EK se nelíbí české předpisy pro registraci dovážených ojetých aut

Evropské komisi se nelíbí české předpisy o registraci dovážených ojetých vozidel. Proti České republice proto v pátek EK zahájila řízení pro porušení práva. Komisi připadá, že české předpisy představují přílišnou překážku volnému pohybu ojetých aut na jednotném vnitřním trhu EU. Ministerstvo dopravy zatím o krocích EK neví.

"Zatím nám vyjádření Evropské komise nepřišlo. Nevíme, co je podstatou stížnosti. Jakmile nám bude doručena, budeme podle jejího obsahu příslušně reagovat," řekl ČTK Karel Hanzelka z kanceláře ministra dopravy.

Dovoz ojetin do České republiky loni stoupl o pět procent zhruba na 130 000 vozů a byl zhruba na stejné úrovni jako prodej nových osobních aut. Důvodem růstu byl právě vstup do EU.

Komise na základě stížností dospěla k závěru, že podmínky registrace dovážených ojetých vozidel do Česka jsou přísnější než ty, jež se vztahují na novou registraci ojetých vozidel, která již byla v zemi přihlášena.

EK také z českých předpisů prý nabyla dojmu, že registrace některých kategorií dovážených ojetých aut je zakázána docela. Podle zdroje z EK je podstatou problému skutečnost, že se do Česka nesmějí dovážet ojeté nákladní vozy starší pěti let a ojeté osobní automobily starší osmi let. Dovoz ojetin v tuzemsku upravuje zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích z roku 2001.