Do Česka přišlo z Ukrajiny zatím 20.000 lidí, otevírají se centra pro uprchlíky

Do Česka dorazilo z Ukrajiny po napadení této země ruskou armádou zatím zhruba 20.000 lidí. Migrační vlna bude dál sílit. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes ve Sněmovně řekl, že jeho vláda chystá legislativu pro snazší přístup Ukrajinců na pracovní trh. Postupně se ve všech krajích otevírají asistenční centra sloužící pro pomoc uprchlíkům. Ti v nich zařídí všechny nezbytné úkony od registrace po zdravotní prohlídku, případně nasměrování na pracovní trh.

České humanitární organizace už na finančních sbírkách na pomoc Ukrajině vybraly celkem přes miliardu korun a částka se každým den navyšuje o další desítky milionů. Na cizinecké policii se od začátku ruské invaze do pondělí zaregistrovalo 13.977 uprchlíků z Ukrajiny, nejvíc v Praze a ve Středočeském kraji. Ministerstvo vnitra do dnešního rána vydalo 6449 speciálních dlouhodobých víz, která jsou určená pro Ukrajince zasažené válečným konfliktem.

"Cílovou zemí jsme a budeme," uvedl Fiala. Kabinet chce umožnit Ukrajincům volný přístup na trh práce bez pracovního povolení. Předlohu chce schválit ve stavu legislativní nouze.

Charita v Bohumíně na Karvinsku vyzývá obyvatele k doplnění zásob humanitární pomoci pro Ukrajinu. Sklad v areálu železniční stanice v Bohumíně se totiž vyprazdňuje. České dráhy denně vypravují z Bohumína vlakový spoj na Ukrajinu a materiální pomoc začíná docházet.