Do křesla slovenského prezidenta zasedne Mečiar nebo Gašparovič

Do druhého kola slovenských prezidentských voleb postoupili opoziční kandidáti Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. První kolo skončilo překvapivým neúspěchem ministra zahraničí Eduarda Kukana, který skončil až na třetím místě. Vyplývá to z oficiálních výsledků, které zveřejnila ústřední volební komise (ÚVK). V prvním sobotním kole suverénně zvítězil bývalý premiér a předseda opoziční Lidové strany - Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) Mečiar, kterého volilo 650.242 voličů, což představuje 32,74 procenta platných odevzdaných hlasů. Většina předvolebních průzkumů ale Mečiara odsouvala na druhé místo za Kukana a předpovídala mu podporu jen pětiny až čtvrtiny hlasů. Někdejší Mečiarův spolupracovník Gašparovič dostal 442.564 hlasů, tedy 22,28 procenta. Kukan zaostal za Gašparovičem pouze o 3644 hlasů, když obdržel 22,1 procenta platných hlasů. Ještě větší překvapení než Mečiarovo vítězství je to, že Kukan nepostoupil do druhého kola, které se uskuteční 17. dubna. S takovým vývojem totiž nepočítal ani jeden ze známých politologů.

Ze hry o znovuzvolení vypadl také nynější prezident Rudolf Schuster, který získal pouze 7,43 procenta hlasů. Dále pak následují křesťanský demokrat František Mikloško, který získal 6,52 procenta, a bývalý velvyslanec v USA Martin Bútora s 6,51 procenta platných hlasů. Žádný ze zbývajících pěti uchazečů by podle průběžných výsledků nedostal více než procento hlasů.

Zklamáním byl malý zájem voličů o první kolo voleb hlavy státu. Volební komise napočítaly 1,986.214 platných odevzdaných hlasů, což odpovídá účasti 47,94 procenta oprávněných voličů. Sociologické agentury přitom očekávaly, že hlasovat budou tři čtvrtiny Slováků.