Dluhy nemocnic za léky přesáhly miliardu, firmy jdou za Emmerovou

Dluhy nemocnic za léky přesáhly miliardu korun. Od loňského června, kdy činily 700 milionů, stouply o 40 procent. ČTK to řekl ředitel Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) Pavel Suchý. Spolu s představiteli zdravotních pojišťoven a lékárnické komory jdou firmy v pondělí za ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou. Chtějí slyšet, jak bude situaci řešit.

"Dluh veřejných lékáren se pohybuje trvale kolem 1,9 miliardy, ale dluh nemocničních lékáren za osm měsíců výrazně narostl," řekl Suchý. Zarážející podle něj je, že dluhy nemocnic stouply, přestože dostaly na oddlužení tři miliardy korun.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky se propad nemocnic na konci roku 2003 blížil 2,5 miliardy, loni dosáhly zisku 3,7 miliardy. Tato částka není ve statistice rozčleněná, takže případné dluhy za léky se v ní skryjí.

Dodavatelé léčiv s Emmerovou o finančních problémech dosud nejednali. Naposledy je řešili s její předchůdkyní Marií Součkovou na podzim roku 2003, poté následovalo oddlužení nemocnic a finanční injekce zdravotním pojišťovnám. Součková tehdy distributorům slíbila, že do dubna 2004 budou nemocnice bez dluhů. "Opak je pravdou," poznamenal Suchý.