Dopující vzpěrač Vacura na olympidádu nedorazil

Český vzpěrač Zbyněk Vacura byl vyřazen z olympijské výpravy. Důvodem je pozitivní dopinkový nález, který měl při kontrole, prováděné během srpnového soustředění vzpěračů v Praze. Ve vzorku jeho moči byl zjištěn dehydroepiandrosteron, který je na seznamu zákazaných látek, zařazených do skupiny anabolických steroidů.

Vacuru, který měl startovat v hmotnostní kategorii do 77 kilogramů, zastihla zpráva antidopinkového výboru už na cestě do Sydney. Šéf olympijské mise František Dvořák rozhodl o jeho vyřazení z týmu a vzpěrač do dějiště her nedoletěl. Z mezipřistání v Kuala Lumpuru se vrátil do Prahy a jeho jméno nebude figurovat v české olympijské výpravě.

Analýzu vzorku, odebraného 9. srpna, provedla pražská Laboratoř dopinkové kontroly pod vedením Jiřiny Šlechtové. Výsledek však vešel ve známost až po odletu dvojice vzpěračů do Sydney. "Sportovec může být definitivně prohlášen za dopujícího až po kontrolní analýze druhého vzorku. Nicméně vzhledem k vážnému podezření jsem rozhodl ho zatím na hrách neakreditovat," řekl v Sydney šéf olympijské mise František Dvořák. Zároveň dodal, že pro případ, že by kontrolní analýza dopink přece jen nepotvrdila, má ČOV pro Vacuru připravenu novou letenku tak, aby soutěž ještě stihl.