V České republice se objevil čtvrtý případ BSE - nakažený kus je z Šestajovic v okrese Praha-východ

Foto: ČTK

Necelý týden po oznámení třetího případu nemoci šílených krav se v České republice zjistil další výskyt této nemoci. Sedmiletá kráva z chovu Zemědělské obchodní společnosti Šestajovice v okrese Praha-východ byla poražena 2. října a vyšetřena metodou Western Blot na BSE s pozitivním výsledkem.

Foto: ČTK
V České republice se dosud vyskytly tři případy nemoci šílených krav. První nakažený kus veterináři zjistili loni v červnu u krávy z chovu zemědělského družstva v Dušejově. Tehdy bylo zlikvidováno 134 kusů dobytka. Druhý případ následoval loni v srpnu ve Světnově na Ždársku, kde soukromý farmář musel utratit šest kusů zvířat. Další případ nakažené krávy se objevil minulý týden v Deblíně na Brněnsku, kde veterináři zlikvidovali dva její potomky a deset vrstevnic. Jak řekl ve čtvrtek Radiu Praha mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, žádná další likvidace zvířat už zde následovat nebude:

"V Deblíně byl zjištěn další případ BSE v naší republice a následně poražená zvířata prokázala, že to byl jediný případ z celé té skupiny."

Za příznivou zprávou ale následovala špatná...

"Na druhé části republiky, to znamená kousek od Prahy byl diagnostikován čtvrtý případ. Ten s tím třetím nemá nic společného, ale opět jde o starou krávu - sedmiletou, narozenou v prosinci 95 a dva rychlotesty potvrdily, že je nemocná na BSE a nyní čekáme na definitivní potvrzení imunohystochemickou metodou, které bude potvrzeno v pondělí. Nicméně neočekáváme, že by ten výsledek měl být jiný."

Riziková skupina, která připadá k utracení a vyšetření, čítá podle mluvčího Státní veterinární správy celkem 25 dobytčat. Jde o tři potomky nakažené krávy a 22 vrstevnic. Zemědělskou obchodní společnost Šestajovice v okrese Praha-východ nyní čeká obvyklý postup jako u druhého a třetího případu zjištěného v České republice. Jak Josef Duben dodal, do doby, než bude znám definitivní výsledek, mají veterináři chov pod kontrolou. V případě, že test výskyt BSE potvrdí, bude utracena a následně vyšetřena riziková skupina 25 dobytčat. Povinnost vyšetřovat kusy starší 30 měsíců, popřípadě i kusy u nichž z různých důvodů nelze stanovit věk, dává podle Josefa Dubna spotřebitelům jistotu, že na pulty řeznictví se žádné závadné maso nemůže dostat.

V rámci prevence BSE platí v České republice mimo jiné zákaz zkrmování mouček přežvýkavcům a likvidace tkání rizikových z hlediska přenosu nemoci. Od příštího roku se počítá se zákazem využívání mrtvých těl uhynulých zvířat pro výrobu masokostních mouček určených na krmiva. Zkrmování masokostních mouček nepřežvýkavcům chce SVS případně zakázat až od okamžiku vstupu ČR do EU.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio