EK v příštích dnech asi vyhlásí zvláštní tendr na vývoz obilí

Evropská komise by měla v příštích dnech vyhlásit mimořádný tendr na nákup obilí z ČR, Maďarska a Rakouska, tedy zemí, jež měly loni značnou nadúrodu a nemají přístup k moři. Česku by tak měla pomoci vyvézt 300.000 tun pšenice, Maďarsku 320.000 tun, sdělily ČTK zdroj EK a český diplomatický zdroj. Ministr zemědělství Jaroslav Palas přitom ve čtvrtek uvedl, že EK již tendr vyhlásila.

Tendr se má týkat obilí uskladněného v intervenčních skladech v ČR. Komise ho nabídne vývozcům do zemí mimo EU a zaváže se uhradit náklady na dopravu do přístavů. Konečná cena závisí na tom, co vývozci nabídnou, a bude předmětem jednání, uvedly zdroje.

Loňský přebytek obilí se v ČR odhaduje na zhruba 2,5 milionu tun obilí. V intervenčním nákupu byl nabídnut jeden milion tun. Státní zemědělský intervenční fond zatím nakoupil jednu třetinu nabídky. Většina pěstitelů není zařízena na kvalitní dlouhodobé skladování, mají proto obavy ze skladištních škůdců. Mnozí se také obávají, že nestihnou obilí prodat do žní a nebudou mít kam uložit letošní úrodu.