Ekonomika

Dnešní ekonomická rubrika se věnuje českým snahám o minimální přechodné období pro volný pohyb pracovních sil po vstupu do EU, problematice odborů a v závěru ekonomickým dopadům výskytu BSE na našem území. Dále již Zdeněk Vališ.

ministra zahraničí Pavel Telička, postupně navštíví všech 15 členských zemí, aby zjistil, zda toto opatření je skutečně nezbytné. Praha také opakovaně oznámila, že nehodlá uspěchat uzavření příslušné kapitoly při rozhovorech s Bruselem. Ministr zahraničí Jan Kavan vidí prostor k jednání především v postoji Švédska.


Na základě nejrůznějších průzkumů by prý o práci v obou zemích projevilo ročně zájem asi dva tisíce lidí. Richard Falbr uvedl, že se s rakouským kolegou shodli na tom, že čísla uváděná v Rakousku a Německu jsou přehnaná. Shoda panovala i v názoru, že po tomto setkání je nutné začít mluvit na více úrovních, na úrovni regionů a zejména na úrovni jednotlivých odborových svazů. Friedrich Verzetnitsch v průběhu setkání připustil, že v Rakousku panují obavy z přílivu levné pracovní síly zejména v příhraničních oblastech, což by mohlo vyvolat růst nezaměstnanosti. Podle jeho slov je nutné po přechodnou dobu společně pracovat na odstranění příčin, které vedou k migraci. Jinak se problém pouze oddálí. Čeští odboráři naproti tomu odmítli úvahy o několika desítkách tisíc Čechů, kteří by ročně přicházeli na rakouský a německý pracovní trh. Čeští odboráři, ačkoli považují uvažované omezení pohybu pracovníků za jasnou diskriminaci, jsou nadále přesvědčeni, že vstup Česka do Evropské unie bude pro zemi výhodný a přínosný. Odboráři mají zájem, aby se postoj k unii u české veřejnosti nezhoršoval, protože, jak řekl Richard Falbr, jsou bohužel v Česku síly, které nemají zájem na tom, aby měli lidé k unii kladný postoj.


Přitom ještě dva dny před tím, než bomba vybuchla, oznámil ministr zemědělství Jan Fencl s úsměvem na rtech, že poprvé po jedenácti letech, během nichž prošlo zemědělství dramatickými změnami, vykázalo odvětví jako celek zisk. Dokonce navzdory tomu, že dosud nebyly zemědělcům vyplaceny kompenzace za velké ztráty způsobené loňským katastrofálním suchem. Jako by se vše proti zemědělcům spiklo. Sotva si mnozí z nich oddechli a začali pohlížet do budoucna přece jen optimističtěji, přišla další morová rána. Nedolehne samozřejmě na všechny stejně. Producentům vepřového či drůbežího masa může naopak prudká změna spotřebitelské poptávky přinést vyšší příjmy. I když nejvíce si asi, jak už to bývá, namastí kapsu obchodníci.