Do sčítání se musí zapojit i Češi v cizině s trvalým pobytem v ČR

Do sčítání lidu se musí zapojit i Češi v cizině, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Sečíst se budou moci jen elektronicky. ČTK o tom dnes informovala mluvčí sčítání Jolana Voldánová. Sčítání v Česku začne o půlnoci z pátku na sobotu a skončí 11. května. Přes internet bude možné formuláře posílat do 9. dubna. "Povinnost sečíst se má každý občan České republiky, který má na našem území trvalý pobyt. Nezáleží na tom, kde ve světě žije či zda má i jiné než české občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Sčítání se netýká pouze těch občanů ČR žijících v zahraničí, kteří mají pobyt na území Česka ukončený," uvedla mluvčí.

Češi v cizině budou moci formuláře vyplňovat buď na webu http://www.scitani.cz www.scitani.cz , nebo si budou moci stáhnout mobilní aplikaci Sčítání21. Ta bude k dispozici od soboty. Pro přihlášení je možné použít číslo občanského průkazu či pasu, který vydala ČR. Podle statistiků je to možné i přes bankovní či elektronickou identitu a datovou schránku. Údaje mohou vypsat za sčítaného i jiní členové rodiny.

Mluvčí připomněla, že sčítání se týká pouze bytů na českém území. Lidé, kteří mají obvyklé bydliště v cizině, kolonky o bydlení nevyplňují. "Pokud český občan sdílí v zahraničí domácnost s cizincem, který nemá v Česku trvalý ani přechodný pobyt nad 90 dnů, nemusí být tento cizinec uváděn v seznamu osob v domácnosti, ani nemá povinnost vyplnit sčítací formulář," upřesnila Voldánová. Podle mluvčí sčítání umožní zmapovat stěhování lidí do ciziny. Údaje pak mohou posloužit třeba ministerstvu školství při podpoře českých škol v zahraničí či ministerstvům zahraničí a kultury při podpoře krajanských spolků.