Do Afghánistánu odlétají pyrotechnici a vojenští meteorologové

Do mise Severoatlantické aliance, která působí na mezinárodním letišti v Kábulu, se v nejbližší době vydá 16 českých vojáků. S kontingentem, v němž budou pracovat ženisté, meteorologové a další specialisté, se rozloučili náměstek ministra obrany Martin Bělčík a zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš. Kontingent, jehož vyslání nedávno schválili zákonodárci, zůstane v Afghánistánu půl roku.

"Jádro kontingentu tvoří odborníci ženijního zaměření, tým, jehož úkolem bude zajistit bezpečnost v okolí letiště, například budou likvidovat munici," řekl ČTK Pupiš. S deseti pyrotechniky odjedou i dva meteorologové, jeden geolog, zpravodaj a finanční specialista. Velitelem jednotky bude Radek Augustýn.

"Jednotka je připravena odletět okamžitě, podle rozkazu," uvedl velitel. Termín odletu podléhá utajení. Na svou první zahraniční misi brzy odjede například dvaadvacetiletý Jan Tupý z Rumburku na Děčínsku. "Těším se. Na jednu stranu je to dobrodružství, na druhou stranu peníze. Ale jedu tam s chlapama, kterým věřím, jsou to zkušení pyrotechnici," řekl ČTK nejmladší člen kontingentu.

Nové poznatky a zážitky očekává od mise i otec dvou dcer Michael Bursa z Českolipska. "Bude to změna. Tady jsme cvičeni v domácích podmínkách. Tam to bude o něčem jiném," uvedl pyrotechnik. S funkční municí se prý v Afghánistánu potká na 100 procent. Vojáci museli kromě odborných předpokladů splňovat i některé další podmínky, například jazykové. Prodělali speciální výcvik, někteří i v zahraničí, uvedl Pupiš.

Český kontingent bude podléhat mezinárodnímu velení ISAF. Český velitel ale bude moci ovlivňovat rozsah velení, který mu bude udělován, dodal Pupiš. Prvních 16 vojáků vystřídají po půl roce další. S jednotkou odlétají i dva meteorologové. Náplň jejich práce v Afghánistánu se nebude lišit od toho, co dělají doma. "Zabýváme se činností, která souvisí s vyhodnocováním počasových jevů," řekl ČTK Karel Vachek. Podle jeho kolegy Michala Novotného je odjezd na zahraniční misi příležitostí věnovat se své specializaci. Meteorologové si netroufli odhadnout, jak bude situace v Kábulu vypadat. "Každopádně v současné době je tam kolem 15 až 20 stupňů Celsia. V červenci a srpnu jsou běžná maxima 40 stupňů, extrémní maxima pak 45 až 47 stupňů," konstatoval s úsměvem Vachek. Kromě 16 specialistů se do Afghánistánu chystá odjet i více než stovka českých průzkumníků. Ti se mají zapojit do operace Trvalá svoboda, které velí Spojené státy a která je zaměřena na vyhledávání bojovníků bývalého vládního hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida.