Nedožité devadesátiny držitele Zlatého míče Josefa Masopusta

Josef Masopust, foto: archiv Klubu přátel Josefa Masopusta

Legendární fotbalista, vicemistr světa z roku 1962, první český držitel Zlatého míče a český fotbalista století, se nesmazatelně zapsal do fotbalové historie a výrazně ovlivnil celé hráčské generace.

Josef Masopust,  foto: Study1919 / Klub přátel Josefa Masopusta,  CC BY-SA 4.0

Nejlepší český fotbalista dvacátého století Josef Masopust se narodil 9. 2. 1931. Fotbalová dráha Josefa Masopusta začala v Mostu, odkud přes Teplice pokračoval do Dukly, s níž získal v její nejslavnější éře osm mistrovských titulů. Přitom samozřejmě patřil i ke klíčovým postavám československé reprezentace, za kterou odehrál 63 zápasů a vstřelil deset gólů.

Výrazně přispěl k bronzu týmu Československa na mistrovství Evropy v roce 1960 ve Francii. Ještě větší úspěch slavil o dva roky později na MS 1962 v Chile, kde československá reprezentace podlehla ve finále Brazílii. Dal gól, ale Československo prohrálo 1:3. Následně převzal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy. To se od té doby z Čechů povedlo pouze Pavlu Nedvědovi v roce 2003.

Masopust po konci kariéry uspěl také jako trenér. V roce 1978 dovedl k jedinému titulu Zbrojovku Brno.

Bronzová socha Josefa Masopusta před stadionem pražské Dukly,  foto: Cloudz679,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Masopusta uznávaly i největší fotbalové osobnosti. „Masopust hrál jako Brazilec. Vypadal, choval se a hrál, jako by se narodil u nás. S míčem byl opravdu skvělý,“ prohlásil o Masopustovi legendární brazilský fotbalista Pelé. „Josef Masopust? Velký fotbalista. Skvělý člověk. Dobrý přítel!“ říkal o něm Portugalec Eusébio.

Když v roce 2015 zemřel, lidé se s ním loučili nejen jako s legendárním fotbalistou, ale také gentlemanem a rytířem trávníků. Před stadionem pražské Dukly, v jejímž dresu strávil většinu fotbalového života, ho připomíná bronzová socha.

klíčová slova:

Související