Podpoříme vás, ale máme své podmínky, opakuje ODS k vládnímu návrhu na vyslání jednotky do Afghánistánu

Česká vláda chce vyslat do Afghánistánu speciálně vycvičené výsadkáře. Návrh, který musí projednat Poslanecká sněmovna a Senát, nemá dostatečnou podporu vládních poslanců. Zvláště někteří poslanci sociální demokracie odmítli návrh vlastní strany podpořit. A tak vládě nezbývá než se obrátit na opoziční poslance Občanské demokratické strany. Ti si však začali klást podmínky. Jaké?

ODS podmiňuje svou podporu vládnímu návrhu na vyslání až 120 vojenských průzkumníků do Afghánistánu tím, že vláda splní čtyři její podmínky. Nejsilnější opoziční strana žádá finanční zajištění mise a snížení počtu vojáků jinde v zahraničí, tedy v Kosovu. Žádá také důkaz, že armáda má dostatek lidí na tři střídání jednotky a že prostějovská jednotka bude převedena z podřízenosti vojenské zpravodajské službě. Podmínky novinářům sdělil stínový ministr obrany ODS Petr Nečas.

"My jsme přesvědčeni o tom, že tato speciální jednotka musí být vyňata z rámce vojenské zpravodajské služby, protože pokud by pod ní zůstala i v Afghánistánu, tak by to znemožnilo její účast v bojových operacích. Musíme mít dostatek personálu i finančních zdrojů, abychom mohli zabezpečit i více rotací, než pouze šestiměsíční přítomnost."

Armáda ale počítá s výrazným zeštíhlením kosovské mise. Jak Českému rozhlasu řekl náčelník generální štábu Pavel Štefka, přinese to mimo jiné i úsporu finančních prostředků v řádu desítek miliónů korun. Podle Štefky nyní v Kosovu působí 400 českých vojáků, zůstat jich tam má jen 250.

"Předpokládáme, a tak i probíhají jednání, že tam bude jedna naše rota, jedna slovenská rota, plus my budeme mít zabezpečení. Nebude to už prapor, ale takové bojové uskupení asi o 250 osob. A to je snížení asi o 150 osob, takže vezmete-li tyto kalkulace, tak už to není mizivé."

Poslanci zbranně-bezpečnostního výboru se rozhodli, že než podpoří vládní návrh, chtějí vidět na vlastní oči, jak jsou prostějovští výsadkáři na misi do Afghánistánu připraveni. Potvrdil to poslanec za ODS a předseda výboru Jan Vidím.

"Chceme se přesvědčit na místě, že vojáci, kteří po dlouhé době vyrazí do bojové operace, jsou na ni dobře vycvičeni. A že jsou v psychické pohodě a to je pro takový typ mise nejdůležitější."

Mezi podmínkami občanských demokratů není požadavek, aby návrh vlády podpořili všichni koaliční poslanci. Nečas připomněl, že právě jeho strana má zásluhu na tom, že jednotky české armády už působily v Afghánistánu i v Iráku. ODS vládu podržela například v prosinci, kdy jí ve sněmovně pomohla prosadit vyslání vojenských policistů do Iráku. Někteří poslanci ČSSD, ale i KDU-ČSL byli tehdy proti.