Drtivá většina Čechů považuje pivo za národní nápoj

Za národní nápoj považuje pivo 93 procent Čechů. Chlubit se jím Česko může podle 90 procent dotázaných a jen o dvě procenta méně jich soudí, že je významnou součástí české kultury. České pivo je nejlepší podle mínění tří čtvrtin obyvatel a více než tři čtvrtiny lidí považuje hospody za významnou součást tradice. Centrum pro výzkum veřejného mínění se na to v září dotazovalo 1053 lidí ve věku od 15 let.

Při zmínkách o umístění Česka na předních místech na světě v konzumaci piva pociťuje hrdost jen necelá pětina dotázaných. Třetina se naopak stydí. Pětina dotázaných cítí tak trochu obojí a více než čtvrtině je to jedno. Rozhodně hrdí jsou více muži a lidé s nižší kvalifikací a více se stydí naopak ženy. Lidé se středním a vyšším vzděláním mají smíšené pocity.

Převažuje mínění, že si v dnešní době lidé chodí do hospod domlouvat sousedské výpomoci, výměny, prodeje či melouchy. Hospoda je místem pro odreagování od každodenních starostí a člověk se tam dozví plno zpráv a informací, ke kterým se jinak nedostane. Hospody jsou místem setkání přátel a kolegů a vytvářejí se v nich známosti. Konají se v nich taneční zábavy, plesy, schůze nebo přednášky.

V menšině jsou názory, že hospody odvádějí otce od jejich rodin, jsou příčinou alkoholismu, protože se do nich chodí lidé opíjet, aby zapomněli na to, co se děje kolem nich. Někdy ale lidé označují hospodu za místo, kde je takřka jediná zábava.