Dukla se vrací mezi elitu

Foto: www.fkdukla.cz
0:00
/
0:00

Po sedmnácti letech se bývalý slavný armádní klub Dukla Praha vrátil do nejvyšší fotbalové soutěže a je tak spolu s Viktorii Žižkov druhým nováčkem tohoto ročníku první ligy. Mateřský klub slavného Josefa Masopusta se tak vrací na výsluní. Otázkou je, na jak dlouho.

Dukla Praha je veleúspěšný pražský klub. Vyhrál jedenáct československých ligových titulů a devět Československých pohárů. V sezóně 1967 - 68 hrála Dukla semifinále Poháru mistrů evropských zemí, v roce 1986 semifinále Poháru vítězů a také dosáhla velkých úspěchů v Americkém poháru v New Yorku, který vyhrála čtyřikrát v řadě v letech 1961 -1964. Za komunistického režimu se těšil různým výhodám. Například si mohl zdarma vybírat hráče z jiných týmů, za což byl u velké části veřejnosti vnímán nelibě.

Dukla Praha se tak vrací do ligy poprvé od roku 1994, kdy po finančních problémech tým spadl do třetí ligy. V roce 1998 se sice do ligy vrátila, ale to již klub přesídlil do Příbrami. Až v roce 2007 se Dukla obrodila v Praze po sloučení s Jakubčovicemi a o čtyři roky později slaví návrat mezi elitu.

Pražská Dukla je tradičně spojená se stadionem Juliska, který je majetkem ministerstva obrany a fotbalisté jsou na něm v nájmu. Stadion nyní prochází rekonstrukcí, aby vyhověl podmínkám první ligy. Sportovní ředitel Dukly Praha, bývalý reprezentant Günter Bittengel v České televizi popsal během procházky po tomto sportovním stánku současně prováděné změny:

"Je samozřejmé, že na ligových stadionech je zakázané stání, takže v prvním ročníku určitě prostory této tribuny nebudou využívány, protože slouží vyloženě divákům ke stání. Využívat se to bude pouze pod klubovnou, kde vzniknou VIP sedačky. Bude to VIP určený pro internacionály a bývalé hráče Dukly Praha. Pod tím budou mít svoje místa, kde byli zvyklí chodit a sledovat naše zápasy ve druhé lize. Jinak zbytek diváků se samozřejmě bude muset přemístit na krásnou hlavní tribunu, která je monumentální chloubou Julisky. Hlavní tribunu čeká kompletní rekonstrukce tak, abychom splnili požadavky svazu a projektu Stadiony 2012. Musíme osadit pro diváky jednotlivé sedačky. Abychom splnili podmínku od svazu, sektory U, K a L se osadí jednotlivými sedačkami. V sektoru K vznikne i prostor pro VIP hosty, kteří budou mít svá místa nahoře pod střechou hlavní tribuny, kde i v minulosti byly salónky. Ty projdou rekonstrukcí a budou tam umístěni VIP hosté, stejně tak tamní boxy, z nichž je nádherný výhled nejen na fotbal, ale i na celou Prahu. Zcela vpravo na hlavní tribuně vznikne sektor pro hostující fanoušky, kde to bude komplet oddělené, je tam samostatný vstup svrchu, abychom splnili požadavky vyplývající ze smlouvy s ČMFS (nyní FAČR). Juliska prochází velkou rekonstrukcí. Dochází k rekonstrukci lázeňské budovy, administrativní budova se postavila na jiném místě. Tato přestavba by měla trvat rok, rok a půl, nicméně do režimu fotbalu to takřka nezasáhne, takže si myslím, že diváka to neomezí. Máme na to připraveny projekty tak, aby divák tady měl veškerý komfort a v klidu mohl sledovat ligová utkání."

Na Julisce se také chystají na zásadní rekonstrukci trávníku, říká Günter Bittengel:

Na Julisce,  foto: Dukla Praha
"Tráva prošla potřebnou rekonstrukcí, to znamená každého půl roku se regeneruje hřiště, prosívá se, propichuje, propískovává, takže to bude opět ten známý, vyhlášení a kvalitní trávník na Julisce, kterým tady disponujeme. Pravdou je, že v současné době ještě nedisponujeme vyhříváním travnaté plochy, ale po dohodě s Českomoravským fotbalovým svazem a na urgenci atletického oddílu a Armádního střediska sportu ho zbudujeme na konci září a během října, kdy je reprezentační pauza, protože zásah do přípravy atletů na blížící se mistrovství světa v atletice by byl tak veliký, že bychom takřka znemožnili reprezentaci našich špičkových atletů. A to jsme si nemohli dovolit. Jsme velice rádi, že svaz se s námi dohodl na posunutí termínu vybudování vyhřívání trávníku. My jsme se zavázali, že do konce října tato tráva bude disponovat zařízením na vyhřívání trávy."

Návrat do první ligy vyvolal v Dukle Praha nemalou euforii jak mezi hráči, tak i v jejím vedení. Předseda představenstva fotbalového klubu Martin Lafek si však dobře uvědomuje, že tím práce nekončí, ale začíná:

"Splnili jsme si cíl a liga pro nás bude výzvou. Dnes už víme, že je to pro nás spousta práce, ale jak to vnímám i z řad hráčů, kteří Duklu proslavili a kteří na Duklu chodí, jsou všichni strašně rádi, že je Dukla zase zpátky. My pevně věříme, že to nebude na žádnou krátkou dobu. Mým úkolem je zajistit komfort pro tým, to znamená hlavně marketink. Jak vnímám postup Dukly do první ligy, tak zájem partnerů je určitě intenzivnější. My jsme partnerský klub, žijeme z peněz partnerů a sponzorů, a těším se z toho, že i oni rádi na Duklu přicházejí. Pevně věřím tomu, že budou přibývat."

Jedním z fotbalistů, kteří Dukle postup do nejvyšší soutěže vybojovali, je i syn bývalého předsedy Českomoravského fotbalového svazu, nyní Fotbalové asociace České republiky Ivana Haška, obránce Pavel Hašek. I on má představu o tom, jakou roli by měla Dukla v první lize sehrát:

Luboš Kozel,  foto: Dukla Praha
"My určitě nebudeme chtít být za otloukánky v první lize. Myslím, že půjdeme zápas od zápasu, budeme chtít je vyhrávat. Jsem přesvědčen, že zase tak obrovský rozdíl mezi první a druhou ligou není."

Podobný názor má i trenér Dukly Praha, bývalý reprezentační obránce Luboš Kozel:

"To mužstvo bylo budováno už déle. Když jsem před rokem a půl přišel, tak kostra nebo možná dvě třetiny mužstva už tady byly. To mužstvo se jen vždy adresně doplňuje na místech, kde cítíme potřebu. To mužstvo už mělo sílu tenkrát a jsme rád, že jsme to dokázali přetavit v postup. Samozřejmě teď uvidíme, na kolik jsme adaptabilní i na tu vyšší úroveň."

Luboš Kozel také potvrdil, že chce svým svěřencům i v první lize ordinovat dosavadní útočné pojetí hry, které mají zažité, přinášelo úspěchy a i fanouškům se líbí:

"Já si myslím, že každý hráč raději útočí než brání, a pokud způsoby hry je takový, že mohou dělat to, co je více baví, a je to podpořeno výsledky, tak tomu věří a baví je to ještě víc. Bezpochyby je pravda, že s těmi nejlepšími jsme ještě v konfrontaci nebyli. Myslím si, že u toho musíme vydržet i v momentě, kdy se nám po nějaké období nemusí výsledkově dařit."

Foto: Dukla Praha
Také předseda představenstva Martin Lafek bude mít plné ruce práce, aby se neopakovala situace z roku 1994, kdy klub doplatil na finanční problémy:

"Jsme partnerský klub, vždycky jsem se k tomu hrdě hlásil a budu i nadále. Budeme pracovat s rozpočtem 35 milionů korun a ten rozpočet je naplněn. Chceme dělat fotbal tak, abychom na tu ekonomiku viděli. Fotbal nám dnes obecně přináší problémy, ve sportu je peněz málo, ale já pevně věřím, že nás partneři opouštět nebudou, že fotbal budeme dělat s čistým hledím a ekonomika zůstane v klubu zdravá."

Jedno je jisté - veškeré kroky vedení klub budou zajisté bedlivě sledovat jeho bývalí vynikající hráči, dnes skalní fandové, jako jsou Josef Masopust, Zdeněk Nehoda, Ladislav Vízek či Ivo Viktor.

klíčové slovo:
spustit audio