Ekonomika

V dnešní ekonomické rubrice, kterou připravil Zdeněk Vališ, budeme hovořit o pražské burze, konfliktu mezi Evropskou komisí a Německem kvůli energetické politice a vrátíme se k hodnotící zprávě OECD o stavu a vývoji české ekonomiky za poslední dva roky.

Pražská burza je v poslední době jak na houpačce. Minulý týden byl pro ni velmi dramatický. Nejprve vznesla německá vláda své výhrady proti Temelínu, což mělo okamžitě za následek prudký propad akcií ČEZu. Panika se posléze přenesla i na další tituly. Ke konci týdne se situace uklidnila. Investoři začali znovu nakupovat a většina emisí si polepšila. Nicméně ještě toto pondělí se odborníci shodovali v názoru, že výhled pro příští dny není příliš optimisticky. Například analytik společnosti ABN Amro Karel Štefulík bral v úvahu i širší a dlouhodobější souvislosti. V úterý odborníci svůj názor poopravili. Akcie na pražské burze začaly dohánět ztráty z minulého týdne. Ve středu ovšem bylo zase všechno jinak a hlavní burzovní index poklesl o téměř dvě procenta. Jeden titul mezi akciemi však budí už více než měsíc zvláštní pozornost. V uplynulých týdnech překvapivě padaly dolu akcie Komerční banky, a to ještě poté, co vláda tento peněžní ústav úspěšně prodala prestižní francouzské Société Generale. Jedná se tedy o hodnotný cenný papír, ve který věřili všichni. Malí i velcí, domácí i zahraniční investoři. O důvodech výrazného snižování kursu je zatím možné jen spekulovat. Podle některých a víceméně anonymních komentářů na internetu byla cena akcií Komerční banky někým uměle ovlivňována už od 20. června. Především zprávami podstrkávanými tisku. Jenže podobně to šlo z kopce i s dalšími významnými tituly, například Českými radiokomunikacemi a Unipetrolem. Komerční banka byla pouze nejkřiklavější případ. Komise pro cenné papíry už také zahájila šetření. Podle mluvčí komise Radky Procházkové nelze o manipulaci pochybovat. Jde jen o to ji dokázat.

"Spekulace o ceně při privatizaci Komerční banky způsobily pokles akcií a to byl podnět k tomu, abychom toto šetření zahájili."

Komise zřejmě porovná data novinových zpráv, data prodejů akcií a požádá Ministerstvo financí a Fond národního majetku o údaje, kdo kdy a kolik přihazoval při prodeji státního podílu v Komerční bance.


Evropská komise a Německo jsou ve sporu kvůli dotacím v energetice. Základní kámen energetické politiky koalice sociálních demokratů a zelených, tedy podpora alternativních zdrojů při výrobě elektřiny, se dostal pod palbu bruselských úředníků pro podezření z nekalé soutěže. Podrobnosti má bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich. Připomeňme jen, že mimo jiné k výrobě elektřiny z tzv. alternativních zdrojů tlačí Českou republiku všichni odpůrci atomové elektrárny Temelín.


Už v minulé ekonomické rubrice bylo řečeno, že nedávno zveřejněná zpráva OECD o stavu a vývoji české ekonomiky za poslední dva roky chválí i kritizuje. Ministr financí Jiří Rusnok při komentování zprávy mimo jiné uvedl, že přináší řadu razantních tvrzení, která mohou být přijímána v českém politickém prostředí s větším či menším pochopením. Oproti očekávání ministra Rusnoka ale zpráva OECD nevyvolala v Česku žádné bouřlivější reakce. Vláda se nepokusila propagandisticky využít pochvalu ve svůj prospěch a opozice zase kritické pasáže zprávy neobrátila propagandisticky proti vládě. Možná to způsobila objektivnost a fundovaná vyváženost zprávy, tedy momenty, které příliš nehrají do not propagandistům. Kvalitu zprávy potvrdil Radiu Praha i bývalý předseda Fondu národního majetku a dnes člen stále vlivnější Komise pro cenné papíry Tomáš Ježek.


České banky se připravují na přijetí evropské jednotné měny. Euro zatím funguje jen v mezibankovním styku jako účetní jednotka. Od příštího roku spatří světlo světa i fyzicky. Podle experta Komerční banky Michala Tomáška by přechod měl být hladký a občané se rozhodně nemusí obávat, že by přišli o své úspory v zahraničních měnách.