Ekonomika

Ekonomická rubrika Zdeňka Vališe je tentokrát věnována vstupu ČR do Evropské unie, integraci severomoravských hutních podniků a trendům ve vývoji kurzu české koruny.

Irsko, jak známo, svým odmítnutím smlouvy z Nice hodně zkomplikovalo kandidátským zemí ze střední Evropy vstup do Evropské unie. Naproti tomu, zatímco sousední unijní státy stále požadují omezení pohybu pracovních sil po vstupu kandidátů do unie, Irsko zůstává v tomto ohledu otevřené. Tohoto ujištění se podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Miroslava Konvaliny dostalo v Dublinu i delegaci českého Senátu.


Po plánu na oživení tuzemské ekonomiky s názvem "velký třesk" se na ministerstvu průmyslu a obchodu dokončuje další ambiciózní projekt, integraci severomoravských hutních podniků do jednoho ocelářského gigantu. Tento záměr doporučila v květnu studie britské konzultantské firmy EuroStrategy. Tu vybrala Evropská komise a je placená z programu Phare. Sloučení hutní části Vítkovic, Nové huti a Třineckých železáren by nebylo lacinou záležitostí, mimo jiné proto, že Vítkovice a Nová huť jsou zatíženy miliardovými dluhy. Jiným problémem je to, že Vítkovice a Nová huť jsou stále ve vlastnictví státu, zatímco podnik Třinecké železárny je soukromý. Navíc by vláda musela v podstatě zastavit už rozběhnutou privatizaci Nově huti. Na druhé straně by se vzniklé hutní konsorcium stalo silným subjektem srovnatelným s jinými evropskými ocelářskými koncerny. Jde ale o to vymyslet řešení, které by nebylo zátěží pro daňového poplatníka. Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny nemá podle jeho předsedy Josefa Hojdara k záměru integrovat hutní výrobu zásadní námitky. Vyzývá ale vládu k dopracování konkrétních projektů. Výhrady vůči projektu EuroStrategy má ale ředitel Nové huti Svatopluk Velkoborský. Nejvíce námitek mají odboráři. Nesouhlasí především s tím, že by vlastníkem spojeného podniku mohly být Třinecké železárny, které nepovažují za dostatečně kapitálově silné. Odboráři si myslí, že než spojovat tři firmy, z nichž každá sama o sobě má řadu problémů, je lepší najít silného zahraničního partnera. Podle šéfa odborového svazu Kovo Jana Uhlíře navíc projekt neřeší sociální dopady restrukturalizace. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla připouští, že spojení Nové huti, Třineckých železáren a Vítkovic by přineslo mimo jiné i nové propouštění na Ostravsku. Podle první verze koncepce záchrany oceláren a jejich spojení do jednoho podniku, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, by nároky na státní pokladnu měly činit téměř 12 miliard korun.


Někteří pozorovatelé tvrdí, že česká koruna v posledních týdnech úpí jako na skřipci. Vůči dolaru oslabuje, naopak vůči euru prudce roste a láme přitom rekordy. Před několika měsíci prolomila magickou hranici 35 korun za euro a tento týden už vytvořila další rekord 33 korun, 81 haléřů. Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy ale vztah kursu k dolaru a k euru dohromady ukazuje, že koruna je relativně stabilní. Obchodníci zatím vyčkávají, ale pokud by koruna k dolaru dál oslabovala, mohly by se brzy začít hýbat ceny u řady výrobků. Za dolary se přece dováží ropa.