Ekonomika

Český Telecom

Tentokrát se Zdeněk Vališ věnuje vztahu mezi Českým Telecomem a Eurotelem, České národní bance a jejímu vlivu na inflaci v ČR a v závěru bude hovořit o dopravních systémech v EU, které mají pomoci chránit životní prostředí a život lidí ve městech.

Český Telecom
Největší privatizační akcí letošního roku by měl být prodej státního podílu ve společnosti Český Telecom. Vládní představu o prodejní ceně 80 miliard korun považovali odborníci ještě před několika dny za maximalistickou. Nyní se zdá, že by cena mohla být ještě vyšší. Český Telecom se totiž zřejmě stane jediným majitelem Eurotelu, který provozuje největší mobilní telefonní síť v Česku. Telecom už sice drží těsnou většinu akcií Eurotelu, ale v pondělí podepsal předběžnou smlouvu o odkoupení zbývajících 49 procent akcií. Kompletní převzetí Eurotelu by mělo při privatizaci zvednout cenu samotného Telecomu a stát by mohl vydělat více, i přes současnou špatnou situaci na světových telekomunikačních trzích. Uzavření předběžné smlouvy o plném převzetí Eurotelu potvrdil mluvčí Telecomu Vladan Crha.
Eurotel
Nabídnutá cena se odborníkům zdá vysoká. Přesto kurs Telecomu po oznámení o uzavření předběžné smlouvy na akciovém trhu posílil.


Někteří pozorovatelé nicméně soudí, že centrální banka vývoj cen potravin nepřeceňuje a svým rozhodnutím mírně zvýšit úrokové sazby vyslala spíše jakési poslední varování před případným razantnějším zvýšením sazeb. Svůj názor opírají pozorovatelé o fakt, že současné opatření banky ještě ekonomiku příliš nezasáhne. Proto ani vládní ekonomové proti němu příliš neprotestovali. K onomu razantnějšímu zvýšení sazeb by centrální banka určitě sáhla v chvíli, kdy by bylo jasné, že inflaci začínají roztáčet příliš vysoká spotřeba obyvatelstva a vládní výdaje.


výboru sněmovna Vlastimil Tlustý z ODS. Příslušná pasáž, kterou do novely vpašovali ostatní poslanci, ho dost zaskočila. Onen rozpor mezi legislativní teorií a praxí, o kterém mluví poslanec Tlustý, tady ovšem existuje už dlouho. Původně byla maximální zákonem pojištěná výše vkladů sto tisíc korun, potom 400 tisíc korun a přesto, jak říká Vlastimil Tlustý všechny dosud zkrachovalé banky byly prakticky vypořádány do výše čtyř miliónů korun.