Děti se pokusně začínají učit nové písmo

www.comeniascript.cz

Budou se děti učit nové, jednodušší písmo, nebo zůstanou u dosavadního krasopisu? Ministerstvo školství chce ve čtyřiceti školách po celém Česku pokusně zavést výuku písma Comenia Script, které se podobá spíš tiskacímu písmu. Řada učitelů tento záměr podporuje, má ale i své odpůrce. Více uslyšíte od Mileny Štráfeldové:

Písanky, ve kterých prvňáčci pracně zkoušejí spojovat písmenka ve slově máma, by už brzy mohly být minulostí. Ministerstvo školství chce na čtyřech desítkách škol zahájit výuku nového písma, které by mělo psaní ulehčit.

Zdroj: www.comeniascript.cz
"Písmo je velmi praktické. Mělo by dětem zajistit velmi jednoduché, moderní a taky poměrně estetické psaní,"

říká tiskový mluvčí ministerstva Tomáš Bouška. Největší rozdíl oproti tomu, co se děti učí teď, je ve spojování písmen. Dnes jsou všechna písmena ve slově spojena, žák se tak musí vracet a některé tahy opakovat. V Comenia Scriptu zůstávají písmena víceméně oddělena, a podobají se tak více tiskacímu písmu.

"Já jsem se snažila dětem nabídnout praktičtější a smysluplnější model písma pro život, který by podporoval a rozvíjel individualitu dítěte,"

Zdroj: www.comeniascript.cz
vysvětluje autorka nového písma grafička Radana Lencová. Právě s tím ale nesouhlasí řada učitelů. Tvrdí, že dosavadní krasopisné písmo nutí děti k většímu soustředění a překonávání překážek. Pro zachování krasopisu je i učitelka Jiřina Říhová z Plzně:

"Já si myslím, že základní otázka je, jak chápat krasopis, co to vlastně krasopis je. Já si pod tímto pojmem představuji čitelné a úhledné písmo a v tomto smyslu jsem zastáncem krasopisu."

Nová abeceda Comenia Script bude podle jejích odpůrců také snižovat kreativitu dětí. S tím ale nesouhlasí psychologové. Individualitu dětí podle nich naopak potlačuje, když musí napodobovat předepsané krasopisné vzory. Autorka skriptu Radana Lencová k tomu říká:

"Naopak se mi teď ozývají učitelé ze základních škol, kteří se mi svěřují s tím, jaké mají problémy při nácviku písma. A nemusejí to být jenom děti dysgrafické nebo děti ze speciálních škol, ale vlastně i z běžných škol."

Potíže se současným typem psacího písma mají i čeští studenti v zahraničí. Jejich písemné práce jsou prý pro tamní učitele nečitelné.

Výhrady k dosavadnímu krasopisu, ale i k návrhu Radany Lencové má Česká grafologická komora. Její předseda Jan Jeřábek chce brzy přijít s novým typem písma:

Zdroj: www.comeniascript.cz

"Ve spolupráci s Českou grafologickou komorou navrhujeme nový písmový vzor, který by měl navazovat na to nejlepší z české tradice, ale taky na nějaký kulturní okruh, ve kterém žijeme."

Pilotní projekt ministerstva školství bude na vybraných školách probíhat dva roky. Po jeho vyhodnocení ministerstvo rozhodne, zda se žáci budou nadále učit nové písmo, nebo jestli školy zůstanou u toho dosavadního.