Děti utvořily rekord - stohodinovou štafetu v orientačním běhu

orientacni_beh_deti.jpg

Zatímco celý svět sleduje špičkové výkony sportovců na olympiádě v Pekingu, jeden český rekord v tichosti padl v Budislavi u Litomyšle. Vytvořily jej děti z místního letního tábora. Zvládly stohodinovou nepřetržitou štafetu v orientačním běhu.

Počet běžců dosáhl rovné stovky, řekl předseda klubu orientačního běhu Lokomotiva Pardubice Petr Klimpl, který tábor pořádal.

"Měli jsme štěstí, že bylo právě sto dětí od 7 do 17 let. Měli jsme pro ně připraveno deset různých tratí. Startovalo se v pondělí ráno v devět hodin, konec byl v pátek ve 13 hodin a když jsme měli sto hodin, tak musely běhat i v noci. Měli jsme pro ně připravená halogenová světla. Běhaly to starší děti a zvládly to."

To určitě nebyla žádná legrace. Není zrovna jednoduché budit někoho ve čtyři hodiny ráno, aby šel běžet s baterkou někam do lesa. Některé děti běžely štafetu v orientačním běhu dokonce dvakrát či třikrát. Za sto hodin účastníci naběhali 502 kilometrů a 20 metrů, na nichž museli absolvovat 2050 kontrol.

"Tratě měli délku od dvou kilometrů do šesti kilometrů. Zhruba na jeden úsek půl hodiny."

V Česku probíhá každé prázdniny řada dětských táborů, některé jsou zaměřené podle různých koníčků a snaží se děti všemožně zaujmout. Jak přišli v Budislavi na nonstop štafetu v orientačním běhu?

"Máme na našich táborech celou řadu let vždy celotáborovou hru. V letošním roce jsme přišli na téma rekordy. Naši vedoucí a praktikanti navštívili Muzeum rekordů v Pelhřimově a dohodli se s agenturou Dobrý den, že se o tento rekord pokusíme."

Jste zapsaní v České knize rekordů?

"Startu i cíli a několikrát i v průběhu byla přítomna komisařka agentury Dobrý den a odvezla si veškerou dokumentaci s tím, že jsme všechny podmínky splnili a budeme tam zapsáni. Naši vedoucí, kteří realizují tito hry, vymýšlejí, co bude náplní příštího tábora, tak čtyři nebo pět měsíců dopředu. V tuto chvíli spíš odpočíváme po táboře, protože pořádat tábor pro děti je čím dál tím náročnější."

To potvrzují všichni organizátoři dětských táborů. Aby děti zabavili, snaží se vymýšlet nejrůznější program. Někde nabízí například pobyt ve stylu slavného seriálu Ztraceni nebo s motivy pravěku. Jinde je to diskotékový taneční tábor. Dětem se na táborech nabízí i adrenalinové zážitky - například paintball, motokáry, lanové dráhy, jízda na koni nebo let balonem.