České speciální jednotky se pravděpodobně zapojí v ostrých bojích v Afghánistánu

Jaroslav Tvrdík ocenil v Českých Budějovicích vojáky, kteří působili v misi Trvalá svoboda nebo pomáhali při srpnových povodních, Foto: ČTK

Elitní armádní jednotku z Prostějova čeká v příštích týdnech v rámci tažení proti terorismu nasazení po boku Spojených států. Ministr Jaroslav Tvrdík byl o vyslání jednotky požádán minulý týden při návštěvě USA. Čeští specialisté se tak pravděpodobně zapojí do nejtvrdších operací v týlu nepřítele v Afghánistánu. Rozhovor se šéfem české vojenské zpravodajské služby připravil Mikuláš Kroupa.

Jaroslav Tvrdík ocenil v Českých Budějovicích vojáky,  kteří působili v misi Trvalá svoboda nebo pomáhali při srpnových povodních,  Foto: ČTK
Naše speciální jednotky z Prostějova, konkrétně 120 mužů, má být nasazeno na úkoly v týlu nepřítele v Afghánistánu. Oznámil to ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Jaké úkoly je čekají, nelze v těchto chvílích přesně definovat.

"Tito vojáci mají na starosti speciální operace. Mají jiný režim než normální jednotky naší armády. Jejich úkolem bude ve skrytém režimu vyhledávat teroristické skupiny, sklady zbraní, munice. A to buď sami nebo ve spolupráci s ostatními aliančními jednotkami tato skupiny zničit či zajmout."

Prostějovská jednotka je připravena pro zvlášť obtížné a nebezpečné operace i mimo evropský prostor, tvrdí jejich šéf, velitel vojenské zpravodajské služby plukovník Josef Prokš.

"Pokud by tyto jednotky nebyly připravené, nenabízeli bychom je našim spojencům.U každé jednotky této armády probíhá výcvik, který je plánovaný. Součástí výcviku jsou kontrolní zaměstnání, kde se zkouší jak je jednotka vycvičena, jak je materiálně zabezpečena. Tato jednotka je speciální, takže má pochopitelně speciální výcvik. Hovoří o tom i srovnávací cvičení s dalšími jednotkami ze zahraničí."

Na co je výcvik u těchto jednotek zaměřený?

"Jak už název jednotky napovídá, jedná se o speciální úkoly, které jiné jednotky armády neumějí. Ať už prozkoumání, propátrání terénu, zjišťování cílu, jejich likvidace, nebo narušení těchto cílů, nebo pomoc při likvidaci cílů jinými jednotkami ať už pozemními nebo leteckými."

Tyto jednotky mají být údajně nasazeny v týlu nepřítele v Afghánistánu. Má naše vojenská zpravodajská služba dostatek informací o tom, jak vypadá situace na tomto území?

"Máme svoje zdroje, abychom věděli, jaká je situace v Afghánistánu. Ale konkrétní nasazení do konkrétního prostoru s konkrétním úkolem je součástí konkrétní přípravy této jednotky. Částečně se mohou vojáci připravit tady v České republice, ale zpravidla se na konkrétní úkol připravují přímo na místě."

Kdo bude velet těmto jednotkám?

"My tam samozřejmě máme svého velitele, ale budou operovat v rámci koaličních jednotek. Například já jsem byl v Kuvajtu jako velitel českého kontingentu, ale působili jsme v rámci koaličních jednotek."

V médiích proběhla zpráva, že tito vojáci budou nasazeni v bojových akcích. Dokonce se prý očekává, že se někteří nemusí vrátit? Je to pravda?

"Je to riziko každé mise. Riziko této mise je vyšší, protože speciální jednotky plní speciální úkoly. Je možné, že se všichni nemusí vrátit domů."

Nasazení našich speciálních jednotek v Afghánistánu musí odsouhlasit vláda a parlament. Vláda tak nejspíš přehodnotí nedávné stanovisko, kdy se z ekonomických důvodů rozhodla dát v důsledku povodní spojencům najevo, že si nemůže zahraniční mise finančně dovolit.