu do finále.

Hokejisté Lva Praha si ve své druhé sezoně v Kontinentální lize zahrají finále o Gagarinův pohár. O postupu českého týmu rozhodla výhra nad Jaroslavlí 3:2. Celou sérii opanoval Lev 4:1 na zápasy a stal se nejlepším týmem Západní konference. Soupeřem Pražanů v boji o titul bude lepší z druhého semifinále, v němž Magnitogorsk vede nad Ufou 3:1 a v pátek si může rovněž v domácím prostředí zajistit postup.

Brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu se na mistrovství světa v Minsku v dresu české hokejové reprezentace nepředstaví. Kouč Vladimír Růžička počítá na pozici jedničky s Alexandrem Salákem z Petrohradu, dvojkou má být Jakub Kovář z Jekatěrinburgu a trojkou Pavel Francouz z Litvínova. "Mluvil jsem s Ondrou asi patnáct minut, vysvětlili jsme si plno věci. Řekl jsem, že ještě uvidíme, jak to bude pokračovat, aby se nám někdo nezranil, pak bych Ondru oslovil. Ale řekli jsme si, že pro toto mistrovství světa to uděláme takto a pak bude startovací čára pro šampionát v roce 2015," řekl novinářům Růžička.

Počasí

Na víkend a většinu příštího týdne hlásí meteorologové polojasnou oblohu s postupným přibýváním oblačnosti během dne, ojediněle srážky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 stupni, v úterý se má ochladit na devět až 13 stupňů. Poté se opět mírně oteplí a koncem příštího týdne může rtuť vystoupat až na 19 stupňů Celsia.