Zdravé a chutné. Pacienty v nemocnicích po 65 letech čeká revoluční změna stravování

Pohled do kuchyně Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde byl 22. června 2021 novinářům představený nový systém stravování v nemocnicích.

Moderní, chutná, zajímavá, zdravá a také ekonomicky dostupná. Tak by měla v blízké době vypadat strava pacientů v českých nemocnicích. Podle nového doporučení ministerstva zdravotnictví se budou vařit jídla, která splňují požadavky Světové zdravotnické organizace. Dosud se ve nemocnicích používala dietní pravidla z roku 1955.

„Kaše byla z prášku a zbytek jsem neměla odvahu ani ochutnat; Kdyby mi máma nenosila domácí polévky, tak bych po porodu asi umřela hlady. To nebyla hodnotná, výživná strava pro pacienty obecně, natož pro matky po porodu…; S čtyřletým synem jsme byli v nemocnici kvůli akutnímu zvracení. Jako své první jídlo tam dostal "dětský" párek.“ Tak nedávno popisovali pacienti na sociálních sítích své zkušenosti s nemocničním stravováním.

Adam Vojtěch | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Strava patří dlouhodobě k nejhůře hodnoceným parametrům všech průzkumů zabývajících se spokojeností pacientů se zdravotní péčí. Podle průzkumu, který mezi pacienty nemocnic proběhl před dvěma lety, chutnalo jídlo jen každému čtvrtému. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo to změnit.

„Jsem rád, že můžeme pacientům dopřát chutnou, zdravou a také nutričně vyváženou stravu, která nebyla v historii standardem podávané péče, ale díky odborné pracovní skupině odborníků při ministerstvu zdravotnictví a novému metodickému doporučení, jsme to dokázali změnit. Strava je důležitou součástí spokojenosti a následného uzdravení pacientů,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pohled do kuchyně Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,  kde byl 22. června 2021 novinářům představený nový systém stravování v nemocnicích. | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Chutná i zaměstnancům

Nutriční odborníci nový systém připravovali rok a půl. „Vytvořili jsme doporučený postup stravování a nutriční péče pro 21. století,“ vysvětlila revoluční proměnu vedoucí nutričních terapeutů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Lucie Růžičková.

David Feltl | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Právě Všeobecná fakultní nemocnice začala nový systém stravování jako první používat. A to před devíti měsíci. Podle ministra Vojtěcha je ohlas mezi pacienty příznivý. A chutná i zaměstnancům nemocnice. „Osobně mám radost, že na jídelníčku jsou v nabídce stejná jídla pro pacienty i zaměstnance a všem chutná. To považuji za jasný důkaz, že se změna podařila,“ poznamenal ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Felt.

Podle ministra Vojtěcha musí změna nastat ve všech nemocnicích po celém Česku. Ministerstvo je vyzvalo, aby se podle nových doporučení začaly řídit.

Svíčková i ryby

Lucie Růžičková | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Pacienti mají při příjmu možnost probrat své stravovací návyky s nutričním terapeutem. Systém předpokládá, že se pacienti rozřadí na ty, kteří potřebují standardní výživu, a ty, kteří trpí nechutenstvím. Všeobecná fakultní nemocnice pro podvyživené pacienty připravila dietu s vyšším obsahem energie a bílkovin. V nabídce je tak například oblíbená česká klasika jako svíčková, španělské ptáčky, čevabčiči s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo omáčky.

Pacientům, kteří patří mezi zdravě se stravující část populace, umožní nový způsob stravování zachovat si své stravovací návyky i po dobu hospitalizace. „A dalším ukáže, jak lze jíst zdravě a zároveň chutně,“ vysvětluje Lucie Růžičková.

Kuchařka receptů ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze,  kde byl 22. června 2021 novinářům představený nový systém stravování v nemocnicích. | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK

Dieta pro ně se skládá ze tří variant pokrmů. První obsahuje typické české suroviny: pohanku, jáhly, čočku, kořenovou zeleninu či červenou řepu. Koření se majoránkou nebo česnekem. Druhým typem jídel je středomořská kuchyně: těstoviny, rizota, olivy, ryby, olivový olej a k tomu bylinky, například tymián, oregano, bazalka či rozmarýn. Pacientům se minimálně dvakrát týdně servírují ryby. Třetím typem jídel je orientální kuchyně. Jídla s kuskusem, kokosovým mlékem a kari kořením. Asijská jídla jsou u české populace ve velké oblibě, představují ideální variantu pro vegetariány. Kuchaři přitom stále zkoušejí nová jídla.

Když pacientovi zvolený způsob stravy nevyhovuje, je možné ho zaměnit za druhou variantu nebo individuálně upravit.

Pohled do kuchyně Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,  kde byl 22. června 2021 novinářům představený nový systém stravování v nemocnicích. | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK