Dnes začnou on-line oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna

Oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna, se letos kvůli epidemii uskuteční on-line. Třídenní program s romskými hudebníky začne dnes večer. Při příležitosti svátku uspořádá slavnostní koncert i Česká filharmonie a 30 let od svého vzniku si připomene Muzeum romské kultury.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990. Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna. V dalších dnech se pak uskutečnil první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku. Romové jsou nejpočetnější národnostní menšina v Česku. Podle poslední výroční zprávy o stavu minority jich v zemi žije téměř 262.000. Představují tak přes 2,4 procenta obyvatel republiky.

Muzeum romské kultury, které sídlí v Brně, si dnes připomíná 30 let činnosti. Začínalo od nuly jako nezisková iniciativa, nyní uchovává tisíce sbírkových předmětů. Náš plán oslav se stále upravuje v souvislosti s pandemickou situací, jsou v něm ale už pevné body, uvedla ředitelka muzea Jana Horváthová. Na webových stránkách muzea mohou zájemci zhlédnout desítky různě zaměřených videí a dalších multimediálních materiálů, od pohádek po odborné výklady historiků či kurátorů, případně vyzkoušet kvízy. Vznikla také virtuální prohlídka stálých expozic v Brně.