Do Česka přichází každý den 5000 uprchlíků. Ruská invaze na Ukrajinu začala před týdnem

Asistenční centrum pro uprchlíky

Přesně před týdnem začala ruská invaze na Ukrajinu. V Česku se zvedla velká vlna solidarity. Z Ukrajiny odešlo již přes milion obyvatel, tedy dvě procenta populace. Zamířili hlavně do Polska, Slovenska a Česka.

Počet uprchlíků v Česku prudce stoupá. Jak řekl premiér Petr Fiala (ODS), Česko je pro cizince prchající z Ukrajiny cílovou zemí.

V Česku vzniknou pro děti první tři jednotřídky

Pomoc dostává pevné obrysy. V každém kraji a v Praze je vytvořeno středisko, které pomoc poskytuje. Zde uprchlíci prochází přijímacími procedurami. Přichází velmi unavení a i když se ve střediscích snaží vše urychlit, je před nimi ještě další čekání. Například Asistenční centrum na výstavišti v Brně odbavilo ve středu za první den fungování přes 1000 lidí.

Ukrajinští uprchlíci | Foto: Ondřej Hájek,  ČTK

Protože mezi uprchlíky jsou i děti ve školním věku, vznikne pro ně v Česku síť vzdělávacích zařízení. První tři jednotřídky pro děti uprchlíků z Ukrajiny se otevřou v pondělí, jedna bude v Praze, dvě v Brně. Projekt počítající i s distribucí ukrajinských učebnic do vybraných škol připravila ukrajinská ambasáda v ČR.

Vznikne komplex norem, jakýsi Lex Ukrajina

Česko vyhlásilo kvůli ukrajinským uprchlíkům na 30 dní výjimečný stav. Podle ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN budou moct Ukrajinci například dostávat rychleji víza k pobytu v Česku.

"Odbor azylové a migrační politiky nemůže být nasazen 24 hodin denně. A to krizové opatření nám umožní, že udělování víz přechází z tohoto odboru i na cizineckou policii. Celý ten proces je veden k tomu, aby byl rychlý, abychom byli schopni zajistit komfort lidem přicházejícím z Ukrajiny."

Nouzový stav by měl usnadnit zásobování zdravotnických a sociálních zařízení, která Ukrajincům pomáhají, dodal Rakušan.

Vít Rakušan | Foto: Úřad vlády ČR

"My teď připravujeme s kolegy z ministerstev různé zákonné normy, kterým souhrnně říkáme jakýsi Lex Ukrajina. Chceme se soustředit na to, jak rychle legislativně pomoci těm, kteří sem přicházejí."

Dosud na Ukrajinu poslalo ministerstvo obrany vojenský materiál za více než 600 milionů korun. Za dalších 21 milionů poskytne ze svých zásob zdravotnický materiál. Vláda schválila i další balíky pomoci za 100 milionů korun, jedná se o zdravotnický materiál, lehátka nebo přístroje.

Nezisková organizace Člověk v tísni vybrala už přes miliardu korun. Společně s dopravci vytvořila takzvaný humanitární vlakový most mezi Českem a Ukrajinou. V běhu jsou i další sbírky.

Češi sledují příběhy uprchlíků

Češi už týden sledují jednotlivé příběhy uprchlíků i obavy Ukrajinců, jejichž příbuzní zůstávají v místech, kde probíhají boje. Pomoci svým krajanům se snaží i paní Viktoria, která přijela do Česka před devíti lety studovat ekonomii.

"Už 6 dní nejím, nespím, ale musím fungovat, protože mám doma dítě. Máma a ségra jsou teď doma a jsou připravené, kdyby něco... Maminka mi sem pořád posílá sestru, ale ta samozřejmě bez ní nepojede, a ještě k tomu má teď maminka zápal plic."

Společně se svým manželem, také Ukrajincem, se snaží co nejvíce pomáhat.

"Manžel pořád jezdí zdarma na Slovensko na hranice, odváží lidi, posíláme všechny potřeby na Ukrajinu. My bydlíme kousek od Prahy v Klecanech, máme tam super starostu a už jsme tam ubytovali přes 70 lidí, hlavně matky a děti."

Mnozí sledovali i příběh sedmileté postižené holčičky Jaroslavy, která se už v Česku léčila, a na Ukrajině by jí chyběly životně důležité léky. Báňským záchranářům se ji podařilo dostat i s rodinou do Dětského centra u Sezemic na Pardubicku.

Báňští záchranáři z Ostravy převzali 2. března 2022 u polsko-ukrajinského hraničního přechodu Korczowa - Krakovec do připravené sanitky sedmiletou Jaroslavu z Kyjeva,  která se bude léčit v Česku | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Na Ukrajině pomáhají i čeští záchranáři

Pomáhat na Ukrajině vyjeli i čeští záchranáři. Sanitky do ukrajinského města Vinnycja  poslala společnost Medical service Davepo, která na místě plánuje zůstat deset dní. Jednatel záchranné služby David Veselý řekl, že zároveň dovezli léky, obvazy a taky přístroje.

"Tým, se kterým jsem odjel, je sedmičlenný, máme tady modul pro hromadné neštěstí, ve kterém jsem si schopni vytvořit zázemí. Je vybaven ordinací, takže jsme v něm schopni ošetřovat i případné pacienty, máme tady i tři sanitní vozy."

Policie za týden prověřuje přes sto lidí, kteří na sociálních sítích oslavovali ruského prezidenta Vladimíra Putina nebo schvalovali ruskou agresi na Ukrajinu. Jsou mezi nimi i dva politici z SPD a KSČM.

Týden trvající ruská invaze na Ukrajinu se už projevuje v české ekonomice. Rostou ceny pohonných hmot. Litr benzinu se blíží 40 korunám. Kvůli rostoucím cenám pšenice hrozí i zdražení pečiva. Škoda Auto dnes oznámila zastavení veškerých aktivit v Rusku, včetně přerušení vývozu aut do této země.