Ekonomika

Připravil Zdeněk Vališ

Ministerstvo financí zveřejnilo seznam regulovaných cen v příštím roce, tedy mantinely, do kterých má ještě stále co mluvit. Nájemné by například mělo vzrůst o pět až sedm procent, ceny telekomunikačních služeb o procento a jízdné v autobusech o deset procent. O polovinu má být dražší jízdenka ve vlaku pro náhodného cestujícího. Do regulovaných cen zatím ještě ale patří i ceny energií, vodného a stočného, základní tarify České pošty apod. Jak na druhé straně zdůraznil Pavel Maštálka z ministerstva financí, regulovaných cen ubývá. A jejich růst se postupně začíná přizpůsobovat pouze zvyšování nákladů, které do konkrétní služby vstupují.

" Já doufám, že cena by se mohla také snižovat narůstající konkurencí. Jakmile ta konkurence nastane, pak také nemusí být regulace, protože právě omezená konkurence je zákonnou podmínkou regulace jako takové."

K západoevropskému standardu, kdy regulace státu se většinou omezuje už jen na tvorbu pravidel ochrany trhu, má tedy Česko ještě daleko. Na druhé straně růst cen, které tvoří jádro výdajů domácností, bude v příštím roce nižší než letos, kdy mnohem rychleji rostly především ceny plynu a elektřiny. Příznivý by měl být podle odborníků v roce 2002 i celkový vývoj inflace. Za svou výplatu by si zaměstnanci mohli koupit o tři až čtyři procenta více zboží a služeb než letos. Více zboží si však průměrný Čech bude moci koupit i v Evropské unii. Pokud se naplní odhady odborníků, bude česká koruna vůči euru nadále posilovat.


Stát může zasahovat do ceny ještě jinými způsoby, než přímou regulací. Příkladem může být bionafta, kdy stát podporuje produkci řepky, ze které se bionafta vyrábí, a sníženou daní. V poslední době se ale ozývají hlasy dopravců, že se jim tato ekologická pohonná hmota přestává vyplácet a že se vracejí ke klasické naftě z ropy. Někteří odborníci mají následné vysvětlení. Bionafta je zatížena jen pětiprocentní daní z přidané hodnoty, přičemž spotřební daň je stejná jako u klasické nafty a benzínů. Pro autodopravce, kteří nakupují pohonné hmoty bez daně z přidané hodnoty tak vychází levněji motorová nafta z rafinérií. Řidiči si také stěžují na fakt, že bionafta je pro ně nezajímavá z důvodů vyšší spotřeby a nižšího výkonu motoru. Jaroslav Ondráček z Mendlovy lesnické a zemědělské univerzity v Brně, který se problematikou profesně zabývá, ale soudí, že používání bionafty je celkově výhodnější.

"Současná bionafta, která je na trhu, je směsnou bionaftou, to znamená, že sestává z jedné třetiny z původního metylesteru řepkového oleje a ze dvou třetin z kvalitní nafty. Jedná se tedy o směsnou naftu v souladu s českými i evropskými normami. Samozřejmě ekologičtější by byl samotný metylester řepkového oleje. Ten se ovšem z různých technických důvodů nepoužívá. Tuto směsku lze ovšem považovat za ekologické palivo a domnívám se, že pro autodopravce by měla být výhodná, protože výkon motoru se změní minimálně a spotřeba se zvýší nepatrně. Cenově by měla být směska výhodnější než klasická nafta."

Dva tábory odborníků tedy nejsou s to se shodnout na tom, zda dotační politika státu vůči domácím pěstitelům řepky olejné se minula účinkem či nikoli. Shoda panuje snad jen v otázce nižší zátěže životního prostředí.


Známý brněnský podnik Zetor, kdysi jeden z největších světových výrobců traktorů, patří už opět téměř celý státu. Státní Česká konsolidační agentura navýšila svůj podíl ve společnosti z 50 na 98 procent. Zetor teď čeká proces vyrovnání a pak má být prodán strategickému partnerovi. Je zřejmé, že tzv. revitalizace, neboli vládní program ozdravné kůry ve vybraných tuzemských společnostech, nepřinesla zatím v případě brněnského podniku žádné oslnivé výsledky. Situace se navíc zkomplikovala minulý týden, když z projektu hledání vhodného strategického partnera odstoupil hlavní poradce, agentura Odien. Ta, jak známo, byla velmi úspěšná například při výběru partnera pro kopřivnickou Tatrovku. Agentura odmítá kritiku ministra průmyslu a obchodu, že v případě Zetoru prodejní proces neúměrně prodlužuje. Podle Alice Undusové byl stále se vzdalující termín vstupu strategického investora způsoben také nejasnými parametry prodeje.

"Důvodem odstoupení Odienu od smlouvy na poradenství při výběru strategického partnera pro Zetor byl nedostatek konstruktuvní spolupráce s Českou konsolidační agenturou. Ovšem v současné době Odien s ČKA úzce spolupracuje kvůli hladkému předání odpovědnosti za projekt Zetor a doufáme, že pod taktovkou ČKA bude prodejní proces rychle a úspěšně dokončen."

V konečný úspěch revitalizace věří i Česká konsolidační agentura. Říká to alespoň její mluvčí Jiří Pekárek.

"Česká konsolidační agentura bude nyní pokračovat v přípravě na vstup strategického partnera do Zetoru i bez poradenské společnosti. Jsme přesvědčeni, že ukončení této spolupráce nebude mít žádný negativní vliv na prodejní proces."

V této době probíhá v Zetoru hloubková kontrola tří potenciálních zájemců. Ještě za působení Odienu byl konečný vstup strategického investora očekáván během prvního čtvrtletí příštího roku. Situaci ale stále komplikuje rovněž fakt, že součástí ozdravení Zetoru je i soudní vyrovnání, které letos na jaře schválili věřitelé. Vyrovnání má firma dokončit v červenci příštího roku. Proti tomuto rozhodnutí se ale jeden z věřitelů odvolal.


A na závěr ještě pohled do kursovního lístku České národní banky na čtvrtek 13. prosince. Euro 32 korun, 71 haléřů - jak je vidět, koruna prolomila oproti minulému týdnu další magickou hranici, tedy 33 korun. Dolar 36 korun, 60 haléřů - rovněž v tomto případě koruna posílila.