Ekonomika

Novinky ze světa ekonomie pro vás připravil Zdeněk Vališ.

Odvetný úder proti teroristům se očekával několik týdnů, a tak trhy reagovaly dopředu, ať už jde o vývoj akcií či měnových kursů. Další vývoj světové ekonomiky bude samozřejmě záviset na řadě faktorů, nejvíce snad na subjektivních očekáváních a na tom, zda konflikt zůstane omezen na Afganistán. Nicméně pokud jde o českou ekonomiku, zůstává v platnosti to, co už bylo několikrát řečeno: žádný větší výkyv podle odborníků nehrozí. V nejbližších dnech a týdnech bude možná dál pokračovat trend posilování koruny. Českou národní banku ale dosavadní vývoj zvyšování kursu ponechává zatím v klidu. Silná koruna tlačí dolů inflaci, a to bance vcelku vyhovuje. Větší negativní dopady války proti terorismu na ekonomiku neočekává ani vicepremiér Vladimír Špidla. V mikroekonomice jsou ovšem některé dopady konfliktu docela viditelné. Podobně jako v celém světě i v České republice klesá cestovní ruch. Téměř se necestuje do rizikových oblastí. Méně turistů ale přijíždí také do Česka. Největší ztráty budou mít zřejmě hotely, které se orientují na obchodní a zámořskou klientelu. U nich se počet návštěvníků snížil téměř o polovinu. Situace, která se vytvořila po teroristických útocích na Spojené státy, může znejistit rovněž dojednané kontrakty automobilky Tatra. Řekl to Jan Slezák z tiskového odboru Tatry. Tatra dodala loni do Indie více než 600 nákladních aut. Tato země patří spolu s Ruskem a Čínou k největším odběratelům automobilky. Určitá nejistota ohledně dohodnutých kontraktů panuje také ve Škodě holding a jejích dceřinných společnostech. Právě v této chvíli se jedna dceřinná společnost Škody společně s dalšími českými firmami podílí na výstavbě třetího a čtvrtého cukrovaru v Íránu. O dalších případech se zmiňuje mluvčí holdingu Karel Samec.


Prodávat samozřejmě chtějí i zemědělci, i když ne až na daleké asijské trhy. Zatímco jinde ve světě je běžné, že se zemědělská produkce prodává prostřednictvím burzy, v Česku jsou tyto pokusy zatím ojedinělé. Plodinová burza v Brně sice existuje už několik let, ale spíše formálně. Dosud tedy prodávají zemědělci většinu své produkce prostřednictvím podniků zemědělského zásobování a nákupu. Nemají tak příliš možností realizovat svou produkci dále než ve svém nejbližším okolí. Novou iniciativou v tomto směru, jak uvádí Jiří Kopenec, jednatel firmy TopAgro, je nedávno spuštěná internetová burza komodit. Odborníci vesměs tvrdí, že největší rozvoj tohoto způsobu prodeje nastane po vstupu Česka do Evropské unie, kdy se čeští zemědělci budou muset přizpůsobit zvyklostem tamního zemědělského trhu.


Nové výrobní haly za deset milionů dolarů otevřela v Rudné na Berounsku společnost FIC pro vysokokapacitní pásovou výrobu počítačů s určením pro světové trhy. Provoz by podle výkonného ředitele společnosti Dalibora Červinky měl zaměstnat v následujících měsících až 1300 pracovníků.


Akcionáři Stocku Plzeň-Božkov schválili na mimořádné valné hromadě záměr společnosti investovat do expanze na polském trhu. Cílem je účast na privatizaci polského lihovarnického průmyslu, protože domácí trh je už nasycen a stagnuje. Polsko je pro Stock Plzeň atraktivní jak z hlediska velikosti, tak kvůli tradici pití lihovin. Podrobnosti má Jana Mertová.