Dvakrát, a bez mistra !

Oldřich Nejedlý

Tentokrát si pro vás autoři připravili reprezentační kuriozitu.

Dnes bychom se chtěli zastavit u jedné reprezentační kuriozity z historie československého fotbalu. Naše reprezentace sehrála za jediný červnový víkend dva oficiální zápasy a nepostavila v nich jediného hráče mistra ligy! Jak k tomu došlo?, ptáte se určitě. Snadno. Nedůsledností svazových funkcionářů. Ne nepodobné té, na jakou žehráme dnes.

Slavie jela jako čerstvý mistr ligy "plnit pokladnu" do Dánska. Podle lukrativního kontraktu testovala v Kodani nejdříve nejlepší klub Frem, pak reprezentaci země a nakonec pod hlavičkou výběru Kodaně i reprezentační rezervu.Stavitelé národního mužstva museli tedy oželet Pláničku, Ženíška, Svobodu, Puče a Junka.

Tím nesla tíhu reprezentace Sparta. Na jejím trávníku jsme v sobotu 13.června uvítali v dávno kontrahovaném zápase Švýcarsko,abychom už druhý den, 14.června, vyhověli prosbě Poláků. Přišla na poslední chvíli. Svazoví funkcionáři se snad přehlédli a obratem "bratrům Polákům" vyhověli. Zápasem Polsko-Československo tak slavnostně zahájili provoz stadionu maršála Pilsudského ve Varšavě. Na obou místech za nás musel hrát zcela jiný výběr a je až s podivem, že v obou případech naši vyhráli o čtyři góly.

Začněme na Spartě. Proti Švýcarům se v základní jedenáctce objevilo hned osm sparťanů. Brankář Hochman, celá záloha Madelon, Káďa, Srbek, a trio útočníků Podrazil, Silný, Sokolář. Naši začali špatně. O půli prohrávali 3:1, ale pak začal "válet jak z partesu" kapitán Káďa a převážně z jeho přihrávek padaly góly. Konečný výsledek zněl 7:3. Třikrát se mezi střelce zapsal kapitán Bohemky Bejbl, dvakrát Silný a dvakrát i Vojta Bradáč,kterého zakrátko ze žižkovské Viktorky přetáhla na Letnou Slavie.

Oldřich Nejedlý
Ve Varšavě nás reprezentoval pestřejší výběr. O poznání mladší a s řadou hvězd blízké budoucnosti. V brance se představil bratislavský objev Kardoš, v obraně si spolu zahrála dvojice Burgr-Daučík. První ze Sparty, druhý přestupoval z Bratislavy do Slavie. O sedm let později spolu odehrají celé mistrovství světa. Záloha byla zkušená. Sparťan Kolenatý, Pleticha přestupující ze Slavie do Kladna a Štěpán z Viktorie Žižkov. Útok byl nejzajímavější. Sešla se v něm pětice přestupujících hráčů. Pelcner mířil z Čechie Karlín do Sparty, legendární Kloz to šel z Kladna ozkoušet do Slavie, Bára mířil ze Slavie do Bohemians, Nejedlý z Rakovníka do Sparty a vysloužilec Čipera ze Slavie do Čafky.

V tom zápase padl patrně nejrychlejší gól naší fotbalové historie.Bára hned z výkopu odcentroval na pravé křídlo, kde Pelcner propběhl překvapenou obranou soupeře a otevřel skóre. Další góly přidali znovu tito dva muži. Pelcner oplatil přihrávku Bárovi, aby pak sám, "po české uličce" Pletichy, zvýšil na 3:0. Poslední gól zápasu dal benjamínek nejedlý. Ano, týž Oldřich nejedlý,co hned začal zářit v barvách Sparty a na mistrovství světa 1934 v Italii se dokonce stal nejlepším střelcem šampionátu.

Tak, co říkáte ? nebyl ten červnový víkend roku 1931 zaznamenání hodný ?

Na obrázku je Oldřich Nejedlý. Slavný player historie našeho fotbalu zažil právě reprezentační premiéru.

Autoři: Zdeněk Valenta , Vladimír Zápotocký
spustit audio