Ekonomický přehled týdne

Foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

České stavební firmy plánují po několika letech masivního propouštění v příštím roce nábor nových zaměstnanců. Nejvíce práce mají firmy se zakázkami na železnici.

Foto: Kristýna Maková

České stavební firmy plánují po několika letech masivního propouštění v příštím roce nábor nových zaměstnanců. Nejvíce práce mají firmy se zakázkami na železnici. Za deset měsíců letošního roku se zvýšil počet i objem veřejných výběrových řízení na stavbu a rekonstrukce až o 27 procent, což je největší růst za poslední tři roky. Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok.


Ilustrační foto: Ladislav Bába

Platební morálka firem v České republice se v posledních měsících zlepšuje. Je to další důkaz sílící ekonomiky. Zároveň to odpovídá pozitivním trendům, které zachytily i makroekonomické údaje v poslední době. Nejvýraznější zlepšení platební morálky zažívá potravinářství. Doba zaplacení se ve třetím čtvrtletí zkrátila na 66 dní ze 76 v loňském roce. Díky tomu se v ekonomice protočí víc peněz. Podobné zrychlení plateb zaznamenala většina odvětví. Podstatné je, že se zkracuje doba placení i ve stavebnictví, které se poslední měsíce odráží ode dna, zdůrazňuje šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník:

Petr Zámečník,  foto: Fincentrum Media

"Stavebnictví je oblastí, která je na ekonomickém cyklu nejvíce závislá. V okamžiku, kdy ekonomika propadá do krize, stát vybírá méně peněz na daních a hledá i úspory na výdajové stránce rozpočtu. Na druhé straně, pokud se podíváme na rezidenční výstavbu, tak opět v době krize lidé odkládají koupi svého bydlení a stavební a developerské firmy mají problémy prodat nově postavené byty."

I když se platební morálka vrací k normálu, odběratelům v Česku stále trvá dlouho, než dodavatelům zaplatí. Zatímco u nás je průměrná návratnost pohledávek od vystavení faktury 73 dny, v Německu je to 41 den.


Foto: Tomáš Adamec,  archiv Českého rozhlasu

Česká pošta letos skončí v zisku kolem 200 milionů korun, což je o 100 milionů méně než loni. Důvodem jsou hlavně klesající výnosy z doručování listovních zásilek. Ty se snižují o 700 milionů Kč ročně. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel pošty Martin Elkán. Jednou z aktivit, které mají zmírnit propad výnosů z klasických poštovních služeb, je doplňkový prodej. Podle Elkána má pošta koncepci, jak zboží na pobočkách nabízet, a chce se soustředit především na kancelářské a papírenské zboží. Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček. V příštím roce hodlá 200 převést na franšízy.


Foto: ČT24

Energetická společnost ČEZ chce koupit dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách, který prodává italská společnost Enel. ČTK to potvrdila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. ČEZ, v němž český stát drží majoritní podíl, odeslal Enelu dopis, ve kterém vyjadřuje zájem o Slovenské elektrárne. Zároveň chce detailní analýzu a řešení otevřených otázek spojených zejména s výstavbou jaderné elektrárny Mochovce. Kvůli problémům okolo plánovaného rozšíření této elektrárny ČEZ zájem o Slovenské elektrárne dlouho zvažoval.


Foto: Kristýna Maková

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR v říjnu klesla na 2,51 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v září, kdy průměrná sazba činila 2,54 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Průměrné sazby hypoték podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla přitom pravděpodobně ještě nedosáhly dna. "V situaci, kdy se průměrný roční výnos desetiletého českého státního dluhopisu pohybuje okolo 0,8 procenta, se průměrné sazby hypotečních úvěrů zdají být stále relativně vysoko," upozornil.


Duslo Šaľa,  foto: JakeSisko,  Public Domain

Skupina Agrofert, která patří místopředsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO), podepsala dohody o investici 8,3 miliardy korun do nové výroby čpavku ve slovenské chemičce Duslo Šaľa. Informovaly o tom Hospodářské noviny (HN). Jde o vůbec nejvyšší akvizici Agrofertu. Dohodu ještě musí kvůli případným daňovým úlevám pro chemičku schválit Evropská komise. Závod by měl být otevřen v roce 2017. Slovenská vláda Agrofertu poskytne desetiletou úlevu na dani, která může dosáhnout až 56 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun. Agrofert bude mít na úlevu nárok jen v případě, když bude mít daňový základ vyšší než v referenčních letech 2013 a 2014. Skupina Agrofert, jejímž jediným majitelem je Babiš, zastřešuje přes 200 firem a řadí se k největším ekonomickým subjektům v ČR.


Ladislav Miko,  foto: ČT24

Někteří čeští europoslanci chtějí dostat do Česka kvalitnější potraviny. Češi - hlavně z pohraničí - stále jezdí třeba do Německa nakupovat levnější a chutnější jídlo. Podle europoslanců je nepřijatelné, aby výrobci dodávali na jednotný trh Unie jiné potraviny pro takzvané západní a východní země. Pověřený generální ředitel pro zdraví a ochranu spotřebitele Ladislav Miko z Evropské komise tvrdí, že Unie může zaručit jenom zdravotní nezávadnost. U některých potravin by podle něj ani nebylo vhodné stejné složení vymáhat:

Foto: A. Kniesel,  Wikimedia CC BY-SA 3.0

"Klasickým příkladem je složení velmi oblíbené potraviny Nutella, kterou v některých zemích chtějí tužší, v některých tmavší, v dalších, aby se lépe mazala. Ta preference je tak silná, že když tam dodáte jinou, tak to lidé nekupují."autobus


Foto: Agnés Joyaut

Za darované potraviny už nebudou dárci platit daň z přidané hodnoty /DPH/. Ministerstvo financí ustoupilo dlouhodobému tlaku neziskových sdružení. Navrhuje, aby dárci platili DPH nulové nebo minimální. Nařízení vejde v platnost ke konci roku a bude se týkat jen darovaného zboží určeného pro Potravinové banky, říká mluvčí Finanční správy Petra Petlachová:

"Bude se jednat o případy, kdy půjde o zboží s končícím datem spotřeby nebo o zboží jinak nevyhovující pro běžný prodej, avšak stále upotřebitelné."


Teplo z tepláren na hnědé uhlí by mohlo zdražit až o 5 procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu Teplárenského sdružení ČR (TS). U tepláren využívajících ostatní komodity by neměl být růst tak významný, některé teplárny nebudou zdražovat vůbec, jiné do tří procent. "Při průměrné spotřebě tepla stoupnou roční náklady na teplo z uhelných tepláren v příštím roce o 300 až 500 korun," uvedl předseda výkonné rady sdružení a bývalý premiér Mirek Topolánek. Podle něj bude ale růst vykompenzován přeplatky, které lidé dostanou díky minulé velmi teplé zimě.


Firma Lincoln CZ v Chodově,  foto: Google Street View

Firma Lincoln CZ, součást švédské skupiny SKF, zdvojnásobila v Chodově na Sokolovsku plochu na výrobu centrálních mazacích systémů. Nově otevřená čtvrtá hala přišla na 300 milionů korun, z toho 80 milionů stála technologie. Největší zaměstnavatel v chodovském regionu, kde žije 22.000 obyvatel, do ní už letos přijal 80 nových zaměstnanců. Má jich tak nyní 380 a 120 ještě hodlá přijmout. "Nevídaný boom poptávky táhne celá Amerika a Asie, zejména Indie a Čína a hlavně větrné elektrárny," uvedl šéf Lincoln CZ Martin Zvěřina. Jako problém vidí nedostatek kvalitních zaměstnanců, především obráběčů na CNC strojích, konstruktérů i techniků. Na sociálně problémovém Sokolovsku, kde je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v Karlovarském kraji, jde o silný podnik, který se rozvíjí už téměř 20 let.


Foto: archiv Iveco Czech Republic

Největší český výrobce autobusů Iveco Bus letos zřejmě vyrobí rekordní počet autobusů. Měl by překonat loňskou dosud nejvyšší produkci v novodobé historii 3165 vozidel. Firma letos v září uzavřela dosud největší kontrakt na dodávku 400 autobusů Crossway pro německé dráhy DB s opcí na dalších 310 vozidel. Firma v závodě ve Vysokém Mýtě zaměstnává 3000 lidí.


Foto: Jiri Svoboda,  Wikimedia Public Domain

Společnost Remoska z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku začne vyrábět nové modely přenosných elektrických pečících mís. Oproti nynějším troubám budou mít odolnější povrch a také více barevných variant. Do nové technologie na povrchovou úpravu remosek firma investovala pět milionů korun, s inovovanými výrobky by chtěla proniknout na nové trhy. ČTK to řekl jednatel a spolumajitel Remosky Ivo Svoboda. Remoska je jednou z posledních firem v oblasti kuchyňských elektrospotřebičů, které vyrábějí v České republice. Elektrická trouba s ohřevem shora je českým vynálezem. Zhruba třetinu produkce Remoska vyváží do Velké Británie, na jiné zahraniční trhy jde jen několik stovek kusů ročně.


Foto: ČTK

Slivovici, která 20 let zrála v dubových sudech, začala stáčet vizovická likérka Rudolf Jelínek. Speciální série vznikla u příležitosti 120 let existence firmy. Destilát byl založen při stém výročí likérky. Tak starou slivovici dosud likérka nestáčela, řekl ČTK obchodní a marketingový ředitel Miroslav Motyčka. "Je hodně jemná, takový švestkový koňak, ale pořád je to slivovice, byť s chutí, která není typická," podotkl. Lidé podle Motyčky mají v poslední době zájem zejména o kvalitní alkohol. Tržby firmy se v letošním roce zvyšují, v pololetí dosáhly 200 milionů korun bez spotřební daně a DPH. V roce 2012 se přitom dostala do devatenáctimilionové ztráty kvůli metanolové aféře a prohibici.