Ekonomika

Minulý týden jsme hovořili o tom, že český vývoz do zemí Evropské unie se za prvních pět měsíců letošního roku zvýšil téměř o 30 procent. Především zásluhou exportu také vzrostl za první čtvrtletí roku hrubý domácí produkt o 4,5 procenta. Zahraničí se tedy podstatnou měrou podílí na hospodářském vzestupu. Jinými slovy, Česko vybředlo z krize převážně díky tomu, že ze stagnace vybředla západní Evropa.

Na druhé straně podobným způsobem může Česko po čase zase růstovou dráhu opustit. Stačí, když se sníží poptávka v sousedním Německu, které je naším daleko největším obchodním partnerem. Ministr financí Pavel Mertlík v rozhovoru pro časopis Týden přiznal, že se obává velké závislosti české ekonomiky na západoevropských trzích. Podle ministra proto bude do budoucna nezbytné český export více diverzifikovat. Ekonom společnosti Atlantik-Finanční trhy Richard Podpěra doporučuje především orientaci na východ. Slibným obchodním partnerem je podle něj Rusko. Tam se nyní díky mírnému zlepšování ekonomiky otevírají perspektivy pro naše vývozce a ti by neměli zaspat. Častou námitkou obchodníků ale je, že ruští partneři nebývají solventní.

Ten druhý postup je často nutný, protože ruská vláda silně chrání svůj trh. Například mladoboleslavská škodovka už vybudovala závod v Iževsku na výrobu felicií, velice aktivní je v tomto ohledu rovněž automobilka Tatra. Právě o automobily a kolejová vozidla vůbec je v Rusku zájem a také o velké strojírenské celky. Ovšem tady to není se solventností zákazníků nejlepší. Větší šanci na včasné placení mají dodavatelé spotřebního zboží. Potřebu větších vývozů do Ruska vyvolává i naše dlouhodobě pasivní saldo obchodní bilance.

Rozvoj obchodních aktivit s Ruskem a ostatními postsovětskými státy si vytkla jako jednu ze svých priorit Hospodářská komora České republiky. Její prezident Zdeněk Somr zdůrazňuje, že už před třemi roky vytvořila komora dceřinnou organizaci zaměřenou na hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států.

Cílem činnosti Komory Společenství nezávislých států je podpora českých podniků a podnikatelů v jejich aktivitách na trzích Ruska a ostatních zemí. Komora zajišťuje pomoc při navazování přímých kontaktů a hledání spolehlivých partnerů v zájmovém odvětví. Podle jejího ředitele Jiřího Pernera si čeští podnikatelé musí uvědomit, že Rusko už zdaleka není tak centralizovanou zemí jako kdysi a že nestačí jen hledat dřívější kontakty v Moskvě či Petrohradě.

Rozvoj hospodářských a obchodních vztahů by prý mohl být ale výraznější, kdyby se východním teritoriím věnovala více i politická sféra. Myslí si to prezident Hospodářské komory Zdeněk Somr, který poukazuje třeba na fakt, že Česká republika nemá v Rusku už od února svého velvyslance.

České podnikatele může uklidnit zpráva ministerstva zahraničí z minulého týdne, že možná už v září se vedení zastupitelského úřadu v Moskvě ujme nový velvyslanec Jaroslav Bašta.



Velkým problémem Zetoru jsou zaměstnanci. Jejich počet se stále blíží třem tisícovkám. V současné době jich pracuje v podniku zhruba 1400. Nízká efektivita práce byla už v minulosti jednou z příčin krize tohoto strojírenského gigantu. Odborníci i revitalizační agentura se shodují v tom, že v Zetoru vládne přezaměstnanost. Odborový předák Antonín Kalus k tomu uvedl.

Zaměstnanci podniku nečekají však pouze na to, kdy se definitivně rozjede výroba. Řada z nich v podniku setrvává jen proto, že se chtějí dočkat dlužných mezd. Právě vyplacení zhruba dvou set miliónů korun zaměstnancům je jedním z bodů navrhovaného soudního vyrovnání. Jeho schválení však nyní závisí na brněnském soudu. Zetor totiž splňuje podmínky pro vyhlášení konkursu a chce se tomu pomocí vyrovnání vyhnout.