Do Bruselu míří první české peníze vybrané na clech

Do Bruselu míří první české peníze vybrané na clech. Celníci pošlou v pondělí nebo v úterý do společného evropského rozpočtu 261,8 milionu korun, které vybrali v květnu, tedy v prvním měsíci členství České republiky v Evropské unii. ČTK to řekl mluvčí celní správy Jiří Barták.

Peníze vybrané na clech se do Bruselu budou podle Bartáka posílat každý měsíc, a to formou záloh. Pokud by skutečné výběry zálohu převýšily, Česká republika příslušný rozdíl doplatí. Pokud by naopak bylo vybráno méně peněz, EU část prostředků vrátí. Do společného rozpočtu unie odevzdává Česko tři čtvrtiny všech celních příjmů. Státní pokladna tak jen v letošním roce přijde asi o tři miliardy korun. Zbylá čtvrtina vybraných cel zůstává v tuzemsku a financuje se z ní činnost celní správy.

Další odvody do Bruselu tvoří procento z vybrané daně z přidané hodnoty a především odvod z hrubého národního produktu každého státu. Země také odvádějí dávky na zemědělské produkty dovážené ze států, jež nejsou členy unie. Česká republika by v letošním roce měla do Bruselu odvést asi 19,3 miliardy korun (623 milionů eur). Získat může z evropských fondů až 25 miliard korun, musí však předložit dostatek kvalitních projektů.

Meningokoková otrava zabila v Liberci šestnáctiměsíční holčičku

Celková otrava zaviněná pravděpodobně meningokokem typu A zabila v neděli časně ráno v Liberci šestnáctiměsíční holčičku. Dítě bylo v sobotu v noci hospitalizováno s vysokými teplotami a křečemi, onemocnění způsobenému meningokokem tehdy ještě nic nenasvědčovalo. "Během několika hodin se však stav dítěte dramaticky zhoršil a při transportu na specializované pracoviště zemřelo," řekl ČTK primář dětského oddělení liberecké nemocnice Martin Zítek.

Pediatr uvedl, že s podobně rychlým průběhem onemocnění se ještě nesetkal. "V minulosti jsme už dva nebo tři případy meningokokového onemocnění měli, vždy ale s mnohem mírnějším průběhem, a pacienty se tak podařilo vyléčit," řekl Zítek. Dodal, že přes veškerou snahu nedokázali lékaři dítěti pomoci. "Časně ráno ji sanitka převážela k vrtulníku, který měl holčičku dopravit do Motola, cestou však zkolabovala a resuscitace byla neúspěšná," dodal. Provedená pitva podle něho ukázala, že bezprostřední příčinou smrti bylo krvácení do vnitřních orgánů.

Podle Jany Prattingerové z Krajské hygienické stanice v Liberci pocházelo děvčátko z ubytovny v Chrastavě, kde žijí převážně Romové. "V souvislosti s možnou nákazou jsme prověřovali zhruba stovku lidí, ti z nejbližšího okolí nemocného děvčátka začali dostávat antibiotika. Prověřujeme i další kontakty, nikdo jiný ale zatím neonemocněl," řekla ČTK krajská epidemioložka. Podle hygieniků šlo od začátku roku už o šestý případ meningokového onemocnění v Libereckém kraji - čtyři byly na Semilsku a dva na Liberecku. Dva lidé na Semilsku a jeden na Liberecku nákaze podlehli. Meningokokovou sepsí byl postižen v květnu i desetiletý chlapec ze Semil. Průběh jeho onemocnění však nebyl tak rychlý a lékařům z Fakultní nemocnice v Hradci Králové se ho podařilo zachránit.

Vloni bylo v České republice hlášeno 101 nemocných, zemřelo jich deset, předloni bylo 122 hlášených případů a zemřelo dvacet osob. Letos bylo podle Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy hlášeno již přes 50 případů a do 4. června zatím zemřelo osm osob. Invazivní meningokokové onemocnění patří mezi nejrychleji probíhající infekční nemoci a často končí smrtí. Onemocnění vyvolané mikrobem Neisseria meningitis začíná nenápadně jako chřipka, teplotou, bolestí v krku, bolestí svalů, kloubů. Objevuje se přecitlivělost, zvracení, bolesti břicha, průjem. Dále se projevuje červenofialovými skvrnami po těle (krvácení do orgánů a kůže), ztuhlostí šíje. Během několika hodin se mění v život ohrožující stav, kdy horečky přesahují 40 stupňů Celsia, někdy se přidává i šokový stav, při kterém dochází k selhání vnitřních orgánů. Infekce se přenáší výhradně z člověka na člověka, a je o to zákeřnější, že nejvíce postižených je ve věkové skupině od jednoho do čtyř let a 15 až 19 let. Běžně se meningokok vyskytuje u desetiny obyvatel, aniž ohrožuje jejich zdraví a život. Šíří se vzduchem a mimo lidský organismus bakterie meningokoka během několika vteřin hyne.

Nemoc se vyskytuje ve třech variantách označovaných A, B, a C. Proti skupině A a C je možné očkovat. Většina pacientů se při včasném zjištění nemoci, která se léčí antibiotiky, uzdraví. Ke snížení rizika onemocnění výrazně pomáhá zvýšený příjem vitamínů, omezení kouření a dodržování správné životosprávy.