Dvanáctý případ BSE potvrzen, utraceno bude 241 krav

Kontrolní test potvrdil, že kráva z Horní Kalné na Trutnovsku byla nakažena nemocí šílených krav (BSE). Jde o dvanáctý případ v České republice. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Kvůli tomuto případu půjde v příštích třech měsících na porážku 241 krav. Tříměsíční odložení termínu utracení je prozatím jedinou možnou úlevou, kterou Evropská komise akceptuje, uvedl Duben. Dosavadní utrácení vrstevnic kusu nemocného BSE má vědecký podklad. Možnost zjištění dalšího nemocného kusu je desetkrát vyšší právě ve skupině vrstevnic nemocné krávy než při vyšetřování zvířat porážených na normální porážce, dodal.

Postižená kráva se narodila v lednu 2000 v zemědělském družstvu Horní Kalná. Později byla prodána spolu se sedmi dalšími kusy do podniku Agro Český Ráj Všeň. Nakažená kráva začala mít obtíže po porodu koncem května. Zemědělský podnik Agro Český Ráj Všeň ji choval ve stáji ve Vyskeři.

Za čtyři roky, kdy se v České republice BSE vyskytuje, bylo utraceno zhruba 1650 krav. Živá zvířata zatím testovat nelze. Od počátku roku 2001 veterináři vyšetřili na nemoc šílených krav 590.000 kusů skotu. Za letošní rok bylo prověřeno 90.000 dobytčat. Poslední případ se objevil na počátku května. První kus nakažený BSE veterináři zjistili v červnu 2001.